Τελικά πού γεννήθηκε ο Χριστός; Οι ειδικοί ανατρέπουν το σκηνικό!
Υπάρχουν κάποιες ιστορικές ανακρίβειες με το συμβάν, καθώς οι ειδικοί λένε ότι, ενώ ο Ιησούς γεννήθηκε σίγουρα την ημέρα των Χριστουγέννων, είναι απίθανο το γαϊδουράκι να διένυσε την απόσταση μέχρι τη Βηθλεέμ. Στην πραγματικότητα, οι βοσκοί και οι τρεις μάγοι, πιθανώς, προστέθηκαν στην ιστορία αργότερα, καθώς οι ειδικοί λένε ότι οι Χριστιανοί συνέδεσαν την ιστορία με μια αρχαία εβραϊκή προφητεία.
Και τώρα ορισμένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι πιστεύουν επίσης ότι ο γιος του Θεού δεν γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, αλλά σε μια άλλη πόλη, περίπου 175 χιλιόμετρα μακριά, τη Ναζαρέτ ή σε μια άλλη Βηθλεέμ μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα της Μαρίας και του Δαβίδ. Οι επιστήμονες και οι μελετητές λένε ότι οι ορθότερες αποδείξεις ότι η Βηθλεέμ της Ιουδαίας είναι ο πραγματικός τόπος γέννησης του Ιησού προέρχονται στην πραγματικότητα από τη Βίβλο, καθώς οποιαδήποτε φυσική απόδειξη από 2.000 χρόνια πριν είναι δύσκολο να βρεθεί.
Ο Dr. Clyde Billington, βιβλιολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βιβλικής Αρχαιολογίας, δήλωσε στην Daily Mail: «Η Βηθλεέμ στην Ιουδαία αναφέρονται στον Ματθαίο, τον Λουκά και τον Ιωάννη ως ο τόπος γέννησης του Χριστού». Ένα ελάττωμα σε αυτό είναι ότι οι πηγές αυτές είναι προφανώς αρκετά παλιές, με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου να πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στο 80 μ.Χ. - περίπου 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού.
Παρόλα αυτά, η Βίβλος είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να βρούμε στη χαρτογράφηση της ζωής του Ιησού και ο μελετητής λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Η καθηγήτρια Ηelen Bond, ειδική στη χριστιανική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, επισήμανε επίσης ότι το παλαιότερο ευαγγέλιο, του Μάρκου, δεν λέει τίποτα για τη γέννηση του Ιησού σε αυτό το μέρος.
Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η τοποθεσία έχει νόημα, έχοντας βρει στοιχεία ότι η Βηθλεέμ της Ιουδαίας υπήρξε και χρονολογείται στην εποχή του Ιησού. Έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη το 1969, καθώς βρήκαν στη Βηθλεέμ κομμάτια κεραμικής που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου γύρω στο 1000 - 586 π.Χ. Μια άλλη ανασκαφή που διεξήχθη από τη Dr. Joan Taylor και τον Dr. Simon Gibson, κοντά στην εκκλησία της «Γέννησης» το 2016, έκανε επίσης μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, καθώς βρήκαν αγγεία και αντικείμενα που, χωρίς αμφιβολία, χρονολογούνται στην εποχή του Ιησού.
Αλλά κάποιοι, όπως ο Aviram Oshri, αρχαιολόγος της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, ο οποίος πέρασε περισσότερα από 10 χρόνια ανασκαφής σε μια αρχαία τοποθεσία, πιστεύει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Βηθλεέμ της Γαλιλαίας, περισσότερο από 100 χιλιόμετρα απ' αυτή της Ιουδαίας και πιο κοντά στη Ναζαρέτ. Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύει ότι μια βαριά έγκυος, όπως η Μαρία δεν θα μπορούσε να διανύσει το ταξίδι των 175 χιλιομέτρων από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας.