Ανησυχία επιστημόνων για την στατικότητα του Κηφισού: «Μια πλημμύρα ή ένας σεισμός αρκούν για να ρίξουν όλο το οικοδόμημα» (vid)
Ο φάκελος των ποταμιών της Αθήνας έχει ανοίξει, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει για τις τρεις λίμνες που έχουν σχηματιστεί στον Κηφισό και προκαλούν ανησυχία.
Η κάμερα του ΣΚΑΪ πραγματοποίησε αυτοψία πριν λίγες ημέρες στο υπόγειο τμήμα του Ιλισού, όπου έχει δημιουργηθεί μια τεράστια λίμνη. Η αυτοψία του ΣΚΑΪ στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού δείχνει πως η διάβρωση έχει κάνει την εμφάνισή της σχεδόν παντού: φθορές στα πλευρικά τοιχία, μικρές λίμνες από διαρροές και σημεία όπου εμφανίζεται ο «οπλισμός» του έργου προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καφαντάρη, Φωτογράφο-Σπηλαιολόγο, «κολώνες παρατηρούνται στον Ιλισό να έχουν βγει έξω, παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στον Κηφισό στο έδαφος εκεί που είναι το νερό, και δεν ξέρουμε σε τι βάθος έχει φαγωθεί το υλικό που τις συνδέει».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το νερό έχει προκαλέσει φθορές στα πλευρικά τοιχία και στον οπλισμό του έργου, κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία των ειδικών.
Ανησυχίες επιστημόνων για την στατικότητα στον Κηφισό μετά την ανακάλυψη και τρίτης λίμνης
Σήμερα (07/01) απεύθυνε κάλεσμα στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να πραγματοποιήσει άμεσα έλεγχο στον Κηφισό μετά τις ανησυχητικές εικόνες με την τρίτη λίμνη που εντοπίστηκε κάτω από την Εθνική Οδό απευθύνει ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν και να γίνει έλεγχος στη σκοτεινή κοίτη, ώστε να διαπιστωθούν άμεσα οι τρέχουσες συνθήκες και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Με δημόσια ανακοίνωση και άμεση ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας» υπογραμμίζει ο Νίκος Μπελαβίλας.
Την ίδια στιγμή εκφράζει την ανησυχία του καθώς όπως σημειώνει, «ακόμη δύο χιλιόμετρα του ποταμού που δεν έχουν ελεγχθεί, καθότι η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των υπόγειων λιμνών. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις» αναφέρει με νόημα.
Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και άλλοι επιστήμονες. Ο διδάκτωρ Υδρογεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Γιόξας μίλησε στην «Political» και αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει στον Κηφισό και ήταν ξεκάθαρος. «Αυτά είναι τεχνικά αποτελέσματα της καταστροφής της κοίτης του εγκιβωτισμένου Κηφισού. Η ουσία του θέματος είναι ότι ο εγκιβωτισμός της κοίτης του Κηφισού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 περίπου. Ολοκληρώθηκε όμως σε πολύ μεγάλο μέγεθος στις αρχές του 2000 λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Η διαδικασία που έγιναν οι εργασίες και τα έργα αυτά είχαν ως σκοπό την πλήρη αποστράγγιση του επιφανειακού νερού προς τον όρμο του Φαλήρου. Τα νερά αυτά θα έπρεπε να ρέουν και να καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθιζάνουν επιφανειακά στον υδροφόρο ορίζοντα. Και μέρος του νερού αυτού να περνάει από τη θεμελίωση της γέφυρας. Άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα στατικότητας. Είναι πολύ σοβαρό γιατί από τον Κηφισό διέρχονται καθημερινά πάρα πολλά αυτοκίνητα. Το φορτίο που επιδέχεται η γέφυρα είναι αρκετά μεγάλο. Η διάβρωση του νερού είναι πάντοτε επιθετική στα θεμέλια και στην κατασκευή. Έχουμε ήδη μια αστοχία με την κοίτη, η οποία έσπασε στο κάτω μέρος και έτσι δημιουργήθηκε η προϋπόθεση για να λιμνάσει το νερό. Φανταστείτε ότι προκλήθηκε από το νερό η αστοχία. Επειδή το νερό δεν το σταματάς, το επόμενο βήμα είναι να πάει και να χτυπήσει τα θεμέλια της γέφυρας».
Όπως ανέφερε στην «Political» και ο γεωλόγος Στάθης Σαμπαζιώτης, «το πιο σημαντικό είναι ότι τίθεται ζήτημα στατικότητας της όλης κατασκευής. Πρέπει άμεσα να πάνε κλιμάκια μηχανικών που γνωρίζουν και πώς έχουν γίνει η θεμελίωση και η επένδυση της γέφυρας, να δουν αν υπάρχει διάβρωση του σκυροδέματος των θεμελίων και κυρίως του οπλισμού και αν υπάρχει πρόβλημα -που φαίνεται να υπάρχει- πρέπει να γίνει άμεσα η επισκευή. Τίθεται μεγάλο θέμα στατικότητας κυρίως στην περίπτωση ενός σεισμού ή μιας πλημμύρας πολύ μεγάλης να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα.
Σίγουρα υπήρχε αστοχία στην επένδυση της κοίτης που οδηγούσε το νερό να μη φεύγει και να λιμνάζει. Το νερό έχει τεράστια δύναμη, όταν μάλιστα βρέχει πολύ. Και η διάβρωση και το σαθρό υπέδαφος από κάτω έχουν δημιουργήσει τώρα αυτές τις λίμνες που βλέπετε εκεί. Αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζεται, ότι δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται, αλλά πρέπει να γίνει άμεσα από την πολιτεία.
Ακόμα και αν υπάρξει μια πολύ δυνατή νεροποντή, πλημμυρική νεροποντή που θα δυσκολεύσει να παροχετεύσει και τα νερά της κοίτης -αν και η πρόβλεψη είναι να μπορεί να παροχετεύσει ο Κηφισός πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από την πλημμυρική του παροχή όταν κατασκευάστηκε- αλλά αν έχουμε μια πολύ δυνατή νεροποντή με τη μορφή flash flood, δηλαδή απότομη πλημμύρα, θα υπάρξουν περαιτέρω διάβρωση και υποσκαφή των θεμελίων και εκεί θα γίνει η καθίζηση άμεσα»