Μουντιάλ 2034 ή μήπως η Σουηδική Αραβία είναι όντως κράτος;
«Νομιμοποίηση δικτατοριών, μέσα από διεθνείς διοργανώσεις».
Πρώτη φορά άκουσα αυτή την φράση όταν βρέθηκα μαζί με την Ελληνική Συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision το 2013, ρωτώντας γιατί το Αζερμπαϊτζάν, έκανε τόσο μεγάλη οικονομική επένδυση, προκειμένου να εξασφαλίσει μία από τις πρώτες θέσεις στον διαγωνισμό.
Μία τέτοια περίπτωση είναι και το πάμπλουτο κράτος της Σαουδικής Αραβίας.
Δυστυχώς όσο ο πλανήτης φτωχαίνει, τόσο μαστίζεται από την ακρίβεια, τις ανισότητες και τον νόμο του ισχυρού. Και ισχυρός είναι αυτός που έχει λεφτά. Αυτός που έχει πετρέλαιο και χρυσό και εκατομμύρια να πετάξει για να ξεπλύνει, ότι του υποβιβάζει το status.
Αμφιβάλεις;
Κοίτα γύρω σου. Κοίτα στην χώρα που ζεις και ρώτα ποιος θεωρείται ικανός. Όχι αυτός που κυνήγησε το όνειρο του, αυτός που φρόντισε την οικογένεια του σωστά ή θυσιάστηκε για αξίες και ιδανικά. Ούτε αυτός που άφησε το χνάρι του στον πλανήτη πριν φύγει από αυτόν τον πλανήτη.
Αυτός που αλλάζει τη λογική και το ορθό με την περιουσία και τις διασυνδέσεις του. Αυτός θεωρείται ισχυρός.
Η Σαουδική Αραβία έχει δέκα χρόνια ακριβώς να αποδείξει, ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Ότι βρίσκεται στην πορεία εκδημοκρατισμού και ότι η επιλογή της θα αναδείξει μία νέα όαση ελευθερίας στην μακρινή Ανατολή.
Εγώ πάλι δεν πιστεύω, ότι αυτό πρόκειται να γίνει. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το σκοτάδι απλώνεται από το Ριάντ με τους πανύψηλους ουρανοξύστες, ενώνεται με την Μέκκα και απλώνεται σε όλη την Αραβική Χερσόνησο.
O Γ. δούλευε πολιτικός μηχανικός στην Σαουδική Αραβία πριν χρόνια και μου περιέγραφε την πτήση του με γνωστή τοπική αεροπορική εταιρεία. Μου ανέφερε τον πιλότο που πριν την πτήση άπλωνε χαλάκι και προσεύχονταν.
Τον ύμνο στον Αλλάχ από τα ηχεία, όταν περνούσαν πάνω από την Μέκκα αλλά και την θρησκευτική αστυνομία, που τον περίμενε για συστάσεις κατά την προσγείωση επειδή κατά τη διάρκεια αναταράξεων στην πτήση έκανε τον σταυρό του.
Αυτή είναι η Σαουδική Αραβία του εικοστού αιώνα.
Οι εκλογές του 2015 υποτίθεται ότι υπήρξαν η απαρχή της δημοκρατοποίησης, του εύρωστου αυτού κράτους. Πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες αλλά και άδεια να συμμετάσχουν σε δημόσια αξιώματα. Ακόμη και αυτό όμως δεν σταμάτησε την κοινωνική κάτω βόλτα, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποδεικνύοντας το ότι το «κάθε χρόνο και χειρότερα», εφαρμόζεται στην περίπτωση των Σαουδαραβών πολιτικών κατά γράμμα.
- 2015
Χίλιες μαστιγώσεις και 10 χρόνια φυλακή. Αυτή ήταν η τιμωρία που επέβαλε το δικαστήριο στον blogger, Ράιφ Μπαντάουι, επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την κρατική εξουσία και τις μεθόδους της. Η ποινή θα εφαρμόζονταν νωρίτερα αλλά, η Σαουδική Αραβία είπε να περιμένει να κοπάσει η διεθνής κατακραυγή, για να την γράψουν εκεί που δεν πιάνει η μελάνη.
- 2016
Οι Σαουδάραβες είναι Σουνίτες Μουσουλμάνου, όχι Σιίτες, Σημασία δεν έχει η θρησκειολογική διαφορά των δύο προσεγγίσεων αλλά η κοινωνική αντιμετώπιση. Και εν προκειμένω η εκτέλεση του Σιίτη κληρικού, Νιμρ Αλ Νιμρ, μαζί με άλλους σαρανταέξι ανθρώπους, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατία. Το σύνολο σαρανταεφτά.
- 2017
Η Σαουδική Αραβία για άλλη μία φορά δέχεται δημόσια κατακραυγή, καθώς εκλέγεται στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Σαουδική Αραβία που: Ορίζει άνδρα κηδεμόνα σε κάθε γυναίκα για να την ελέγχει δια βίου, της απαγορεύει να οδηγεί, να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα χωρίς άντρα μαζί της, να παντρεύεται χωρίς άδεια, ακόμη και να πηγαίνει στο νεκροταφείο. Αυτή η Σαουδική Αραβία.
- 2018
169 από 180. Αυτή είναι η θέση που τοποθετεί η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων την Σαουδική Αραβία στην Ελευθερία στον Τύπου, καθώς δεν διαθέτει κανένα ανεξάρτητο Μέσο. Η λογοκρισία είναι απλά μία Τετάρτη για τον Μέσο δημοσιογράφο, όπως και η πιθανότητα να θεωρηθεί τρομοκράτης, να φυλακιστεί, να δαρθεί δημόσια, ακόμη και να θανατωθεί.
- 2019
Ο δεκαοκτάχρονος, Μουρτάτζα Κουρέιρις, γλύτωσε στο παρα τσακ τον αποκεφαλισμό. Ήταν δεκατριών, όταν τον συνέλαβαν για συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Σιιτών. Τον βασάνισαν, του φόρτωσαν μέσα από βασανιστήρια, μέχρι και την κλιματική αλλαγή και πρότειναν αποκεφαλισμό, μαζί κρέμασμα και διαμελισμό μετά θάνατον. Τίποτα από αυτά δεν έγινε ευτυχώς, λόγω και πάλι διεθνούς κατακραυγής.
- 2020
Το Ριάντ φιλοξένησε την σύνοδο κορυφής των G20, όπου μέρος των εκδηλώσεων είναι και η σύνοδος κορυφής γυναικών. Οι διαμαρτυρίες και πάλι πολλές, καθώς έχει προηγηθεί η φυλάκιση χωρίς δίκη της ακτιβίστριας, Λουτζάιν αλ-Χαθλούλ, γιατί διεκδίκησε το δικαίωμα των γυναικών στην χώρα της να μην έχουν άντρα κηδεμόνα και να οδηγούν.
- 2021
Οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, δημοσιεύουν έκθεση όπου ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την ανάμειξη του…σούπερ δημοκράτη, διαδόχου του θρόνου και σημερινού πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με την δολοφονία του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Χασόγκτζι.
- 2022
Πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας. 81 στον αριθμό.
- 2023
Η Αρίτζ Αλ-Σαντάν, μηνύει το Twitter για διαρροή προσωπικών στοιχείων ανώνυμων χρηστών του, προς το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη ο αδελφός της. Λίγο καιρό πριν ακτιβιστής καταδικάστηκε σε θάνατο για χρήση του Twitter και του Youtube κατά του καθεστώτος.
- 2024
Με τελευταία ενημέρωση στις 4 Δεκεμβρίου, ο αριθμός εκτελέσεων στην Σαουδική Αραβία έφτασε τις 304. Σα να λέμε σχεδόν μία κάθε μέρα. Ανάμεσα τους αυτή τη φορά και εφτά γυναίκες.