Aυτός είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο χειρότερος εφιάλτης του Πούτιν (pics)
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει ξεστομίσει ποτέ το όνομα του μεγάλου του αντιπάλου (όπως αυτός εμφανίζεται). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν τον υπολογίζει. Άλλωστε ο Ναβάλνι έχει οργανώσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Ρωσία, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Και όλες οι διαδηλώσεις είχαν ένα κοινό στόχο: την εξαφάνιση του κόμματος των «απατεώνων και ληστών», όπως αποκαλεί το κόμμα του οποίου ηγείται ο Πούτιν.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που (για μία ακόμη φορά) αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης. Όπως έγραψε στο twitter την Πέμπτη το απόγευμα η αστυνομία τον συνέλαβε, καθώς έβγαινε από τον οδοντίατρο. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη οργάνωση δημόσιας διαδήλωσης και διοικητική παραβίαση που συνεπάγεται με πιθανή ποινή φυλάκισης 30 ημερών για επαναληπτικούς παραβάτες όπως ο ο Ναβάλνι. Αυτό σημαίνει πως ίσως βρίσκεται στην φυλακή την ημέρα των εκλογών, παρότι προσωρινά αφέθηκε ελεύθερος...
Γεννημένος στην περιοχή της Μόσχας το 1976, ο Ναβάλνι σπούδασε νομικά και οικονομικά στην πρωτεύουσα και έγινε γνωστός πριν από μια δεκαετία, όταν άρχισε να ερευνά τη διαφθορά σε κυβερνητικές και κρατικές επιχειρήσεις. Το άμεσο, συγκρουσιακό του στυλ ήταν ένα σοκ για την Ρωσία. Παράλληλα ξεκίνησε ένα blog που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές. Αποκήρυξε το κυβερνών κόμμα, την «Ενωμένη Ρωσία» και προκάλεσε «σεισμό».
Το 2011 και το 2012 ο Ναβάλνι ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στις νοθεύσεις για την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο, μετά από την τετραετή του θητεία ως πρωθυπουργός. Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας εξανεμίστηκε, αλλά ο ίδιος συνέχισε να βρίσκεται στο προσκήνιο και το 2013 έβαλε υποψήφιος για την Δημαρχία της Μόσχας, λαμβάνοντας τελικά το 27 τοις εκατό των ψήφων παρά τον πόλεμο που λέει πως δέχτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Όχι ότι ο ίδιος και η πολιτική του δεν προκαλούν ερωτηματικά και δεν αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από την Δύση. Πριν από μια δεκαετία, μίλησε σε μια σειρά ρωσικών διαδηλώσεων, όπου διεκδικούνταν τα δικαιώματα των εθνικιστών Ρώσων. Οι Skinheads ήταν εκεί και μερικοί μασκοφόροι άνδρες που χαιρετούσαν ναζιστικά.
Υποστηρίζει ότι επιδιώκει κοινή στάση με εθνικιστές που «έχουν προτεραιότητα τα εσωτερικά θέματα» και απορρίπτει το όραμα του Πούτιν για μια αυταρχική αυτοκρατορία που υπαγορεύει όρους σε μικρότερα κράτη. Ο Ναβάλνι παραδέχεται ότι οι τότε πορείες φαίνονταν «τρομακτικές» σε μερικούς, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι φιλελεύθερες και εθνικιστικές ομάδες πρέπει να ενωθούν για να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία.
Τον Δεκέμβριο του 2017 το σχέδιό του για να απαλλαγεί η Ρωσία από τον τωρινό της ηγέτη πάντως μπήκε στον... πάγο, όταν οι αρχές τον εμπόδισαν να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, για μία καταδίκη απάτης.
Παρόλα αυτά είναι ο μοναδικός από τους υποψηφίους για την προεδρεία της χώρας που βγήκε στους δρόμους, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες να τον στηρίξουν.
Σήμερα, ένα μήνα περίπου πριν από τις εκλογές στη Ρωσία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πέρα από την καμπάνια του Ναβάλνι, που να δείχνει σε έναν επισκέπτη πως η χώρα έχει μπει στην ευθεία μιας προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε ο Πούτιν δεν έχει, ουσιαστικά, κανέναν αντίπαλο.
Οι επτά άλλοι υποψήφιοι για την Προεδρία δεν ακούγονται δημόσια ή διεξάγουν μόνο ιδιωτικές συναντήσεις με πιστούς οπαδούς. Η Ξένια Σομπτσακ μια 35χρονη πρώην «βασίλισσα» των social media και κόρη του πολιτικού γκουρού του προέδρου, πρόσθεσε κάποιο αλατοπίπερο στον προεκλογικό αγώνα - αλλά θεωρείται ως «φυτευτή» από το Κρεμλίνο για να εμποδίσει το εκλογικό σώμα να γίνει... κατατονικό από την πλήξη.
Στις 24 Δεκεμβρίου ο Ναβάλνι παρέδωσε τα χαρτιά υποψηφιότητάς του και πραγματοποίησε μια προεκλογική εκδήλωση αμερικανικού τύπου σε ένα δάσος στην άκρη της Μόσχας (άλλοι χώροι αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τη συγκέντρωση).
Ο Ναβάλνι μίλησε από εκεί στους υποστηρικτές του έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Γιούλια, την έφηβη κόρη τους, Ντάρια και τον νεαρό γιο του, Ζαχάρ. Την επόμενη μέρα όμως η επιτροπή των κεντρικών εκλογών αρνήθηκε να τον καταστήσει υποψήφιο, λόγω του ποινικού του μητρώου.
Η απόφαση βασίστηκε σε μια καταδίκη που είχε το 2014, όταν υποτίθεται πως καταχράστηκε 400.000 ευρώ κατά τη επιχειρηματικής συμφωνίας για ξυλεία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι η δίωξη ήταν «αυθαίρετη» και «προκατειλημμένη» δύο χρόνια αργότερα, αλλά η Ρωσία απλώς διεξήγαγε μια νέα δίκη, η οποία ήταν αντίγραφο της πρώτης και κατέληξε στην ίδια τιμωρία.
Μετά την απομάκρυνσή του από την ψηφοφορία, ο Ναβάλνι θα μπορούσε να έχει αποσιωπηθεί. Η ελπίδα του να κατέβει ως υποψήφιος αντίπαλος του Πούτιν άλλωστε, σβήστηκε. Ωστόσο, προέκυψε μια νέα ιδέα: Μια έκκληση στους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές στις 18 Μαρτίου.
Πριν από τρεις εβδομάδες οι υποστηρικτές του Ναβάλνι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, προτρέποντας την «απεργία των ψηφοφόρων» όπως ονομάστηκε, για την ημέρα των εκλογών. Η τρύπα στην πόρτα των γραφείων του Ναβάλνι με ένα κυκλικό πριόνι έγινε καθώς η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει μια online εκπομπή από τα γραφεία που είχε ως στόχο την διαφήμιση της συγκεκριμένης καμπάνιας για αποχή από τις κάλπες.
Ο Πούτιν, αν και θεωρείται δεδομένο πως θα κερδίσει με άνεση τους επτά εγκεκριμένους και αδύναμους αντιπάλους του, που θα συμμετέχουν στις εκλογές, ανησυχεί πλέον για την νομιμότητα της εκλογής του, αν η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες είναι χαμηλή.
Περισσότεροι από 350 άνθρωποι συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα επειδή η αστυνομία προσπάθησε να καταπνίξει την τάση του «δεν ψηφίζω», από το να εξαπλωθεί.
Ο Ναβάλνι παραδέχεται ότι η νέα του τακτική δεν έχει την ίδια ισχύ με αυτή που θα είχε μία πιθανή του υποψηφιότητα: «Φυσικά αυτή η εκστρατεία για μποϊκοτάζ δεν είναι ιδανική, είναι κακή και είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί σωστά», παραδέχεται. «Αλλά όταν επιλέγουμε τι πρέπει να κάνουμε τώρα, πρέπει πρώτα απ' όλα να δούμε τι είναι σωστό και ηθικό.
Και το σωστό και ηθικό σε αυτήν την κατάσταση είναι να μην συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές επειδή είναι απεχθής και ψευδείς και το να πάτε στο εκλογικό τμήμα θα είναι το ίδιο με το να υποστηρίζετε ένα διεφθαρμένο σύστημα» λέει στα μηνύματα του προς τους Ρώσους ψηφοφόρους.
Η οικοδόμηση μιας πλειοψηφίας είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκλησή του. Οι εκτιμήσεις δημοτικότητας του Πούτιν φτάνουν στο 80%. Ο Ναβάλνι υποστηρίζει ότι τα ποσοστά είναι «διογκωμένα», με την καταστολή των αντιπάλων του και τον «στραγγαλισμό» της κρατικής προπαγάνδας. Σε έναν μήνα περίπου θα φανεί εάν έχει δίκιο ή οι πολίτες της Ρωσίας συνεχίζουν να εμπιστεύονται και να στηρίζουν τον τωρινό τους ηγέτη.
Ο ίδιος πάντως λέει πως δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται εώς ότου ο Πούτιν δεν βρίσκεται πλέον στην ηγεσία της χώρας.
Πηγή: reader.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Οι καμηλοπαρδάλεις μπήκαν για πρώτη φορά στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών
- Ο χάρτης με τις ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
- Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της: Συναρπαστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού (vid)