Επτά εργάτες πέθαναν από ασφυξία προσπαθώντας να καθαρίσουν βόθρο

Gazzetta team
Επτά εργάτες πέθαναν από ασφυξία προσπαθώντας να καθαρίσουν βόθρο
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία καθώς ανέπνευσαν τοξικά αέρια ενώ καθάριζαν, χωρίς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό ασφαλείας, τον σηπτικό βόθρο ενός ξενοδοχείου στη δυτική Ινδία.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί, συνήθως προερχόμενοι από τις κατώτερες κάστες, αναλαμβάνουν να καθαρίζουν, χωρίς προστατευτικά μέτρα, υπόγειες σωληνώσεις, υπονόμους και σηπτικές δεξαμενές σχεδόν παντού στην Ινδία.

«Ο ένας από τους εργάτες κατέβηκε στον βόθρο, αλλά δεν έβγαινε. Τότε οι τρεις άλλοι κατέβηκαν επίσης για να τον βοηθήσουν», εξήγησε ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, σε αυτό το ξενοδοχείο στην περιοχή του Γκουτζαράτ.

Αφού και οι επόμενοι τρεις εργάτες αργούσαν πολύ να βγουν από τη δεξαμενή, οι τρεις υπάλληλοι του ξενοδοχείου που είχαν αναλάβει να τους βοηθήσουν μπήκαν κι αυτοί μέσα και, όπως και οι προηγούμενοι, δηλητηριάστηκαν από τα αέρια.

Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν οι πυροσβέστες ήταν να βγάλουν από τη δεξαμενή επτά πτώματα.

 

Οι θάνατοι από ασφυξία σε βόθρους και υπονόμους είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδία. Θεωρητικά, έχει απαγορευτεί από το 2013 ο καθαρισμός με τα χέρια από το 2013, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου θα διωχθούν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε η αστυνομία.

Στις αγροτικές περιοχές ο καθαρισμός των βόθρων γίνεται κατά παράδοση από γυναίκες, χωρίς να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα και με στοιχειώδη εργαλεία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από ανεξάρτητες μελέτες, περίπου 1.400 γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο κάνοντας αυτή τη δουλειά.