Ινδία: 129 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία εγκεφαλίτιδας
Ο αριθμός των νεκρών από οξεία εγκεφαλίτιδα, πυρετό που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξήθηκε σε 129 από 97 που ήταν την περασμένη Δευτέρα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως και οι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για ανεπάρκεια των προσπαθειών τους ώστε να περιοριστεί η κρίση στην πόλη αυτή των περίπου 350.000 κατοίκων.
Η οξεία εγκεφαλίτιδα προκαλείται από έναν αριθμό ιών. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται υψηλός πυρετός, έμετος και σε σοβαρές περιπτώσεις κρίσεις επιληψίας, παράλυση και κώμα. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
«Έλαβα τον τελευταίο απολογισμό το απόγευμα και, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που έχω, μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 129 παιδιά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Σάιλες Παρασάντ Σινγκ, ο πιο υψηλόβαθμος ιατρικός αξιωματούχος στην Μουζαφαρπούρ. Η πόλη αυτή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από την Πάτνα, την πρωτεύουσα του κρατιδίου.
Τα ακριβή αίτια της οξείας εγκεφαλίτιδας δεν είναι γνωστά, αν και πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας λένε ότι συνδέεται με το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Μερικές μελέτες έχουν επιρρίψει την ευθύνη σε τοξίνες στα φρούτα λίτσι, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία σε καλλιέργειες στην Μουζαφαρπούρ. Ωστόσο πολλές οικογένειες δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι τα παιδιά τους δεν είχαν καταναλώσει το φρούτο αυτό τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Σινγκ πρόσθεσε ότι ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, νοσηλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, εργάζεται όλο το 24ωρο για να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου, η οποία σε προηγούμενο ξέσπασμα στην Μπιχάρ το 2014 είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 350 παιδιών.
Εξάλλου γιατροί από άλλα τμήματα της χώρας έχουν αποσπαστεί στην Μουζαφαρπούρ για να βοηθήσουν το προσωπικό στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sri Krishna, το οποίο χρειάστηκε να απομακρύνει ομάδα ασθενών από μια πτέρυγα για να διαθέσει κρεβάτια για τον αυξημένο αριθμό των πασχόντων από οξεία εγκεφαλίτιδα. Τα περισσότερα από τα παιδιά που πέθαναν από οξεία εγκεφαλίτιδα νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο αυτό.
Σχεδόν τα μισά από όλα τα παιδιά στη Μουζαφαρπούρ είναι λιποβαρή και σε σχεδόν τον ίδιο αριθμό καχεκτικά, πράγμα που τα καθιστά ευάλωτα στην οξεία εγκεφαλίτιδα από την οποία πλήττεται η πόλη αυτή σχεδόν κάθε χρόνο το καλοκαίρι, όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, αυξάνεται και η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση του κρατιδίου της Μπιχάρ, αλλά και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ανικανότητά τους να σώζουν τις ζωές παιδιών. Μάλιστα γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αντιμετωπίσει οργισμένες αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Μπιχάρ έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν γιατρό στην Μουζαφαρπούρ για παραμέληση καθήκοντος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANI, με το οποίο συνεργάζεται το Reuters.
Ο υπουργός Υγείας και Οικογενειακής Πρόνοιας της Ινδίας Χαρς Βάρντχαν, ο οποίος είναι και αυτός γιατρός, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υγειονομικοί αξιωματούχοι οριστικοποίησαν τα σχέδια για την κατασκευή μιας παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας με 100 κρεβάτια στην Μουζαφαρπούρ, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον χρόνο οικοδόμησής της.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Οι καμηλοπαρδάλεις μπήκαν για πρώτη φορά στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών
- Ο χάρτης με τις ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
- Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της: Συναρπαστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού (vid)