Κοροναϊός: Γιατί αδειάζουν τα ράφια με τα χαρτιά υγείας στα σούπερ μάρκετ; (pics)

Gazzetta team
Κοροναϊός: Γιατί αδειάζουν τα ράφια με τα χαρτιά υγείας στα σούπερ μάρκετ; (pics)
Φαντάσου να χρειαστεί να μείνεις σε καραντίνα στο σπίτι λόγω του κοροναϊού και να τελειώσει το χαρτί υγείας...

Για να μη νομίζετε πως η υστερία, ο πανικός και η τάση, γενικώς, να δραματοποιούμε τα πράγματα είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, στην Αυστραλία δεν εξαφανίζουν τις μάσκες, αλλά τα χαρτιά υγείας!

Υπό τον φόβο του κοροναϊού και ενώ οι Αρχές της χώρας ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξει έλλειψη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξαμοληθεί στα σούπερ μάρκετ και αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα τα #toiletpapergate και #toiletpapercrisis ήταν πρώτα την Τετάρτη! Online, δε, πωλούνται... χρυσάφι, ενώ ραδιόφωνα κάνουν διαγωνισμούς με έπαθλο μερικά ρολά!

Για να καταλάβετε για τι τρέλα μιλάμε, υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους... που κλέβουν το χαρτί υγείας από τις δημόσιες τουαλέτες!

Αντίστοιχη, εξάλλου, είναι η κατάσταση στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία και στο Χονγκ Κονγκ. Στο τελευταίο, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ένοπλοι ληστές έκλεψαν χαρτιά υγείας -προφανώς για να τα μοσχοπουλήσουν!

 

Όλη αυτή η παράνοια με το χαρτί υγείας ξεκίνησε στην Αυστραλία το σαββατοκύριακο, μετά τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κοροναϊού.

Δόθηκε, βέβαια, σχετική οδηγία στους πολίτες να έχουν προμήθειες στα σπίτια τους, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σε περίπτωση που χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα, με το χαρτί υγείας να είναι το πιο περιζήτητο.

Και το εκπληκτικό είναι πως υπάρχει λόγος, που εξηγείται ψυχολογικά!

Οι ειδικοί στην ψυχολογία των καταναλωτών λένε ότι η συμπεριφορά είναι «προφανώς παράλογη» και ένα σαφές παράδειγμα «της νοοτροπίας του κοπαδιού». «Αν εξαφανιστούν 50 πακέτα χαρτιού υγείας από τα ράφια θα το παρατηρήσουμε πιο πολύ από εάν έλλειπαν 50 κονσέρβες, γιατί πιάνουν πιο πολύ χώρο», λέει η καθηγήτρια Νρέμπρα Γκρέις από το πανεπιστήμιο του Griffith.

Αυτό το πράγμα, λοιπόν, λέγεται σύνδρομο FOMO (Fear Of Missing Out Syndrome) και μελετήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, πρόσφατα μάλιστα, το 2014.

Αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία υπάρχει στο άτομο η διάχυτη και σχεδόν μόνιμη ανησυχία ότι πρέπει να κάνει ό,τι κάνουν οι άλλοι. Νομίζω, δηλαδή, έχω πραγματικά πείσει τον εαυτό μου, πως, αφού το αγοράζουν όλοι, αφού το αγοράζει ο γείτονας, πρέπει να το κάνω και εγώ!

Στην Κίνα, που συμβαίνει το ίδιο με το χαρτί υγείας, υπάρχει άλλη εξήγηση, καθώς οι πολίτες εκεί φτιάχνουν και αυτοσχέδιες μάσκες με αυτό. Στην Αυστραλία, ωστόσο, συμβαίνει μόνο λόγω φόβου.

Αλλά είναι και κάτι ακόμα. Όπως λέει ένας άλλος ειδικός στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ο δυτικός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος στις ελλείψεις. Και όταν βλέπει αύξηση της ζήτησης, παίρνει περισσότερα...