Κάποτε ο Πύργος του Άιφελ ήταν το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, τώρα δεν είναι ούτε στην 10άδα (pics)
Κεράκια σβήνει σήμερα ο Πύργος του Άιφελ, καθώς συμπληρώνει 132 χρόνια ζωής από την ημέρα των επίσημων εγκαινίων του στις 31 Μαρτίου του 1889. Τότε μάλιστα έγινε και το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, διατηρώντας αυτόν τον τίτλο για 42 χρόνια, μέχρι την κατασκευή δηλαδή του Empire State Building που του... έκλεψε τα πρωτιά.
Η κατασκευή του
Αφορμή για αυτό το... δημιούργημα που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά στον κόσμο και σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού, αποτέλεσε η επέτειος των 100 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση.
Μάλιστα, η κατασκευή του έγινε σε χρόνο ρεκόρ για εκείνη την εποχή, καθώς ξεκίνησε στα τέλη του Ιανουαρίου του 1887 και ολοκληρώθηκε 27 μήνες αργότερα. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε στο έργο που θα αποτελούσε την είσοδο στην Universell δούλεψαν 300 εργάτες, υλοποιώντας το σχέδιο του μηχανικού Γουστάβο Άιφελ, το οποίο προέβλεπε την ένωση 18.038 κομματιών σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Η μεταλλική κατασκευή του ζυγίζει 7.300 τόνους, ενώ η όλη δομή, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταλλικών στοιχείων, ζυγίζει περίπου 10.100 τόνους.
Οι αντιδράσεις και οι αστικοί μύθοι
Όσο παράξενο και φαντάζει την σημερινή εποχή, η υποδοχή που υπήρχε στο έργο με την ολοκλήρωση και την παρουσίασή του, δεν ήταν και τόσο θερμή. Για να το θέσουμε με ακρίβεια, όχι απλά δεν ήταν θερμή, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών δεν ήθελε ούτε να το βλέπει.
Καθημερινά στον Τύπο της εποχής, δημοσιεύονταν επιστολές από τον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης που χαρακτήριζαν το έργο αντιαισθητικό και τερατώδες.
Μάλιστα κυκλοφορούσαν και κάποιοι σχετικοί αστικοί μύθοι... Ο ένας αφορούσε τον ποιητή Paul Verlaine, ο οποίος άλλαξε το καθημερινό του δρομολόγιο για να μην το βλέπει. Ο άλλος τον μυθιστοριογράφος Guy de Maupassant που έτρωγε το καθημερινό μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου και όταν τον ρώτησαν το γιατί, απάντησε πως ήταν το μοναδικό μέρος από το οποίο δεν φαινόταν το επιβλητικό έργο.
Δεν ήταν να... μείνει
Με τον καιρό όμως, ο κόσμος άρχισε να το συνηθίζει και να αποτελεί σήμα κατατεθέν του Παρισιού. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τα δεδομένα που υπήρχαν για την διατήρησή του στον χώρο. Ναι, ο Πύργος του Άιφελ δεν ήταν να μείνει εκεί για πάντα. Αρχικά, σύμφωνα με την άδεια που είχε πάρει, ήταν για 20 χρόνια και θα διαλυόταν το 1909 όταν και θα περνούσε στην ιδιοκτησία του Δήμου.
Τελικά όμως αποφασίστηκε να διατηρηθεί, καθώς το κλίμα είχε αρχίσει να αλλάζει υπέρ του.
Πύργος ρεκόρ
Αξίζει να σημειώσουμε, πως το 1887 όταν και εγκαινιάστηκε, ο Πύργος του Άιφελ ήταν το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, καθώς έφτανε τα 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία). Μάλιστα αυτό τον τίτλο τον διατήρησε για 42 χρόνια, μέχρι που την πρωτοκαθεδρία πήρε το Empire State Building.
Αναλυτικά τα 15 ψηλότερα κτήρια στον κόσμο αυτή τη στιγμή
- Μπουρτζ Χαλίφα (Burj Khalifa), Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (828 μέτρα)
- Πύργος της Σαγκάης, Κίνα (632 μέτρα)
- Abraj Al-Bait, Μέκκα, Σαουδική Αραβία (601 μέτρα)
- Ping An International Finance Center, Σενζέν, Κίνα (599 μέτρα)
- Lotte World Tower, Σεούλ, Νότια Κορέα (554 μέτρα)
- Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (541 μέτρα)
- Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre, Κουανγκτσόου, Κίνα (530 μέτρα)
- Tianjin CTF Finance Center , Τιεντσίν, Κίνα (530 μέτρα)
- China Zun, Πεκίνο, Κίνα (528 μέτρα)
- Ταϊπέι 101, Ταϊπέι (508 μέτρα)
- Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο Σαγκάης, Κίνα (492 μέτρα)
- International Commerce Centre, Χονγκ Κονγκ (484 μέτρα)
- Central Park Tower, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (472 μέτρα)
- Lakhta Center, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία (462 μέτρα)
- Landmark 81, Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ (461 μέτρα)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Το κόλπο του αιώνα: Πώς το «τέρας της Wall Street» εξαπάτησε τους σταρ του Χόλιγουντ αποσπώντας 64 δισ. δολάρια (vid)
- Ένας τύπος στο Reddit εξήγησε την ιστορία και τον συμβολισμό πίσω από τον διάσημο ριγέ στύλο που είναι έξω από κάθε κουρείο
- Ιστορική στιγμή: Βρέθηκε η τοποθεσία της μάχης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Γρανικό