Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στη Λεωφόρο που ξεκίνησε… αλλά δεν τελείωσε ποτέ! (vids)
Μπορεί το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα να ξεκίνησε… πριν καν εκδηλωθεί στις 21 Απριλίου του 1967; Ενδεχομένως, αν αναλογιστούμε την κατάληξη που είχε η πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα εκείνη τη χρονιά, με 10.000 κόσμου να μαζεύεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να τους απολαύσει από κοντά. Μην μας πει κανείς, παρακαλώ πολύ, ποιοι είναι οι Rolling Stones… Συστάσεις δεν χρειάζονται ακόμα και για τους νεότερους, ακόμα και γι αυτούς που δεν ακούνε αυτήν τη μουσική.
«Δεν είναι… Πρωταπριλιάτικο»
Οι Rolling Stones στην πανευρωπαϊκή τους περιοδεία έβαλαν στον χάρτη και την Ελλάδα. Εδώ θα ολοκλήρωναν το tour τους. Για να καταλάβετε το μέγεθος που είχαν τότε, όταν το ανακοίνωσε το μουσικό περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί», ο κόσμος δεν το πίστευε: «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται».
«Ψιλές» στο αεροδρόμιο με την αστυνομία
Ο κόσμος αδημονούσε τόσο, που εξαφάνισε τα (ακριβά) εισιτήρια ενώ πήγαν στις 16 Απριλίου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να τους υποδεχθούν. Μόνο που ο Μικ Τζάγκερ και η παρέα του είχαν προγραμματίσει να έρθουν αυθημερόν στην Αθήνα. Οι τεχνικοί που αφίχθησαν δεν χάλασαν χατίρι σε κάποιους από τους εκατοντάδες που μαζεύτηκαν να τους… υπογράψουν αυτόγραφα, που τους πέρασαν για… το πραγματικό συγκρότημα. Στο Ελληνικό πάντως, έπεσαν και κάποιες ψιλές με τους αστυνομικούς, που ήθελαν να τους απομακρύνουν.
«Τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;»
Οι Rolling Stones χάρηκαν και διασκέδασαν με τον ενθουσιασμό του κόσμου και δεν έχασαν την ευκαιρία να «παίξουν» με τους δημοσιογράφους. Ένας ρώτησε «τι γνωρίζετε για το Σέξπιρ;» και ο Μικ Τζάγκερ απάντησε στο ίδιο ύφος: «Και εσείς τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;».
Ο Τζάγκερ είχε απαντήσει κιόλας πως «δεν είμαστε υστερικοί όπως πιστεύει ο κόσμος», «περνάμε τον χρόνο μας με κορίτσια», «αγαπάμε τους Μπιτλς» και αστειεύτηκε λέγοντας «κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι. Αυτή είναι η απόδειξη πως είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας».
Η εντολή στην αστυνομία
Καλές οι συνεντεύξεις Τύπου, αλλά όλοι περίμεναν το «κυρίως πιάτο» το βράδυ. Εκτός από τους δέκα χιλιάδες κόσμου, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είχε πάρα πολλούς αστυνομικούς, στους οποίους δε, είχε δοθεί εντολή να συλλάβουν όποιον παρεκτραπεί.
Η συναυλία ξεκίνησε και αφού τραγούδησαν τα ελληνικά συγκροτήματα και οι Έλληνες τραγουδιστές που είχαν συμφωνήσει, οι Rolling Stones βγήκαν στη σκηνή και τραγούδι, το τραγούδι το κέφι ανέβαινε.
Η έμπνευση με τα κόκκινα γαρύφαλλα
Ο Μικ Τζάγκερ στο πασίγνωστο Satisfaction είχε την έμπνευση να πετάξει κόκκινα γαρύφαλλα στο κοινό. Δεν έφτανε βέβαια τον κόσμο στις κερκίδες, καθώς κάτω από τη σκηνή ήταν μόνο τα πολύ ακριβά εισιτήρια (500 δραχμές) και έτσι είπε στον μάνατζερ της μπάντας Τομ Κέιλοκ να συνεχίσει να πετάει γαρύφαλλα στον κόσμο. Ο Κέιλοκ κατέβηκε και πήγε προς την εξέδρα, αλλά αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε… επαναστατική από την αστυνομία.
Το ξύλο στον μάνατζερ και ο διακόπτης
Έξι αστυνομικοί δίχως δεύτερη σκέψη έπεσαν πάνω στον μάνατζερ της μπάντας και τον τουλούμιασαν στο ξύλο τον κακομοίρη, ο οποίος είχε ήδη μπανταρισμένο το ένα του χέρι, καθώς λίγες μέρες πριν είχε κτυπήσει σε προσπάθεια να προστατέψει τον Μικ Τζάγκερ από «επίθεση» θαυμαστή.
Σα να μην έφτανε αυτό, η αστυνομία διέταξε να κατεβάσουν οι υπεύθυνοι τον γενικό διακόπτη και άξαφνα όλο το γήπεδο βυθίστηκε στο σκοτάδι, προς έκπληξη των Rolling Stones. Φυσικά η συναυλία τερματίστηκε άδοξα και πολύ πιο πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμά της.
Επεισόδια και διαδήλωση
Έξαλλος ο κόσμος, συγκρούστηκε σφόδρα με την αστυνομία έξω από το γήπεδο ενώ έκαναν και διαδήλωση που κατέληξε στο ξενοδοχείο «Χίλτον», στο οποίο είχαν καταλύσει οι Rolling Stones.
Κι όλα αυτά; Τέσσερις μέρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος της Χούντας στην Ελλάδα, την 21η Απριλίου!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η μεγαλύτερη τηλεόραση που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο ζυγίζει πάνω από 180 κιλά και χρειάζεται 6 άτομα για να μετακινηθεί (vid)
- Η Αριστερά και οι ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις (1944-1946)
- Ο απόρρητος φάκελος του Στέλιου Καζαντζίδη στην Ασφάλεια: Το στίγμα του κομμουνιστή και η κατηγορία για χρήση χασίς