21η Απριλίου, το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών: Όλη η αλήθεια για τους… δρόμους και για το αν είχαμε νεκρούς (pics & vids)
Η 21η Απριλίου ξυπνά μαύρες, εφιαλτικές θα λέγαμε καλύτερα, μνήμες στην Ελλάδα. Στις 02:00 τα ξημερώματα του 1967 με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών- λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές- κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια. Η… δικαιολογία ήταν πως κινδύνευε το έθνος από τους κομμουνιστές.
Μέσα σε λίγες ώρες ο στρατός κατέλαβε κάθε νευραλγικό πόστο στην Αθήνα, συνέλαβε πολιτικούς, εκπαιδευτικούς και όποιον θεωρούσε πως ήταν κατά της… “επανάστασης” όπως οι ίδιοι την χαρακτήρισαν και τοποθέτησε παντού δικούς της ανθρώπους.
Στις 7 το πρωί οι Πραξικοπηματίες επισκέφτηκαν τα Ανάκτορα του Τατοΐου και ζήτησαν από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να ορκίσει τη νέα Κυβέρνησή τους. Ο Βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, το έπραξε, για «να μην χυθεί αίμα ελληνικό», όπως είχε πει. Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας,ο οποίος ήταν απλά μια… μαριονέτα του συνταγματάρχη Γεώργιου Παπαδόπουλου.
Την ίδια μέρα άρχισαν οι συλλήψεις και οι εκδιώξεις απλών πολιτών, ενώ δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή. Ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του και 10 ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6.509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες αλλά και η τραγωδία στην Κύπρο, καθώς με την απόπειρα του πραξικοπήματος, εισέβαλαν οι Τούρκοι και κατέλαβαν το βόρειο μέρος της, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Το κραυγαλέο της υπόθεσης είναι πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα νοσταλγοί της 7ετίας. Απίθανοι τύπου που θα πουν “ναι, αλλά έφτιαξαν δρόμους” ή το πολύ χειρότερο ημιμαθές και ψεύτικο “δεν είχαμε νεκρούς στο Πολυτεχνείο”.
Για να δούμε τα περί… δρόμων που έφτιαξε η Χούντα:
Λίγα, μόλις μία σταγόνα από τον ωκεανό εγκλημάτων της Χούντας, είναι πως...
- Υποχρέωναν τους μαθητές που έγραφαν με το αριστερό χέρι να γράφουν με το δεξί, ακόμα και δια της βίας. Ότι είχε σχέση με το αριστερό ήταν αυτόματα… κομμουνισμός.
- Έμπαιναν όπου και όποτε ήθελαν, γιατί τον θεωρούσαν ύποπτο.
- Παρακολουθούσαν μέσω του ΟΤΕ τις τηλεφωνικές συνομιλίες των πολιτών, αλλά και την αλληλογραφία μέσω των ΕΛΤΑ και και στις δύο υπηρεσίες φυσικά είχαν δικούς τους ανθρώπους.
- Οι χουντικοί και οι συγγενείς τους έπαιρναν άτοκα δάνεια για να ανοίξουν επιχειρήσεις τις οποίες και δεν άνοιγαν ποτέ, ενώ τριπλασίασαν τους μισθούς τους. Του Παπαδόπουλου έφτασε τις 55.000 δρχ και των Υπουργών του τις 35.000 δρχ.
- Ο Παπαδόπουλος επειδή ήθελε να… χωρίσει τη γυναίκα του για να νομιμοποιήσει τον παράνομο δεσμό του με την γραμματέα της ΚΥΠ Δέσποινα Γάσπαρη, απλά… άλλαξε τον νόμο. Το βράδυ κατήργησε τον παλιό και πέρασε τον νέο, πήρε διαζύγιο και στη συνέχεια… επανέφερε τον προηγούμενο νόμο. Αποφασίζομεν και διατάζομεν...
- Μοίρασαν συντάξεις, προνόμια, άδειες ταξί και περιπτέρων, σε ταγματασφαλίτες, συνεργούς των ΝΑΖΙ, “βαφτίζοντας” τους… αντιστασιακούς.
- Παρουσίασαν και διαφήμισαν πάνω από εκατό δημόσια έργα τα οποία δεν έγιναν… ποτέ. Κορυφαίο ίσως όλων η Εγνατία Οδός για την οποία το ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε με 38. εκατ. δολάρια και έμεινε “φάντασμα”. Το σύνολο μάλιστα των επενδύσεων έπεσε από το 46% στο 39% παρότι οι δημόσιες επενδύσεις είχαν διπλασιαστεί.
Γενικότερα το Δημόσιο Χρέος από 32 δις δραχμές εκτοξεύτηκε στα χρόνια της Χούντας στα 114 δις δραχμές.
Ναι, αλλά έφτιαξε δρόμους....
Δεν μιλήσαμε καθόλου για ξυλοδαρμούς, εξορίες, εκτελέσεις… Μία απλή καθημερινότητα του πραξικοπήματος περιγράψαμε…
Πάμε και στο περιβόητο “δεν είχαμε νεκρούς”.
Σε τρεις ημέρες, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου η Χούντα είχε εκτελέσει εξ ψυχρώ 24 ανθρώπους. Ανάμεσά τους και μία Νορβηγίδα τουρίστρια, δείχνοντας ότι οι σκοπευτές της, που είχαν τοποθετηθεί στην ταράτσα του ΟΤΕ και στο Υπουργείο δημόσιας τάξεως στη συμβολή των Μάρνης, Γ΄ Σεπτεμβρίου και Αβέρωφ, εκτελούσαν αδιακρίτως, σκοπεύοντας να εμποδίσουν το πλήθος να πάει στο Πολυτεχνείο.
Προσπάθησε δε να δωροδοκήσει τους γονείς των νεκρών.
Στην ιστορία έχει περάσει η συνέντευξη του οδηγού του τανκς, στο Βήμα το 2003, Α. Σκευοφύλαξ… “Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα.
H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί.
Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω….
Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ' αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!
Αλλά έφτιαξαν… δρόμους!