Όταν έκλαψαν οι ουρανοί: Η μοιραία αερομαχία του σμηναγού Ηλιάκη με Τούρκο πιλότο (pics & vids)
Πέρασαν 15 χρόνια, από εκείνη την αποφράδα μέρα που ο ήρωας σμηναγός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης έχασε τη ζωή του εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και υπερασπιζόμενος τον ελληνικό γαλάζιο ουρανό.
Σαν σήμερα, 23 Μαΐου το 2006 ο Έλληνας πιλότος βρέθηκε σε αερομαχία με τούρκικά μαχητικά που πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις θέσεις των S-300 στην Κρήτη. Ο σμηναγός Ηλιάκης έσπασε στον σχηματιμσό τους, ωστόσο ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του F-16 του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία και να τον οδηγήσει στον θάνατο.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναγνώρισε ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του, καθώς δεν έκανε ελιγμούς και δεν παραβίασε τους κανονισμούς κρατώντας απόσταση ασφαλείας 1.000 ποδών, όπως ορίζεται για να αποφεύγονται εναέριες συγκρύσεις.
«Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απωλέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη», όπως ανέφερε η έκθεση του ΓΕΑ.
Ο Έλληνας πιλότος, έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, ωστόσο τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε άμεσα στην Ελλάδα, ενώ ο Τούρκος πιλότος που επίσης έπεσε στη θάλασσα, διασώθηκε από δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή και τον παρέλαβε τουρκικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η μεγαλύτερη τηλεόραση που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο ζυγίζει πάνω από 180 κιλά και χρειάζεται 6 άτομα για να μετακινηθεί (vid)
- Η Αριστερά και οι ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις (1944-1946)
- Ο απόρρητος φάκελος του Στέλιου Καζαντζίδη στην Ασφάλεια: Το στίγμα του κομμουνιστή και η κατηγορία για χρήση χασίς