Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Mε οδηγό τη Φουκουόκα για το πρώτο μετάλλιο η εθνική ανδρών στην Κροατία

Δημήτρης Ντζάνης
Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών

bet365

Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών θα ταξιδέψει στην Κροατία με τον τίτλο της «ασημένιας» πρωταθλήτριας κόσμου από τη Φουκουόκα, στοχεύοντας στο παρθενικό της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το 2024 είναι πρωτόγνωρο για την υδατοσφαίριση. Μέχρι τον Αύγουστο το καλεντάρι περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους παίκτες που να μην ξεχνάμε έχουν και τις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους.

Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα και μετά ραντεβού το καλοκαίρι στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όποιος αντέξει.

Η αρχή γίνεται σε λίγα 24ωρα με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η διοργάνωση ήταν να γίνει στη Νετάνια του Ισραήλ (3-16 Ιανουαρίου), όμως οι πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, υποχρέωσαν την European Aquatics στις 3 Νοεμβρίου να πάρει πίσω το πρωτάθλημα και δύο εβδομάδες αργότερα να ανακοινώσει πως το τουρνουά των ανδρών θα γίνει στην Κροατία, στο Ζάγκρεμπ και στο Ντουμπρόβνικ (4-16 Ιανουαρίου) και το αντίστοιχο των γυναικών στο Αϊντχόφεν (5-13 Ιανουαρίου).

Είναι τόσο στενά τα περιθώρια, καθώς ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα (5-17 Φεβρουαρίου), που το ευρωπαϊκό γυναικών θα γίνει σε οκτώ ημέρες, ενώ των ανδρών θα ολοκληρωθεί ημέρα Τρίτη.

Η υπέροχη πορεία της εθνικής ομάδας και το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, την απάλλαξε από το άγχος στο κυνήγι πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Θοδωρής Βλάχος και οι παίκτες του θα πάνε στην Κροατία με μοναδικό στόχο να βάλουν τέλος σε μια δυσμενή παράδοση που κυνηγά την εθνική ομάδα στη μακρά πορεία της στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Χωρίς μετάλλιο σε 19 συμμετοχές

Το... περίεργο για την εθνική ομάδα είναι πως ακόμα αναζητά το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Έχει στη συλλογή της το ασημένιο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο 2021), ένα ασημένιο (Φουκουόκα 2023) και τρία χάλκινα από παγκόσμια πρωταθλήματα (Μόντρεαλ 2005, Καζάν 2015, Βουδαπέστη 2022), αλλά κανένα από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα!

Αυτή θα είναι η 24η συνολικά παρουσία της στη διοργάνωση. Η αρχή έγινε στη Βαρκελώνη το 1970 (10η θέση), ακολούθησε η 8η θέση στη Σόφια το 1985 και από το 1989 και έπειτα η Ελλάδα δεν έχει απουσιάσει. Στις διοργανώσεις του 1977, 1981, 1983 και 1987, αγωνίστηκε στη Β’ Κατηγορία.

Σε δύο περιπτώσεις η εθνική ομάδα έφθασε κοντά σε ένα μετάλλιο, αλλά έχασε στα παιχνίδια για το χάλκινο μετάλλιο με την Ιταλία (7-6) στη Φλωρεντία το 1999 και την Ουγγαρία (13-10) στο Βελιγράδι το 2016.

Στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τκον Σεπτέμβριο του 2022 στο Σπλιτ, άρχισε με ισοπαλία κόντρα στη Γαλλία (12-12), νίκησε τη Μάλτα 25-6, για να έρθει η νέα ισοπαλία με τη γηπεδούχο Κροατία (5-5) και την ακαταλαβίστικη απόφαση να μη μετρήσει γκολ του Αγγελου Βλαχόπουλου.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πήρε τη 2η θέση στον όμιλο, που αρχικά την έστειλε σε εύκολο χιαστί παιχνίδι με το Ισραήλ (22-9), αλλά σε προημιτελικό με την Ισπανία, με την ήττα 9-5 να την κρατά εκτός 4άδας και τελικά στην 5η θέση της κατάταξης.

Η Κροατία κατέκτησε το τουρνουά και τα δύο χρυσά της μετάλλια στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν έρθει εντός έδρας, μετά εκείνο στο Ζάγκρεμπ το 2010, με τεχνικό τον Ράτκο Ρούντιτς. Η Ουγγαρία βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση των μεταλλίων με 13 χρυσά, επτά ασημένια και έξι χάλκινα.

Τα τρία τελευταία εισιτήρια για την Ντόχα και ένα για Παρίσι

Από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κροατίας θα βγουν και τα τρία τελευταία εισιτήρια των 16 ομάδων που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα (5-17 Φεβρουαρίου).

Από τη «γηραιά» ήπειρο το ταξίδι στο Κατάρ έχουν εξασφαλίσει οι Ισπανία, Ιταλία (World Cup 2023), Ουγγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Γαλλία (παγκόσμιο πρωτάθλημα 2023). Δηλαδή, Κροατία και Μαυροβούνιο είναι τα φαβορί για τα δύο εισιτήρια.

Παράλληλα θα δοθεί και ένα εισιτήριο από την ευρωπαϊκή ζώνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να φθάσουμε στα οκτώ από τα 12 για το τουρνουά των ανδρών στο Παρίσι.

Η διοργανώτρια Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα (φιναλίστ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα) είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση. Τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια θα βγουν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα.

Οι Γιάννης Φουντούλης, Θοδωρής Βλάχος και Ντίνος Γενηδουνιάς

Πρεμιέρα με την ανανεωμένη Ουγγαρία, το σύστημα διεξαγωγής

Η European Aquatics προχώρησε σε αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής, με βάση αυτό που δοκίμασε το περασμένο καλοκαίρι στα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Στον Α' και Β' Όμιλο (Division 1) βρίσκονται οι χώρες που ήταν στην οκτάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Σπλιτ το 2022.

Με το νέο σύστημα οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις στον Α' και Β' όμιλο, πάνε απευθείας στα προημιτελικά.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και στην 4η θέση στον Α' και Β' Όμιλο θα δώσουν αγώνα χιαστί για να βρεθούν στην οκτάδα, με τις ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση στον Γ' και στον Δ' όμιλο. Οι ομάδες που θα βρεθούν στις δύο τελευταίες θέσεις στον Γ' και στον Δ' Όμιλο θα συνεχίσουν για τις θέσεις 13-16.

Η εθνική ομάδα θα αγωνιστεί στον Β' Όμιλο της (Division 1) που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ και θα αρχίσει τους αγώνες της με αντίπαλο την Ουγγαρία, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου (20:00) σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στις φιναλίστ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα.

Ο τεχνικός των Μαγυάρων, Ζολτ Βάργκα θέλοντας να δώσει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, θα έχει στη σύνθεσή της μόλις πέντε παίκτες από την ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου πριν από έξι μήνες.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Ιταλία (6/1, 20:00) και θα τελειώσει τους αγώνες της στον όμιλο κόντρα στη Γεωργία (8/1, 18:00)

Οι όμιλοι - Οι διασταυρώσεις σε χιαστί και προημιτελικά

Division 1
Α' Όμιλος (Ντουμπρόβνικ)
Μαυροβούνιο
Ισπανία
Γαλλία
Κροατία


Β' Όμιλος (Ζάγκρεμπ)
Γεωργία
Ουγγαρία
Ιταλία
Ελλάδα

Division 2

Γ' Όμιλος (Ντουμπρόβνικ)
Σερβία
Γερμανία
Ισραήλ
Μάλτα

Δ' Όμιλος (Ζάγκρεμπ)
Σλοβακία
Ολλανδία
Σλοβενία
Ρουμανία

Οι διασταυρώσεις στα χιαστί
4Α-1Γ (1)
4Β-1Δ (2)
3Β-2Δ (3)
3Α-2Γ (4)

Οι διασταυρώσεις στα προημιτελικά
1Β - Νικητής 1
1Α - Νικητής 2
2Α - Νικητής 3
2Β - Νικητής 4

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ Τελευταία Νέα