Γιάννης Φουντούλης στο Gazzetta: «Πάμε στο ευρωπαϊκό για το πρώτο μετάλλιο, αν είναι το χρυσό θα είναι το ιδανικό»
Ο Γιάννης Φουντούλης χρίστηκε διεθνής στην εθνική ομάδα υδαστοσφαίρισης ανδρών από τον Σάντρο Καμπάνια τον Μάρτιο του 2005 σε αγώνα με τις ΗΠΑ, τότε ήταν 17 ετών και 10 μηνών.
Τα πρώτα του γκολ, δύο στον αριθμό, ήρθαν ένα χρόνο αργότερα, στις στις 23 Μαρτίου 2006 στο τουρνουά του Εξ Προβάνς, με αντίπαλο την Αίγυπτο (17-3).
Σιγά σιγά ο νεαρός παίκτης από τη Χίο άρχισε να εξελίσσεται και να δείχνει το πλούσιο ταλέντο του, ειδικά στο σκοράρισμα. Το 2007 και το 2008 μπορεί να ήταν μηδενικά, όμως η συνέχεια ήταν καταιγιστική.
Για να φθάσουμε στις 25 Ιουνίου 2022, όταν ο Γιάννης Φουντούλης στον αγώνα με τη Γερμανία στο Ντέμπρετσεν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα πετύχαινε δύο γκολ, έφθανε στα 544 και γινόταν ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Αφρουδάκη των 543 γκολ.
Ο 35χρονος σήμερα παίκτης δεν σταματά να πυροβολά και ετοιμάζεται για την επιστροφή του με την εθνική oμάδα σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Θα είναι η 8η συμμετοχή του και αν δεν υπήρχε η ατυχία με τραυματισμό, που τον άφησε εκτός της διοργάνωσης του Σπλιτ το 2022, τώρα ο εκ των αρχηγών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα ήταν έτοιμος για την 9η παρουσία του, αφήνοντας πίσω του αστέρια της ελληνικής υδατοσφαίρισης, τους Γιώργο Μαυρωτά, Κώστα Λούδη και τους Χρήστο και Γιώργο Αφρουδάκη.
Η εθνική ομάδα, με την προσθήκη του Άγγελου Βλαχόπουλου (πέρυσι για οικογενειακούς λόγους δεν πήγε στη Φουκουόκα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα) την Τετάρτη θα ταξιδέψει πάνοπλη για το Ζάγκρεμπ και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
«Υπάρχει μεγάλη φιλοδοξία και κίνητρο»
Ο στόχος είναι ένας, να επιστρέψει στις 17 Ιανουαρίου με το πρώτο της μετάλλιο στη μακρά παρουσία της στα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
«Η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει μεγάλη φιλοδοξία, το κίνητρο του πρώτου μας μεταλλίου στη διοργάνωση από μόνο του είναι υψηλό» δήλωσε ο Γιάννης Φουντούλης στο Gazzetta, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 15 παικτών από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Θοδωρή Βλάχο.
Αρχισκόρερ της Ελλάδας και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με 70 γκολ σε τελικές φάσεις και άλλα 13 σε προκριματικές, ο περιφερειακός του Ολυμπιακού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των «γαλανόλευκων» μεταλλίων, του ασημένιου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, του ασημένιου πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα και των χάλκινων στα παγκόσμια του Καζάν (2015) κα της Βουδαπέστης (2022).
«Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, την πίστη μας σε μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς ακολουθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση για το Παρίσι, μας απελευθερώνει από το άγχος. Στην Κροατία περιμένω να γίνει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Υπάρχουν ομάδες που ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει την ολυμπιακή πρόκριση, κάτι που σημαίνει πως θα έχουν και αυτές υψηλό κίνητρο. Παράλληλα, το τουρνουά γίνεται στη μέση της περιόδου, οι παίκτες βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική δράση και δεν υπάρχει η κούραση αν το τουρνουά διεξαγόταν στον τέλος της αγωνιστικής περιόδου» σημειώνει ο Γιάννης Φουντούλης.
Για την εθνική ομάδα η αρχή του ταξιδιού της στο 2024, όπως προαναφέραμε, έχει έναν στόχο το πρώτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
«Ναι, είναι κάτι που όλοι θέλουμε και σκεφτόμαστε. Στην Κροατία πάμε για το μετάλλιο, θα είναι ιδανικό το πρώτο μας να είναι και χρυσό, θα αγωνιστούμε γι αυτό» λέει ξεκάθαρα ο Γιάννης Φουντούλης.
Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματος παίζει ανελλιπώς από το 2006, με εξαίρεση το Σπλιτ του 2022. Στην ερώτηση ποια από τις επτά συμμετοχές του θυμάται πιο έντονα, ο Φουντούλης επέλεξε δύο, που έχουν κοινό τόπο το Βελιγράδι.
«Η παρθενική μου συμμετοχή στο Βελιγράδι το 2006, τότε ήμουν 18 ετών, ο πιο μικρός, ο Καμπάνια πριν με είχε καλέσει σε τουρνουά, όμως εκείνη ήταν η πρώτη μου παρουσία σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.
Μετά πολύ έντονο ήταν και το ευρωπαϊκό το 2016, ξανά στο Βελιγράδι. Είχαμε χάσει το μετάλλιο (4η θέση), θυμάμαι τον ημιτελικό με τη Σερβία μπροστά σε 15.000 θεατές στην Stark Arena, ήταν κάτι που δεν ξεχνιέται» καταλήγει ο Έλληνας διεθνής.
*Τα στατιστικά στοιχεία αντλήθηκαν από το γραφείο Τύπου της ΚΟΕ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.