Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Η Ελλάδα και οι μεγάλοι της αντίπαλοι στην Κροατία

Δημήτρης Ντζάνης
Ο Θοδωρής Βλάχος

bet365

Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών στοχεύει στο πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πώς θα παρουσιαστούν στην Κροατία οι κύριοι αντίπαλοί της.

Η ώρα για δράση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης έφθασε. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών κάνει αρχή την Πέμπτη (4/1, 20:00, ΕΡΤ 3) απέναντι στην ανανεωμένη Ουγγαρία στο Ζάγκρεμπ.

Η αποστολή της εθνικής ομάδας ταξίδεψε το μεσημέρι της Τετάρτης (3/1) για την κροατική πρωτεύουσα. Με την επιστροφή του Αγγελου Βλαχόπουλου, η εθνική ομάδα θα παρουσιαστεί με την ίδια ομάδα που το περασμένο καλοκαίρι έφθασε στην κατάκτηση του ασημένου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, κόντρα στην Ουγγαρία.

Στόχος για την εθνική ομάδα δεν είναι άλλος από το έρθει στην Κροατία το πρώτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως δήλωσε και ο Γιάννης Φουντούλης στο Gazzetta.

Aπό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα δοθεί και ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την ευρωπαϊκή ζώνη στο Παρίσι βρίσκονται ήδη οι Ουγγαρία, Ελλάδα και η Γαλλία.

Ας δούμε πώς θα παρουσιστούν στην Κροατία οι κύριοι αντίπαλοι της Ελλάδας στη μάχη των μεταλλίων.

Κροατία: Επιστροφή Λόντσαρ και Φάτοβιτς στην κάτοχο του τίτλου

Για πρώτη φορά μια χώρα διοργανώνει για δεύτερη σερί φορά ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Κροατία μετά το Σπλιτ το 2022, πήρε το τουρνουά ανδρών στο Ζάγκρεμπ και στο Ντουμπρόβνικ.

Οι Κροάτες είναι οι κάτοχοι του τίτλου και φιλοδοξούν να φθάσουν στο 3ο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας τους και αν τα καταφέρουν όλα θα έχουν έρθει στη χώρα τους, μιας και είχε προηγηθεί η νίκη τους στο Ζάγκρεμπ το 2010.

Ο τεχνικός Ίβιτσα Τούτσακ επανέφερε στην ομάδα τον φουνταριστό του Ολυμπιακού, Λούκα Λόντσαρ, καθώς και τον Λόρεν Φάτοβιτς, ένα από τα πιο σημαντικά επιθετικά όπλα, που εξ αιτίας τραυματισμού απουσίαζε για έξι μήνες και έχασε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα. Για την Κροατία θα απουσιάσουν ο Μάρο Γιάκοβιτς και ο Ιβάν Κράπιτς.

croatia

Μαυροβούνιο: Με τον 39χρονο Ντράσκο Μπργκούλιαν ξανά

Για το Μαυροβούνιo το πιο σημαντικό γεγονός είναι η κλήση του Ντράσκο Μπργκούλιαν, με τον 39χρονο περιφερειακό να επιστρέφει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο τεχνικός Βλαντιμίρ Γκοΐκοβιτς επανέφερε και τον Ντέγιαν Λάζοβιτς, που δεν έπαιξε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα και μαζί με τον Πέταρ Τεσάνοβιτς θα αποτελέσουν το δίδυμο των τερματοφυλάκων.

Ισπανία: Εκτός ο Φαμέρα, στην ομάδα ο Μπιέλ

Ο τραυματισμός του πολιτογραφημένου Σλοβάκου, Μάρτιν Φαμέρα αποτελεί πρόβλημα για την αγωνιστική ισορροπία της Ισπανίας. Ο τεχνικός Νταβίντ Μάρτιν, έβαλε στην ομάδα τον 17χρονο αμυντικό Πολ Γκομίλα, αλλά και τον 21χρονο Ουνάι Μπιέλ, που ήδη αποτελεί ένα από τα νέα όπλα της Μπαρτσελονέτα.

Από εκεί και πέρα η Ισπανία θα αγωνιστεί με όλα τα μεγάλα της αστέρια, αναζητώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έπειτα από τρία ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

Ουγγαρία: Με μόλις πέντε από τη Φουκουόκα

Η Ουγγαρία δεν θα έχει καμία σχέση με την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι τον παγκόσμιο τίτλο στη Φουκουόκα απέναντι στην Ελλάδα.

Έχοντας την ολυμπιακή πρόκριση ο τεχνικός Ζολτ Βάργκα βλέπει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ως μια ευκαιρία πειραμάτων και δοκιμών, παρουσιάζοντας μια εντελώς ανανεωμένη ομάδα.
Εκτός έμειναν εννέα παίκτες από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, οι Ντένες Βάργκα, Γκέργκο Ζάλανκι, Ζίλαρντ Γιάνσικ, Μάρτον Βάμος, Κρίστιαν Μάνχερτζ, Νταβίντ Ανγκιαλ, Τόνι Νέμετ και οι τερματοφύλακες Σόμα Βόγκελ και Μάρτον Λεβάι θα δουν το πρωτάθλημα από το σπίτι τους.

Εκτός από τους Βινς Βιβγκάρι, Γκέργκο Φέκετε, Ανταμ Νάγκι, Ζόλταν Πολ και Έρικ Μόλναρ, που ήταν στη Φουκουόκα, στη σύνθεση της Ουγγαρίας θα υπάρχουν έξι παίκτες από την εθνική ομάδα U20, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

Υπάρχουν και δύο επιστροφές, αυτή του 36χρονου φουνταριστού Μπάλαζ Χάραϊ και του Γκέργκελι Μπούριαν. Από τη 15άδα της Ουγγαρίας ο μοναδικός με τριψήφιο αριθμό συμμετοχών είναι ο Χάραϊ με 266 και 201 γκολ. Ο πιο... παλιοί μετά είναι οι Πολ (73 συμ.) και Νάγκι (68 συμ.).

Σερβία: Με Μάντιτς ξανά, αλλά και τον Γιάκσιτς

Η Σερβία μετά την απογοητευτική 9η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το Σπλιτ, επέστρεψε με την 4η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα.
Ο προπονητής Ούρος Στεβάνοβιτς έχει δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό συγκρότημα με τους ολυμπιονίκες να αναζητούν την πρόκριση για το «Παρίσι 2024».
Στη Σερβία υπάρχουν καλά νέα, στην εθνική ομάδα επέστρεψε ο Ντούσαν Μάντιτς, μετά τον περσινό του παραγκωνισμό από τη Νόβι Μπέογκραντ και την εθνική ομάδα.
Στην Κροατία θα είναι και ο Νίκολα Γιάκσιτς, ο τραυματισμός στον ώμο τον Νοέμβριο έθεσε σε κίνδυνο την παρουσία του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως ο Στεβάνοβιτς τον έχει στη 15άδα, ποντάροντας στην εμπειρία του στα νοκ άουτ παιχνίδια. Ο Νίκολα Γιάκσιτς θα έχει ως συμπαίκτη τον 22χρονο αδελφό του Πέταρ, τον αμυντικό της Παρτιζάν που κάνει ντεμπούτο στην εθνική ομάδα. Το άλλο ζευγάρι των αδελφών στους Σέρβους είναι οι Στραχίνια και Βίτκορ Ράσοβιτς.

Ιταλία: Με την ομάδα της Φουκουόκα

Η Ιταλία ψάχνει επίσης την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Σάντρο Καμπάνια να αποφασίζει να εμπιστευτεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τους 15 παίκτες που είχε και πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα.
Εκεί η Ιταλία χάνοντας από τη Σερβία στα πέναλτι για την προημιτελική φάση, κατετάγη στην 5η θέση.

«Θα πάμε στην Κροατία με τους ίδιους παίκτες όπως στη Φουκουόκα, γιατί μου φαίνεται σωστό να τους δώσω ξανά αυτή την ευκαιρία» εξήγησε ο Καμπάνια.

campagna

Γαλλία: O Mποντέγκας ξανά με το σκουφάκι των «τρικολόρ»

Η Γαλλία, ως διοργωνώτρια, δεν έχει το άγχος πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από μερικές ημέρες έχασε από την Ιταλία με 20-3 σε χριστουγεννιάτικο τουρνουά στη Μάλτα, όμως οι «τρικολόρ» έχουν υψηλές φιλοδοξίες στην Κροατία.
Ο τεχνικός Φλοριάν Μπρουζό και ο τεχνικός διευθυντής, ο Κροάτης τεχνικός της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, Bιέκοσλαβ Κόμπετσακ επανέφεραν στην εθνική ομάδα τον Μάικ Μποντέγκας.

Ο 36χρονος 10 χρόνια μετά το ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης το 2014 και με σημαντική παρουσία στην εθνική Ιταλίας (3ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, 1ος στο παγκόσμιο της Γκουανγκτσού το 2019) ανακτώντας τη γαλλική υπηκοότητα, θα παίξει και πάλι στην εθνική Γαλλίας.

Από εκεί και πέρα οι Βερνού, Κρουσιλά και Μαρζουκί αποτελούν τα βασικά όπλα των «τρικολόρ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ Τελευταία Νέα