Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Πρεμιέρα με την Ουγγαρία η εθνική πόλο ανδρών στο Ζάγκρεμπ

Δημήτρης Ντζάνης
Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών

bet365

Η εθνική ομάδα πόλο ανδρών αντιμετωπίζει την Ουγγαρία στο Ζάγκρεμπ, στην πρεμιέρα της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κροατίας.

Το μεγάλο ταξίδι της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών για το 2024, που θα φθάσει μέχρι το καλοκαίρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων, αρχίζει από το Ζάγκρεμπ και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετωπίζει την Ουγγαρία το βράδυ της Παρασκευής (4/1, 20:00, ΕΡΤ 3) στην πρεμιέρα του Β' Ομίλου, που θα φιλοξενηθεί στο Ζάγκρεμπ. Θα προηγηθεί ο αγώνας της Ιταλίας με τη Γεωργία (18:00) για τον Α' Όμιλο.

Η Ελλάδα που αναζητά το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχει την ευκαιρία να αρχίσει νικηφόρα την πορεία της στη διοργάνωση, απέναντι στην Ουγγαρία, που θα εμφανιστεί με τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα.

Εκεί η Ουγγαρία και η Ελλάδα συναντήθηκαν για τελευταία φορά, ήταν στις 29 Ιουλίου 2023 στον συγκλονιστικό τελικό για τον παγκόσμιο τίτλο, με τους Μαυγάρους να επικρατούν με 14-13 στα πέναλτι (καν. αγ. 10-10).

Σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος οι τελευταίες συναντήσεις έγιναν στο Βελιγράδι το 2016. Tότε υπήρξε ισοπαλία στη φάση των ομίλων (8-8), ενώ στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο η Ουγγαρία βγήκε νικήτρια με 13-10.

Ο πρώτος αγώνας των δύο εθνικών ομάδων σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έγινε το 1970 στη Βαρκελώνη, με την Ουγγαρία να επικρατεί 11-0.

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει η ισοπαλία στον όμιλο 6-6, ξανά στο Ζάγκρεμπ στο ευρωπαϊκό του 2010, με τεχνικό τον Τάσο Δούμπα και έτερον ουδέν.

Οι μεγάλες ελληνικές νίκες απέναντι στους Μαγυάρους ήρθαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, 10-9 στην πρεμιέρα των ομίλων και 9-6 στον ημιτελικό, με τον Στέλιο Αργυρόπουλο να κάνει το παιχνίδι της ζωής του.


Μια θέση για το Παρίσι

Εκτός από τη διάκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τεράστιο ενδιαφέρον έχει και η μάχη για το ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η διοργανώτρια Γαλλία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα (φιναλίστ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα) είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση. Τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια θα βγουν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα (2-18 Φεβρουαρίου).

Ντέρμπι με το καλημέρα

Η απόφαση της Εuropean Aquatics να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής, έχει ντέρμπι στη φάση των ομίλων. Οι 16 ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους. Στον Α' και Β' Όμιλο (Division 1) βρίσκονται οι χώρες που ήταν στην οκτάδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Σπλιτ το 2022.

Με το νέο σύστημα οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις στον Α' και Β' όμιλο, πάνε απευθείας στα προημιτελικά.

Στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και στον όμιλο του Ντουμπρόβνικ ξεχωρίζει η αναμέτρηση ανάμεσα στη γηπεδούχο και πρωταθλήτρια Ευρώπης Κροατία και την Ισπανία, που έχει επτά μετάλλια, αλλά κανένα χρυσό.

Από το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν υπάρχει ισοπαλία, έτσι και στη φάση των ομίλων, αν ένα ματς λήξει ισόπαλο, θα ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, ο νικητής θα πάρει δύο βαθμούς και ο ηττημένος έναν, Η βαθμολογία είναι 3-0 στην κανονικλη διάρκεια.


Οι όμιλοι

Division 1
Α' Όμιλος (Ντουμπρόβνικ)
Μαυροβούνιο
Ισπανία
Γαλλία
Κροατία


Β' Όμιλος (Ζάγκρεμπ)
Γεωργία
Ουγγαρία
Ιταλία
Ελλάδα

Division 2

Γ' Όμιλος (Ντουμπρόβνικ)
Σερβία
Γερμανία
Ισραήλ
Μάλτα

Δ' Όμιλος (Ζάγκρεμπ)
Σλοβακία
Ολλανδία
Σλοβενία
Ρουμανία

To πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

(Σε ώρες Ελλάδας)

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου Division 1
18:00 Μαυροβούνιο - Γαλλία (Α' Όμιλος) Ντουμπρόβνικ
18:00 Γεωργία - Ιταλία (Β' Όμιλος) Ζάγκρεμπ
20:00 Ουγγαρία - Ελλάδα (Β' Όμιλος) Ζάγκρεμπ ΕΡΤ 3
21:15 Ισπανία - Κροατία (Α' Όμιλος) Ντουμπρόβνικ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου Division 2
18:00 Σερβία-Ισραήλ (Γ' Όμιλος) Ζάγκρεμπ
18:45 Σλοβακία-Σλοβενία (Δ' Όμιλος) Ντουμπρόβνικ
20:00 Γερμανία-Μάλτα (Γ' Όμιλος) Ζάγκρεμπ
21:15 Ολλανδία-Ρουμανία (Δ' Όμιλος) Ντουμπρόβνικ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ Τελευταία Νέα