Οι άνδρες να βρουν τον εαυτό τους, οι γυναίκες να μη χάσουν το μυαλό τους

Ο Αγγελος Βλαχοπουλος

bet365

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε Ζάγκρεμπ και Αϊντχόφεν έχουν μπει στην τελική τους ευθεία, τι ζητάμε από άνδρες και γυναίκες για να φθάσουν στον στόχο τους.

Η διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης σε δύο χώρες και τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων σε άνδρες και γυναίκες μέσα σε ελάχιστες ώρες, είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Τα τουρνουά για τους άνδρες στο Ζάγκρεμπ και των γυναικών στο Αϊντχόφεν βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.

Πάμε πρώτα στο Ζάγκρεμπ και στην εθνική ομάδα των ανδρών, που το απόγευμα της Παρασκευής (12/1, 19:30) αντιμετωπίζει την Κροατία μέσα στην έδρα της για μια θέση στα ημιτελικά.

Ταξιδεύοντας πάνοπλη για την κροατική πρωτεύουσα, η εθνική ομάδα έδειχνε ικανή να επιστρέψει πίσω με το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η εθνική ομάδα παραμένει εντός στόχου, όμως έφθασε η ώρα να το αποδείξει.

Ακόμα δεν έχει κάνει το μεγάλο παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ, ακόμα δεν έχουμε απολαύσει την εθνική ομάδα, όπως το περασμένο καλοκαίρι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όταν έφθασε μέχρι τη 2η θέση του κόσμου, εξασφαλίζοντας και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Άρχισε με νίκη κόντρα στην Ουγγαρία, που οι μισοί της παίκτες προέρχονται από την εθνική ομάδα Κ20.

Ακολούθησε το παιχνίδι με την Ιταλία, δεν πείραξε τόσο η ήττα, όσο η έκταση και η εμφάνιση, αυτό το 15-8 σαν να κλόνισε την ψυχολογία των παικτών, η εθνική ομάδα επί ημερών Βλάχου, από το 2015, δεν μας είχε συνηθίσει σε κάτι τέτοιο.

Ακόμα και στο χθεσινό χιαστί παιχνίδι με την Ολλανδία, η εθνική ομάδα άρεσε και δεν άρεσε. Το έβλεπες στο πρόσωπο του Θοδωρή Βλάχου.

Χαρακτηριστική η κίνησή του να καλέσει τάιμ άουτ στο 2ο οκτάλεπτο, απλά και μόνο για να ηρεμήσει τους παίκτες με το σκορ στο 8-4 υπέρ της εθνικής ομάδας.

«Δεν περιμένουμε σε 24 ώρες να διορθώσουμε πράγματα. Ή είμαστε έτοιμοι ή δεν είμαστε» δήλωσε μετά τον αγώνα και εν όψει Κροατίας ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Τι δεν μου αρέσει στην εικόνα της εθνικής ομάδας;

Βλέπω μια ομάδα βαριά, με αργές επιστροφές, 4/4 κόντρες είχαν οι Ιταλοί, 2/4 οι Ολλανδοί.

Ασχημες επιδόσεις στον παίκτη λιγότερο, 6/9 είχαν οι Ιταλοί, 6/8 οι Ολλανδοί.

Βλέπω νευρικότητα, ενώ στο τέλος του αγώνα με την Ολλανδία, ήρθε και η αποβολή ενός εκ των βασικών αμυντικών, του Γιώργου Δερβίση, που χάνει το μεγάλο ραντεβού με την Κροατία.

Παρόλα τα αγωνιστικά προβλήματα η Ελλάδα μπορεί και έχει την ικανότητα να χαλάσει το πάρτι των Κροατών.

Οι γηπεδούχοι θα έχουν την πίεση και δεν είναι φόβητρο. Κόντρα στο Μαυροβούνιο για τη φάση των ομίλων έγιναν πολλά, με το σκορ στο 11-11 και την τελευταία φάση, οι Κροάτες εκδήλωσαν επίθεση επίθεση έξι εναντίον τεσσάρων, αλλά δεν σκόραραν(!), χάνοντας στη συνέχεια τον αγώνα στα πέναλτι.

Καλό, πάντως, θα είναι ο προημιτελικός να μην φθάσει σε τόσο οριακό σημείο.

Επιμένουμε η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει απόψε και μετά να βρει Ούγγρους ή Σέρβους στα ημιτελικά.

Είναι δε και η κατάλληλη στιγμή η εθνική ομάδα να πάρει ρεβάνς και για εκείνο το 5-5 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ τον Σεπτέμβριο του 2022, για τη φάση των ομίλων, όπου ακόμα δεν έχουμε καταλάβει γιατί ακυρώθηκε γκολ από τον Αγγελο Βλαχόπουλου.

Ενα αποτέλεσμα που κράτησε 2η την Ελλάδα και στον προημιτελικό την έφερε απέναντι στην Ισπανία, αντί της Γεωργίας, που βρήκε η Κροατία.΄

Πάμε στις γυναίκες στο Αϊντχόφεν. Εδώ το τουρνουά είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, παίζονται τα μετάλλια.

Και η εθνική ομάδα βρίσκεται εντός στόχου, το Σάββατο (13/1, 20:00) Ελλάδα και Ιταλία παίζουν τον δικό τους μεγάλο... μικρό τελικό: Η νικήτρια τα παίρνει όλα, χάλκινο μετάλλιο και πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αρκεί οι διεθνείς παίκτριες να μη χάσουν το μυαλό τους, μετά τον ημιτελικό με την άπαιχτη Ισπανία.

Για «ηρεμία, ψυχραιμία και ανασυγκρότηση δυνάμεων» έκανε λόγο μετά η Αλεξία Καμμένου.

Και αν φέτος δεν υπάρχει προολυμπιακό τουρνουά, αυτό το παιχνίδι θα έχει την ίδια πίεση των αγώνων που άφησαν εκτός πρόκρισης την Ελλάδα στα προολυμπιακά τουρνουά της Τεργέστης (2012, 2021) και ενδιάμεσα στην Γκούντα της Ολλανδίας (2016).

Αλλά ακόμα και να μην έρθει το ποθητό αποτέλεσμα, για την εθνική ομάδα υπάρχει και η ευκαιρία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε τρεις εβδομάδες στην Ντόχα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ Τελευταία Νέα