Τόμας Ουόκαπ: Ο ''Robocop'' του Ολυμπιακού
Γνώρισα τον Τόμας Ουόκαπ στην Κύπρο, στο τουρνουά προετοιμασίας στο οποίο συμμετείχε ο Ολυμπιακός κι η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκα μετά από μόλις 10 λεπτά συζήτησης. Για τη νοοτροπία του, για την θετική αντίληψη των πραγμάτων και όχι για όσα έκανε στο παρκέ.
Αυτά με εντυπωσίασαν λίγες μέρες αργότερα.
Τα δημοσιογραφικά κείμενα που αναφέρονται στον Αμερικανό γκαρντ τον αναφέρουν «κόλλα», «σωματοφύλακα του Σλούκα», ωστόσο οι συμπαίκτες του σε σύντομο χρονικό διάστημα τον βάφτισαν «Robocop».
«Δεν τον βλέπεις πως είναι; Τρομάζεις όταν βρίσκεται μπροστά σου και σε μαρκάρει» ήταν η ατάκα ενός συμπαίκτη του.
Λίγο αργότερα και κατά την διάρκεια της ετήσιας media day βάλθηκαν να περιγράψουν τον Ουόκαπ οι συμπαίκτες του.
- «Robocop» ο ένας.
- «Ο Ουόκαπ» ο άλλος αμέσως.
Τόσο απλά. Τόσο γρήγορα. Τόσο... σωστά!
Ο 28χρονος γκαρντ είναι ο παίκτης που θα μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο, αυτός που θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην άμυνα και που θα προστατεύσει τους συμπαίκτες του όπως έκανε ο Άλεξ Μέρφι όταν φορούσε την στολή του και μεταμορφωνόταν σε Robocop για να σώσει το Ντιτρόιτ από το έγκλημα.
Photo Credit: Μάνος Περδικάκης
Το ιστορικό της συμφωνίας
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κυκλώσει το όνομα του Τόμας Ουόκαπ πολύ πριν ολοκληρωθεί η περσινή σεζόν για τον Ολυμπιακό. Ετσι κι αλλιώς τον τελευταίο μήνα της οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν για να παίζουν αφού δεν είχαν κάποιον στόχο.
Ο 56χρονος τεχνικός λίγες μέρες μετά επικοινώνησε με τον Αμερικανό και του εξέφρασε το ενδιαφέρον συνεργασίας. «Coach σε ευχαριστώ, αλλά θέλω να συγκεντρωθώ στις υποχρεώσεις μου με την Ζαλγκίρις. Μετά εννοείται και θα το σκεφτώ σοβαρά».
Αυτό ήταν το πρώτο κλικ. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που απαντούν δείχνοντας σεβασμό στη φανέλα της ομάδας την οποία φοράνε, όσο μεγαλύτερα όνειρα κι αν κάνουν. Αν σέβεσαι μία ομάδα, σέβεσαι όλες στην καριέρα σου.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογα καλή για τον Ολυμπιακό. Ο Ουόκαπ έκανε έρευνα και δυστυχώς μεταξύ των πληροφοριοδοτών του ήταν κι ο Ζακ ΛεΝτέι. Ο νυν σέντερ της Παρτιζάν βρέθηκε στον Πειραιά την πιο δύσκολη οικονομικά στιγμή του Ολυμπιακού και φυσικά μετέφερε αλήθειες.
Καθυστερήσεις στις πληρωμές, γκρίνια που έφερναν οι ήττες, αλλά και τον εκπληκτικό ήλιο της Αθήνας.
Η Μακάμπι Τελ Αβίβ κι η Μπαρτσελόνα μπήκαν στο παιχνίδι της απόκτησής του. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι προπονητής που παίρνει τηλέφωνο έναν παίκτη που του αρέσει ακόμη και μεσούσης της σεζόν.
«Τόμας έχουμε συνεργαστεί στην Ζαλγκίρις και σε θέλω του χρόνου στην Μπαρτσελόνα. Μην κλείσεις πουθενά μέχρι να σου πω» ή κάτι παρόμοιο του μετέφερε. Όταν σε θέλει η Μπαρτσελόνα, περιμένεις. Αυτό έκανε κι ο πρωταγωνιστής του κειμένου.
Μόνο που περίμενε και περίμενε και περίμενε και περίμενε. Ο Λιθουανός δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να του πει κι ο Ουόκαπ άρχισε να σκέφτεται ξανά τον Ολυμπιακό έχοντας αποκλείσει το Τελ Αβίβ ενδεχομένως λόγω και της ανασφάλειας από τις ρουκέτες που έφευγαν κάθε βράδυ εκείνη την εποχή.
Μίλησε ξανά με τον Μπαρτζώκα, μίλησε με άλλους Αμερικανούς παίκτες και είπε το «ναι». Συμβόλαιο για 2+1 χρόνια με συνολικές αποδοχές οι οποίες αγγίζουν τα 2.500.000 δολάρια.
Προφανώς και το «Robocop» βγήκε εξαιτίας της σωματοδομής του. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει ύψος 1.95, ζυγίζει 91 κιλά και το άνοιγμα των χεριών φτάνει τα δύο μέτρα.
Στο σώμα του το λίπος αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Πρόκειται για έναν από τους πιο «στεγνούς» παίκτες στον Ολυμπιακό.
Διαθέτει πολύ δυνατό κορμό και ανοιχτές πλάτες. Περισσότερο έτσι είναι το… σκαρί του παρά αποτελεί αποτέλεσμα εξουθενωτικής γυμναστικής και άπειρων ωρών στην αίθουσα με τα βάρη.
Μόλις κάνει βάρη παίρνει αμέσως και αυτός είναι ο βασικός λόγος που το νέο υπερσύγχρονο γυμναστήριο της ομάδας στο ΣΕΦ το επισκέπτεται σπάνια. Κάποιες εβδομάδες θα σηκώσει βάρη μία φορά την εβδομάδα και κάποιες άλλες καμία. Αντιθέτως δουλεύει περισσότερο για την ενδυνάμωση των ποδιών του.
Σε καθημερινή βάση θα δουλέψει επιπλέον. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν υπάρχει παίκτης του Ολυμπιακού που να μην βάζει επιπλέον χρόνο στην ατομική του βελτίωση κι αυτό είναι κάτι για το οποίο καυχιέται ο Μπαρτζώκας.
Κάθε βράδυ θα στείλει μήνυμα σε συνεργάτη του coach για να συνεννοηθεί για το ραντεβού το επόμενο πρωί. Αρκετή ώρα πριν την προπόνηση θα επισκεφτεί το ΣΕΦ.
Σουτ, θα κάνει πολλά σουτ. Κάθε μέρα.
Στην προπόνηση με την ομάδα θα «σκουπίσει» το παρκέ. Δεν θα αφήσει σημείο που να μην το πατήσει. Με ένταση, με χαρά, με επιμονή και πάντα με τα αφτιά ανοικτά.
Θα παίξει άμυνα, επίθεση, θα διορθώσει, θα συμβουλέψει και θα συμβουλευτεί.
Την ώρα του βίντεο κάθεται μπροστά μπροστά και δεν του αποσπά την προσοχή τίποτα. Λες και περνάει κάποια δοκιμασία που πρέπει να δει το βίντεο και μετά να απαντήσει στην ερώτηση «πόσα κομμάτια ξύλου είχε το παρκέ» για να κερδίσει. Η ώρα του βίντεο είναι καθοριστική για αυτόν και για τον τρόπο παιχνιδιού του.
Ίσως και να φταίει πως ο πατέρας του είναι προπονητής. Το πιο πιθανό σενάριο μετά από χρόνια να γίνει κι αυτός coach.
Το σώμα του κι η προπόνησή του
Άνθρωπος με θετική ενέργεια
Στον Ολυμπιακό έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του. Ο Ουόκαπ τον Αύγουστο έφτασε 7-8 μέρες πριν το πρώτο ραντεβού γιατί ήθελε να δει που θα περνάει τον χρόνο την επόμενη διετία, ήθελε να εγκλιματιστεί, να γνωρίσει τους ανθρώπους που συναναστρέφεται.
Αυτό ήταν το πρώτο θετικό «ερέθισμα» που έδωσε στους ανθρώπους της ομάδας. Ακολούθησαν πολλά.
Ο Αμερικανός ενδιαφέρεται υπερβολικά για κάθε συμπαίκτη του. Δεν θα διστάσει να πιάσει τον Μπαρτζώκα και να του πει για παράδειγμα «coach ο Χ σήμερα είναι κακοδιάθετος. Μην του φωνάξεις και να προσπαθήσουμε όλοι να τον κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα» ή «coach ο Ψ είναι λίγο στεναχωρημένος γιατί είναι άρρωστο το μικρό του και κλαίει όλη την ώρα, ας τον κάνουμε να αισθανθεί όμορφα να του φτιάξουμε τη διάθεση».
Τα παραπάνω δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Προσπαθεί μόνιμα να κάνει τους γύρω του χαρούμενους. Μεταφέρει θετική ενέργεια, συμμετέχει σε πλάκες και είναι αρκετά κοινωνικός. Για όλα όσα κάνει εντός κι εκτός παρκέ, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων στην ομάδα.
«Τον βλέπεις και τρομάζεις». Αυτή η φράση την οποία συναντήσαμε και στον πρόλογό μας είναι αρκετή για να περιγράψει τον 28χρονο γκαρντ.
Η σωματοδομή του σε συνδυασμό με το πείσμα του τον κάνει απροσπέλαστο είτε πιέζει την μπάλα είτε βρίσκεται στο low post μαρκάροντας ψηλότερο αντίπαλο μετά από κάποια αλλαγή στο σκριν.
Η δύναμη του κορμού του την οποία συναντήσαμε και πιο πάνω του επιτρέπει να σπάει δυναμικά τα σκριν των αντίπαλων ψηλών. Αν ο Μπαρτζώκας δεν έχει δώσει εντολή για «under» (σ.σ να περάσει ο αμυντικός κάτω από το σκριν γιατί ο παίκτης με την μπάλα δεν σουτάρει καλά) τότε η συγκεκριμένη τακτική δεν υπάρχει στην αμυντική του φιλοσοφία.
Επίσης είναι πολύ καλός ριμπάουντερ. Πηδάει με τα χέρια υψωμένα κάτι το οποίο του δίνει πλεονέκτημα όταν διεκδικεί την μπάλα στο αέρα με κάποιον ισοϋψή του.
Η άμυνα είναι το φόρτε του
Ο ορισμός του «pass first guard»
Πρόκειται για κλασική περίπτωση «pass first point guard». Ο Ουόκαπ έχει στο μυαλό του πρώτα να δημιουργήσει προϋποθέσεις να σκοράρει κάποιος συμπαίκτης του και εν συνεχεία να προσθέσει πόντους στη δική του στατιστική.
«Αισθάνομαι το ίδιο χαρούμενος όταν πασάρω με όταν σκοράρω» είχε τονίσει σε μία από τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Ολυμπιακού.
Στο παρκέ διαβάζει την άμυνα και ανάλογα καθοδηγεί τους συμπαίκτες του. Προτιμά την απλή πάσα από μία «φαντεζί», για αυτό ίσως και δεν κάνει πολλά λάθη.
Από εκεί και πέρα αν βρει τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι δεν θα τον αφήσει ανεκμετάλλευτο. Καλός στατικός σουτέρ, του αρέσει να εκτελεί μένοντας πίσω από το σκριν ενώ στο παιχνίδι του υπάρχει και το floater ή η διείσδυση αφού έχει βάλει στην πλάτη τον προσωπικό του αντίπαλο, έχει φρενάρει απότομα με σκοπό να αποκτήσει επαφή για καλάθι και φάουλ ή απλά φάουλ.