image

Το μυστικό της επιτυχίας των SUV

Τα SUV και Crossover αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των πωλήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη και υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό.

Τα στοιχεία των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Σχεδόν το ένα στα δύο νέα οχήματα, ανεξάρτητα από τύπους καυσίμου και συστήματα μετάδοσης, ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των SUV, που περιλαμβάνει και τα Crossover.

Παλιότερα, τα SUV στην Ελλάδα τα αποκαλούσαμε «Τζιπ» ή «4Χ4» και χαρακτηρίζονταν «οχήματα ελεύθερου χρόνου», με έμφαση στις εκτός δρόμου δυνατότητές τους. Ωστόσο, τα επιπλέον μηχανικά τους μέρη, το αυξημένο τους μέγεθος και βάρος και επομένως οι μεγάλοι κινητήρες που απαιτούνταν για την κίνησή τους, τα καθιστούσαν ακριβά, ενεργοβόρα και προφανώς δυσπρόσιτα στο ευρύ κοινό.

suv

Με το πέρασμα των ετών, όμως, οι κατασκευαστές, αντιλαμβανόμενοι τη δημοφιλία αυτών των οχημάτων, παρουσίασαν μοντέλα χωρίς ιδιαίτερες εκτός δρόμου δυνατότητες, τα οποία βασίζονταν στο πλαίσιο συμβατικών πεντάθυρων αυτοκινήτων, αλλά μιμούνταν τη σχεδίαση των παραδοσιακών 4Χ4, με αυξημένη απόσταση από το έδαφος και μεγάλο όγκο.

Η επανάσταση των SUV

Έτσι, η κατηγορία γνώρισε μια «έκρηξη», με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφέρουν όλο και περισσότερα μοντέλα σε όλα τα segments και τους καταναλωτές να τα προτιμούν όλο και περισσότερο. Το γιαϊτανάκι αυτό συνεχίζεται, με τα στοιχεία να το αποδεικνύουν τη μεταστροφή της αγοράς. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το 46,5% των επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη ήταν SUV - το υψηλότερο μηνιαίο μερίδιο αγοράς για την κατηγορία. Παρά την τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές, αυτά τα οχήματα συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο χάρη στην άφιξη των EV και των plug-in υβριδικών εναλλακτικών. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι δρόμοι της Ευρώπης θα μπορούσαν σύντομα να μοιάζουν με εκείνους των ΗΠΑ.

suv

Η επιτυχία των Crossover και SUV οφείλεται εν πολλοίς στην εμφάνιση και στην πρακτικότητά τους. Οι χώροι τους για δεδομένο μήκος αμαξώματος είναι σαφώς πιο μεγάλοι σε σχέση με τις συμβατικές κατηγορίες, ενώ διαθέτουν και πολυμορφικά στοιχεία όπως συρόμενα πίσω καθίσματα, χώρους αποσκευών με διπλό πάτωμα κ.λ.π. Η υπερυψωμένη θέση οδήγησης δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα ορατότητας και αποδεικνύεται και πολύ πρακτική στην καθημερινή χρήση, ενώ το μεγαλύτερο ύψος από το έδαφος επιτρέπει η είσοδος και η έξοδος από το αυτοκίνητο είναι πολύ πιο εύκολη. Επίσης, οι οικογένειες εκτιμούν ιδιαίτερα την εύκολη τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων.

Ταυτόχρονα, τα crossover και SUV, ακόμα και με κίνηση μόνο στους δύο τροχούς, διατηρούν το πλεονέκτημα της πρόσβασης σε βατούς χωματόδρομους και αντίστοιχες εκτός δρόμου εξορμήσεις, καθώς το αμάξωμά τους προσφέρει μια ικανή απόσταση από το έδαφος, συνήθως 16-21 εκατοστών.

Τα SUV ήρθαν για να μείνουν

Η αγάπη των καταναλωτών για τα SUV (και Crossover) δεν είναι μια «μόδα» που κάποια στιγμή θα περάσει. Το αγοραστικό κοινό τα προτιμά γιατί συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα όλων των κατηγοριών, αφού πλέον μπορεί κανείς να βρει σπορ SUV πολύ υψηλών επιδόσεων ή ακόμα και κάμπριο και οι κατασκευαστές εμπλουτίζουν διαρκώς την γκάμα τους για να προσφέρουν όλο και περισσότερες επιλογές.