Κώστας Αντετοκούνμπο: Ο δικός του ο δρόμος
Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για έναν σύγχρονο «Lord of the Ring». Για τον πρώτο που συνέδεσε την Ελλάδα με το απόλυτο πρωτάθλημα του πλανήτη.
Ο Κώστας Αντετοκούνμπο, όμως, είναι ένα από τα νεότερα μέλη της οικογένειας των Antetokounbros και σήμερα τίθεται η αφετηρία για το 24ο έτος της ζωής του.
Μπορεί η ηλικία του να μην το μαρτυρά, αλλά ο ίδιος έχει ήδη στο συρτάρι του, ίσως στο σαλόνι του, σίγουρα όμως στην τροπαιοθήκη του, το πολυπόθητο δαχτυλίδι ενός πρωταθλητή του ΝΒΑ.
Μάλιστα, το φόρεσε πριν ακόμη βρεθούν στην κορυφή του κόσμου τα αδέρφια του, Γιάννης και Θανάσης και αυτή τη στιγμή διαγράφει μία δική του ξεχωριστή πορεία, βαδίζοντας σε άγνωστα πλην, όμως, συναρπαστικά ευρωπαϊκά μονοπάτια.
Για τον λόγο αυτό, ίσως γίνει μία παραλλαγή σε «First of the Ring», με ανάλογη πάντα σημασία και καμία… έκπτωση στο εγχείρημα.
Γεμάτος από εμπειρίες που αποκόμισε από τα αμερικανικά γήπεδα, όπου γαλουχήθηκε μπασκετικά για μερικά χρόνια, πλέον αγωνίζεται με την φανέλα της Βιλερμπάν και διαμορφώνει σταδιακά μία νέα σελίδα.
Η περιπέτεια της G-League και το ΝΒΑ
Από το 2018, όταν και επιλέχθηκε στο Νο 60 του draft, ο Κώστας Αντετοκούνμπο βρέθηκε στο… μάτι ενός κυκλώνα που τον οδηγούσε από την G-League, στα «βαθιά» νερά του ΝΒΑ και ξανά προς την ίδια διαδρομή!
Το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνδέεται μεταξύ άλλων με την συνύπαρξη τόσο με τον Λούκα Ντόνσιτς, όσο και με τον Λεμπρόν Τζέιμς, με τον οποίο… μοιράζεται και το δαχτυλίδι. Από ένα πρωτάθλημα που κατακτήθηκε το 2020 με τους Λέικερς στην «φούσκα» του Ορλάντο και τον 22χρονο τότε σέντερ να μετρά 5 συμμετοχές εκείνη τη σεζόν με μέσο όρο 1.4 πόντους, 0.6 ριμπάουντ και 0.4 ασίστ στα 4 λεπτά ανά αγώνα.
Tον Αύγουστο του ίδιου έτους, απέναντι στους Σακραμέντο Κινγκς (του Γιόγκι Φέρελ) «άρπαξε» την ευκαιρία για να δώσει τα πρώτα πειστήρια του career-high του, αφού αγωνίστηκε για 11 λεπτά και μέτρησε 7 πόντους και 2 ριμπάουντ, ενώ στο πλαίσιο των… άτυπων αναμετρήσεων της φούσκας είχε πραγματοποιήσει μία «γεμάτη» εμφάνιση με αντίπαλο του Ουίζαρντς αγγίζοντας το double-double (9π., 8 ριμπ., 1 μπλοκ).
Ως «λιμνάνθρωπος» δεν είχε μεγάλη συμμετοχή ούτε την σεζόν 2020/21, παρά ο ρόλος του περιοριζόταν σε εκείνον του συμπληρωματικού. Σημείωσε ακόμη 15 συμμετοχές με μέσο όρο παρουσίας τα 3.7 λεπτά, με 0.8 πόντους και 1.3 ριμπάουντ, προσθέτοντας πιο σταθερά στο... ρεπερτόριό του τον παράγοντα των μπλοκ (0.3).
Στο πρωτάθλημα της G-League φόρεσε τη φανέλα των Τέξας Λέτζεντς και των Σάουθ Μπέι Λέικερς. Ξεκινώντας από τη θυγατρική των Ντάλας Μάβερικς, ο Κώστας είχε 10.6 πόντους, 6.1 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ σε σύνολο 40 αγώνων. Στη δεύτερη ομάδα του, βέβαια, τα ποσοστά του παρουσιάζονταν ελαφρώς ανεβασμένα με 14.1 πόντους, 7.9 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ σε δύο λιγότερες εμφανίσεις.
Με τους Σάουθ Μπέι, μάλιστα, κατάφερε να σημειώσει τα μεγαλύτερα νούμερα της καριέρας του σε αρκετές κατηγορίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 15 ριμπάουντ που πήρε και οι 34 βαθμοί που συγκέντρωσε στο σύστημα αξιολόγησης στις 11 Μαρτίου 2020 αντιμετωπίζοντας τους Άκουα Καλιέντε Κλίπερς.
«Η προπόνηση βοηθάει αλλά όταν παίζεις βελτιώνεσαι. Όταν έχεις ρυθμό, συνηθίζεις και παίζεις καλύτερα. Μου αρέσει να μπαίνω μέσα στο παρκέ και να βγάζω ενέργεια, να κάνω πραγματικά ό,τι μπορώ» εξηγούσε αναφορικά με το τί ζητάει στη συνέχεια της καριέρας του μετά την περιπέτειά του στην Αμερική.
Και κάπως έτσι....
... ο Κώστας το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση να… παίξει τα χαρτιά του στην Ευρώπη. Όσο και αν τον γοήτευε ο κόσμος του ΝΒΑ και το θέαμα που εκείνος μπορεί να προσφέρει, γνώριζε πως θα ήταν δύσκολο να βρει τα λεπτά που επιζητούσε.
Η μετάβαση από το ένα στυλ παιχνιδιού στο άλλο σίγουρα θα ήθελε χρόνο, ωστόσο ήταν πρόθυμος να εργαστεί διπλά προκειμένου η φανέλα του Αντετοκούνμπο να εμφανίζεται περισσότερο στο παρκέ.
Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα είχε την ευκαιρία να καθιερωθεί στην Εθνική ομάδα, με την οποία μετρούσε ήδη συμμετοχές. Συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό σε φιλικό της «γαλανόλευκης» στο Ηράκλειο με αντίπαλο το Ιράν. Ενώ, τελευταία φορά ήταν στην αποστολή του Προολυμπιακού του Καναδά με 7.5 λεπτά παρουσίας κατά μέσο όρο προσφέροντας 3.3 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 0.5 μπλοκ.
Σε ερωτήσεις που έχει δεχτεί σχετικά με την απόφασή του να επιστρέψει στα γήπεδα της Ευρώπης, φρόντισε να τονίσει μεταξύ άλλων και τον ρόλο της οικογένειάς του. «Ήταν μία απόφαση που πήρα μαζί με την οικογένειά μου. Ήθελα να αποκτήσω εμπειρίες αγώνων».
Και είναι απόλυτα φυσιολογικό για έναν αθλητή 23 ετών που έχει μάθει να ζει δίπλα στην «πορτοκαλί θεά».
Η επιστροφή στην Ευρώπη
Το ενδιαφέρον από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Με την είδηση της αναζήτησης του επόμενου σταθμού στην Ευρώπη για τον Κώστα, ανάμεσα στους μνηστήρες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και οι δύο «αιώνιοι». Ένας Αντετοκούνμπο ήταν διαθέσιμος στην αγορά και θα μπορούσαν με δικό τους recruit να έφερναν άλλον αέρα στα... στρατόπεδά τους. Οι παράγοντες που τους οδήγησαν να ψάξουν μία λύση στο πρόσωπό του ήταν εν μέρει κοινοί.
Αμφότεροι επιθυμούσαν σε μία νέα σελίδα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό τους κορμό, πόσο μάλλον όταν είχαν απέναντί τους έναν εξαιρετικό αθλητή με τρομερά προσόντα και αστείρευτη προοπτική.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του, έμοιαζε να χρειάζεται περισσότερο έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Κώστα, ειδικά σε μία περίοδο που επιζητούσε έντονα να ενισχύσει την frontline του. Πριν ακόμη ολοκληρώσει το ρόστερ του με τον Βασίλη Καββαδά ένας αθλητικός «ψηλός» φάνταζε λίρα εκατό για μία ακόμη δυνατή λύση στο rotation του Δημήτρη Πρίφτη, προκειμένου να πλαισιώσει τους Παπαγιάννη, Ουάιτ, Φλόιντ και Έβανς.
Ωστόσο, ο Ολυμπιακός και οι φήμες περί απόκτησής του συνδέθηκαν πολύ περισσότερο με τον Κώστα. Μετά τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας στο τουρνουά Ακρόπολις, όπου αν μη τι άλλο κατάφερε να δείξει μερικά στοιχεία από το ταλέντο του, οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν τις... σειρήνες τους και ας είχαν διαμορφώσει την ομάδα που θα πορεύονταν.
Μάλιστα, έδιναν συμβόλαιο 2+2 χρόνων και από οικονομικής πλευράς ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν στον νεαρό Έλληνα το ποσό των 250.000 ευρώ την πρώτη σεζόν. Κάτι που δεν φάνηκε να είναι το ζητούμενο για τον Αντετοκούνμπο σε μία περίοδο που... διψούσε για αγωνιστικά λεπτά!
Η Βιλερμπάν ήρθε για να δώσει οριστικό τέλος στις φήμες επί φημών που κυκλοφορούσαν για αρκετές εβδομάδες στο μπασκετικό γίγνεσθαι. Αλλά ταίριαζε η Γαλλία στον Αντετοκούνμπο;
O συγκεκριμένος σύλλογος είχε αρκετά «ατού» που μπορούσαν να… μαγνητίσουν τον Κώστα προς τη Λυών.
Με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρό του, τον θρυλικό πρώην ΝΒΑer Τόνι Πάρκερ. Τα χρόνια του Γιάννη στην Αμερική και η όποια συναναστροφή με τον Γάλλο παλαίμαχο, τον οδήγησαν στο να αποτελέσει βασικό κομμάτι της μεταγραφής.
«Έπαιξε ρόλο ο Τόνι Πάρκερ για να έρθω» έχει αποκαλύψει ο Κώστας στο πρόσφατο παρελθόν. Πώς; Με ένα τηλέφωνο στον… big brother προκειμένου να του εκφράσει την επιθυμία της ομάδας να κάνει δικό της τον παίκτη και να τον… προσέξει όσο πρέπει στο ξεκίνημά του. Κανείς δεν θα έλεγε όχι…
Ούτε και ο Κώστας, βέβαια που άκουσε άκρως κολακευτικά λόγια από τον προπονητή του και έτερο Παρκερ, Τι Τζέι, ο οποίος δήλωνε: «Είναι ένα όνομα που ακούγεται σε όλο τον κόσμο! Ο Κώστας έχει ταλέντο, είναι πολύ αθλητικός και μπορεί να παίξει με επιτυχία στη θέση "4" και "5". Έχει κίνητρο και δίψα».
Ως απόδειξη της ταυτότητας που ήθελε να φτιάξει εντός του παρκέ,o Αντετοκούνμπο έγινε κομμάτι μία ευρωπαϊκής ομάδας που χαρακτηρίζεται από αμερικανικά στοιχεία και δη την αθλητικότητα.
Η Βιλερμπάν ξαφνικά ήταν η ιδανική λύση. Μπορεί τα χρήματα να ήταν λιγότερα από αυτά που του πρόσφερε ο… βασικός ανταγωνιστής Ολυμπιακός (150.000) και το συμβόλαιο μικρότερης διάρκειας (με οψιόν ανανέωσης), ωστόσο όλα έδεναν ένα παζλ.
Δεδομένων των αλλαγών που έκαναν στην frontline τους, παραχωρώντας τους Γκέρσον Γιαμπουσελέ και Μουσταφά Φαλ, βρήκαν στον Κώστα τον ιδανικό παίκτη για να πλαισιώσει τον επίσης νεοφερμένο Οσετκόφσκι, τον 17 χρονο Ουενμπανιάμα και τον πιο έμπειρο Ρεϊμάρ Μόργκαν.
Κάτι τέτοιο σήμαινε πως ο Έλληνας ψηλός θα έπαιρνε κάποιο χρόνο συμμετοχής τόσο στην Euroleague, όσο και στην εγχώρια λίγκα με την πρωταθλήτρια Γαλλίας, σε ένα πρωτάθλημα που πέραν των εκπλήξεων είναι βατό και μπορεί να του δώσει τις ευκαιρίες να δουλέψει σε ό,τι χρειάζεται.
Ο ίδιος το αποδίδει καλύτερα, λέγοντας: «Ο κόουτς Τι Τζέι Πάρκερ με καθοδήγησε εξίσου καλά. Οπότε νιώθω ότι έκανα την καλύτερη επιλογή. Δεν βάζω προσδοκίες για τον εαυτό μου, παρά μόνο θέλω να πιστεύω σε εμένα, να δουλεύω πολύ και να παίζω σκληρά».
Γιατί επέλεξε τελικά την Βιλερμπάν
Τί κάνει φέτος σε Euroleague και Γαλλία
Με βάση την λογική του «rookie» που ακολουθεί τον Αντετοκούνμπο στην... παρθενική του σεζόν τόσο στην Euroleague, όσο και στο γαλλικό πρωτάθλημα, ο 24χρονος -πλέον- διεθνής έχει κατορθώσει να κερδίσει σημαντικό χρόνο συμμετοχής, μέσα από τον οποίο προσφέρει αρκετά στην ομάδα του.
Από τις πρώτες έντεκα αγωνιστικές στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση που βρίσκεται στο παρκέ 13:44 λεπτά ανά αγώνα, φαίνεται η συμβολή του σκοράροντας κατά μέσο όρο 6,1 πόντους, ενώ κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στα δίποντα (73,5%), το οποίο μεταφράζεται με 25/36 σουτ.
Λόγω των μεστών του εμφανίσεων, είναι ο 4ος καλύτερος της Βιλερμπάν στο σύστημα αξιολόγησης (8.6) και όσο νιώθει πιο άνετα μέσα στο γήπεδο, ανεβάζει συνεχώς την «αγαπημένη» του κατηγορία, αυτή των μπλοκ (0.8). Διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των αντιπάλων του.
Ωστόσο, πέραν των συνολικών του αριθμών, ο Αντετοκούνμπο έχει φροντίσει να κάνει αίσθηση ανάμεσα στους κύριους πρωταγωνιστές των Γάλλων, σε παιχνίδια όπως με τον γνώριμο για εκείνον Παναθηναϊκό, αλλά και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές. Στο ΟΑΚΑ έγινε σημείο αναφοράς και στις δύο ρακέτες δίνοντας το ανάλογο θέαμα στο αθηναϊκό κοινό, με τον Γιάννη να αποθεώνει τον αδερφό του και να αστειεύεται για τα... στεφάνια βλέποντάς τον από την Αμερική.
There’s no money for new rims so please be careful 😂😂 @Kostas_ante13 https://t.co/2lLoiosA2i
— Giannis Antetokounmpo (@Giannis_An34) October 29, 2021
Με αντιπάλους τους Τούρκους, όμως, ήταν καθοριστικός με όλη την έννοια της λέξης, αφού έκρινε την κατάληξη της αναμέτρησης με το τελευταίο του σουτ, σε ένα από τα πιο παραγωγικά του ματς στην Ευρώπη με 10 πόντους.
Εξίσου σημαντική και η παρουσία του στο Βερολίνο, απέναντι στην Άλμπα, όπου μέτρησε 9 πόντους (3/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 3/3 βολές), 4 ριμπάουντ και 2 μπλοκ!
Όσον αφορά τις εγχώριες αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα LNB, τα νούμερα του Έλληνα σέντερ παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τα αντίστοιχα της Euroleague. Αγωνίζεται περίπου 10 λεπτά σε κάθε αγώνα, μετρώντας 3 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 69.2% στα δίποντα.
Οι Γάλλοι, όμως, μπόρεσαν να λάβουν ένα σοβαρό δείγμα του ταλέντου του όταν η Βιλερμπάν αντιμετώπισε την Ορλεάν (8π., 9ριμπ.) και την Λε Πορτέλ (7π., 4 ριμπ.).