Παρτίζαν: Black is Back

Παρτίζαν: Black is Back

Η Παρτίζαν ήταν η ομάδα που πραγματικά χαιρόταν κι απολάμβανε τη συμμετοχή της στην EuroLeague, απαλλαγμένη από το άγχος της επιβεβλημένης με τρόπαια επιτυχίας, γεμίζοντας το γήπεδό της, βγάζοντας ταλέντα, δημιουργώντας μόνο καλές εντυπώσεις και παράλληλα, προκαλώντας άγχος σε όποια μεγάλη ομάδα είχε στο πρόγραμμά της το ταξίδι στο Βελιγράδι. Τα τρία Κύπελλα Κόρατς και το Κύπελλο Πρωταθλητριών του '92 ήταν τα παράσημα της Παρτίζαν, της πρώτης ομάδας από τη Σερβία με σταθερή παρουσία στην EuroLeague ενώ το πρόγραμμα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς ήταν η τρανή απόδειξη ότι ποτέ κανείς δεν είναι πάνω από το σύνολο.

Με άλλα λόγια, τα πρόσωπα διαρκώς άλλαζαν όμως η Παρτίζαν διατηρούσε σταθερά ένα διαρκώς υψηλό ανταγωνιστικό πρόσωπο βλέποντας κάθε καλοκαίρι τους πιο σημαντικούς παίκτες της να αποχωρούν. Παρ' όλα αυτά οι Σέρβοι, στηριζόμενοι στην γνώση της εγχώριας αγοράς, εντυπωσίαζαν με την σταθερότητά τους. Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, Προπονητής της Χρονιάς στην EuroLeague το 2009, παρέλαβε το εν λόγω βραβείο όχι επειδή οδήγησε την Παρτίζαν σε κάποιον τίτλο αλλά διότι την είχε αναγάγει σε άκρως ανταγωνιστική ομάδα που έπαιζε πολύ καλό μπάσκετ και παρείχε παίκτες σε όλη την αγορά της Ευρώπης, κάθε καλοκαίρι. Αυτό το τελευταίο ήταν και πιο σημαντικό για τον Ντούλε.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του σε σερβικό περιοδικό, ρωτήθηκε για το γεγονός ότι στην αρχή της χρονιάς ξεκινάει χωρίς παίκτες - κλειδιά της προηγούμενης και κάθε φορά τα καταφέρνει μια χαρά. «Δεν το βλέπω έτσι, ούτε είναι σκληρό για μένα. Μου αρέσει να βλέπω ένα παίκτη να βελτιώνεται μέσω της δουλειάς που κάνουμε μαζί. Οι μπασκετμπολίστες είναι περίεργη ιστορία. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι περικυκλωμένοι από γονείς, φιλενάδες, ατζέντηδες ή φίλους. Όλοι τους… δουλεύουν εναντίον τους και τους σπρώχνουν σε λάθος κατεύθυνση, συνήθως κολακεύοντας το εγώ τους. Η δουλειά μου είναι να κάμψω τον εγωισμό τους και να τους βάλω να δουλέψουν σαν μέλη μιας ομάδας. Της δικής μου ομάδας».

image

Το απόλυτο ρεκόρ των 22.567 οπαδών με τον Παναθηναϊκό

Στα χρόνια που αγωνίστηκε στην EuroLeague, ήτοι ως το 2013-14, η Παρτίζαν είχε μια από τις δυσκολέτερες έδρες στην Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό! Όσον αφορά τους αριθμούς που αναφέρονται παρακάτω, πρόκειται για επίσημα στοιχεία που δηλώνει κάθε ομάδα μετά από κάθε ματς και για ευνόητους λόγους, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από την χωρητικότητα που έχει κάθε γήπεδο. Για παράδειγμα, στους αγώνες του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα για τα playoffs της σεζόν 2012-13, βρέθηκαν περισσότεροι από 20.000 φίλοι του «τριφυλλιού» στο ΟΑΚΑ των 18.000 θέσεων. Στην πρώτη θέση της λίστας με τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία της EuroLeague ήταν το Παρτίζαν - Παναθηναϊκός της 5ης Μαρτίου 2009 στην τότε Beogradska Arena, νυν Stark Arena, που επισήμως σε αγώνες μπάσκετ μπορεί να φιλοξενήσει έως 20.000 φαν. Παρ' όλα αυτά, οι Σέρβοι είχαν δηλώσει 22.567 οπαδούς, νούμερο που ήταν λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα!

Τα ρεκόρ της Παρτίζαν στην EuroLeague
1. Παρτίζαν - Παναθηναϊκός / 2009 / 22.567
2. Παρτίζαν - Μακάμπι / 2010 / 21.367
3. Παρτίζαν - ΤΣΣΚΑ / 2009 / 21.352
4. Παρτίζαν - Μακάμπι / 2010 / 20.783

Ο Μπογκντάνοβιτς σούταρε μπροστά σε μια σκούπα

O Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πέρασε τον Ατλαντικό το καλοκαίρι του 2017 για τους Κινγκς όπου παρέμεινε για τρία χρόνια ενώ την τελευταία διετία αγωνίζεται στους Χοκς. To φετινό συμβόλαιό του με τα «Γεράκια» ήταν 18 εκατομμύρια δολάρια (σ.σ. ο 68ος πιο ακριβοπληρωμένος εν ενεργεία παίκτης στο ΝΒΑ) ενώ υπολογίζεται πως τα χρήματα που έχει λάβει συνολικά αυτά τα πέντε χρόνια στη λίγκα είναι περί τα 63 εκατομμύρια. Ο Σέρβος γκαρντ έχει «φτιάξει» το όνομά του μετρώντας 14.2 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ σε 316 συμμετοχές στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο ενώ τον Μάρτιο του 2014 σούταρε μπροστά σε μια σκούπα για να βελτιώσει τη μηχανική του! Συγκεκριμένα, ο τότε ασίσταντ κόουτς του Βουγιόσεβιτς στην Παρτίζαν στεκόταν όρθιος μπροστά στον Μπογκντάνοβιτς, ανεβαίνοντας σε μια καρέκλα και κρατώντας μια σκούπα, υποχρεώνοντας τον Σέρβο γκαρντ να δώσει τέτοια καμπύλη στην μπάλα ώστε να περάσει πάνω από αυτό το τεχνητό εμπόδιο!

image

Η πραγματικότητα συναντά τις προσδoκίες στις περισσότερς των περιπτώσεων σε ό,τι αφορά τους Rising Stars της EuroLeague. Τους νεαρούς παίκτες, δηλαδή που δεν έχουν κλείσει το 22ο έτος της ηλικίας τους και βραβεύονται κάθε χρόνο ως οι καλύτεροι ανερχόμενοι στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Οι περισσότεροι εξ αυτών εξελίχθηκαν σε σταρ στην EuroLeague, έκαναν καριέρα ή συνεχίζουν να βγάζουν το ψωμί τους στο ΝΒΑ. Άλλοι, πάλι ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς ή έμειναν στάσιμοι, δίχως να δικαιολογήσουν τον ντόρο που δημιουργήθηκε στα μικράτα τους. Από το 2004-05, όταν θεσμοθετήθηκε το βραβείο «Rising Star», η Παρτίζαν είδε δυο παίκτες της να κατακτούν τη συγκεκριμένη διάκριση. Τον Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς και τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.

Οι Σέρβοι έφτασαν ως τα playoffs της σεζόν 2008-09 και το οφείλουν εν πολλοίς στον Βελίτσκοβιτς, ο οποίος έκανε το ξεπέταγμα στην τέταρτη χρονιά του στη διοργάνωση ως πρώτος σκόρερ (11.5π.) και δεύτερος ριμπάουντερ (5.1ριμπ.) της ομάδας του Βελιγραδίου. Στο μεσοδιάστημα, αναδείχτηκε MVP Φεβρουαρίου εκείνη τη χρονιά, μετρώντας 14.5 πόντους και 6.7 ριμπάουντ στις τέσσερις νίκες της Παρτίζαν στο Top-16, όταν μάλιστα οι «ασπρόμαυροι» έκαναν ρεκόρ προσέλευσης στη διοργάνωση με 22.567 θεατές στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στην (τότε) Kombank Arena! Έτσι, λοιπόν οι προπονητές της EuroLeague ανέδειξαν ως Rising Star τον Βελίτσκοβιτς, ο οποίος προσπέρασε τους Ερσάν Ιλιασόβα (Μπαρτσελόνα), Σέρχιο Γιουλ (Ρεάλ), Μιλένκο Τέπιτς (Παρτίζαν), Εμίρ Πρέλντζιτς (Φενέρμπαχτσε). Σε κάθε περίπτωση, ο Σέρβος δεν δικαίωσε ποτέ τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε ως πιτσιρικάς.

Το 2013-14 ήταν η σειρά του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να πανηγυρίσει τη συγκεκριμένη διάκριση, σημειώνοντας 14.8 πόντους με 37% στο τρίποντο, 3.7 ασίστ και 1.6 κλεψίματα μ.ό. Ο Σέρβος γκαρντ των Ατλάντα Χοκς έκανε το ντεμπούτο του στην EuroLeague το 2012 υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, ο οποίος τον εμπιστεύθηκε εξ αρχής, δίνοντάς του ρόλο και χρόνο στο rotation . Αφού, λοιπόν παρουσίασε μέρος του ταλέντου του στην Παρτίζαν, εν συνεχεία κλήθηκε να αποδείξει πως είχε ανέβει επίπεδο, πως συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της EuroLeague. Η πρώτη «δήλωση» που είχε να κάνει αφορούσε το κατά πόσο θα μπορούσε να αντέξει το βάρος των προσδοκιών που υπήρχαν προς το πρόσωπό του από τη στιγμή που πήρε μεταγραφή στην Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεν αγχώθηκε όμως και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο Σέρβος γκαρντ έβαλε το λιθαράκι του στις τρεις σερί προκρίσεις των Τούρκων στο Final 4, με όσα έκανε στο παρκέ να μην περνούν απαρατήρητα, κερδίζοντας για δυο συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο του Rising Star της EuroLeague.

Οι Rising Stars της Παρτίζαν

image

Ο Βουγιόσεβιτς είχε τα κλειδιά των σπιτιών κι έκανε εφόδους

Η Παρτίζαν ήταν υποχρεμώνη να δουλεύει σε διαφορετικό πρότζεκτ, εν προκειμένω να παράγει συνεχώς παίκτες που θεωρητικά χρειάζονταν χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Ένας εξ αυτών ήταν ο Ζοφρί Λοβέρν, ο οποίος έπαιξε στην Παρτίζαν την περίοδο 2012-14 και έφτιαξε το όνομά του στο Βελιγράδι. Ακολούθησε το πέρασμά του από τη Χίμκι, πριν περάσει τον Ατλαντικό και αγωνιστεί διαδοχικά στους Νάγκετς, τους Θάντερ, τους Μπουλς και τους Σπερς, επιστρέφοντας στην Ευρώπη για τη Ζάλγκιρις. Το tattoo με το έμβλημα της Παρτίζαν κοσμεί το αριστερό χέρι του ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφερθεί στις μεθόδους του Βουγιόσεβιτς: Δεν ήταν καθόλου εύκολο για έναν παίκτη να παίζει με προπονητή τον Ντούλε. Έχει περίεργες μεθόδους! Είχε τα κλειδιά όλων των παικτών και έκανε εφόδους στα σπίτι μας! Ήθελε να ελέγχει αν κοιμόμαστε στην ώρα μας! Νομίζω πως είχε δίκιο… Εκείνα τα χρόνια μπορούσες εύκολα να ξεφύγεις και να χάσεις το μυαλό σου». Εξάλλου η Παρτιζάν ήταν ανέκαθεν η ομάδα που έδινε ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες και «έβγαζε» πληθωρικούς ψηλούς. Ο Νίκολα Πέκοβιτς, ο Γιαν Βέσελι, ο Αλεκς Μάριτς ήταν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, με τον Λοβέρν να συνεχίζει την παράδοση.

Ο αποκλεισμός από την EuroLeague και η μάχη επιβίωσης

Το 2014 η Παρτίζαν απέτυχε στο Final 4 της Αδριατικής Λίγκας, που ειρήσθω εν παρόδω διεξήχθη στην Kombank Arena, κι έτσι αποκλείστηκε από την επόμενη EuroLeague για πρώτη φορά έπειτα από 13 συνεχόμενες συμμετοχές! Στο μεταξύ, το κλαμπ αντιμετώπιζ ήδη οικονονικά προβλήματα λόγω κακοδιαχείρισης και τα επόμενα χρόνια απειλήθηκε με χρεοκοπία. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Οστόγια Μιχαήλοβιτς ανέλαβε την προεδρία τον Σεπτέμβριο του 2017 αντί του Νίκολα Πέκοβιτς, η Παρτίζαν χρωστούσε 7 εκατομμύρια ευρώ! Προηγουμένως, ο Σάσα Ντανίλοβιτς παραιτήθηκε αφού πρώτα ζήτησε κρατική βοήθεια ώστε να επιβιώσουν οι «ασπρόμαυροι» ενώ ο Βουγιόσεβιτς αποχώρησε έπειτα από τέσσερις θητείες και 23 τίτλους! Παρεμπιπτόντως Ντούλε έκατσε στον πάγκο της Παρτίζαν τις περιόδους 1986-1989, 1990-91, 2001-10 και 2012-15. Οδήγησε την ομάδα σε έξι πρωταθλήματα και δυο κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, το Κύπελλο Κόρατς (1989), έξι πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Σερβίας ενώ κατέκτησε πέντε φορές την Αδριατική Λίγκα. Με στόχο, λοιπόν τη σωτηρία της Παρτίζαν, η Hala Pionir φιλοξένησε έναν ιδιαίτερο αγώνα επίδειξης τον Μάρτιο του 2015 με τη συμμετοχή των δυο θρύλων της ομάδας, του Σάσα Ντανίλοβιτς και του Σάσα Τζόρτζεβιτς! Στο ίδιο ματς έπαιξαν επίσης οι Μιλένκο Τέπιτς, Βλάντο Σκεπάνοβιτς, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, Ντούσαν Κέτσμαν, Μίλαν Μάτσβαν και άλλοι πρώην παίκτες, συγκεντρώνοντας 41.000 ευρώ για τη σωτηρία του κλαμπ.

image

Μια άμυνα από τον τελικό

Η κορυφαία στιγμή της Παρτίζαν έπειτα από το Κύπελλο Πρωταθλητριών του '92 ήταν η ξέφρενη πορεία της σεζόν 2009-10. Τότε που τα πιτσιρίκια του Βουγιόσεβιτς έφτασαν ως το Final 4 του Παρισιού, κάνοντας παράλληλα το triple crown (ABA Liga, πρωτάθλημα και Κύπελλο στη Σερβία). Οι Σέρβοι είχαν αποκλείσει, μεταξύ άλλων και τον Παναθηναϊκό, φτάνοντας μια... άμυνα μακριά από τον τελικό της διοργάνωσης. Ο Τζος Τσίλντρες πήρε όμως το επιθετικό ριμπάουντ μετά το airball του Μίλος Τεόντοσιτς και σκόραρε, για να οδηγήσει τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στην παράταση και από εκεί να δώσει δεύτερη ευκαιρία στους «ερυθρόλευκους». Ήταν η ήττα που ο Ντούλε είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις πιο δύσκολες της καριέρας του. Σε εκείνη την έκδοση της Παρτίζαν αγωνίζονταν οι Ρόμπερτς, ΜακΚάλεμπ, Κέτσμαν, Μιλόσεβιτς, Ράσιτς, Μίτροβιτς, Μπόζιτς, Μάριτς, Βέσελι, Ντέκιτς και Βράνιες.

Από τη στιγμή, λοιπόν που επετεύχθη το ζήτημα της αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας, η Παρτίζαν μπορεί πλέον να κοιτάζει ξανά ψηλά, εξασφαλίζοντας μέσω wild card την επιστροφή στην EuroLeague όπου αγωνίστηκε αδιαλείπτως από το 2001 ως το 2014. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Το ίδιο και οι προσδοκίες καθώς η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην άκρη του πάγκου δεν αφήνει περιθώρια για ημίμετρα. Σε κάθε περίπτωση, οι αναμνήσεις επέστρεψαν στην ασπρόμαυρη πλευρά του Βελιγραδίου.

Twitter @Giannis_Stavr