Άλεκ Πίτερς: Ο... σεσημασμένος σουτέρ που προσθέτει ο Ολυμπιακός στη «μηχανή» του
Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους, ανεξαρτήτως της στιγμής, είναι πάντοτε θετικό να μπορείς να βρεις τη ρουτίνα που θα σε κάνει να μαζέψεις τις σκέψεις σου, να τις απομονώσεις και να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου. Για τον Άλεκ Πίτερς, την τρίτη προσθήκη του Ολυμπιακού μετά τους Τζόελ Μπολομπόι και Αϊζάια Κάνααν η ρουτίνα δεν είναι απλώς μία συνήθεια. Μένοντας μακριά από τη λεπτή γραμμή που τη χωρίζει από τις δεισιδαιμονίες, ο νεαρός Πίτερς έμαθε να ζει από μικρός μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, ακροβατώντας γύρω από αυτήν του τριπόντου.
Ο πατέρας του διοργάνωνε αρκετά σεμινάρια για προπονητές σε μία «sleepy town» που λένε οι Αμερικάνοι, το Ιλινόις, προάστιο της Ουάσινγκτον, το οποίο χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο το 2013, στα πρώτα του μπασκετικά βήματα. Ο ίδιος μαθαίνει τα νέα μετά από μία ήττα του Valparaiso από το Οχάιο και σπεύδει άμεσα προς το πατρικό του. Για τα γαλάζια μάτια του 17χρονου αγοριού, το να βλέπει το σπίτι του καλύτερού του φίλου με τον οποίον παίζανε μπάσκετ μαζί στο Λύκειο να έχει διαλυθεί, είναι ένας άγαρμπος ξεριζωμός των αναμνήσεων της παιδικής του ηλικίας.
Ο Πίτερς ήταν το «πειραματόζωο» το πατέρα του, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην EuroLeague, δίνοντας τη δική του «παράσταση» από τα βασικά του μπάσκετ. Ντρίπλα, πάσα, σουτ ήταν η καθημερινότητά του, μέσα στην οποία ακόμα και ο ίδιος δεν καταλάβαινε πόσο βελτιωνόταν. Το μυαλό του είχε πλέον συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο εξέλιξης, μέσω από τη διαδικασία της προπόνησης που θα τον έκανε καλύτερο καθημερινά. Ανάμεσα στις 24 προτάσεις κολλεγίων, μεταξύ αυτών από το Missouri και το Tennessee, ο Πίτερς επιλέγει το... άσημο Valparaiso.
Τα 25 λεπτά προετοιμασίας του Πίτερς
Εννενήντα λεπτά πριν από κάθε παιχνίδι του στο κολλέγιο, ο Πίτερς ετοιμάζεται ευλαβικά, με κινήσεις σχεδόν μηχανικές, φορώντας περικάρπιο, σορτσάκι και βγαίνοντας για τη δική του προθέρμανση που περιλαμβάνει μερικές ντρίπλες από τη βασική γραμμή ως το κέντρο του γηπέδου. Ακολουθούν λέι απ από τις δύο πλευρές, σουτ από τους «αγκώνες» της ρακέτας, για να φτάσει στο τρίποντο από κάθε γωνιά του παρκέ.
Η κολλεγιακή του καριέρα ξεκινά με έξι συνεχόμενα double-double και ένα παιχνίδι 30 πόντων, για να ακολουθήσει ένα μικρό ντεφορμάρισμα. «Θα συνεχίσω να δουλεύω και να σουτάρω» λέει ο ίδιος για να φτάσει εκτελεί με 46% από το τρίποντο τη δεύτερη χρονιά του! Ο θρυλικός κόουτς του NCAA, Τζον Καλιπάρι αναφέρει πως υπάρχει ένας τρόπος να μαρκάρεις τον Πίτερς, να πας σε μία εκκλησία και να ανάψεις μερικά κεριά πριν σουτάρει.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από τη γενέτειρά του, φυσικά δε θα έκανε καμία έκπτωση στα ποσοστά του, έχοντας τρεις σεζόν πάνω από το 40% (44.7% το 2020-21 με την Μπασκόνια) με μοναδική εξαίρεση την περσινή που... έπεσε στο 39%, αριθμοί που προφανώς είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίον ο Μπαρτζώκας επιλέγει να τον «στρατολογήσει» στον Ολυμπιακό.
Ο Πίτερς γνωρίζει πόσο επιδραστικό είναι το παιχνίδι του
Μπορεί τη μοναδική σεζόν στην οποία βρέθηκε στο Φοίνιξ, να την πέρασε μεταξύ των Σανς και της G-League, ελέω και του two-way συμβολαίου του, ωστόσο είχε τον τρόπο να αφήσει το αποτύπωμά του από τα 7.25. Στις 10 Απριλίου του 2018 σκοράρει 36 πόντους ευστοχώντας σε 8 τρίποντα (ρεκόρ franchise για ρούκι) στη νίκη των «ήλιων» με 124-97 απέναντι στο Ντάλας, μαζεύοντας ταυτόχρονα και 9 ριμπάουντ.
Ο Ιτούδης τον πείθει, παρότι θα μπορούσε να μείνει στο NBA, να φορέσει τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ το καλοκαίρι 2018, σε μία επιλογή που έμοιαζε αρκετά με αυτήν του κολλεγίου. «Οι ομάδες αρχίζουν να με μαρκάρουν πιο στενά και αυτό δίνει την ευκαιρία στους συμπαίκτες μου να φτάσουν ως το καλάθι» τονίζει ο ίδιος, όντας ακόμα κολλεγιόπαιδο. Αυτό το... απόσταγμα σοφίας και κατανόησης του ίδιου του παιχνιδιού κουβαλά και στην Ευρώπη. Στην παρθενική του σεζόν στα λημέρια μας πατάει στην κορυφή. Είναι άλλωστε ο ορισμός του stretch four. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά σε τέσσερις κορυφαίες ομάδες της EuroLeague, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Μπασκόνια, την Αναντολού Εφές και τώρα τον Ολυμπιακό.
Με τη βοήθεια του Instat, είναι φανερό πως στην τελευταία σεζόν του με την Μπασκόνια, ο Αμερικανός φόργουορντ λατρεύει να ανοίγει το γήπεδο και να μην είναι μονοδιάστατος. Έχει προσπάθειες σε όλο το μήκος του παρκέ, ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να δοκιμάσει και από το τρίποντο. Με εξαιρετικά ποσοστά, αφού μέτρησε 60/152 τρίποντα (σε όλες τις διοργανώσεις), δηλαδή 39.4%.
Πάντως, το γραφικό των στατιστικών του δείχνει πως προτιμάει να σουτάρει πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, παρά λίγο μπροστά απ' αυτή, αφού τα σουτ από τα 5-6 μέτρα είναι μόλις 16 (αλλά με εξαιρετικό ποσοστό και εδώ, 8/16). Όταν, δε, πλησιάζει κοντά στο καλάθι, ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού παραμένει αξιόπιστος, καθώς μπορεί να απειλήσει και να σκοράρει τόσο από κοντινή απόσταση, όσο και μέσα στο «ζωγραφιστό» (51/113, 45%).
Συνεχίζει να τηρεί τη δέσμευσή του
Για τον Πίτερς το παιχνίδι αποτελεί μία συνήθεια. Aπό τη δεύτερη σεζόν του στο Valparaiso γίνεται συνώνυμο της επίθεσης με 16.8 πόντους. Καταφτάνει στην Ευρώπη γιατί μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να υπηρετήσει τη ρουτίνα του και να συνεχίσει να σουτάρει.
Οι «παραστάσεις» του πλέον δεν πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη του πατέρα του, όμως ο Πίτερς δεν αποκλίνει καθόλου από όσα έμαθε να κάνει μικρός, τηρώντας τη δική του δέσμευση. Είπε πως δε θα σταματήσει ποτέ να σουτάρει και το έπραξε.
Του αρκεί απλώς οι δείκτες του ρολογιού να αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα πριν από κάθε παιχνίδι και ο ίδιος να υπηρετήσει τυφλά τη ρουτίνα των 25 λεπτών της προθέρμανσής του, που θα τον βρει να «χορεύει» γύρω από το τρίποντο για να μετατραπεί στον... σεσημασμένο δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο!