Άντριου Άντριους: Από την υιοθεσία και την περιπλάνηση, στο ευρωπαϊκό «Ζενίθ» και τον Παναθηναϊκό
Κάθε όνομα που συνοδεύει τον αριθμό μίας φανέλας στα παρκέ μπορεί να κρύβει την δική του μοναδική ιστορία. Μία αφήγηση που να οδηγεί έξω από τη νόρμα και να δημιουργεί μία συνθήκη γύρω από μερικά γράμματα που σε ακολουθούν.
- Ντέρικ Γουίλιαμς: Η Ευρώπη το σπίτι του, ο Παναθηναϊκός το πεπρωμένο του (vid)
- Δείτε όλη την αλήθεια για την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου
Για τον Άντριου Ντελάνο Άντριους, η εξήγηση του ονόματός του δεν ήταν πάντοτε εύκολη υπόθεση! Τα παιδικά του χρόνια στιγματίστηκαν από ανθρώπους που αναρωτιούνταν πώς προέκυψε από το εύηχο διπλό «Άντριου», την ίδια ώρα που το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού έβρισκε τον τρόπο να γίνεται πιο… ανθεκτικός μέσα από την διαδικασία.
«Όταν ήμουν πιο μικρός ο κόσμος μου έλεγε πως είναι αστείο. Ήθελαν να μάθουν την ιστορία πίσω από αυτό, αλλά δεν απαντούσα γιατί δεν ήξερα πως να αντιδράσω. Έλεγα είναι θέμα της οικογένειας». Ο μικρός Άντριου είχε δει τους γονείς του να χωρίζουν τους δρόμους τους όταν εκείνος ήταν ακόμη τεσσάρων ετών. Η θεία του που ανέλαβε την ανατροφή του μαζί με την γιαγιά του αντικατέστησε το επίθετό του με το Άντριους, για να ισχυροποιήσει τον δεσμό μεταξύ του νέου μέλους και του έτερου γιου της, Τάιλερ.
Μία ιστορία χαραγμένη στην πλάτη του!
Mt.Andrews “The Goat Edition” pic.twitter.com/8ppgrQmz9s
— Andrew Andrews (@Drew_squared) December 31, 2020
Εκείνη μύησε τον Άντριου στον κόσμο του αθλητισμού. Έπειτα από μερικές ανούσιες προσπάθειες στο καράτε, το τένις, το ποδόσφαιρο και το μπαλέτο, «ρίζωσε» στη ζωή του το μπάσκετ για να εκλογικεύσει την… περίεργη δυναμική της καθημερινότητάς του. Στην οποία έβλεπε τους βιολογικούς γονείς του να περιφέρονται στην γειτονιά του Όρεγκον, την ώρα που η λέξη «μητέρα» λάμβανε μορφή στα πρόσωπα της θείας και της γιαγιάς του.
Το μπασκετικό του φρόνημα μεγάλωνε μέσα από την θέλησή του για να ξεχωρίσει. Ό,τι ακριβώς έκανε στο Benson Polytechnic High School και τράβηξε τα βλέμματα επίδοξων κυνηγών ταλέντων από τα κολέγια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το κολέγιο και η undrafted περιπλάνηση
Ο Άντριους ετοιμάζει τις βαλίτσες του και μετακομίζει στο Σιάτλ για τους Γουάσινγκτον Χάσκις. Ωστόσο θα πρέπει να βάλει… φρένο στην απεριόριστη επιθυμία του να πατήσει στο παρκέ, καθώς περνά την πόρτα του χειρουργείου προκειμένου να ξεπεράσει ένα πρόβλημα στο ισχίο και θα παραμείνει στα «πιτς» για ολόκληρη τη σεζόν 2011/12.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν τον εμπόδισε από το να επανέλθει από τη νέα χρονιά, ανεβαίνοντας την ανηφόρα της εξέλιξης με μεγάλη ταχύτητα. Εξελίσσοντας ταυτόχρονα τους αριθμούς του στην στατιστική, με αποκορύφωμα την τελευταία του σεζόν στα μωβ των Χάσκις όπου ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να καταγράφει 20.9 πόντους με 5.7 ριμπάουντ και 4.9 ασίστ σε 34 παιχνίδια ως αρχηγός!
Είχε φροντίσει να αφήσει και το… μελάνι του στα βιβλία του Πανεπιστημίου, αφού λίγες στροφές πριν το τέλους του πρωταθλήματος, τον Μάρτιο του 2016 έκανε προσωπικό ρεκόρ στο NCAA σκοράροντας 47 πόντους σε νίκη κόντρα στους Γουάσινγκτον Στέιτ Κούγκαρς με 5/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.
Παρά την προοπτική του και το όνειρο του ΝΒΑ, εκείνος δεν κατάφερε να βρει μία θέση στο draft εκείνης της σεζόν, επιλέγοντας διαφορετικό… μονοπάτι για την είσοδό του στην κορυφαία Λίγκα. Λαμβάνει συμμετοχή στο Summer League με την φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς και κατορθώνει με 11 πόντους μέσο όρο σε 5 παιχνίδια, 3.2 ασίστ και 2.2 κλεψίματα να πάρει το «χρυσό εισιτήριο» με συμβόλαιο στους Σάρλοτ Χόρνετς των Νικολά Μπατούμ, Μάρκο Μπελινέλι και Κέμπα Γουόκερ.
Η παρουσία του στο ΝΒΑ παρόλα αυτά θα αποδειχθεί πολύ σύντομη. Η… έξοδος προς την Τουρκία θα έρθει τον Δεκέμβρη του 2016 με τον Άντριους να κουβαλά ως παρακαταθήκη 3 αγώνες preseason στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…
Οι 19 αναμετρήσεις με την Μπαλικεσίρ, με μέσο όρο τα 31 λεπτά και τους 14.4 πόντους του δίνουν την δυνατότητα να μπει ξανά σε πλήρη αγωνιστικό ρυθμό και να πατήσει το σκαλοπάτι της G-League σε μία ακόμη περιπλάνηση με σκοπό το ΝΒΑ. Έχοντας καταγράψει 5 συμμετοχές με την θυγατρική των Φιλαντέλφεια 76ερς, η τελική έξοδος μοιάζει με αναπόφευκτο σενάριο και τόσο το πρωτάθλημα της Λετονίας, όσο και η VTB αποτελεί την νέα πρόκληση με τη Ρίγα.
Ο Αμερικανός γκαρντ συνέχισε να αναζητά το… λιμάνι του και για περίπου δύο χρόνια περιπλανήθηκε σε Ισραήλ και Τουρκία με τις Χαποέλ Αφουλα, Μπουγιουκτσεκμετσε, Μακάμπι Χάιφα και Νταρουσάφακα να τον εντάσσουν στο δυναμικό τους, μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Τουρκ Τέλεκομ τον Ιούνιο του 2021.
Η έξοδος
Η απώλεια και το ευρωπαϊκό «Ζενίθ»
Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς οι δύο πλευρές ολοκληρώνουν αιφνιδίως την συνεργασία τους. Κάποιοι θα σπεύσουν να ρίξουν τα… πυρά τους στον παίκτη, άλλοι να κατηγορήσουν την ομάδα, ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται στο οικογενειακό περιβάλλον του Άντριους και το δέσιμό του με αυτό.
«Ήταν κατά τη διάρκεια της preseason όταν η γιαγιά μου έπαθε εγκεφαλικό. Οι γιατροί της έδιναν 3-5 ημέρες ζωής. Με μεγάλωσαν η μαμά μου και η γιαγιά μου, οπότε ζήτησα από την ομάδα μία άδεια για μία ή δύο εβδομάδες ώστε να γυρίσω στο σπίτι μου και να την αποχαιρετήσω. Αρνήθηκαν λέγοντάς μου πως η προετοιμασία ήταν λίγο πιο σημαντική… Οπότε επέλεξα να φύγω από την ομάδα και να βρεθώ στο πλευρό της γιαγιάς μου» εξηγούσε αργότερα ο Άντριους, ο οποίος σε σχετικό του ποστ όπου ξεκαθάριζε τί ακριβώς έχει συμβεί δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μπάσκετ που δεν εγκατέλειπε.
Παρόλα αυτά το… χτύπημα της μοίρας τον έστειλε στην Μπούρσασπορ εκκινώντας παράλληλα το ευρωπαϊκό του «Ζενίθ». Από το BCL με την Νταρουσάφακα, περνούσε στο EuroCup με μία άλλη τουρκική… σταχτοπούτα του θεσμού. Υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς, η «Μπούρσα» ξεπερνούσε το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, κατορθώνοντας να αποκλείσει ορισμένα από τα «μεγαθήρια» του θεσμού.
Όπως την Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράνοβιτς στους «8» με τον Άντριους να σπάσει τα… κοντέρ του με 24 πόντους, 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ. Ή την Τσεντεβίτα των Ζακ Όγκαστ και Γιόγκι Φέρελ στην τελική ευθεία για το τρόπαιο, το οποίο κατέκτησε η Βίρτους Μπολόνια. Ο 29χρονος γκαρντ είδε το παιχνίδι του να πηγαίνει από τους 5 σε κάτι παραπάνω από 20 πόντους ανά παιχνίδι στο δεύτερο μισό.
Στρέφοντας τα «λέιζερ» του Παναθηναϊκού στην πλευρά του για την ευκαιρία της παρθενικής συμμετοχής στην EuroLeague.
«Πραγματικά ξέρω πως να παίζω μπάσκετ και αν δεν σκοράρω, μπορώ να πασάρω την μπάλα, να πάρω ριμπάουντ και να παίξω άμυνα»… Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο Άντριου Άντριους όσα μπορεί να κάνει μέσα στο παρκέ! Και αυτή ήταν η πολυδιάστατη πλευρά, του two-way, που έδειξε και ως παίκτης της Μπούρσασπορ την περασμένη σεζόν.
Ως ένας γκαρντ με ύψος που δεν ξεπερνά τα 190 εκατοστά (1.88μ.) στα μισά από τα ματς του τουρκικού πρωταθλήματος σημείωσε από 4 και παραπάνω ριμπάουντ, την ώρα που οι ασίστ του παρουσιάζονταν σε σταθερή βάση ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 4 τελικές πάσες μ.ο σε όλες τις διοργανώσεις. Πρακτικά, λοιπόν, μπορεί να θεωρήσει κανείς πως δεν υστερεί σε κάποια πλευρά του γηπέδου.
Δεδομένης της υπόθεσης του Νέιτ Γουόλτερς για την θέση του «άσου» μαζί με τον Πάρις Λι που ήδη βρίσκονται στο «πράσινο» ρόστερ, ο Άντριους προορίζεται για δράση δίπλα στον δημιουργό και καλείται να εκμεταλλευτεί το δυνατό του στοιχείο στην επίθεση που είναι το τρίποντο! Ο ρόλος του πρωταγωνιστή αναδείχθηκε κυρίως μετά την αποχώρηση του Αλέρικ Φρίμαν για την ΤΣΣΚΑ στα μέσα της σεζόν, με τις αρμοδιότητές του επιθετικά να πολλαπλασιάζονται, χωρίς να χάνει το κομμάτι της προσήλωσης στην άμυνα όντας συνεπής στις επιταγές του προπονητή του.
Η... λατρεία του για τα σουτ από την περιφέρεια γίνεται αντιληπτή και στο γράφημα, με την αναλογία δίποντο-τρίποντο να είναι οριακά ίση και το ποσοστό του από τα 6.75μ. να αγγίζει τo 45.3%! Η καλύτερη πλευρά του είναι η αριστερή γωνία με 57 % από δείγμα 23 σουτ (13 εύστοχα), ενώ σουτάρει περισσότερο από την κορυφή και τις 45 μοίρες.
Πρώτη του επιλογή κατά την επίθεση είναι το pick n' roll κατά 29.6%, ενώ ακολουθούν οι καταστάσεις «iso» με τον παίκτη να δίνει 1.23 πόντους ανά 0.46 κατοχές με λέι απ, απομονώνοντας τον αντίπαλό του με στόχο κυρίως κοντά στο καλάθι, όπως παρουσιάζει και το γράφημα του Instat.