Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε: Φαλ εναντίον Μότλεϊ για μία θέση... στο Κάουνας

Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε: Φαλ εναντίον Μότλεϊ για μία θέση... στο Κάουνας

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τετάρτης (26/4 - 21:45) σε δύο αναμετρήσεις που μπορεί να δώσουν τον τόνο για το πόσο κοντά ή μακριά είναι το Κάουνας. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν μία εντυπωσιακή σεζόν και κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση της regular season, αλλά τα play-offs αποτελούν διαφορετική ιστορία.

Σε 1+1 βράδυ ο Ολυμπιακός παίζει για αυτό που μόχθησε, το πλεονέκτημα της έδρας και τους θέλει όλους πανέτοιμους. Τον floor general Σλούκα, τον «ρόμποκοπ» Γουόκαπ, τον MVP Βεζένκοφ και φυσικά τον δικό του «πύργο», Μουστάφα Φαλ.

Ο Γάλλος από την περσινή κιόλας σεζόν άλλαξε τη μορφή της ρακέτας των «ερυθρολεύκων» και το match up με τον Τζόναθαν Μότλεϊ αναμένεται με τεράστια ανυπομονησία. Το κέντρο βάρους της σειράς μπορεί να γείρει από τη μία ή την άλλη πλευρά, ένεκα των δύο «big men».

Πρόκειται άλλωστε για δύο άκρως επιδραστικούς ψηλούς στο παιχνίδι των ομάδων τους και στις δύο πλευρές του παρκέ.

image

Ο «πύργος» που ονομάζεται Φαλ

Είναι απολύτως φυσιολογικό ο Μουστάφα Φαλ να έχει το καλύτερο ποσοστό στο δίποντο από τους Πειραιώτες. Ο νούμερο ένα σέντερ του rotation για τον Ολυμπιακό με τις εκτελέσεις του όλες κοντά στο καλάθι. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Ο Γάλλος σέντερ παράγει 7.2 πόντους με 75.2% στο δίποντο, 4.6 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο. Ο τελευταίος αριθμός αποδεικνύει και την ποικιλομορφία της χρησιμότητάς του. Ο Φαλ δεν είναι ο ψηλός που περιμένει απλώς να επιβληθεί με το μπόι του και να τελειώσει μερικές φάσεις.

Για τον Ολυμπιακό είναι μία σταθερά στο ποστ. Ο παίκτης στον οποίον θα ακουμπήσει η μπάλα για να παίξει με πλάτη και να δημιουργήσει σε όσους κινούνται γύρω του. Άλλωστε με τόσους παίκτες που μπορούν να το κάνουν αυτό (Βεζένκοβ, Παπανικολάου, ΜακΚίσικ) ο ίδιος νιώθει ευτυχισμένος, μιας και η ζωή του είναι πιο εύκολη.

Τα προτερήματά του φρόντισε να τα καταθέσει στο παρκέ στις δύο αναμετρήσεις απέναντι στη Φενέρ. Την πρώτη στο ΣΕΦ, χωρίς τον Μότλεϊ που ήταν τραυματίας, ο Φαλ έκανε... πάρτι με 11 πόντους (3/3 2π., 5/5 βολές), 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ. Η σύνθεση ανάγκης των Τούρκων δεν ήταν ικανή να τον μαρκάρει και εκείνος αγωνίστηκε για μόλις 20 λεπτά, μιας και το παιχνίδι είχε κριθεί από νωρίς.

Με Μότλεϊ παρόντα στην Κωνσταντινούπολη, ο Φαλ πήρε λίγη από την... αστερόσκονη του Κώστα Σλούκα και ντύθηκε playmaker ρακέτας. Πίσω από τις 7 ασίστ του Γουόκαπ ήταν ο δεύτερος καλύτερος δημιουργός του Ολυμπιακού με 4, με ισάριθμα ριμπάουντ αλλά και 2 μπλοκ. Μπορεί να μη σκόραρε αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βραδιά του 17/29 από το τρίποντο για τους Πειραιώτες.

image

Η εντυπωσιακή σεζόν του rookie Μότλεϊ

Στον αντίποδα ο Τζόναθαν Μότλεϊ, έχοντας χάσει μία τριάδα αγώνων της κανονικής περιόδου, μεταξύ αυτών και ενός παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο ο «εκρηκτικός» σέντερ των Τούρκων διεκδικεί με ευκολία μία θέση ανάμεσα στην κορυφαία πεντάδα της χρονιάς, ίσως σε μία άτυπη μάχη με τον Λεσόρ.

Ο Αμερικανός μπορεί να μην κοιτάει στα μάτια τον Φαλ, με τα 206 εκατοστά του, όμως τα αθλητικά του προσόντα και το ταλέντο του τον τοποθετούν στο top tier της EuroLeague. Άλλωστε για αυτό η Φενέρμπαχτσε «καιγόταν» να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι, μετά τη σεζόν του στην Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Έναν σέντερ που μπορεί να φτιάξει πράγματα για τον εαυτό του με πρόσωπο και πλάτη είναι πάντοτε περιζήτητος. Ο Μότλεϊ πήρε εξ αρχής, στη rookie season του αυτόν τον ρόλο και παράγει 14.9 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, έχοντας κάπως πιο πλούσιο ρεπερτόριο από τον Φαλ, μιας και μπορεί να απειλήσει από μέση απόσταση.

Κομμάτι του παιχνιδιού που ενδεχομένως ο Δημήτρης Ιτούδης να χρησιμοποιήσει, για να βγάλει εκτός ρακέτας τον Γάλλο σέντερ του Ολυμπιακού. Κάτι που για παράδειγμα έκανε κατά κόρον ένας πολύ καλύτερος σουτέρ από αυτήν τη θέση, ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς.

image

Ο αριθμός «κλειδί»

Οι δύο frontline είναι γεμάτες με διαφορετικά «όπλα». Ιτούδης και Μπαρτζώκας χρησιμοποιούν την τριάδα ψηλών τους με δικό τους τρόπο. Από τη μία οι Μότλεϊ, Τζεκίρι, Μπούκερ (ως φόργουορντ), με τον Αντετοκούνμπο σε ρόλο συμπληρωματικού και από την άλλη οι Φαλ, Μπλακ, Μπολομπόι.

Σε παιχνίδια play-offs τα hustle plays παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Ο ρόλος της άμυνας ανάμεσα σε ομάδες που παίζουν στον ίδιο αριθμό κατοχών είναι πάντοτε κρίσιμος και σε αυτόν τον τομέα, ο Φαλ είναι κατά πολύ ανώτερος του προσωπικού του αντιπάλου στο κρας τεστ, ενώ στην άλλη πλευρά του παρκέ, το δικό του ένας εναντίον ενός δε ματσάρεται.

Ο «πύργος» του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει κρίσιμο ρόλο στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, λειτουργώντας επί της ουσίας ως «σκιάχτρο» κάτω από το καλάθι με τη flat αντιμετώπιση στα pick n' roll. Στη συγκεκριμένη σειρά θα πρέπει να υψώσει το κορμί και τα πελώρια χέρια του για να αντιμετωπίσει τον σέντερ της Φενέρμπαχτσε.

Ο Μότλεϊ σκοράρει το 26.7% των διπόντων της Φενέρμπαχτσε στη διοργάνωση και όπως αναφέρει η EuroLeague, είναι πρώτος σε αυτό το κομμάτι με κανέναν άλλον παίκτη να μη φτάνει στο 23% σε αυτήν την κατηγορία.

Αριθμός που ίσως αποτελέσει και «κλειδί» για το πώς θα εξελιχθεί η σειρά. Ίσως βέβαια χρειαστεί και ο ίδιος ο Φαλ να ανεβάσει στροφές, αφού είχε τη δική πτώση το τελευταίο δίμηνο ένεκα της κόπωσης. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε Φάληρο και Κωνσταντινούπολη οι ρακέτες θα φαντάζουν με «ναρκοπέδιο» και η σκληράδα που απαιτείται για να επιβιώσει κανείς θα χτυπήσει... κόκκινο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, EuroLeague