Ολυμπιακός, Μήτρου-Λονγκ: Εις το όνομα της... μητρός!

Ολυμπιακός, Μήτρου-Λονγκ: Εις το όνομα της... μητρός!

Η ζωή είναι ένα μονοπάτι που ένας έφηβος αρχίζει σταδιακά να περπατά χωρίς τη χείρα βοηθείας. Ένα μεγάλο κομμάτι της ενηλικίωσης έρχεται από τον απογαλακτισμό. Τη στιγμή που πλάθεις τον δικό σου χαρακτήρα και αναζητάς το μονοπάτι σου.

Κουβαλώντας όμως μαζί σου τις αξίες και τα ιδανικά του σπιτιού. Και μία κληρονομιά, αυτήν της συνέχειας του ονόματός της οικογένειας. Το όνομα του πατρός! Με τη βιβλικότητα που του αρμόζει ο Νάζαρεθ Τζέρσεϊ όπως αποτυπώνεται πλήρως στο διαβατήριό του.

Για τον Μήτρου-Λονγκ αυτό δεν ήταν αρκετό. Πέρασε τέσσερις σεζόν στο Iowa ως Λονγκ. Αποκομμένος από τις ρίζες της μητέρας του. Παιδί του Τζέρσεϊ Λονγκ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και της Ελληνοκαναδής Γεωργίας Μήτρου, στα 18 του αποφάσισε πως θέλει να παίζει και για το όνομα της μητρός του!

Το Μήτρου-Λονγκ προέρχεται από το πάντρεμα των δύο και από το καλοκαίρι του 2015 το τοποθέτησε στην πλάτη της φανέλας του. «Σημαίνει πολλά για εκείνη. Εκπροσωπώ και αυτό το μέρος της οικογένειας. Δε θα μπορούσα ποτέ να της δώσω πίσω αυτά που έχει κάνει αυτή για εμένα, αλλά είναι μια μικρή απόδειξη της ευγνωμοσύνης μου». Το βάρος του ονόματος μεγάλωσε.

Οι λόγοι συντομίας δεν ηχούσαν ως δικαιολογία ώστε να μην είναι συνυφασμένος με τη μητέρα του. Στα πρώτα του κολεγιακά χρόνια, μακριά από το πατρικό του, έκανε το τηλέφωνο προέκταση του χεριού του για να μιλάνε καθημερινά. Ώρες ατελείωτες που γέμιζαν τις μοναχικές ώρες με μία φωνή ζεστασιάς και τις παγωμένες του φλέβες με κίνητρο.

image

Η παράλυση που παραλίγο να του στερήσει τα πάντα

Το NBA φυσικά και ήταν το όνειρό του, όπως και κάθε παιδιού που παίζει μπάσκετ στις ΗΠΑ. Προερχόμενος από το πολύ σοβαρό πρόγραμμα του Iowa, όπου ολοκλήρωσε σεζόν με 40% στο τρίποντο (το 2013-14) ο Μήτρου-Λονγκ είχε προλάβει να μπει σε αρκετά μπλοκάκια των ομάδων της λίγκας. Κάνοντας καριέρα ως σκόρερ, στην τελευταία του σεζόν στο κολέγιο γράφει 15.1 πόντους αλλά δε βρίσκει χώρο στο Draft, μέχρι τελικά να καταλήξει στους Τζαζ με two-way, παίρνοντας τότε τη θέση του Γουόλτερς.

Μην προλαβαίνοντας να κάνει κάτι σπουδαίο σε δύο σεζόν, ήταν η ώρα να συστηθεί στο κοινό των Πέισερς. Μπρόγκντον και ΜακΚόνελ μένουν εκτός με τραυματισμούς και ο Μήτρου-Λονγκ καλείται να ως ο γκαρντ της second unit, πίσω από τον Άαρον Χόλιντεϊ. Παίζει 26 λεπτά απέναντι στους Νετς και σκοράρει 12 πόντους, σερβίροντάς τους μαζί με τρεις ασίστ και ισάριθμα ριμπάουντ. Κάπου εκεί ήρθε το σκοτάδι, σε αντιπαραβολή μετά τον ενθουσιασμό. «Το μάτι μου τρεμόπαιζε, το χείλος μου τρεμόπαιζε» περιγράφει απλά και κυνικά ο Μήτρου-Λονγκ.

Υπάρχουν τελικά μέρες που ακόμα και τα απλά καθημερινά δεν είναι δεδομένα. Η διάγνωση ήταν «Bell’s palsy». Μία νευρολογική πάθηση η οποία δε σου επιτρέπει να κινήσεις τους μύες της μιας πλευράς του προσώπου. Κάποιες μέρες για εκείνον ήταν δυσκολότερες από άλλες. «Δεν είμαι από τους τύπους που θέλουν να τους λυπούνται. Είναι κάτι καινούργιο, δύσκολο, αλλά είναι αυτό που είναι. Η ζωή μου συνεχίζεται και είμαι ευλογημένος για το ότι μπορώ να παίζω το παιχνίδι» αναφέρει.

Και προχωρά! Όπως με κάθε δυσκολία στο μονοπάτι που αποφάσισε να διαβεί. Εις το όνομα της μητρός, εκεί από όπου αντλεί τη δύναμή του. Μία σχέση αλληλοεξαρτώμενη, με εκείνη να γεμίζει από χαμόγελο και υπερηφάνεια κάθε φορά που τον βλέπει παρκέ.

image

Το βήμα στην Ευρώπη και τον Ολυμπιακό

Μετά από 20 παιχνίδια στις ΗΠΑ στις τρεις σεζόν, πήρε την απόφαση πως η συνέχεια της καριέρας του έπρεπε να πάρει σάρκα και οστά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Μπρέσια αποτέλεσε κάτι σαν το πάτημα για το παραπάνω. Χρειαζόταν άλλωστε πρώτα και μερικά παιχνίδια για να νιώσει ξανά την αυτοπεποίθηση του κολεγίου, μιας και στην G-League ο ανταγωνισμός δεν του αρκούσε.

Το ξεκίνημά του στην Αρμάνι για τη σεζόν 2022-23 είχε δόσεις εντυπωσιασμού, με έξι στα επτά παιχνίδια να γίνεται διψήφιος. Το ρόλερκόστερ των Ιταλών όμως ήταν ικανό να τον παρασύρει κάτω, γράφοντας 7.4 πόντους και 35.2% τρίποντο. Στη Ζάλγκιρις δε βρήκε ποτέ τον τρόπο να παντρέψει τις πτυχές του ταλέντου του με το μπάσκετ του Μακσβίτις και στον Ολυμπιακό έρχεται με βάθος τριετίας.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε το Gazzetta από το πρωί της Τρίτης για τη συμφωνία των δύο πλευρών, ο Μήτρου-Λονγκ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου, όπως ακριβώς συνέβη και με τον αδερφό του Ελάιτζα πριν από μερικές ημέρες. Για τους «ερυθρολεύκους» η κίνηση αυτή δε γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το σήμερα, αλλά ατενίζει έναν ορίζοντα… γαλανόλευκο.

Από ένα προάστιο του Τορόντο και ένα παιχνίδι δίπλα στους Τρίσταν Τόμπσον και Κόρι Τζόζεφ το 2011, στο All-Canada Classic, ως τον Πειραιά. Για μία φανέλα και ένα όνομα.

Το όνομα της μητρός…

@Photo credits: eurokinissi