image

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 10 tips για να βελτιώσετε την αυτονομία τους το χειμώνα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν την αποδοτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πολύ περισσότερο από τις υψηλές. Υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να διατηρήσετε την αυτονομία τους σε λογικό επίπεδο.

Τη στιγμή που τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούν την υπερβάλλουσα θερμότητα του κινητήρα για να ζεστάνουν το εσωτερικό, η ενέργεια που απαιτείται για το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα ηλεκτρικό όχημα προέρχεται από την μπαταρία. Επίσης, η θερμική διαχείριση της μπαταρίας καταναλώνει ρεύμα.Η μπαταρία πρέπει να διατηρείται σε ένα εύρος βέλτιστης θερμοκρασίας, το οποίο το χειμώνα είναι αρκετά υψηλότερο από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει πιθανότητα να δείτε την «καλοκαιρινή» εμβέλεια του ηλεκτρικού σας οχήματος με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών του, μειωμένη από 20% – 40%. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί υπάρχουν τρόποι να κερδίσετε αρκετή ενέργεια και αντίστοιχα χιλιόμετρα, ώς εξής.

Έξυπνη χρήση κλιματισμού και συστημάτων θέρμανσης

Winter Tips

Σε θερμοκρασίες κοντά ή κάτω του μηδενός, ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης στους 19 ή 20 βαθμούς και, αν το αυτοκίνητο διαθέτει θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, χρησιμοποιήστε τα για άμεση θαλπωρή. Έτσι δεν θα καταναλώσετε πολύ ενέργεια.

Στάθμευση σε κλειστό χώρο

Αν έχετε τη δυνατότητα στάθμευσης σε κλειστό ή έστω στεγασμένο χώρο, αξιοποιήστε την. Θα γλιτώσετε πολλά σε ενέργεια, ενώ το αυτοκίνητο θα ξεκινά να θερμαίνει το εσωτερικό σε αρκετά υψηλότερη θερμοκρασία, από αυτή του περιβάλλοντος.

Θέρμανση εσωτερικού κατά τη φόρτιση

Winter Tips

Ειδικά αν σταθμεύετε σε εξωτερικό χώρο το χειμώνα, φροντίστε να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση του εσωτερικού κατά τη φόρτιση. Έτσι, όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα βρείτε το εσωτερικό του αυτοκινήτου ζεστό, η όποια ενέργεια απαιτήθηκε θα έχει καλυφθεί κατά τη φόρτιση ή και έτσι δεν θα επιβαρυνθεί η μπαταρία υπερβολικά για να φέρει το εσωτερικό σε ανεκτή κατάσταση.

Στάθμευση στον ήλιο

Αν παρκάρετε έξω και επειδή όλες οι κρύες μέρες δεν είναι απαραίτητα νεφοσκεπείς, ειδικά στη χώρα μας, φροντίστε να αφήνετε το αυτοκίνητο σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Με αυτό τον τρόπο το εσωτερικό θα έχει πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή του περιβάλλοντος και η επιθυμητή από το σύστημα κλιματισμού όταν ξεκινήσετε την οδήγηση, θα επιτευχθεί ταχύτατα και με πολύ μικρότερη κατανάλωση.

Αφαίρεση σχαρών και roof box

Winter Tips

Αν έχετε στο αυτοκίνητο σχάρες οροφής η roof box για μεταφορά αποσκευών, μην τα αφήνετε πακτωμένα αν δεν τα χρειάζεστε. Αυξάνουν κατά πολύ την αεροδυναμική αντίσταση, ειδικά σε ταχύτητες ταξιδιού, μειώνοντας την εμβέλεια κίνησης του αυτοκινήτου.

Σωστή πίεση ελαστικών

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών συχνά και φροντίστε να την διατηρείτε στο μέγιστο αυτής που προτείνει ο κατασκευαστής. Έτσι θα επιτυγχάνετε τη μικρότερη δυνατή αντίσταση κύλισης και φυσικά μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Πρόγραμμα οδήγησης Eco

Winter Tips

Επιλέγοντας το οικονομικό πρόγραμμα οδήγησης, αν το αυτοκίνητό σας έχει αυτή τη δυνατότητα, μειώνονται οι επιδόσεις και η απόδοση του συστήματος θέρμανσης, ωστόσο κερδίζετε αρκετά χιλιόμετρα αυτονομίας.

Χρήση της μέγιστης δυνατότητας ανάκτησης ενέργειας

Ειδικά σε αστική χρήση, επιλέξτε είτε από τον επιλογέα του κιβωτίου είτε από τα σχετικά paddles πίσω από το τιμόνι, τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας κατά το ρολάρισμα. Αν, φυσικά, το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο έχει αυτή τη δυνατότητα.

Πιο συχνές φορτίσεις

Winter Tips

Το χειμώνα καλό είναι να διατηρούμε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας ψηλά, κατά το μεγαλύτερο διάστημα κίνησης. Ιδανικά, μεταξύ 40 και 80%. Επίσης, σε απομακρυσμένες διαδρομές, υπολογίστε αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να σας καθυστερήσουν σημαντικά. Σε αυτές τις καθυστερήσεις, το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να καταναλώνει αρκετή ενέργεια ακόμα και αν δεν κινείται, μόνο για να μείνει ζεστό.

Αφαίρεση του χιονιού

Winter Tips

Αν το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο έχει καλυφθεί από χιόνι, φροντίστε να το καθαρίσετε καλά πριν ξεκινήσετε. Το χιόνι που συσσωρεύεται σε καπό και οροφή έχει αρκετό βάρος, αυξάνει δραματικά την αεροδυναμική αντίσταση και προφανώς μειώνει σημαντικά την αυτονομία του οχήματος.

Clever tips for optimising the ŠKODA ENYAQ iV’s range in winter from ŠKODA VIMEO PRO on Vimeo.