image

Οδήγηση και φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος των αποδράσεων και σε όσους σχεδιάζουν ένα road trip με ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορούν να φανούν χρήσιμες ορισμένες συμβουλές.

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν την ηπειρωτική χώρα για διακοπές, αφενός για να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά έξοδα και αφετέρου για να είναι πιο ευέλικτοι στο πρόγραμμά τους. Αρκετοί σχεδιάζουν ένα road trip, είτε εντός της Ελλάδας είτε έξω από τα σύνορα. Και αν το οικογενειακό αυτοκίνητο είναι ένα ηλεκτρικό με μεγάλη μπαταρία, υπάρχουν τρόποι να αποβάλλουμε το άγχος της αυτονομίας και να κινηθούμε οικονομικά και αποδοτικά.

Σχεδιάστε τις στάσεις για φόρτιση της μπαταρίας

Ένας καλός προγραμματισμός των στάσεων που θα κάνετε για φόρτιση θα σας γλιτώσει από κόπο και χαμένο χρόνο. Μπορείτε μέσω του συστήματος πλοήγησης να βρείτε τα σημεία φόρτισης στην περιοχή που θα διανυκτερεύσετε ή θα κάνετε μία ενδιάμεση στάση στο ταξίδι σας.

Π.χ., στα νέα μοντέλα της οικογένειας Volkswagen ID. οι οδηγοί μπορούν μέσω της κεντρικής οθόνης να ενεργοποιήσουν το e-route planner στο σύστημα πλοήγησης. Για μακρά ταξίδια, το e-route planner προτείνει «στρατηγική φόρτισης», ώστε οι επιβάτες να φθάσουν στον προορισμό τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψιν δεδομένα όπως η κίνηση στη διαδρομή.

Η εφαρμογή We Charge (διαθέσιμη τόσο στο smartphone όσο και στο σύστημα πλοήγησης) επιτρέπει την αναζήτηση σταθμών φόρτισης, με κριτήρια όπως το πρωτόκολλο επικοινωνίας αυτοκινήτου-φορτιστή και η ισχύς φόρτισης.

Με αυτόν τον τρόπο θα εκμεταλλευτείτε το χρόνο όσο το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο βρίσκεται στην πρίζα, για ξεκούραση, βόλτες, μια βουτιά στη θάλασσα ή άλλες δραστηριότητες.

Volkswagen ID.

Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό πριν σταματήσετε τη φόρτιση

Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες πλησιάζουν συχνά τους 40 βαθμούς, ενώ στο εσωτερικό των αυτοκινήτων είναι αρκετά υψηλότερες. Η σωστή χρήση του κλιματισμού στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μην περιορίσει την αυτονομία του οχήματος.

Όταν φορτίζετε την μπαταρία μπορείτε να προγραμματίσετε την έναρξη λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού. Έτσι όταν μπείτε στο εσωτερικό η αίσθηση θα είναι ευχάριστη, ενώ δεν θα έχει περιοριστεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και άρα η αυτονομία.

Να θυμάστε ότι επιλέγοντας το πρόγραμμα Eco μειώνεται η απόδοση του συστήματος κλιματισμού, όμως γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Μικρότερο βάρος, μικρότερη κατανάλωση

Όπως ισχύει με τα αυτοκίνητα ICE (με κινητήρα εσωτερικής καύσης δηλαδή), έτσι και στα ηλεκτρικά η κατανάλωση ενέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βάρος. Εφόσον κάνετε ημερήσια ταξίδια με ίδιο σημείο εκκίνησης και τερματισμού, αφαιρέστε το περιττό βάρος από το χώρο αποσκευών.

Επίσης μην μεταφέρετε αντικείμενα που επηρεάζουν αρνητικά την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου σας (π.χ. μπαγκαζιέρες). Αντί να βάλετε σχάρα και να κουβαλάτε τα ποδήλατά σας, μπορείτε να νοικιάσετε για λίγες ώρες στον προορισμό σας.

Και βέβαια μην ξεχνάτε να τσεκάρετε ανά σύντομα χρονικά διαστήματα την πίεση αέρα στα ελαστικά.

Με όλους αυτούς τους τρόπους θα περιορίσετε την κατανάλωση kWh/100 χλμ. και θα αυξήσετε την αυτονομία σας.

Απολαμβάνουμε τη διαδρομή, δεν βιαζόμαστε

Στις διακοπές ρίχνουμε ρυθμούς παντού. Άρα και στον τρόπο που οδηγάμε. Κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα, αποφεύγοντας τις έντονες επιταχύνσεις. Όταν βρισκόμαστε σε αστικό περιβάλλον, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε το πρόγραμμα «Β» (Brake) από το σχετικό διακόπτη. Έτσι εξασφαλίζουμε περισσότερη ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα και άρα φορτίζουμε την μπαταρία του οχήματός μας.

Στον αυτοκινητόδρομο ή το επαρχιακό οδικό δίκτυο, επιλέγουμε το πρόγραμμα «D» (Drive). Όταν σηκώνουμε το πόδι μας από το πεντάλ του γκαζιού, το αυτοκίνητο ρολάρει πιο ελεύθερα, καλύπτοντας μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να καταναλώνεται ενέργεια.

Πού παρκάρω, πότε φορτίζω

Το ιδανικό «παράθυρο» θερμοκρασίας για τη λειτουργία αλλά και τη φόρτιση της μπαταρίας είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Οι χειρότερες συνθήκες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το ψύχος (αρκετοί βαθμοί υπό το μηδέν), όμως και στον καύσωνα η απόδοση υποχωρεί.

Αν είναι εφικτό, φορτίζουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο το βράδυ που έχει πιο δροσιά και οι απαιτήσεις από το ηλεκτρικό δίκτυο είναι μικρότερες. Επίσης όταν σταθμεύουμε το όχημά μας για αρκετές ώρες, επιλέγουμε ένα σκιερό και δροσερό μέρος.

Ακολουθώντας όλες αυτές τις συμβουλές θα απολαύσουμε τις διακοπές μας, ενώ παράλληλα θα εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μας.