Ρογκαβόπουλος στο Gazzetta: «Γι' αυτό επέλεξα τη Μπασκόνια και όχι Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό»

Ρογκαβόπουλος στο Gazzetta: «Γι' αυτό επέλεξα τη Μπασκόνια και όχι Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΤΟΡΙΑ: Γιώργος Κούβαρης

Αν μη τι άλλο πρόκειται από τους λίγους, έως και ελάχιστους, αυθεντικούς σουτέρ του ελληνικού μπάσκετ. Και όχι μόνο σουτέρ.

Πρόκειται για έναν πολυδιάστατο παίκτη σε επίθεση και άμυνα, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο πραγματοποιεί τα δικά του βήματα προόδου. Μόνο που το περασμένο καλοκαίρι μιμήθηκε τον... Μίλτο Τεντόγλου και πραγματοποίησε το τεράστιο άλμα στην Euroleague! Από την ΑΕΚ, τον Προμηθέα Πάτρας και την Μερκεζεφέντι όπου έκανε το «αγροτικό» του στην Τουρκία, βρέθηκε στα παρκέ του καλύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αν και «περπατάει» μόλις το 23ο έτος της ηλικίας του, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος είναι ένας έτοιμος και ολοκληρωμένος παίκτης. Μπορεί μέρα με τη μέρα να βελτιώνεται θέλοντας να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδό του αλλά συγκαταλέγεται, πλέον, στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ. Κάτι που αποτυπώθηκε εις... τριπλούν! Αρχικά με τη συμμετοχή του στο πρόσφατο Mundobasket με την Εθνική Ελλάδας, στη συνέχεια για το (φιλολογικό) ενδιαφέρον που έδειξαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προσπαθώντας να διερευνήσουν το status του και εν τέλει με το τριετές (2+1) συμβόλαιο που υπέγραψε στην Μπασκόνια.

Κοινώς στην... μπασκετική Γη της Επαγγελίας για τους παίκτες που ψάχνουν την ευκαιρία για το μεγάλο τους ξεπέταγμα στα παρκέ της Euroleague. Και ο Ρογκαβόπουλος γνώριζε πολύ καλά ότι στην ήσυχη και φιλόξενη Βιτόρια του δινόταν μια μοναδική ευκαιρία , την οποία και ήθελε να αρπάξει από τα μαλλιά. Και το κάνει.

Το Gazzetta βρέθηκε στην πόλη των Βάσκων και συνάντησε τον Έλληνα γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος μίλησε για την απόφασή του να επιλέξει την Μπασκόνια και για ποιον λόγο δεν ήθελε (προς το παρόν τουλάχιστον) να παραμείνει στην Ελλάδα προκειμένου να αγωνιστεί σ' έναν εκ των δύο «αιωνίων». Χωρίς ωστόσο να κλείσει καμία πόρτα για το μέλλον. Επιπλέον αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα και το πρόσφατο Mundobasket ενώ μίλησε και για τη «νέα εποχή» στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Στόλης

image

«Το να παίξω ως ξένος στην Μπασκόνια δείχνει το πόσο πολύ με ήθελαν και πίστευαν σε εμένα»

-Αρχικά πώς είναι η ζωή στη Βιτόρια;

«Ήσυχη. Μια πολύ καθαρή και οικολογική πόλη. Έχει πολύ πράσινο, ενώ και ο κόσμος είναι πολύ ήσυχος. Τελείως διαφορετική κατάσταση σε σχέση με την Αθήνα. Στην Τουρκία ήταν μια παρόμοια κατάσταση επειδή ζούσα πιο μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Οπότε αυτό είναι κάτι που σου δίνει την δυνατότητα να συγκεντρωθείς στο 100% στη δουλειά σου».

-Λένε ότι η Βιτόρια είναι η πόλη για μπορέσει να έρθεις κάποιος και να παίξεις μπάσκετ. Να τον νοιάζει μόνο αυτό...

«Ξεκάθαρα. 100% ισχύει. Όμως και σε άλλη πόλη να πήγαινα του εξωτερικού το ίδιο συγκεντρωμένος θα ήμουν. Η αλήθεια είναι ότι εδώ δεν αποσπάσαι από διάφορα πράγματα γύρω-γύρω. Είναι μια ιδιαίτερη πόλη».

-Πώς προέκυψε η Μπασκόνια το καλοκαίρι;

«Μου έγινε η πρόταση, τους άρεσε αυτό που είδαν και για εμένα ήταν μια ιδανική ευκαιρία να παίξω στην Euroleague. Ειδικά σε αυτήν την ηλικία και ως ξένος σε μια ισπανική ομάδα...»

-Ουσιαστικά έτσι κατάλαβες ακόμα περισσότερο ότι σε εμπιστεύονται εδώ

«Ακριβώς. Και είναι διαφορετικό να παίζεις εδώ ως ξένος. Και θεωρώ επίσης ότι δίνει και ένα διαφορετικό πρεστίζ στον παίκτη. Συζητήσαμε με την ομάδα και έτσι ολοκληρώθηκε η συμφωνία».

-Κυκλοφορούσε ωστόσο η φήμη ότι σε ήθελαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι αλλά δεν ηθελες εσύ. Δεν το συζητούσες καν να μείνεις στην Ελλάδα. Ισχύει;

«Ναι, ισχύει. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κάτι που να μου δίνει την ευκαιρία να εξελιχθώ μελλοντικά. Και έτσι επιλέγω να συνεχίσω στο εξωτερικό. Φυσικά είναι 100% τιμή μου που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μπορεί να ενδιαφέρονται. Όμως δεν υπήρξε κάποια επίσημη πρόταση. Θεωρώ ότι αυτή στιγμή μπορώ να εξελιχθώ καλύτερα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα νιώθω πολύ καλά και πνευματικά».

-Άρα καταλαβαίνω ότι δεν έχεις ρίξει μαύρη πέτρα πίσω σου, έτσι;

«Όχι, προς Θεού. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ή Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, πείτε το όπως θέλετε, είναι ομάδες υψηλού επιπέδου. Πρωταγωνιστούν, είναι πάρα πολύ σοβαροί σε αυτό που κάνουν αλλά ταυτοχρόνως βλέπω ότι παιδιά που έχουν παρόμοιους στόχους με εμένα, το τελευταίο διάστημα δεν παίρνουν ευκαιρίες. Εδώ είναι διαφορετικά.»

-Αφήνεις ανοικτό παράθυρο επιστροφής;

«Ανοικτό, κλειστό, δεν έχει να κάνει. Το θέμα είναι να ενδιαφέρονται και οι ομάδες.»

image

-Φέτος ξεκινήσατε άσχημα με 1-4 ρεκόρ στην Euroleague με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο coach Πενιαρόγια ο οποίος και σε επέλεξε κιόλας. Πώς ήταν η σχέση σου μαζί του;

«Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και ένας πολύ καλός άνθρωπος. Η ομάδα δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει cοach και τα αποτελέσματα με τον κύριο Ιβάνοβιτς είναι εξαιρετικά. Όμως πρέπει να συνεχίσουμε έτσι και να δείξουμε συνέπεια. Εδώ που έχουμε φτάσει είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό».

-Τι ήταν αυτό που έφταιξε και δεν ξεκινήσατε καλά τη σεζόν;

«Πρόκειται για μια καινούργια ομάδα, είχαμε πολλούς τραυματισμούς, πολλά παιδιά είχαν μείνει έξω αρκετό καιρό, στη συνέχεια παίζαμε με 2-3 απουσίες και μέχρι να βρούμε τη χημεία μεταξύ μας, οδήγησε σε μια δύσκολη κατάσταση και σε ήττες που δεν θέλαμε να κάνουμε».

-Τι συμβαίνει με εσένα και τους Ισπανούς προπονητές; Γιατί αν θυμάμαι καλά επί ημερών Κασιμίρο στον Προμηθέα είχες κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Σου ταιριάζει αυτό το στυλ περισσότερο;

«Δεν θα έλεγα ότι μου ταιριάζει κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Παίζω με ενέργεια, με αυτοπεποίθηση, προσπαθώ να δίνω το καλύτερο για την ομάδα και από εκεί και πέρα ο coach αποφασίζει αν θα με βάλει να παίξω ή όχι. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι με οποιονδήποτε προπονητή του εξωτερικού και αν έχω συνεργαστεί, έχω πολύ καλές σχέσεις και συνάμα καλά αποτελέσματα.»

coach Ιβάνοβιτς, είναι σκληρός;

«Ναι, είναι σκληρός. Βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στα γήπεδα, ένας προπονητής ο οποίος έχει τεράστιες περγαμηνές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αποτελεί χαρά μου που βρίσκομαι και συνεργάζομαι μαζί του. Μου μαθαίνει συνέχεια πράγματα. Όταν κάνω κάτι λάθος είναι εκεί για να μου δείξει τι κάνω λάθος, ένας προπονητής που χρειάζεται πειθαρχία, σοβαρότητα από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή της προπόνησης. Γενικότερα τον ευχαριστώ πολύ γιατί δείχνει ότι με πιστεύει αρκετά. Και ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του».

-Σου ζητάει κάτι συγκεκριμένο μέσα στο παρκέ;

«Γενικότερα δεν είναι ένας προπονητής που σε περιορίζει, αλλά είναι ένας προπονητής ο οποίος σου δίνει κανόνες και ταυτοχρόνως θέλει να παίζεις δυνατά. Αν παίζεις δυνατά θα σου δώσει την ευκαιρία. Δίνει ευκαιρίες σε όλους. Είναι πολύ δίκαιος. Αν δεν παίζει καλά θα είσαι έξω, αν παίζεις καλά θα είσαι μέσα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και επειδή παίζω με ενέργεια, είναι κάτι που με βοηθάει να βρίσκομαι στο παρκέ.»

«Χαρά μου που συνεργάζομαι με τον coach Ιβάνοβιτς, με πιστεύει πολύ και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό»

image

«Αρκετές οι δύσκολες στιγμές στην Ελλάδα, όπως το να μένω απλήρωτος και εκτός ομάδας χωρίς λόγο»

-Ταλαιπωρήθηκες από μια θλάση που σε κράτησε αρκετό καιρό έξω. Έχασε έδαφος; Είσαι εντάξει τώρα;

«Με άφησε πίσω από το γεγονός ότι η ομάδα προχωρούσε και εγώ έμενα πίσω. Έπρεπε να ξαναμπώ και αν βρω τον ρόλο μου. Ήταν και νέος προπονητής ο οποίος δεν με γνώριζε και τόσο καλά. Ήμουν όταν ήρθε έναν μήνα στην Euroleague και είχα παίξει 3-4 παιχνίδια. Έπρεπε να αποδείξω από την αρχή ότι αξίζω να είμαι εδώ. Και ουσιαστικά ξεκινούσα ξανά από το μηδέν.»

-Πώς βλέπεις φέτος τους «αιώνιους;» Ο μεν Παναθηναϊκός πραγματοποίησε rebuild με παίκτες και προπονητή πρώτης γραμμής, ο δε Ολυμπιακός άλλαξε το στυλ παιχνιδιού του μετά τη φυγή των Σλούκα και Βεζένκοβ. Και οι δύο παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

«Ο Παναθηναϊκός ξόδεψε πολλά χρήματα σε πολλούς και καλούς παίκτες. Αναβάθμισε την ομάδα γενικότερα, δείχνει ότι θέλει να είναι ψηλά στην Euroleague και θέλει να φτάσει έως το τέλος. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό που από τη σειρά τους αναβάθμισαν την ομάδα με την έννοια ότι πήραν πολλούς παίκτες. Έφυγαν κάποιοι κομβικοί, αλλά λόγω του ότι πρόκειται για μια ομάδα που στηρίζεται στο ομαδικό μπάσκετ και είναι μια γροθιά όλοι μαζί, δείχνει να είναι και εκείνη μια ομάδα που κοιτάζει ψηλά. Τώρα μια νίκη πάνω, μια νίκη κάτω, είναι πολύ νωρίς. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστα μας».

-Τους βλέπεις για Final Four;

«Πραγματικά δεν ξέρεις. Όλες οι ομάδες της Euroleague από μια θέση και μετά, είναι κοντινής δυναμικότητας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η φετινή διοργάνωση. Το αν θα πάνε ή όχι δεν το γνωρίζω, αλλά τους εύχομαι τα καλύτερα που είναι ελληνικές ομάδες. Είναι χαρά μου να ακούω εδώ ως Έλληνας ότι πηγαίνουν καλά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός».

-Αλήθεια, πώς σχολιάζουν εδώ στη Βιτόρια τους «αιώνιους»;

«Μιλάνε με πολύ σεβασμό και για τους δύο. Πραγματικά τους εύχομαι καλή επιτυχία, αλλά όταν παίζουν μαζί μας, να τους κερδίζουμε!»

-Επειδή ζεις πιο κοντά τη Ρεάλ Μαδρίτης, ποια είναι η άποψή σου; Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί;

«Μέχρι στιγμής δείχνει να είναι η ομάδα που πατάει καλύτερα αλλά επειδή είναι έτσι το format της Euroleague όπου στο Final Four παίζεις ένα παιχνίδι, είναι πιθανόν σ' ένα ματς μια ομάδα να τα βάζει όλα και η άλλη να τα χάνει. Γενικότερα να υπάρχουν τραυματισμοί κ.ο.κ. Δείχνει να είναι η καλύτερη ομάδα αλλά ταυτοχρόνως έτσι όπως είναι η δομή της διοργάνωσης είναι απρόσμενα τα πράγματα για το Final Four.»

-Μπορεί να είσαι μόλις 22-23 ετών αλλά έχεις ήδη κάποια καριέρα πίσω σου έχοντας αγωνιστεί στην ΑΕΚ, τον Προμηθέα, την Μερκεζεφέντι, τώρα στην Μπασκόνια. Τι έχεις κρατήσει περισσότερο έως τώρα και τι είναι αυτό το οποίο ενδεχομένως δεν θα ήθελες να θυμάσαι;

«Κρατάω περισσότερο τις δύσκολες στιγμές οι οποίες στην Ελλάδα ήταν αρκετές. Αυτές με βοήθησαν πάρα πολύ να εκτιμήσω τι σημαίνει να σου φέρονται πιο σωστά...»

-Όταν λες δύσκολες στιγμές; Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

«Να είσαι απλήρωτος για πολύ καιρό, να μένεις εκτός ομάδας χωρίς λόγο, γιατί ποτέ δεν έμαθα γιατί έμεινα εκτός στην ομάδα της Πάτρας... Τέλος πάντων. Στη συνέχεια πήγα στην Τουρκία και έκανα restart σε μια πολύ απαιτητική λίγκα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσω σε μια ομάδα και ταυτοχρόνως έπαιζε σ' ένα πρωτάθλημα με υψηλού επιπέδου ξένους και έπρεπε να σώσει την κατηγορία. Και όταν έχεις κάνει κάποια ήττα να παίζεται η θέση σου για να φύγεις. Για παράδειγμα εμείς αλλάξαμε τέσσερις ξένους, κόπηκαν τα συμβόλαιά τους. Χάνεις την δουλειά σου αν δεν μπορείς να αποδώσεις. Και όλη η βαρύτητα πέφτει σε αυτούς τους παίκτες. Ήταν μια απαιτητική χρονιά. Δεν υπήρχε κάτι εύκολο».

image

-Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος;

«Να μπορέσω να καθιερωθώ σε αυτό το επίπεδο. Δουλεύω καθημερινά γι' αυτό το πράγμα. Θέλω να δείξω ότι αξίζω να είμαι εδώ. Να δικαιώσω τους ανθρώπους της Μπασκόνια, τον προπονητή μου, τους συμπαίκτες μου, ότι είμαι ένας παίκτης που μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο και την ίδια ώρα να βελτιώνεται και να είναι όλο και πιο καλός για την ομάδα. Και από εκεί και πέρα να παίζω για την Εθνική ομάδα και να τη βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ».

-Πριν πάω και κλείσω με την Εθνική ομάδα, θέλω να κάνω μια ερώτηση που σχετίζεται έμμεσα και με την Εθνική και έχει να κάνει με την έλλειψη των σουτέρ. Εσύ που είσαι ένας παίκτης που σουτάρει, το παρατηρείς αυτό το πρόβλημα;

«Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι στην Ελλάδα παράγουμε περισσότερο pass first παίκτες ή παιδιά που θα μπουν για την άμυνα. Πραγματικά και αν δεν κάνω λάθος, δεν θυμάμαι να υπάρχουν γκαρντ μικρής ηλικίας και κάτω των 25 χρονών να παίζουν στην Basket League. Προτιμούν να παίζουν οι ξένοι σε αυτές τις θέσεις...»

-Και ο αντίκτυπος είναι στην Εθνική ομάδα...

«Πάνω-κάτω, ναι. Τα παιδιά δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν κατοχές μέσα στο παιχνίδι που να εκτελέσουν αλλά θα πρέπει να περιμένουν στην γωνία. Δείχνουμε να είμαστε πίσω σε αυτό το κομμάτι. Δεν θέλω να κακολογήσω κάποιους, δεν το λέω κακολογώντας, αλλά αυτό συμβαίνει. Κανείς δεν θέλει να εκθέσει αυτά τα παιδιά στο εκτελεστικό κομμάτι. Κανείς τρόπος του λέγειν, λίγο υπερβολή».

-Πάμε και στην Εθνική. Τι έγινε και δεν τα πήγαμε καλά στο Mundobasket;

«Νομίζω ότι είχαμε ένα πολύ ωραίο κλίμα στην ομάδα, είχαμε πολλές απουσίες και φτάσαμε εκεί που έφτασε και η ομάδα του 2019. Δεν κερδίσαμε το Μαυροβούνιο στο τελευταίο παιχνίδι, αλλά και να το κερδίζαμε δεν θα είχε κάποια τεράστια σημασία. Η ομάδα είχε χημεία, δώσαμε μια μάχη, στο πρώτο ημίχρονο με τη Λιθουανία ήμασταν μπροστά στο σκορ, στο δεύτερο δεν τα πήγαμε καλά και χάσαμε. Εγώ κρατάω τη συμμετοχή αυτή. Μου άρεσε αυτή η εμπειρία. Ευχαριστώ τον coach Ιτούδη για την εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή. Γενικότερα ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στην Εθνική για να παίξω σ' ένα μεγάλο τουρνουά ή οπουδήποτε αλλού. Σε φιλικό; Θα ήθελα να είμαι εκεί.»

-Επόμενο κεφάλαιο στην Εθνική ομάδα, ο Βασίλης Σπανούλης. Έχετε μιλήσει;

«Όχι δεν έχουμε μιλήσει ακόμα. Μεγάλη μου χαρά και τιμή να συνεργαστώ μαζί του. Ένας τεράστιος αθλητής, πρώην αθλητής και τώρα προπονητής. Τιμή να είσαι με αυτή τη φιγούρα στο γήπεδο. Να ακούς και να βλέπεις πράγματα. Να μοιράζεσαι μπασκετικές απόψεις. Ανυπομονώ και ελπίζω να δείξω ότι μπορώ να βοηθήσω και εγώ την ομάδα ώστε να με επιλέξει».

-Άρα διαθέσιμος για το παράθυρο που έρχεται...

«100%! Και με μεγάλη μου χαρά, με το καλό να είμαστε εκεί. Αν ο coach θεωρεί ότι αξίζει να βρίσκομαι εκεί, εγώ θα ήθελα να είμαι».

-Μια πλήρης Εθνική ομάδα το καλοκαίρι, μπορεί να τα καταφέρει και να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«100% μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί όχι. Σ' ένα γεμάτο ρόστερ πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Αν είμαστε καλά σε αυτά τα ματς, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

«Μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τον Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική, ανυπομονώ να του δείξω ότι αξίζω να βρίσκομαι εκεί»

@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης