Final Four 2024: Ταξιδιωτικός οδηγός του Βερολίνου

Final Four 2024: Ταξιδιωτικός οδηγός του Βερολίνου

Το Βερολίνο αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές πόλεις στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο, έχοντας υπάρξει το επίκεντρο αρκετών από τον μεγαλύτερων ιστορικών γεγονότων. Σε λίγες ημέρες, συγκεκριμένα από την Παρασκευή 24 μέχρι και την Κυριακή 26 Μαΐου, ο παλμός του ευρωπαϊκούς μπάσκετ θα χτυπάει στη γερμανική πρωτεύουσα καθώς θα φιλοξενήσει το Final Four της Euroleague.

Για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το Βερολίνο θα είναι το «σπίτι» Final Four. Από τις 18 ομάδες που ξεκίνησαν τη σεζόν πλέον μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός AKTOR, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Φενέρμπαχτσε έχουν παραμείνει ζωντανοί στη διεκδίκηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Μάλιστα, για δεύτερη φορά στη διοργάνωση, υπάρχει πιθανότητα ελληνικού τελικού ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» καθώς η ομάδα του Πειραιά αντιμετωπίζει στον ημιτελικό τη «Βασίλισσα» ενώ το «Τριφύλλι» έχει ως αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την ήττα στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για όποιον ενδιαφέρεται να βρεθεί στο Βερολίνο για το Final Four και να στηρίξει από κοντά την ομάδα του σε μία πόλη η οποία έχει πλούσιο παρελθόν.

image

Η εντυπωσιακή Uber Arena

Το γήπεδο το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα η Άλμπα Βερολίνου, κατά το παρελθόν γνωστό και ως Mercendes Benz Arena, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της αστικής ανάπλασης που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα τα προηγούμενα έτη.

Η αρένα άνοιξε τις θύρες της πρώτη φορά το 2008 ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών αγώνες χόκεϊ επί πάγου αλλά και συναυλίες.

Έχει χωρητικότητα που φτάνει τις 15.000 ενώ βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τον εμβληματικό Πύργο της Τηλεόρασης.

image

Η μετακίνηση 

Στο Βερολίνο ο καθένας μπορεί να συναντήσει κάθε λογής μεταφορικό μέσο. Υπάρχουν γραμμές λεωφορείων, τραμ και τραίνων που καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης ενώ και η χρήση του αυτοκινήτου είναι σχετικά εύκολη καθώς υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα πάρκινγκ, με τις τιμές να κυμαίνονται από 1 έως 4 ευρώ την ώρα.

Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο θα πρέπει να δοθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς τα εισιτήρια χωρίζονται σε 3 διαφορετικές ζώνες, με το εισιτήριο για ολόκληρη την ημέρα όπου τα καλύπτει όλα να φτάνει τα 7 ευρώ.

Ως προς το γήπεδο, σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός με το όνομα «Warschauer Straße» στον οποίο υπάρχει σύνδεση μέσω του μετρό (U-BAHN) στις γραμμές U1 και U3 ενώ υπάρχει και ο προαστιακός (S-BAHN) με τις γραμμές S3, S5, S7, S9, S42, S75 και S85.

Πλησίον της αρένας υπάρχουν και στάσεις λεωφορείου που χρησιμοποιεί η γραμμή 300 μέχρι και τις 12 παρά 20 το βράδυ.

image

Τα αξιοθέατα και ένα νησί γεμάτο... μουσεία

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το Βερολίνο αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές πόλεις στον πλανήτη έχοντας υπάρξει το μέρος όπου διαδραματίστηκαν μερικά από τα πιο κομβικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας.

Ένα από αυτά είναι η πτώση του τείχους του Βερολίνου. Μάλιστα, κυριολεκτικά μόλις 3 στενά μακριά από την Uber Arena βρίσκεται το μουσείου του Τείχους ενώ υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα σημεία μέσα στην πόλη όπου μπορεί κανείς να βρει κομμάτια του τα οποία δεν κατεδαφίστηκαν και στέκουν μέχρι και σήμερα.

Κομμάτι από το τείχος του Βερολίνου

Ο Πύργος της Τηλεόρασης, το οποίο αποτελεί επίσης ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης, είναι ένα κτήριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1969 στην ανατολική πλευρά. Το ύψος του φτάνει τα 368 μέτρα ενώ υπάρχει εξέδρα παρατήρησης στα 203 και περιστρεφόμενο εστιατόριο στα 207.

Ο πύργος της τηλεόρασης

Ένα ακόμη επίσης χαρακτηριστικό αξιοθέατο της γερμανικής πρωτεύουσας, είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία κάποτε ήταν μία από τις εισόδους στην πόλη.

Έχοντας κτιστεί γύρω από τον ποταμό Σπρέε, το Βερολίνο διαθέτει επίσης ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο καναλιών με καραβάκια τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα μίας μικρής κρουαζιέρας ανάμεσα στο αστικό τοπίο.

Διάσπαρτα μέσα στην πόλη υπάρχουν επίσης διάφορα παλάτια, πιο χαρακτηριστικό αυτό του Charlottenburg, η Markthalle neun που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής αλλά και ο Βοτανικός Κήπος.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην Alternative κουλτούρα που κυριαρχεί στο Βερολίνο. Τα graffiti είναι πολλά στον αριθμό και σε αρκετά σημεία διασκορπισμένα μέσα στην πόλη ενώ υπάρχουν και αρκετές γειτονιές που μεταξύ άλλων έχουν διάφορα μπαρ και κλαμπ μίας πιο ιδιαίτερης και underground κουλτούρας.

Όπως θα περίμενε κανείς, τα μουσεία τα οποία έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς δεν είναι λίγα. Πέραν από αυτά όπου αφορούν το Τείχος, υπάρχουν αρκετά σημεία αφιερωμένα στη μνήμη των Εβραίων.

Σε ένα νησάκι το οποίο βρίσκεται σχεδόν ακριβώς στο κέντρο του Βερολίνου, υπάρχουν συγκεντρωμένα 5 από τα πιο χαρακτηριστικά μουσεία. Εκεί βρίσκεται το Μουσείο Μπόντε με συλλογές γλυπτών και βυζαντινών έργων τέχνης, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Νέο Μουσείο αρχαίας τέχνης και αρχαιολογίας, το Παλαιό Μουσείο με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά ευρήματα, το Μουσείο Περγάμου, η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, ο Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου αλλά και το παλάτι Berliner Scholss με το μουσείο Skulpturensaal.

image

Λουκάνικα, μπύρες και μπέργκερ για τους μερακλήδες 

Τα στοιχεία της γερμανικής κουζίνας είναι γνωστά και μάλιστα ως έναν βαθμό θυμίζει αρκετά τα «δικά μας» γούστα ως προς την ιδέα των γηπεδικών φαγητών.

Σύμφωνα με τις κριτικές, εάν κάποιος θα ήθελε να δοκιμάσει τα τοπικά φαγητά θα μπορούσε να δοκιμάσει το Hackethals ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα Bushlbeck’s και EBERT. Στην κατηγορία των πιο φθηνών τιμών υπάρχει το Cafe Couscous – Vege, το Häppies, το Naveena Path αλλά και το Flamingo Fresh Food Bar.

Εάν ωστόσο κάποιος θελήσει να παραμείνει… πιστός στην ελληνική κουζίνα, θα μπορούσε να δοκιμάσει μεταξύ άλλων το Kos House, το Taverna To Koutouki Kreuzber, το Taverna Athene αλλά και το Kreuzberger Weltlaterne.