Κέντρικ Ναν: Το αριστερό του χέρι

Κέντρικ Ναν: Το αριστερό του χέρι

Η αυλή του σπιτιού του Κέντρικ Ναν, στη Νότια πλευρά του Σικάγο, ήταν το καταφύγιό του. Εκεί σκάρωνε κάθε πιθανό σενάρια. Η μπάλα στα χέρια του. Ο χρόνος τελειώνει και το σουτ του δίνει μία νίκη ή κάτι παραπάνω.

Άλλες φορές ήταν ο Ντέρικ Ρόουζ, το καμάρι της πόλης όσο μεγάλωνε. Και ο παίκτης που φοίτησε στο ίδιο Λύκειο με εκείνο. Κάποιες τη θέση του ήρωα έπαιρνε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Μολονότι ο ίδιος ήταν... ζερβοχέρης, λάτρευε δύο δεξιόχειρες παίκτες.

Όποια και αν ήταν η μπασκετική του ονείρωξη, το αποτέλεσμα δεν άλλαζε. Τα μονά με τους φίλους και τους συγγενείς του στο τσιμέντο, σε μία κοινότυπη στα μάτια μας, μα τόσο ξεχωριστή για τον ίδιο μπασκέτα, είναι αυτά που τον διαμόρφωσαν.

Και σύστησαν στον κόσμο το φαινόμενο «Κέντρικ Ναν». Μαζί με όλα αυτά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του πατέρα του. Αντίθετα, με άλλες ιστορίες, σε αυτή του Ναν, η μονογονείκή φαμίλια του είχε μπαμπά και όχι μαμά!

Και ο πατριάρχης της οικογένειας, μπασκετμπολίστας στα νιάτα του, φρόντισε να ωθήσει τον Κέντρικ, αλλά και την αδερφή του, στον κόσμο του μπάσκετμπολ.

Οι πιθανότητες να έβλεπε τον εαυτό του όταν έπαιζε μπάσκετ στην αυλή του, μετά από μερικά χρόνια, να βρίσκεται στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, ίσως να ήταν ανύπαρκτες.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα τον οδηγήσει η ζωή.

image

Από την Άλμπα, στην ανανέωση

Κάθε καλή ιστορία πρέπει να έχει ένα σημείο... μηδέν. Και να μην αφήνει μερικές μικρές λεπτομέρειες να χαλάσουν την αφήγησή της.

Για τον Παναθηναϊκό και τον Ναν, η ημερομηνία της 31ης ημέρας του Οκτωβρίου του 2023 είναι αυτή που άλλαξε τα πάντα. Ο... ομφαλός της σχέσης τους.

Ο Παναθηναϊκός και ο Εργκίν Αταμάν αναζητούσε τον επόμενο... Λάρκιν, αν υποθέσουμε ότι ο Κώστας Σλούκας ήταν από νωρίς ο... Μίτσιτς του. Ήθελε έναν σκόρερ, έναν killer και το βιογραφικό του Ναν συγκέντρωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Εκτός από ένα: Την αγωνιστική απραξία. Από την πρώτη στιγμή, ο Αμερικανός γκαρντ έδειξε πως αυτό δεν είναι δικό του πρόβλημα.

Μετά από 193 ματς στο ΝΒΑ, με συμμετοχή σε play off και τελικούς του ΝΒΑ, με 12.1 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Να αφήσει τις ΗΠΑ για την Ευρώπη. Όπως έχουν τολμήσει και άλλοι πριν απ' αυτόν.

Και όχι μόνο. Η σεζόν του δεν αποδείχτηκε... πυροτέχνημα.

Ο Ναν υπέγραψε και επέκταση, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό για άλλες δύο σεζόν. Εκτός και αν το ΝΒΑ του... χτυπήσει με τόση βροντή την πόρτα το καλοκαίρι.

Η πρώτη εμφάνιση του Ναν έγινε στο ματς απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου. Ουχί σε μία αξιομνημόνευτη εμφάνιση. Μόλις 7:45 λεπτά στο παρκέ, με 6 πόντους.

Αλλά ήταν μόνο η αρχή.

Ο... κανονικός Ναν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά οι 24 πόντοι δεν εμπόδισαν την ήττα (90-74).

image

Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη... δήλωση ήρθε – κατά διαβολική σύμπτωση – πριν από το ματς με τη Φενέρμπαχτσε, στην Αθήνα.

«Έρχεται για να χάσει», ήταν η ατάκα του – σε ερώτηση μιας Τουρκάλας δημοσιογράφου – για το τι θέλει να πει στη Φενέρ.

Η ατάκα του θεωρήθηκε αλαζονική. Αλλά στο παρκέ, απέδειξε πως έλεγε την αλήθεια.

Σημείωσε 23 πόντους και οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μία μεγάλη και κομβική νίκη απέναντι στην ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, η οποία έδωσε στην ομάδα της Αθήνας το δικαίωμα να κοιτάζει ψηλά.

Ο Ναν δεν έμεινε εκεί. Στην αναμέτρηση της Μπολόνια, ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη με ένα απίθανο buzzer beater. Και το γιόρτασε ανάλογα. Ο συνήθως ψυχρός Αμερικανός, το γιόρτασε με την ψυχή του. Και... βροντοφώναξε πως είναι εδώ, για να μείνει.

Αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήρθε εκεί που η μπάλα... καίει. Στα play off.

Μπορεί τα δύο πρώτα ματς απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ να ήταν... συνηθισμένα (λόγω ιγμορίτιδας), αλλά στα επόμενα τρία πήρε... φωτιά!

Πλέον, στη EuroLeague ο μέσος όρος των 26 πόντων είναι τρόπον τινά άπιαστος. Αυτόν κατέγραψε ο Ναν στα Games 3, 4 και 5, σημειώνοντας συνολικά 96 πόντους, μία από τις πέντε κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών.

Χώρια που ο 28χρονος γκαρντ, στην πρώτη του εμπειρία στην Ευρώπη, μέτρησε μόλις 6 αγώνες, σε σύνολο 32, με μονοψήφιο αριθμό πόντων. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε το Game 1 απέναντι στην Μακάμπι, θα μπορούσε να έχει 20 σερί αγώνες με τουλάχιστον 10 πόντους.

Οι βολές και το 100%

Με τον Κέντρικ Ναν μάθαμε ότι ένας παίκτης μπορεί να πηγαίνει σχεδόν... αιώνια στη γραμμή των βολών και να μην αστοχεί. «Είναι κάτι που είχα από μικρός. Φίλε, είναι μία ελεύθερη βολή. Αν το σκεφτείς, είναι ένας εύκολος πόντος. Οπότε, μεγαλώνοντας ήθελα να σιγουρεύω ότι θα βάζω τις βολές μου. Μερικές φορές, περισσότερο από άλλες μένω στην προπόνηση για να κάνω μόνο βολές. Συνήθως πρέπει να βάλω 10 βολές για να φύγω από το γήπεδο», είχε πει παλιότερα στο Gazzetta.

Όταν αστόχησε στην 55η βολή που επιχείρησε, στη EuroLeague, στην αναμέτρηση με την Άλμπα Βερολίνου την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, ακούστηκε ένα μακρόσυρτο επιφώνημα απορίας. Ναι, τελικά και ο Ναν μπορεί να αστοχήσει. Και τι με αυτό; Στα μονά στην μπασκέτα της αυλής του, έμαθε ότι τίποτα δεν τελειώνει σε ένα χαμένο.

Υπάρχει πάντα το επόμενο.

«Έρχεται για να χάσει»

@Photo credits: eurokinissi, Ευαγγελία Λώλου