Ολυμπιακός, Παπανικολάου: Ο άνθρωπος των οκτώ Final Four!

Ολυμπιακός, Παπανικολάου: Ο άνθρωπος των οκτώ Final Four!

Ο Κώστας Παπανικολάου θα συμμετάσχει για όγδοη φορά σε Final Four και το Gazzetta γράφει για τη συνέπεια του αρχηγού του Ολυμπιακού στην τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια ότι ο Κώστας Παπανικολάου απουσίασε από τα πρώτα τρία παιχνίδια της προημιτελικής σειράς με την Μπαρτσελόνα λόγω της ίωσης που τον ταλαιπώρησε, εντούτοις η επιστροφή του «Παπ» στο Game 4 έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης για τον Ολυμπιακό, οδηγώντας τους Πειραιώτες σε ακόμη ένα Final Four ως αρχηγός!

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που πίστεψε στον Παπανικολάου καταβάλλοντας ένα υψηλό buy-out στον Άρη για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2009, του έδωσε χρόνο συμμετοχής στην Α1, τον βοήθησε να εξελιχθεί αγωνιστικά, να ανδρωθεί μπασκετικά και εν τέλει, να πετύχουν μαζί όσα σπουδαία κατάφεραν οι «ερυθρόλευκοι» τα τελευταία χρόνια.

Το Final 4 στο Βερολίνο θα είναι το όγδοο της καριέρας του Κώστα Παπανικολάου. Τις επτά από τις οκτώ φορές, ο «Παπ» βρέθηκε στη τελική φάση με τη φανέλα του Ολυμπιακού, με μοναδική εξαίρεση το 2014 και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση του Μιλάνου με την Μπαρτσελόνα. Ο 33χρονος φόργουορντ ήταν μέλος της ομάδας που πανηγύρισε τους δυο ευρωπαϊκούς τίτλους στην Κωνσταντινούπολη (2012) και το Λονδίνο (2013), φουλάροντας πλέον για την όγδοη συμμετοχή του.

Τα Final Four του Παπανικολάου

  • 2010 Ολυμπιακός
  • 2012 Ολυμπιακός
  • 2013 Ολυμπιακός
  • 2014 Μπαρτσελόνα
  • 2017 Ολυμπιακός
  • 2022 Ολυμπιακός
  • 2023 Ολυμπιακός
  • 2024 Ολυμπιακός
image

Οι back-to-back τίτλοι με τον Ολυμπιακό

Ο Παπανικολάου συμμετείχε σε Final 4 για πρώτη φορά το 2010, εκεί όπου ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα στον τελικό από την Μπαρτσελόνα. Ακολούθησε το έπος της Πόλης το 2012, με τους Πειραιώτες να ολοκληρώνουν ένα απίθανο comeback στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ, ανατρέποντας διαφορά 19 πόντων και επιστρέφοντας στην κορυφή της Ευρώπης 15 χρόνια μετά τη Ρώμη. Η «ομάδα του στρατού» με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας και παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς, ο Σισκάουσκας, ο Κιριλένκο και ο Σβεντ προηγήθηκε με 53-34 στα δυο λεπτά για το τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Ολυμπιακός άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά και μείωσε στον πόντο στα 10" για τη λήξη όταν ο Κώστας Παπανικολάου έκανε το 61-60 από τη γραμμή των βολών στα 10.1". Ο Ολυμπιακός έστειλε τον Ραμούνας Σισκάουσκας στη γραμμή των βολών, ο Λιθουανός αστόχησε και στις δύο και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την τελευταία επίθεση. Ο Βασίλης Σπανούλης μπήκε στην αντίπαλη ρακέτα, είδε αριστερά του τον Γιώργο Πρίντεζη που πέτυχε το καλάθι της δεκαετίας, ολοκληρώνονας μια επική ανατροπή! Ο «Παπ» ήταν πρώτος σκόρερ του τελικού, γεμίζοντας τη στατιστική του με 18 πόντους (2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 5/6 βολές), τέσσερα ριμπάουντ και ένα κλέψιμο σε 26:37.

Την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα με δύο συνεχόμενους τίτλους στη EuroLeague, έπειτα από το σερί της Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2004 και το 2005. Αυτή τη φορά, προπονητής στον πάγκο δεν ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο πρώτος Έλληνας κόουτς που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο! O Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε MVP του Final Four για τρίτη φορά στην καριέρα του, αφού πέτυχε και τους 22 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού όπου ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88 ενώ ο Παπανικολάου τελείωσε τον αγώνα με 5 πόντους (2/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 1/2 βολές), τρία ριμπάουντ, μια ασίστ και ένα κλέψιμο σε 21:28.

image

Το μοναδικό Final Four με την Μπαρτσελόνα

Τον Ιούλιο του 2013, η Μπαρτσελόνα ήλθε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό για τη μεταγραφή του Κώστα Παπανικολάου. Ο Έλληνας φόργουορντ είχε συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο ωστόσο οι Πειραιώτες δέχτηκαν την προσφορά ύψους 1.500.000 ευρώ των «μπλαουγκράνα» και έτσι ο παίκτης μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας έπειτα από μια τετραετία στο ΣΕΦ. Στην Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε μόλις μια σεζόν πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Χιούστον Ρόκετς που κάλυψαν το σχετικό buy-out που υπήρχε για το ΝΒΑ και ο «Παπ» αποχώρησε από την Ευρώπη για να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης.

Με τη φανέλα των Καταλανών πανηγύρισε το πρωτάθλημα και συμμετείχε στο Final 4 που διεξήχθη στο Μιλάνο. Σε κάθε περίπτωση, ο ημιτελικός με τη Ρεάλ Μαδρίτης εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για την Μπαρτσελόνα. Η «Βασίλισσα» ισοπέδωσε τους Καταλανούς, επικρατώντας με το εκκωφαντικό 100-62! Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με 21 πόντους, 6 ασίστ και ο Νίκολα Μίροτιτς με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι για την ομάδα του Πάμπλο Λάσο ενώ σε ό,τι αφορά τον Παπανικολάου, μέτρησε 6 πόντους με 1/3 βολές, 1/2 δίποντα, 1/2 τρίποντα, πέντε ριμπάουντ και μια ασίστ. Εν τέλει, η Μπαρτσελόνα κατέλαβε την τρίτη θέση έπειτα από τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μικρό τελικό με 93-78.

image

Τα τρία σερί «ερυθρόλευκα» Final Four

Ο Παπανικολάου επέστρεψε σε Final Four το 2017, όμως το εμπόδιο της Φενέρ στον τελικό της Κωνσταντινούπολης αποδείχτηκε απροσπέλαστο για τους Πειραιώτες. Πλέον η διοργάνωση του Βερολίνου βρίσκεται προ των πυλών, ο ημιτελικός θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό και ο «Παπ» θα συμμετάσχει στο τρίτο συνεχόμενο Final Four με τους «ερυθρόλευκους». Στις προηγούμενες δυο περιπτώσεις, η τύχη των Πειραιωτών κρίθηκε στο σουτ. Για την ακρίβεια, στο τρίποντο at the buzzer του Βάσα Μίτσιτς στο φινάλε του ημιτελικού στο Βελιγράδι και στο νικητήριο καλάθι του Σέρχιο Γιουλ στο Κάουνας, με τον Παπανικολάου να αισιοδοξεί ότι η φετινή κατάληξη θα είναι διαφορετική.

@Photo credits: eurokinissi