Παναθηναϊκός: Η επίδραση του Σλούκα, ο Ναν στη «ζώνη του λυκόφωτος» και ο... MVP Λεσόρ

Παναθηναϊκός: Η επίδραση του Σλούκα, ο Ναν στη «ζώνη του λυκόφωτος» και ο... MVP Λεσόρ

Μυθικές στιγμές ζει ο οργανισμός του Παναθηναϊκού από το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η επιστροφή στην ελίτ της Euroleague δεν περιορίστηκε μόνο από τη συμμετοχή στο Final Four, η οποία από... μόνη της συνιστούσε τεράστια επιτυχία για την ομάδα καθώς απουσίαζε από την ευρωπαϊκή γιορτή τα τελευταία 12 χρόνια, αλλά... απογειώθηκε με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στο Βερολίνο.

Ήταν η απρόσμενα ΑΠΟΛΥΤΗ χρονιά για τον Παναθηναϊκό. Μια χρονιά που είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Όπως συμβαίνει για όλες τις ομάδες. Οι «πράσινοι» ολοένα και ανέβαζαν τον πήχη κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αν και ο Εργκίν Αταμάν πίστευε από την πρώτη στιγμή ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στο Final Four της Euroleague, η «γλώσσα» του ρεαλισμού έκανε λόγο για επιστροφή αρχικά στα play off και στη συνέχεια για το καλύτερο δυνατό «πλασάρισμα» προκειμένου να υπάρχει και το αβαντάζ της έδρας.

Όλα αυτά έγιναν. Το ένα μετά το άλλο. Μέχρι τη στέψη της 27ης Μαΐου στην «Uber Arena» του Βερολίνου. Με δουλειά και μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Το Gazzetta προσεγγίζει τα κατορθώματα του «τριφυλλιού» στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και με τη βοήθεια του Hudl Instat βάζει κάτω αριθμούς και advanced stats για να περιγράψει την «πράσινη» πορεία τη φετινή σεζόν.

image

Τα νούμερα των «πρασίνων»

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν «έγραψε» τρελά νούμερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της Euroleague και ούτε ήταν «κυριαρχικός» σε κάποιες στατιστικές κατηγορίες. Είναι η επιβεβαίωση του «κλισέ» ότι «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα» καθώς οι «πράσινοι» ούτε υπερτερούσαν αλλά ούτε και μειονεκτούσαν ιδιαίτερα. Ήταν σε μια μέση κατάσταση, έχοντας παρατηρηθεί βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις.

Σε αντίθεση με τη Ρεάλ Μαδρίτης την οποία και νίκησαν στον μεγάλο τελικό της Euroleague, με την ισπανική ομάδα να ήταν κυριαρχική και στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Βέβαια ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά αποτελεσματικός ως προς τους πόντους ανά κατοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπαιρνε 1.02 πόντους ανά κατοχή στη φετινή διοργάνωση, αριθμός που ισοδυναμεί με την 3η καλύτερη επίδοση στη Euroleague, αλλά με μια σημαντική διαφορά. Χρειαζόταν πολύ λιγότερες κατοχές (1.02 πόντοι στις 81.7 κατοχές που είχα ανά ματς) σε σχέση με τη Ρεάλ (1.05 πόντοι ανά 84.6 κατοχές) που ήταν στην κορυφή της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας.

Επίσης ήταν αρκετά υψηλά στο Defensive Rating (σ.σ. άμυνα ανά 100 κατοχές) καθώς ο δείκτης βρέθηκε στο 96 και τον Παναθηναϊκό να ήταν η 4η καλύτερη ομάδα της Euroleague στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Κάτι που «βγήκε» και με το παραπάνω στο Final Four όπου παρέδωσε μαθήματα άμυνας στα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό σκορ των δύο αγώνων του Final Four στα δεύτερα μισά, ήταν 81-47 υπέρ του Παναθηναϊκού!

Πάντως η ομάδα του Αταμάν ήταν αρκετά χαμηλά και στις κατοχές ανά παιχνίδι καθώς είχε βρεθεί στην 13η θέση της σχετικής λίστας 81.7 κατοχές! Επιπλέον ήταν η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα στα τρίποντα στην Euroleague με 38.9% έχοντας 9.2 εύστοχα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα ανά 23.7 προσπάθειες, κάτι που επίσης φρόντισε να δείξει στο Final Four του Βερολίνου όπου είχε 19/41 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 46.3%.

Αντίθετα ήταν «εφιάλτης» η γραμμή των βολών καθώς οι «πράσινοι» είχαν το 3ο χειρότερο ρεκόρ στη φετινή Euroleague με 73.7% και με 15.2 εύστοχα σουτ από τα 4.5 μέτρα ανά 20.7 προσπάθειες. Στα ίδια επίπεδα ήταν και το ποσοστό στο Final Four με 71.2% χωρίς ωστόσο να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

image

Το ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει στελεχωθεί από παίκτες που έχουν το pick n roll μέσα στο αίμα τους. Κυρίως τα γκαρντ. Εκείνοι που αποφασίζουν μετά το πρώτο «pick» που δέχονται από τον ψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20.5% των επιθετικών προσπαθειών των «πρασίνων» προέρχεται από τα pick 'n roll των χειριστών. Σλούκας, Ναν, Γκραντ είναι παίκτες οι οποίοι... έχουν το σουτ μετά από ντρίπλα και προσφέρουν 15.1 πόντους ανά 14.9 κατοχές με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Το λένε και οι αριθμοί με τον Ναν να δίνει 5.2 πόντους ανά 5.6 κατοχές, τον Σλούκα 4.2 πόντους ανά 3.6 κατοχές και τον Τζέριαν Γκραντ άλλους 2.5 πόντους ανά 2.3 κατοχές.

Αντίστοιχα όταν τελειώνει τις φάσεις ο roller είναι ένα επιπλέον 8.1% των προσπαθειών με αποτέλεσμα το 1/3 της «πράσινης» επίθεσης να είναι απόρροια των pick 'n roll. Μεγάλο βάρος δίνουν και στα catch and shoot, κυρίως με σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Τόσο οι kick out ασίστ του Σλούκα, όσο και οι πάσες από μέσα προς τα έξω (ακόμα και δια χειρός Λεσόρ) δίνουν στον Παναθηναϊκό 16.8 πόντους ανά 13.8 κατοχές, ήτοι ένα 19% των συνολικών προσπαθειών της ομάδας.

Μήτογλου (3 πόντοι ανά 2.7 κατοχές), Γκριγκόνις (3.3 πόντοι ανά 2.3 κατοχές), Ναν (2.1 πόντοι ανά 1.6 κατοχές) και Γκραντ (2.3 πόντοι ανά 1.5 κατοχές) ήταν οι κύριοι εκφραστές των catch and shoot στα 41 ματς της Euroleague.

  • Pick 'n Roll (χειριστής): 15.1 πόντοι ανά 14.9 κατοχές
  • Catch and Shoot: 16.8 πόντοι ανά 13.8 κατοχές
  • Catch and Drive: 6.1 πόντοι ανά 6.1 κατοχές
  • Transition: 7.2 πόντοι ανά 6 κατοχές
  • Pick 'n Roll (αυτός που ρολάρει): 5.7 πόντοι ανά 5.8 κατοχές
  • Post Up: 4.3 πόντοι ανά 5.6 κατοχές
  • Cut: 5.8 πόντοι ανά 5.1 κατοχές
  • Iso: 4.5 πόντοι ανά 4.5 κατοχές
  • Putback: 4.7 πόντοι ανά 3.6 κατοχές
  • Screen Off: 2.3 πόντοι ανά 3 κατοχές
  • Hand Off: 1.8 πόντοι ανά 2.1 κατοχές
  • Pick 'n Pop: 1.3 πόντοι ανά 1.9 κατοχές
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν στην Euroleague

Ο τρόπος εκτέλεσης του Παναθηναϊκού στη σεζόν

image

Οι ατομικές επιδόσεις

Κοιτάζοντας τις πεντάδες που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο μαζί στο παρκέ θα παρατηρήσουμε μία ΠΟΛΥ κομβική λεπτομέρεια. Και εδώ φαίνεται το πόσο τεράστια ήταν η επίδραση του Κώστα Σλούκα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν στην Euroleague.

Έχουμε και λέμε: Η πεντάδα που πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα μαζί στο παρκέ αποτελούνταν από τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ. Συγκεκριμένα μέτρησαν 164:05 αγωνιστικά λεπτά ταυτόχρονα στα 41 ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με το +/- να ΄ήταν στο -49! Η μεγάλη διαφορά; Με τον Σλούκα στο παρκέ, έχοντας δίπλα του, τους Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ ο Παναθηναϊκός είχε το καλύτερο +/- με +120 πόντους σε 160:45 λεπτά!

Για να το κάνουμε και πιο «πενηνταράκια» το εν λόγω σχήμα είχε 22 κατοχές περισσότερες με τις αντίπαλες ομάδες (342 έναντι 320), 35 ασίστ περισσότερες (105 έναντι 70), σχεδόν τα μισά λάθη (37 έναντι 64) και σχεδόν διπλάσια κλεψίματα (39 έναντι 23), ενώ σούταραν με 67% στα δίποντα, 42% στα τρίποντα και 83% στις βολές.

Από εκεί και πέρα ο Κέντρικ Ναν ήταν μακράν ο καλύτερος σκόρερ του «τριφυλλιού» με 16 πόντους κατά μέσο όρο και μάλιστα έχοντας πραγματοποιήσει τρομερές εμφανίσεις στην τελευταία στροφή της σεζόν (σ.σ. εξαίρεση το Game 1 με τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ) έχοντας αντίστοιχα κατά μέσο όρο 18.7 πόντους σε play off και Final Four! Από τα 35 ματς στα οποία αγωνίστηκε, στα 11 είχε 20+ πόντους, σε άλλα πέντε παιχνίδια από 17 έως και 19 πόντους ενώ μόλις σε πέντε ματς ήταν «μονοψήφιος» και σ' ένα άποντος 6 λεπτά συμμετοχής.

Τρομερά νούμερα έγραψε ο Ματίας Λεσόρ, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει το βραβείο του MVP στην regular season στην Euroleague. Είχε 19.6 βαθμούς στο PIR, μετρώντας στη σεζόν 13.9 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.8 λάθη, σουτάροντας με 63% στα δίποντα αλλά και με μόλις 61% στις βολές. Αν μη τι άλλο πρόκειται για αριθμούς, εφάμιλλους με MVP, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που και ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει στην 2η θέση της κανονικής περιόδου.

Εξόχως «γεμάτη» ήταν η στατιστική του Κώστα Σλούκα μέσα στη σεζόν (12.7π., 5.6ασ., 3.2ριμπ., 0.8κλ., 2.4λ., 59% στα δίποντα, 42% στα τρίποντα, 85% στις βολές) η οποία ήταν και η πιο παραγωγική της καριέρας του. Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο Ντίνος Μήτογλου στα 28:09 που βρισκόταν στο παρκέ (11.3π., 6.2ριμπ.) ενώ κάτι παραπάνω από «πολυεργαλεία» αποδείχθηκαν οι Τζέριαν Γκραντ (8.6π., 3.5ασ., 2.3ριμπ., 1.5κλ., 42% στα τρίποντα) και Μάριους Γκριγκόνις (9.1π., 2.7ριμπ., 1.3ασ., 42% στα τρίποντα).

@Photo credits: INTIME, eurokinissi