Μπαρτζώκας, Ολυμπιακός: Μια σχέση γεμάτη έντονα συναισθήματα

Μπαρτζώκας, Ολυμπιακός: Μια σχέση γεμάτη έντονα συναισθήματα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού ως το 2026 και το Gazzetta γράφει για τη σχέση του Έλληνα κόουτς με τους Πειραιώτες, έχοντας ζήσει τα πάντα σε δυο θητείες.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα συνεχίσει να κοουτσάρει τον Ολυμπιακό ως το 2026, όπως ενημέρωσαν οι Πειραιώτες το απόγευμα της Παρασκευής 28/6, ανακοινώνοντας την επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών για ακόμη έναν χρόνο. Ο 59χρονος κόουτς συναντήθηκε με τους προέδρους της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο που εξέφρασαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του σε μια δύσκολη περίοδο μετά την απώλεια του πρωταθλήματος στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό, βάζοντας ουσιαστικά μπροστά τον σχεδιασμό για την επόμενη σεζόν.

Στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο των Κυπελλούχων Ελλάδας, ο Μπαρτζώκας έγινε ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού και παράλληλα εκείνος με τις περισσότερες νίκες και αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, ξεπερνώντας θρύλους του κλαμπ όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο Γιάννης Ιωαννίδης! Άλλη μια πρωτιά για τον έμπειρο προπονητή που είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε τη EuroLeague, o μοναδικός Έλληνας που έχει καθοδηγήσει πέντε διαφορετικές ομάδες στην κορυφαία διοργάνωση (Μαρούσι, Ολυμπιακός, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μπαρτσελόνα, Χίμκι) και ο πρώτος με τις περισσότερες νίκες.

image

Ζώντας το παιδικό του όνειρο

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός ήταν το κεφάλαιο της καριέρας του που τον σημάδεψε. Αφενός γιατί στην πρώτη θητεία του κατέκτησε τον τίτλο της EuroLeague στο Λονδίνο, που συνοδεύτηκε με δύο σπουδαίες εμφανίσεις και την κατοστάρα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και αφετέρου γιατί ο ίδιος έζησε το παιδικό του όνειρο, να κοουτσάρει την ομάδα της καρδιάς του. Η δεύτερη χρονιά δεν συνοδεύτηκε από κάποιο τίτλο, καθώς οι Πειραιώτες απέτυχαν να προκριθούν στο Final Four στο Μιλάνο καθώς δεν ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ρεάλ. Τη σειρά που αποτέλεσε από τις «πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας μου» όπως παραδέχτηκε ο Πάμπλο Λάσο.

Για να φτάσουμε στον Οκτώβρη του 2014 και το παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε της απόφασης του να παραιτηθεί λέγοντας ότι «πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Με τα λόγια του Γκάντι αποφάσισε να πει «αντίο» στους Πειραιώτες, αλλά και στην Ελλάδα. Από εκείνη την ημέρα αποφάσισε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Κάτι που δεν έκανε για παράδειγμα όταν του χτύπησε την πόρτα η Φενέρμπαχτσε. Τότε, το καλοκαίρι του 2013 οι Τούρκοι του πρόσφεραν τα διπλά χρήματα που έπαιρνε στον Ολυμπιακό, αλλά εκείνος αρνήθηκε θεωρώντας ότι έχει ηθική υποχρέωση στους Πειραιώτες.

Ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε πως είναι οπαδός του Ολυμπιακού. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στην OPAP Arena, πανηγυρίζοντας έξαλλα την κατάκτηση του Conference League από τις εξέδρες. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το έτσι κι αλλιώς εκρηκτικό ταπεραμέντο του, συνετέλεσαν στο να ζήσει με πολύ έντονα συναισθήματα την όλη πορεία του στον Ολυμπιακό. Εκεί όπου επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2020 για τη δεύτερη θητεία του, αντικαθιστώντας τον Κεστούτις Κεμζούρα, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με τον Ντέιβιντ Μπλατ όμως τα προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει.

image

Στιγμές ζωής στο λιμάνι

Στην ανακοίνωση για την επέκταση της συνεργασίας τους, οι «ερυθρόλευκοι» παρέθεσαν όλες τις επιτυχίες με προπονητή τον Μπαρτζώκα, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή.

Για την ακρίβεια, υπενθύμισαν την Ευρωλίγκα του 2013 και το Intercontinental Cup, τα τρία σερί Final Four (2022, '23, '24), τα δυο πρωταθλήματα Ελλάδας, τα τρία Κύπελλα και τα δυο Super Cup. Στο τέλος της ανακοίνωσης, μάλιστα, εξήγησαν πως «πλέον βάζει πλώρη για νέες επιτυχίες». Στο δεύτερο πέρασμά του από τον πάγκο του Ολυμπιακού, ήλθε αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις, κατακτώντας μεταξύ άλλων δυο σερί χρονιές τον τίτλο του Προπονητή της Χρονιάς στη EuroLeague το 2022 και το 2023 (σ.σ. το είχε πετύχει το 2013), κατακτώντας επτά συνεχόμενους εγχώριους τίτλους τα τελευταία τρία χρόνια, δυο σερί double και τρία σερί Super Cup, μετρώντας παράλληλα 14 σερί νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Παρ' όλα αυτά, η σεζόν έκλεισε με την ήττα στον ημιτελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την απώλεια του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, μολονότι οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 2-0 στη σειρά με τους «πράσινους» και είχαν τρεις ευκαιρίες για να τελειώσουν τη δουλειά. Έστω κι έτσι, αρκετοί φίλοι του Ολυμπιακού υποδέχτηκαν την αποστολή στο ΣΕΦ μετά την ήττα στο Game 5 και χειροκρότησαν τους παίκτες και τον Γιώργο Μπαρτζώκα για την προσπάθειά τους. Ο κόσμος έδειξε εκ νέου τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα κόουτς, με την ανακοίνωση της επέκτασης της συνεργασίας με τον Ολυμπιακό να επιβεβαιώνει ότι άπαντες στο λιμάνι είναι στην ίδια σελίδα.

Οι εμπειρίες διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν αποτελεί την εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Η σχέση του με τον Ολυμπιακό όπως εκφράστηκε στις δυο θητείες του είναι γεμάτη έντονα συναισθήματα και η κοινή ιστορία των δυο πλευρών θα συνεχίσει να γράφει για άλλα δυο χρόνια. Εξάλλου, στιγμές ζωής δεν είναι όσες έχουμε ζήσει αλλά όσες θα θυμόμαστε στο μέλλον. Και ο Έλληνας κόουτς έχει αμέτρητες στιγμές ζωής στο λιμάνι.

@Photo credits: eurokinissi