Ολυμπιακός, Βεζένκοβ: Για μία φλόγα που δε σβήνει

Ολυμπιακός, Βεζένκοβ: Για μία φλόγα που δε σβήνει

«Που είν’ οι φίλοι οι παλιοί, που είν’ οι παλιοί μου φίλοι». Ο Σάσα Βεζένκοβ περιπλανήθηκε για μία σεζόν μακριά από το Φάληρο. Στο Σακραμέντο που αποδείχθηκε αφιλόξενο για τις προσδοκίες του. Και ταυτόχρονα… έσβησε το American Dream στο μυαλό του. Αμφιταλαντεύτηκε αν οι Ράπτορς άξιζαν να λάβουν την εμπιστοσύνη του για μία δεύτερη ευκαιρία.

bwin sponsored

Για να δώσεις όμως μία τέτοια, πρέπει μέσα σου να το πιστεύεις στο 100%. Και η αμφιβολία είχε μπει προ πολλού στο μυαλό του Βεζένκοβ. Με την επιστροφή του στην Ευρώπη να περιλαμβάνει έναν και μόνο δρόμο. Δίπλα στους φίλους τους παλιούς, τον Ολυμπιακό και φυσικά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, υπό τις οδηγίες του οποίου εκτόξευσε τις μετοχές του.

Έναν δρόμο βαμμένο στα «ερυθρόλευκα». Που έχει περπατήσει σε κάθε του στάδιο, από ταλαντούχος 22χρονος ως ο MVP της EuroLeague. Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά; Ο οργανισμός του Ολυμπιακού παρέμεινε στην ελίτ της Ευρώπης. Για τρίτη διαδοχική χρονιά έφτασε κοντά στην πηγή, αλλά το ποτήρι έμελλε να ‘ναι πικρό στο φινάλε.

Όπως άλλωστε συμβαίνει στον αθλητισμό, η ευθεία πορεία δεν υπάρχει. Ο 29χρονος έζησε μεγάλες στιγμές στον Πειραιά, κατέκτησε τίτλους, καταξιώθηκε, στεναχωρήθηκε, πανηγύρισε, έκλαψε. Οι στάχτες οι παλιές σκορπίζονται στο μέλλον. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος άλλωστε κατά την παρουσίασή του. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει αφήσει στη μέση. Αυτό δε σημαίνει πως η βελόνα του κινήτρου του δεν τρυπάει το κόκκινο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Με στόχο τους τίτλους

Σε κάθε ερώτηση όσον αφορά τους στόχους, η απάντηση ήταν ορθή κοφτή. Η κορυφή! Ο Βεζένκοβ άφησε τον μαγικό κόσμο πίσω του, παρόλο που οι Ράπτορς ήταν διατεθειμένοι να του προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τους Κινγκς.

Το κυνήγι των τίτλων τον τρέφει εσωτερικά. Ήτοι περισσότερο όταν μπαίνει αυτόματα στον ρόλο του πρωταγωνιστή, του οδηγού. Ο μπροστινός ενός συνόλου. Από τον Ολυμπιακό του έδειξαν με κάθε τρόπο, όχι μόνο πόσο τον θέλουν πίσω. Αλλά και πόσο ξεχωριστός είναι για το σύνολο, υπογράφοντας ένα μυθικό συμβόλαιο.

Ο πρώτος μεταξύ ίσων στα αποδυτήρια. Και συνάμα ένας από τους πιο ταιριαστούς παίκτες στο παιχνίδι του Μπαρτζώκα. Ένεκα των αγωνιστικών του στοιχείων αλλά και των κομματιών του χαρακτήρα του, ο οποίος πλάστηκε μέσα στο πρόγραμμα του Ολυμπιακού. «Ξέρω που βρίσκομαι, μου αρέσει η ευθύνη. Δεν θα αλλάξω, θα κάνω όσα έκανε με μεγαλύτερη συνέπεια. Δεν με απασχολούν τα λεφτά, θα δίνω το 100% πάντα και στόχος της ομάδας είναι η νίκη». Η νίκη της ομάδας. Η νίκη παρέα με τους παλιούς τους φίλους.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο ιδανικός στο μπάσκετ Μπαρτζώκα

Κάθε χρόνο ο Βεζένκοβ παρουσιαζόταν καλύτερος από την προηγούμενη εκδοχή του. Για να φτάσει ως το statement της σεζόν 2022-23, όπου μέσα από την επιθετική μηχανή του Ολυμπιακού αναδείχθηκε πολυτιμότερος της EuroLeague. Ακόμα και αν το τρόπαιο που σφιχταγκάλιαζε για 2397 δευτερόλεπτα του γλίστρησε, τελικά, απ’τα χέρια.

Τι έκανε σε αυτήν την απίθανη χρονιά των 17.6 πόντων του; Κατέγραψε σε κάθε κατάσταση 1+ πόντο ανά κατοχή. Σε μερικές εξ αυτών μάλιστα τα νούμερά του… ζαλίζουν. Ο Βεζένκοβ αποτέλεσε τον καλύτερο off ball παίκτη στην Ευρώπη, σκοράροντας 1.45 πόντους ανά κατοχή στα κοψίματά του (3.4 πόντοι/2.4 κατοχές) και διατηρώντας εξαιρετικά ποσοστά στο στατικό του σουτ (1.14 πόντοι ανά κατοχή). Νούμερα που δικαιώνουν τα λεγόμενα των ισχυρών ανδρών των Πειραιωτών. «Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε να πάει αλλού». Οι αγωνιστικοί λόγοι είναι υπεραρκετοί.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Οι εκτελέσεις του Βεζένκοβ τη σεζόν 2022-23 σύμφωνα με το Hudlinstat

  • Catch n’ shoot: 3.4 πόντοι/3 κατοχές
  • Κοψίματα: 3.4 πόντοι/2.4 κατοχές
  • Ποστ: 1.7 πόντοι/1.6 κατοχές
  • Catch n’ drive: 1.8 πόντοι/1.4 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 1.7 πόντοι/1.2 κατοχές
  • Hand off: 1 πόντος/0.8 κατοχές
  • Pick n’ pop: 1 πόντος/0.8 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 1.2 πόντοι/0.8 κατοχές
  • Σκριν: 0.7 πόντοι/0.7 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 0.7 πόντοι/0.5 κατοχές
  • Iso: 0.2 πόντοι/0.2 κατοχές
  • Pick n’ roll (χειριστής): 0.1 πόντος/0.1 κατοχή
image

Η φλόγα αναμμένη

Το μήνυμα του αποχαιρετισμού του Βεζένκοβ έναν χρόνο πριν χώρεσε μέσα σε λίγες γραμμές τα συναισθήματά του. Μεταξύ άλλων και μία εντολή! «Μέχρι να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι μας, μείνετε δυνατοί και κρατήστε τη φλόγα αναμμένη». Αυτή η φλόγα που σιγοκαίει στη γωνιά του Φαλήρου, απέναντι από το Καραϊσκάκης.

Που άναψε για τα καλά ο Σπανούλης και συνεχίστηκε από τον Πρίντεζη, στον Παπανικολάου. Όλοι τους πρόλαβαν να συνυπάρξουν, να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Με τον Βεζένκοβ να έρχεται ως ο νεότερος στη σκυταλοδρομία. Τι έχει μείνει, το γνωρίζει ήδη, ακόμα και αν η περσινή του περιπλάνηση στην Καλιφόρνια τον έβγαλε περίπου 11 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μέχρι που οι κουκίδες του χάρτη συνέπεσαν η μία με την άλλη, μόλις επήλθε η ελευθερία από το συμβόλαιο στο NBA. Οι δρόμοι συναντήθηκαν ξανά. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός έδειξε με κάθε τρόπο πως θέλει πίσω τον MVP του 2023 και ο Βεζένκοβ δεν μπορούσε να μείνει μακριά από την «ερυθρόλευκη» οικογένειά του.

Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά; Μόνο η φανέλα με το «14» αδειανή για έναν χρόνο, αλλά η φλόγα έμεινε... ζωντανή μέσα στη βροχή. Μέχρι που η ευχή έγινε πράξη. Και οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi