Πρίντεζης, Ολυμπιακός: Τα tattoos στη φανέλα κουβαλούν μια ιστορία

Πρίντεζης, Ολυμπιακός: Τα tattoos στη φανέλα κουβαλούν μια ιστορία

Η επετειακή φανέλα του Γιώργου Πρίντεζη είναι εμπνευσμένη από τα τατουάζ του και ο tattoo artist Γιώργος Καλοδήμας που σημάδεψε το κορμί του «Πριντ» μιλάει στο Gazzetta για την ιστορία που κουβαλά το καθένα από αυτά.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

Η ζωή κάνει κύκλους όμως η αφετηρία της θα είναι πάντα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τον Γιώργο Πρίντεζη, έναν αυθεντικό και ωραίο τύπο που εξελίχθηκε σε σύμβολο του μπασκετικού Ολυμπιακού και το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου θα στρέψει το βλέμμα του ψηλά για να δει τη φανέλα του να μπαίνει δίπλα σε εκείνη του Βασίλη Σπανούλη και στα λάβαρα με τους 32 τίτλους των Πειραιωτών. Οι δρόμοι και το πεπρωμένο του ήταν στρωμένα στο ΣΕΦ, το γήπεδο που φιλοξένησε μία σχέση αφοσίωσης που άρχισε το καλοκαίρι του 2000, όταν είχε μόλις τελειώσει το Γυμνάσιο και εντάχθηκε στους Πειραιώτες, με τα μάτια του να φανερώνουν μία καθαρή ψυχή και ένα μέλλον απέραντο και φωτεινό. Έπειτα, λοιπόν, από 24 χρόνια, ο Πρίντεζης θα μπει ξανά στο σπίτι του έχοντας ζήσει μια ερυθρόλευκη ζωή πλούσια από εμπειρίες και το μυαλό θα είναι πολύ μουδιασμένο για να συγκρατήσει τις σκέψεις του τη στιγμή που το νούμερο 15 θα σηκώνεται στην οροφή.

Όπως για τον Σπανούλη, έτσι και για τον Πρίντεζη δημιουργήθηκε μία ξεχωριστή φανέλα την οποία θα φορέσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού στη φιλική αναμέτρηση απέναντι στη Μακάμπι. Η φανέλα είναι κόκκινη με χρυσές λεπτομέρειες, φέρει την υπογραφή του Πρίντεζη στην πλάτη της και διαθέτει το σχέδιο από το Polynesian tattoo που «χτύπησε» στο δεξί χέρι, λίγες μέρες μετά το πεταχτάρι στην Κωνσταντινούπολη που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο iconic στιγμές στην ιστορία της EuroLeague. Τα ερυθρόλευκα ήταν το πιο δυνατό καύσιμο όλα αυτά τα χρόνια και ο tattoo artist Γιώργος Καλοδήμας που σημάδεψε το κορμί του Πρίντεζη με το τατουάζ που κοσμεί πλέον την επετειακή φανέλα του μιλάει στο Gazzetta και μοιράζεται ιστορίες και στιγμές μαζί του.

image

«Εκείνος αγχωνόταν για το tattoo, εγώ για το πρωτάθλημα»!

Ο Γιώργος Καλοδήμας ασχολείται με τον χώρο του tattoo για πάνω από μία εικοσαετία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη όπου διατηρεί δικό του στούντιο, έχοντας περισσότερα από 50 βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Πλέον θυμάται την πρώτη επαφή με τον άλλοτε αρχηγό του Ολυμπιακού. Όταν ακόμη δεν είχε τόσα πολλά τατουάζ και τόσες πολλές νίκες. «Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε φουλ γαύροι! Καταλαβαίνεις, λοιπόν, τι έγινε το 2012! Εκείνη την περίοδο δούλευα στο Sake Tattoo Crew και ο Γιώργος είχε κάνει προηγουμένως ένα τατουάζ με τον Sake, τον Γιάννη Καραμπέτσο, τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του στούντιο στο Χαλάνδρι. Είχε ήδη "χτυπήσει" τον σταυρό στην πλάτη του και τη φράση που μπήκε στη συλλεκτική φανέλα του, το "one passion, one story, my legend" ("ένα πάθος, μία ιστορία, ο θρύλος μου"). Τότε είπαμε να κάνουμε ένα μεγάλο τατουάζ στο χέρι του στο τέλος της σεζόν. Παρεμπιπτόντως, ο Γιώργος το είχε ψάξει πολύ! Μου είχε στείλει ωραίες φωτογραφίες references, γενικώς είχε κάνει την έρευνά του πάνω στο μοτίβο των Polynesian tattoos. Δεν το περίμενα. Σε κάθε περίπτωση, είχαμε να κάνουμε με ένα πολύ μεγάλο σχέδιο αφού το χέρι του Πρίντεζη είναι σαν το... πόδι μου! Ο Γιώργος θα γινόταν ο πρώτος Έλληνας αθλητής που θα έκανε ένα τόσο μεγάλο και εμφανές τατουάζ».

3

Και συνεχίζει: «Είπαμε, λοιπόν, να το προχωρήσουμε στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Είχαμε κάνει την κουβέντα λίγο πριν από το Final Four στην Κωνσταντινούπολη. Χωρίς φυσικά να μπορώ να φανταστώ ότι ο Γιώργος θα γινόταν εκείνο το βράδυ ο μεγάλος ήρωας του Ολυμπιακού! Κανονίσαμε να το "χτυπήσουμε" τη Δευτέρα μετά τον τελευταίο τελικό με τον Παναθηναϊκό, εφόσον η σειρά πήγαινε σε πέμπτο παιχνίδι. Μόνο που τράβηξε παραπάνω. Ήταν τότε που το πρώτο ματς είχε αναβληθεί για την επίθεση με πέτρες στο πούλμαν του Παναθηναϊκού και η σειρά ολοκληρώθηκε ένα διήμερο ή τριήμερο μετά. Αν, δηλαδή, ο τελευταίος τελικός γινόταν την Πέμπτη, εμείς είχαμε δώσει ραντεβού τη Δευτέρα. Τελικά το πέμπτο ματς έγινε Σάββατο. Και να μου στέλνει μηνύματα το μεσημέρι του αγώνα και να με ρωτάει: "Όλα εντάξει με το σχέδιο"; Και να του απαντάω: "Σε παρακαλώ, μπορείς να αγχωθείς για κάτι άλλο σήμερα (γέλια)"; Περιμένουμε το πρωτάθλημα 15 χρόνια! Και να μου λέει: "Μην σε αγχώνει αυτό. Δεν χάνεται απόψε". Εκείνος αγχωνόταν για το tattoo, εγώ για το πρωτάθλημα»!

image

«Βλέπω τα βιντεάκια σαν οπαδός, όχι για να δω τον εαυτό μου»

Ο Πρίντεζης ήταν Ολυμπιακός από κούνια. Δεν έγινε Ολυμπιακός επειδή πήρε μεταγραφή στην ομάδα και βόλευε να πει κάτι τέτοιο. O Έλληνας tattoo artist θυμάται τις στιγμές που τον έβλεπε να ζει ξανά την απόλυτη τρέλα στο Σινάν Ερντέμ με το ιστορικό πεταχτάρι στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: «Το tattoo μάς πήρε όλη τη μέρα. Μιλάμε για 8-9 ώρες! Δεν το σπάσαμε γιατί ούτε κι εκείνος είχε χρόνο να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε άλλη μέρα. Ήταν αρχές Ιούνη και το πήγαμε σερί. Αυτό που ήθελα πραγματικά να πω και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου... Όλες αυτές τις ώρες που τον "βάραγα", ο Πρίντεζης έβλεπε βιντεάκια στο YouTube. Με το πεταχτάρι, με τις ξένες περιγραφές, με την επιστροφή και την υποδοχή. Και του λέω: "Ρε Γιωργάρα... Τι βλέπεις; Βιντεάκια με τον εαυτό σου"; Ξέρεις τι μου απάντησε; "Να σου πω κάτι ρε μαλάκα; Είμαι γαύρος από όταν γεννήθηκα. Δεν το πιστεύω ότι είμαι εγώ! Βλέπω αυτά τα βιντεάκια σαν Ολυμπιακός. Σαν οπαδός του Ολυμπιακού! Δεν τα βλέπω για να δω τον εαυτό μου. Τα βλέπω όπως τα βλέπεις και εσύ, χαίρομαι όπως εσύ"! Αυτή η κουβέντα με είχε σοκάρει».

Στη συνέχεια, περιγράφει ένα αστείο περιστατικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας: «Κάποια στιγμή κάναμε διάλειμμα και ήρθε ο αδελφός μου μαζί με τον πατέρα μου για να τον δουν. Θυμάμαι ότι ο αδελφός μου, ο Θοδωρής, είχε φέρει ένα κασκόλ από τον τελικό στην Κωνσταντινούπολη για να το υπογράψει. Του έσφιξαν το χέρι, μόνο αυτό ήθελαν... Τότε με έπιασε ο πατέρας μου και μου είπε: "Κοίτα μην πάρεις λεφτά από το παιδί"! Του εξήγησα: "Προφανώς και όχι ρε πατέρα". Τελειώνουμε το tattoo, με πιάνει ο Γιώργος και μου λέει: "Γιωργάρα, τι σου χρωστάω"; Τίποτα του λέω. Και στο λέω μέσα από την καρδιά μου, δεν το είπα επειδή και καλά είναι διάσημος. Ποτέ! Απλώς μου έβγαινε ότι του χρωστάω κιόλας! Για την τόση χαρά που μου είχε δώσει με τον Ολυμπιακό! Προφανώς μου έδωσε χρήματα, δεν το δεχόταν να φύγει έτσι. Αλλά ήταν φοβερό που δεν με άφηνε ο πατέρας μου! Ήταν εντολή (γέλια)».

image

«Ένα tattoo που βγάζει δυναμισμό και μαχητικότητα»

Η ιεροτελεστία της δερματοστιξίας στην κουλτούρα των Maori είναι κάτι πολύ περισσότερο από λίγη μελάνη στο δέρμα και ο Γιώργος Καλοδήμας περιγράφει τη σημασία του Polynesian tattoo: «O καθένας μπορεί να βρει ένα τατουάζ που ταιριάζει στο γούστο και στον χαρακτήρα του. O Γιώργος το είχε ψάξει πολύ. Είχε κάτσει, είχε κάνει την έρευνά του, τι σημαίνει το Polynesian tattoo και ποια είναι η κουλτούρα του. Είναι ένα τατουάζ που συνδέεται με τη θάλασσα. Είχαμε τέτοια στοιχεία μέσα, που ξέρουμε όλοι πόσο αρέσει η θάλασσα στον Πρίντεζη. Είναι ένα tattoo που βγάζει δυναμισμό και μαχητικότητα, ένα σχέδιο εμπνευσμένο από Πολυνήσιους μαχητές που ζούσαν κοντά στη θάλασσα. Από εκεί εμπνεύστηκα για να φτιάξω τα σχέδια. Εγώ τότε δούλευα το γεωμετρικό και το tattoo του Γιώργου με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου στην Ελλάδα. Ήταν ένα όμορφο tattoo στον πιο διάσημο παίκτη εκείνη την περίοδο. Ήταν μεγάλη υπόθεση για μένα να λέω ότι το έκανα εγώ. Ερχόταν κόσμος και μου ζητούσε να τους κάνω το ίδιο! Έρχονταν στο στούντιο με τη φωτογραφία και ζητούσαν το tattoo του Πρίντεζη, πολλοί από αυτούς χωρίς να ξέρουν ότι το είχα κάνει εγώ».

Αναφορικά στη δυσκολία, είπε: «Η δυσκολία σε ό,τι αφορά το Polynesian tattoo έχει να κάνει με το ότι φτιάχνεται πάνω στον άλλον. Δεν είναι, δηλαδή, μία... στάμπα που την παίρνεις και την κολλάς. Το τατουάζ φτιάχνεται προκειμένου να ακολουθεί τις γραμμές των μυών. Αυτό είναι μία πρώτη δυσκολία, ότι δηλαδή το tattoo στήνεται ουσιαστικά πάνω στον άλλον, πολλές φορές με μαρκαδόρους, το ζωγραφίζεις όλο πάνω στο χέρι του. Πρέπει να είναι τεχνικά άρτιο! Ο Πρίντεζης με βοήθησε σε αυτό, είχε μύες, ήταν ακίνητος και δεν με κούρασε καθόλου. Στο τέλος της ημέρας, εγώ είχα κουραστεί πιο πολύ παρά εκείνος. Παρεμπιπτόντως, εκείνο το tattoo είχε πάρει βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς! Ήταν τα χρόνια που ο κόσμος ασχολιόταν με το Facebook και το Instagram περισσότερο σαν communities. Υπήρχε, λοιπόν, εκείνη την περίοδο ένα παγκόσμιο community για τα Polynesian tattoos και το τατουάζ του Γιώργου ψηφίστηκε ως το καλύτερο στον κόσμο! Μέσα στο 2012 ήταν συνεχώς στη δεκάδα των καλύτερων tattoos. Το συνεχίσαμε την επόμενη χρονιά, προχωρήσαμε λίγο στο στήθος».

Πλέον ο Γιώργος Καλοδήμας ποζάρει με την επετειακή φανέλα του Γιώργου Πρίντεζη που έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη: «Τρελάθηκα με τη φανέλα. Τι να σου πω τώρα... Είδα μετά και τον Σάσα που την κράτησε στη συνέντευξη Τύπου. Ζω στην Αμερική τα τελευταία χρόνια και το κομμάτι του Ολυμπιακού είναι που με "δένει". Βλέπω όλα τα παιχνίδια εδώ, στον σύνδεσμο της Νέας Υόρκης! Εδώ είδα και την κούπα στο ποδόσφαιρο. Είναι το κομμάτι που με ενώνει με την Ελλάδα. Τον Γιώργο τον αγαπάω πέρα από το προσωπικό. Τον αγαπάω για όσα μας έδωσε τόσα χρόνια».

@Photo credits: eurokinissi