Εβάν Φουρνιέ: Ο... εκλεκτός στο Matrix του Ολυμπιακού!

Εβάν Φουρνιέ: Ο... εκλεκτός στο Matrix του Ολυμπιακού!

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να ξέρεις το μονοπάτι και να το περπατάς. Μερικές απαντήσεις βρίσκονται μπροστά σου. Απλά λείπει μία σπίθα. Για τον Εβάν Φουρνιέ και τον Ολυμπιακό, αυτή άναψε στο Βελιγράδι, το 2022. Εκστασιασμένος ο Γάλλος από τους φίλους των Πειραιωτών που τραγουδούν στον μικρό τελικό του Final Four.

«Αν αποφασίσω μία ημέρα να επιστρέψω στην Ευρώπη και είχα την επιλογή να πάω όπου θέλω, νομίζω ότι θα διάλεγα τον Ολυμπιακό» έγραψε τότε. Το μονοπάτι είχε ήδη στρωθεί μπροστά του. Για να το περπατήσει, θα χρειαζόταν να μπουν αρκετά από τα άστρα σε ευθεία γραμμή.

bwin sponsored

Ο ρόλος του στους Νικς ολοένα και μικραίνει, οι σχέσεις με τον Τίμποντο δεν είναι πια ίδιες. Και μέσω των ανταλλαγών, ένα ρολόι αρχίζει να μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στην Ευρώπη. Σε αυτό το «τικ τακ», ο Ολυμπιακός και οι Πρόεδροί του, έστρωσαν τα ροδοπέταλα, με σκοπό να βάλουν ένα… κερασάκι, σε ένα από τα πληρέστερα ρόστερ της ιστορίας.

«Αυτή η μέρα είναι σήμερα». Δεν είναι η μέρα που… άρχισε να πιστεύει, όπως θα έλεγε και ο Μορφέας. Αλλά έκανε αρκετούς από τους φίλους των Πειραιωτών, να πιστεύουν ότι ζουν στο Matrix από νωρίς, το απόγευμα της Δευτέρας, όταν στο Gazzetta διάβασαν πως οι δύο πλευρές μπήκαν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Η μέρα που ο Φουρνιέ αποφάσισε πως θέλει να περπατήσει το μονοπάτι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το Νο10 του Φουρνιέ

Ο στόχος του Μορφέα στο Matrix ήταν να βρει τον εκλεκτό. Τον «One» ή τον «Neo», όπως θα έφερνε κατά… διαβολική σύμπτωση ο αναγραμματισμός. Και το μυστικό ήταν ένα, να ελευθερώσει το μυαλό του. Να πιστέψει πως είναι, τελικά, ο εκλεκτός.

Για τον Φουρνιέ το μυαλό «ελευθερώθηκε» νωρίς. Η Ναντέρ και η Πουατιέ, στην οποία συνυπήρξε με τον Μουστάφα Φαλ, αποτέλεσαν κλαμπ-εφαλτήρια, αφού το αγνό ταλέντο του ήταν αδύνατο να μην τον μεταφέρει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για λογαριασμό των Νάγκετς το 2012, στο 20ό pick εκείνης της κλάσης. Από τα 12 χρόνια της περιπλάνησής του στο NBA, περνάει μια γεμάτη εξαετία στο Ορλάντο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Την ομάδα που γίνεται σταθμός στην καριέρα του. Εκεί που μπόρεσε να φορέσει για πρώτη φορά το Νο10. Και όχι, ο Γαλλοαλγερινός δεν είχε κάποιο πάθος με τον Ζιντάν και την Εθνική ποδοσφαίρου, αλλά λάτρεψε το μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν λίγο πριν κλείσει μία δεκαετία ζωής, όταν οι Κινγκς του Ντίβατς και του Πέτζα έφτασαν ως τους τελικούς της περιφέρειας. Ο Φουρνιέ… θαμπώθηκε από τον Μάικ Μπίμπι, τον οποίο και λάτρεψε και έβαλε εμμέσως στην πλάτη του.

image

Ο τόπος λατρείας στον Πειραιά

Υπήρχαν βραδιές που έμοιαζε ασταμάτητος. Ένας προικισμένος σκόρερ με αστείρευτο ταλέντο και 723 παιχνίδια στο NBA. Βραδιές που δε γινόταν να αστοχήσει, όπως εκείνο το βράδυ στη Νέα Υόρκη απέναντι στους Σέλτικς, που κατέγραψε και το προσωπικό ρεκόρ των 41 πόντων.

Αλλά όπως κάθε κύκλος ολοκληρώνεται μόλις συναντηθούν η αρχή και το τέλος, ο Φουρνιέ πέρασε μία διετία δύσκολη. Ο παραγκωνισμός του στη Νέα Υόρκη στέρησε από τον… δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο τη χαρά στο ίδιο του το παιχνίδι. Η μετακόμιση στο Ντιτρόιτ φάνηκε σα χαριστική βολή. Λες και η ίδια η μπασκετική ζωή του, έδειχνε την πόρτα του επαναπατρισμού στην Ευρώπη.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μία πόρτα που ήταν εκεί και περίμενε τον ίδιο να περάσει από μέσα. Γεννημένος μαχητής, άλλωστε, ως παιδί δύο τζουντόκα, δεδομένα θα έψαχνε έναν τόπο που θα του γέμιζε τις φλέβες με κίνητρο. Ο Ολυμπιακός του τα προσέφερε όλα. Το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο δύο ετών, την ομάδα που διψά για να τα κατακτήσει όλα μετά τις τρεις παρουσίες στο Final Four που αποδείχτηκαν άκαρπες, αλλά και την ευκαιρία να λατρευτεί ξανά, σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό από αυτό που έζησε στο Ορλάντο.

image

Φουρνιέ ο... mind master

Η δουλειά του Φουρνιέ δεν ακουμπά το βάρος του Neo. Ο Γάλλος αποτέλεσε τον εκλεκτό. Αυτόν που όμως μπαίνει σε μία μηχανή καλοκουρδισμένη, που προσέθεσε και τον MVP του 2023, Σάσα Βεζένκοβ και θέλει να γίνεται διαρκώς καλύτερη έως ότου φτάσει στην κορυφή. Μία κορυφή που ξεκίνησε να αναζητά στη νέα της εποχή από το Βελιγράδι, όταν και μπήκαν οι βάσεις για την… προφητεία που δημιούργησε ο Φουρνιέ, για να υπογράψει λίγα χρόνια αργότερα.

Ο 32χρονος γίνεται άμα τη εμφανίσει του, ο άνθρωπος που θα… ηλεκτρίζει το ΣΕΦ. Η σχέση των φίλων του Ολυμπιακού με τέτοιου είδους παίκτες δεν έχει σκαμπανεβάσματα. Η βελόνα της λατρείας καρφώνεται στο κόκκινο και ο Φουρνιέ θα το αντιληφθεί μόλις τους δει όλους όρθιους τη στιγμή που πιάσει την μπάλα στην περίμετρο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το πόδι του κοσμεί ένα τατουάζ με τον Μορφέα. Έναν από τους θρυλικότερους χαρακτήρες του σινεμά. Το «Matrix» αποτελεί την αγαπημένη του ταινία και ο Μορφέας ο δικός του… mind masters.

Άλλωστε κανείς δεν ξέρει το μέλλον. «Δεν ήρθα εδώ για να σας πω πώς θα τελειώσει. Ήρθα για να πω πώς θα αρχίσει» έλεγε ο εκλεκτός!

@Photo credits: NBA/Getty Images, FIBA