Τσέντι Όσμαν: Mπάσκετ με μπάλα από κάλτσες, NBA και τώρα στους πρωταθλητές της Euroleague

Τσέντι Όσμαν: Mπάσκετ με μπάλα από κάλτσες, NBA και τώρα στους πρωταθλητές της Euroleague

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ του, με τον Εργκίν Αταμάν να προσθέτει στο ήδη δυνατό σύνολο του ορισμένα ακόμα «στοιχεία» τα οποία θα τον βοηθήσουν ώστε να οδηγήσει το «τριφύλλι» στους στόχους της νέας σεζόν.

bwin sponsored

Μετά την προσθήκη του Λορέντζο Μπράουν και εκείνη του Ομέρ Γιούρτσεβεν, οι «πράσινοι» απέκτησαν έναν ακόμη παίκτη ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αγωνιζόμενος στο NBA. Ο Τσέντι Όσμαν αποτελεί την πιο πρόσφατη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού, μία κίνηση η οποία επισημοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2024, όταν ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τον ανακοίνωσε μέσα από story του στο Instagram.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Τα πρώτα βήματα με το… κλασικό μπάσκετ με τη μπάλα από κάλτσες

Ο Τσέντι Όσμαν γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1995 στη γειτονική χώρα, όχι την Τουρκία αλλά τη Βόρεια Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Οχρίδας, η οποία βρίσκεται περιμετρικά της ομώνυμης λίμνης.

Κάπου εκεί ο νεαρός τότε Όσμαν μετά το σχολείο του και τα μαθήματά του, έχοντας πάρει το μικρόβιο του μπάσκετ τόσο από τους γονείς του που έπαιζαν στα νεανικά τους χρόνια αλλά και από τον μεγαλύτερο αδερφό του Τσάντερ, περνούσε τον χρόνο του παίζοντας και αυτός. Μάλιστα, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, ακόμα και μέσα στο σπίτι του, μία από τις αγαπημένες του ασχολίες ήταν να πετάει μία «μπάλα» από κάλτσες σε ένα κουτί!

Άρχισε να παίζει σε ομάδα όταν ήταν 6 ετών, στα νεανικά τμήματα της Μπόσνα. Πέρα από τη «σπυριάρα» είχε επίσης μεγάλη συμπάθεια στο βόλεϊ αλλά και στο ποδόσφαιρο, κανένα όμως δεν κατάφερε να τον… κλέψει από το μπάσκετ. Γύρω στα 14 με 15, κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης πραγματοποίησε το πρώτο του κάρφωμα, μία στιγμή που φαίνεται ότι του έδωσε «φτερά» στη ψυχολογία του καθώς από εκείνη τη στιγμή και ύστερα, προσπαθούσε να καρφώσει σε κάθε πιθανή φάση, με τους προπονητές του να τον ηρεμούν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η εδραίωση στην Τουρκία και στα... μεγάλα ευρωπαϊκά παρκέ

Σε εκείνα τα νεανικά του χρόνια φαίνεται πως ήταν και η στιγμή όπου «τράβηξε» το ενδιαφέρον μίας μεγάλης ομάδας και συγκεκριμένα της Αναντολού Εφές! Ο ίδιος είχε αποκτήσει την τούρκικη ιθαγένεια καθώς ο πατέρας του ήταν από την Τουρκία και πήρε μεταγραφή ώστε να αγωνιστεί με τα νεανικά τμήματα της ισχυρής ομάδας από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Όσμαν μπόρεσε να «σκαρφαλώσει» στα μεγαλύτερα τμήματα και τη σεζόν του 2011-12 πήγε δανεικός στην Περτεβνιγιάλ ενώ στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με την ανδρική ομάδα της Εφές.

Με τη φανέλα της Αναντολού αγωνίστηκε μέχρι και το 2017 κατακτώντας σε αυτό το διάστημα μία φορά το εγχώριο κύπελλο και το supercup, και τα δύο το 2015. Ο ίδιος πρόλαβε να αγωνιστεί 4 χρονιές στο επίπεδο της Euroleague.

Η παρθενική του σεζόν ήταν το 2013-14 όταν και σε 13 ματς είχε κατά μέσο όρο από 3,8 πόντους με 1,7 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ σε 11:38 λεπτά συμμετοχής. Στην τελευταία του χρονιά ήταν βασικός στα 34 από τα 35 του παιχνίδια μετρώντας 7,1 πόντους με 2,8 ριμπάουντ και 0,7 ασίστ σε 18:33 λεπτά.

Αυτές οι επιδώσεις του μέσα σε αυτά τα χρόνια που πέρασε στα ευρωπαϊκά παρκέ του είχαν «ανοίξει μία πόρτα» την οποία επέλεξε να… διαβεί με μία μικρή καθυστέρηση.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το «ταξίδι» στο NBA

Το NBA Draft του 2015 είχε αρκετά μετέπειτα γνωστά ονόματα. Πρώτο pick ήταν ο Καρλ Άντονι Τάουνς, ο Μάριο Χεζόνια ήταν το 5ο ενώ ο Όσμαν επιλέχθηκε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς στο 31ο. Ωστόσο σε ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης, λίγο νωρίτερα, ο πλέον συμπαίκτης του Τζέριαν Γκραντ άκουσε το όνομά του στην 19η θέση όταν και τον απέκτησαν οι Γουάσινγκτον Γουίζαρντς.

Ο Τούρκος φόργουορντ ωστόσο αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο NBA το 2017 όταν και αποφάσισε ο ίδιος να πάει στην ομάδα που είχε τα δικαιώματά του. Εκεί πέρασε συνολικά 6 χρόνια, πραγματοποιώντας μία αρκετά αξιόλογη πορεία, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομά του γνωστό σε ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο.

Το 2018 μάλιστα κατάφερε να φτάσει μέχρι τους τελικούς του NBA, όπου και ηττήθηκαν με «σκούπα» από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς ενώ λίγους μήνες αργότερα ο Όσμαν σημείωσε το ατομικό του ρεκόρ με 29 πόντους, σε μία ήττα των Καβαλίερς από τους Μαϊάμι Χιτ.

Ύστερα από 6 χρόνια στην ίδια ομάδα, τον Ιούλιο του 2023 πήγε στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Εκεί υπό τις οδηγίες του Γκρεγκ Πόποβιτς και πλάι στον Βίκτορ Γουενμπανιάμα έπαιξε σε 72 ματς και μετρούσε κατά μέσο όρο από 6,8 πόντους με 2,5 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ σε 17,6 λεπτά, στην τελευταία του σεζόν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ένας τίμιος... φόργουορντ και εκτός παρκέ

Πέραν από τα όσα έχει κάνει εντός του παρκέ, ο Τσέντι Όσμαν έχει πραγματοποιήσει και σημαντικό έργο σε φιλανθρωπικό επίπεδο. Το 2020 έγινε πρεσβευτής στην UNICEF με σκοπό να ασχολείται με θέματα που αφορούν τον αθλητισμό στους νέους αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα δικαιώματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Μάλιστα, σε έναν αγώνα κόντρα στους Σικάγο Μπουλς το 2020, λίγο μετά τους μεγάλους σεισμούς που «ταλαιπώρησαν» την Τουρκία, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα προσφέρει 100 δολάρια για κάθε εύστοχο τρίποντο, ωστόσο ανέβασε το ποσό στα 200 μετά από προτροπή του συμπαίκτη του, Λάρι Νανς Τζούνιορ. Τελικά, ύστερα και από τις δωρεές άλλων παικτών, το συνολικό ποσό που πρόσφερε ξεπέρασε τα 60.000 δολάρια!

Τον Ιούλιο του 2022 παντρεύτηκε την Έμπρου Σάχιν, η οποία είναι μοντέλο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές ενώ έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης πάνω στον τομέα των αθλητικών επιστημών.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: NBA/Getty Images