Αντρέι Βατούτιν, πότε θα ξαναδούμε την ΤΣΣΚΑ στη EuroLeague;

Αντρέι Βατούτιν, πότε θα ξαναδούμε την ΤΣΣΚΑ στη EuroLeague;

Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αντρέι Βατούτιν, μιλάει στο Gazzetta για τη ζωή μακριά από τη EuroLeague, τον οικονομικό αντίκτυπο του αποκλεισμού και το ενδεχόμενο της επιστροφής στη μεγάλη σκηνή, κάνοντας το σχόλιό του για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

Η ΤΣΣΚΑ απέπνεε διαχρονικά έναν αέρα κυριαρχίας στη EuroLeague, έχοντας σχεδόν πάντα καπαρωμένη μία θέση στο bracket μέχρι το Final Four και περιφρουρώντας τη φήμη ενός εκ των κορυφαίων κλαμπ στον θεσμό με τέσσερις τίτλους από το 2000 και εντεύθεν, με τελευταίο εξ αυτών στη Βιτόρια. Σε κάθε περίπτωση, το #Devotion επιστρέφει σε λίγες μέρες στη ζωή των απανταχού φαν της EuroLeague και η «ομάδα του στρατού» θα είναι ξανά απούσα, το ίδιο και τα υπόλοιπα ρωσικά κλαμπ που έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά την παρουσία της ΤΣΣΚΑ στη διοργάνωση ήταν εκείνη η ήττα στις 10 Φεβρουαρίου 2022 από τη Μακάμπι που πλέον δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο Βελιγράδι, με το Κράτος του Ισραήλ να συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Μοσχοβίτες παραμένουν εκτός κάδρου τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχοντας ρίξει πια όλο το βάρος στη VTB League και ο πρόεδρος του κλαμπ, Αντρέι Βατούτιν, μιλάει στο Gazzetta για τη ζωή μακριά από τη EuroLeague! Το αφεντικό της ΤΣΣΚΑ περιγράφει τον οικονομικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στη λειτουργία του οργανισμού, σχολιάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο της επιστροφής στη μεγάλη σκηνή και το γεγονός ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα του να αγωνιστεί σε ουδέτερη έδρα. Παραδέχεται, δε, ότι δεν έχει πια νόημα να θέτει ερωτήματα για τον αποκλεισμό και εξηγεί τους λόγους που η απουσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποτελεί πλήγμα πρωτίστως για τη EuroLeague. Ο Βατούτιν αναφέρεται επίσης στο status της Μακάμπι, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και αποκαλύπτει τι του έχει λείψει περισσότερο από την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

image

«Ουδείς θα δώσει ειλικρινείς απαντήσεις για τον αποκλεισμό»

Από τις 22 Μαρτίου 2022, όταν δηλαδή έγινε επίσημο ότι οι ρωσικές ομάδες αποβάλλονται από τη EuroLeague, έχουν μεσολαβήσει σχεδόν δυόμιση χρόνια. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα γιa εκείνον τον αποκλεισμό;
«Έχει νόημα πλέον να θέτουμε ερωτήματα; Εκείνη την εποχή δεν λάβαμε όλες τις απαντήσεις. Σίγουρα δεν είναι πια η στιγμή να κάνουμε ερωτήσεις. Τουλάχιστον επειδή κανείς δεν θα δώσει ειλικρινείς απαντήσεις. Είναι σαν να διαβάζεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Αν το βιβλίο έχει πολλές σελίδες και δεν έχεις αρκετό χρόνο, μπορείς να το ξεφυλλίσεις και αφού διαβάσεις την τελευταία σελίδα, θα ανακαλύψεις ποιος είναι ο δολοφόνος. Στην περίπτωσή μας, (ο αποκλεισμός από τη EuroLeague) είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς την τελευταία σελίδα, η οποία δεν έχει γραφτεί ακόμα».

Σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις σας εκείνη την περίοδο, είχατε ξεκαθαρίσει πως «δεν θα βάλουμε τα κλάματα που δεν παίζουμε στη EuroLeague». Πλέον πώς αντιμετωπίζετε αυτή την ασυνήθιστη και σκληρή κατάσταση;
«Ίσως είμαι υπερβολικά τυχερός με τον περίγυρό μου, αλλά δεν έχω συναντήσει ούτε ένα άτομο που να χαίρεται για τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από τη EuroLeague. Τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, ο αποκλεισμός ενός από τους γίγαντες του ευρωπαϊκού μπάσκετ από το κορυφαίο τουρνουά της Ευρώπης ήταν ένα άδικο και λυπηρό γεγονός. Σίγουρα δεν κλαίμε. Για να είμαι ειλικρινής, υπολόγιζα ότι θα ήταν δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε, αλλά τελικά η ζωή μάς έχει φέρει τόσες πολλές προκλήσεις και εμπόδια που δεν έχουμε χρόνο να βαρεθούμε! Η δουλειά παραμένει έντονη και ενδιαφέρουσα, τόσο από πλευράς διαχείρισης όσο και από πλευράς ανταγωνισμού στη VTB League».

Πώς έχει επηρεάσει ο αποκλεισμός τη ψυχολογία και την κουλτούρα του οργανισμού; Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο ψάχναμε τις τρεις ομάδες που θα πλαισιώσουν την ΤΣΣΚΑ στο Final Four.
«Ελπίζω ότι η κουλτούρα και το σύστημα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Αυτό ακριβώς είναι το βασικό καθήκον μας σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Να διατηρήσουμε, δηλαδή, το υψηλό οργανωτικό επίπεδο και να είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη EuroLeague οποιαδήποτε στιγμή ως ένας σοβαρός και μεγάλος σύλλογος. Όσον αφορά το ηθικό, οι παίκτες και οι προπονητές δουλεύουν στις υπάρχουσες συνθήκες και επικεντρώνονται στους στόχους που έχουν μπροστά τους. Αυτά τα καθήκοντα δεν είναι εύκολα. Το επίπεδο του ανταγωνισμού στη VTB League είναι υψηλό, οι σύλλογοι αγωνίζονται σοβαρά για τον τίτλο, στηρίζονται σε σπουδαίους παίκτες και προπονητές. Δεν καταφέραμε να κερδίσουμε τη VTB League για δύο συνεχόμενες χρονιές και αυτό λέει πολλά. Η επιτυχία μας την περσινή σεζόν έφερε εξίσου μεγάλη χαρά με κάποιες επιτυχίες στη EuroLeague. Πρέπει να ζούμε το σήμερα και όχι να θρηνούμε για το χθες».

image

«Εκφράζουν τη λύπη τους για την απουσία της ΤΣΣΚΑ»

Υπήρχαν συγκεκριμένα μέτρα που λάβατε προκειμένου να διατηρήσετε την ηθική συνοχή των ανθρώπων που εμπλέκονται στο κλαμπ;
«Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Οι υπάλληλοί μας ζουν σε ένα κοινό πλαίσιο, κατανοούν τέλεια τις δυσκολίες και τα καθήκοντά τους. Μου φαίνεται ότι εκτός Ρωσίας, ακούγοντας και διαβάζοντας τις τοπικές ειδήσεις, δημιουργείται μερικές φορές μία λανθασμένη εντύπωση για ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Ζούμε και εργαζόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, είμαστε παθιασμένοι με τη δουλειά μας και την απολαμβάνουμε».

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σε προσωπικό επίπεδο αυτά τα δυόμιση χρόνια;
«Σε ό,τι αφορά τη δουλειά, ο σύλλογος δυσκολεύεται χωρίς το δικό του σπίτι, από τη στιγμή που το παλιό USH CSKA έχει κατεδαφιστεί και η κατασκευή ενός νέου γηπέδου καθυστερεί επ’ αόριστον. Πλέον ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιείται σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες. Υπάρχουν, επίσης, δυσκολίες με τη μεταφορά χρημάτων σε ξένους παίκτες και προπονητές λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικό σύστημα. Προσωπικά, μου λείπει η επικοινωνία με τους παίκτες της EuroLeague από όλες τις ομάδες, με εκείνους που έχουν παίξει στην ΤΣΣΚΑ και με εκείνους που απλώς γνωρίζω, με τις διοικήσεις των ομάδων, τους προπονητές, τους διαιτητές και τους απλούς φιλάθλους από την Ελλάδα, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Τα μηνύματα στο κινητό και τα τηλεφωνήματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή. Κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτές τις χώρες για επαγγελματικά ταξίδια, απλοί άνθρωποι έρχονται κοντά μου, εκφράζουν τη λύπη τους για την απουσία της ΤΣΣΚΑ από τη EuroLeague και εύχονται τη γρήγορη επιστροφή μας».

Ποιες είναι οι αρχές που σας καθοδηγούν σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνει τώρα η ΤΣΣΚΑ; Πώς διατηρείτε την ηρεμία και την αποφασιστικότητα στην ομάδα;
«Δεν θα χαρακτήριζα την τρέχουσα κατάσταση ως περίοδο κρίσης. Αντίθετα, είναι πρωτοφανής. Ο σύλλογος συνεχίζει να υφίσταται ως ένας κορυφαίος οργανισμός, διεκδικώντας τον τίτλο στη VTB League. Παρ’ όλο που η χρηματοδότησή μας έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της απουσίας μας από τη Euroleague, είμαστε ευγνώμονες στον ιδιοκτήτη μας, τη Nornickel, για την κατανόηση και την υποστήριξή τους».

image

«Θα μπορούσε τουλάχιστον να εξεταστεί η λύση της ουδέτερης έδρας»

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύετε ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποκλείστηκε για πολιτικούς λόγους; Και όχι για τα προβλήματα με τη βίζα, τις μετακινήσεις και την ασφάλεια;
«Η άποψή μου εδώ δεν είναι απαραίτητη, μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη ενημέρωση της EuroLeague για τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2022. Σε εκείνη την ανακοίνωση, τα logistics αναφέρονται ως οι κυριότεροι λόγοι. Επικαλέστηκαν, επίσης, τις αποφάσεις των Υπουργείων Αθλητισμού από 37 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν στις ομάδες από τη Ρωσία να αγωνίζονται στις χώρες τους. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ερμηνείες. Σας διαβεβαιώνω, πάντως, ότι αν υπήρχε επιθυμία από την πλευρά της EuroLeague, θα μπορούσε να είχε τουλάχιστον εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων σε ουδέτερα γήπεδα».
*Η ανακοίνωση της EuroLeague στις 16 Ιουνίου 2022 ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση ελήφθη λόγω των αυξημένων δυσκολιών για τις ομάδες που περιλαμβάνουν περιορισμούς και απαγορεύσεις στις αεροπορικές μετακινήσεις και στην έκδοση βίζας για Ρώσους υπηκόους».

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, λίγο πριν από το τζάμπολ της σεζόν 2024/25, το ενδεχόμενο επιστροφής στη EuroLeague στο άμεσο μέλλον είναι ρεαλιστικό ή ουτοπικό;
«Οι προβλέψεις μου θα είναι απλώς κενά λόγια, καθώς τίποτα δεν εξαρτάται από την ΤΣΣΚΑ και τις άλλες ρωσικές ομάδες. Η EuroLeague Basketball έχει εκφράσει την επίσημη θέση της μέσω ανακοίνωσης –όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές ενέργειες, η επιστροφή είναι αδύνατη. Ναι, μας λείπει πραγματικά η συμμετοχή στη EuroLeague. Από την άλλη πλευρά, κατά τη γνώμη μου, η τρέχουσα κατάσταση για τη EuroLeague είναι ακόμα χειρότερη απ’ ό,τι για την ΤΣΣΚΑ! Το τουρνουά έχει χάσει όχι μόνο ένα διάσημο κλαμπ, αλλά και μία τεράστια αγορά. Όσο περισσότερες χώρες καλύπτει η EuroLeague, τόσο πιο σταθερή, ενδιαφέρουσα και κερδοφόρα διοργάνωση είναι. Ο αποκλεισμός της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στον κόσμο, με πληθυσμό 150 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα! Σε αντίθεση με τις μικρές χώρες, για τις οποίες οι διεθνείς αγώνες συχνά αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για την προώθηση του μπάσκετ, οι μεγάλες χώρες δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Η Αμερική και η Κίνα είχαν πάντα τα δικά τους πρωταθλήματα, τώρα η Ρωσία έχει αναγκαστεί να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η VTB League διατηρεί το υψηλό της επίπεδο και έχει ζήτηση ανάμεσα στους φιλάθλους, τους επενδυτές και τους χορηγούς. Επίσης, προσελκύει ποιοτικούς ξένους παίκτες. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα πλεονεκτήματα σε αυτή την απομόνωση όσον αφορά την ανάπτυξη της δικής μας αγοράς, την ανάπτυξη των Ρώσων παικτών και προπονητών».

Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία ή ενέργεια που σκοπεύετε να αναλάβετε για να προωθήσετε την επιστροφή των ρωσικών ομάδων στη EuroLeague; Υπάρχει διάλογος με άλλες ομάδες ή φορείς;
«Βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συναντήσεις της EuroLeague σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον της διοργάνωσης. Δεν έχουμε κάνει ακόμα ουσιαστικές συζητήσεις για την επιστροφή μας, απλώς επειδή κατανοούμε ότι το ζήτημα εξαρτάται από την πολιτική κατάσταση. Όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω ήδη πει ότι το πρώτο που θα επιστρέψει είναι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε διεθνείς επαφές· τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δώσει πολλά φιλικά παιχνίδια με ομάδες της EuroLeague και του EuroCup, για την ώρα μόνο από τη Σερβία και την Τουρκία. Πολλοί Ευρωπαίοι συνάδελφοι είναι ψυχολογικά έτοιμοι να παίξουν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όμως τα γεγονότα εκτός του αθλητικού χώρου παρεμποδίζουν. Παρ' όλα αυτά, όταν πρόκειται για κάτι άλλο, όχι για παιχνίδια, οι άνθρωποι χαίρονται να μας βλέπουν στην Ευρώπη. Δεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη προσκλήσεις στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Βασίλη Σπανούλη, του Γιώργου Πρίντεζη, του Σέρχιο Ροντρίγκεθ καθώς και στο προσεχές τουρνουά "Under the stars", στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Όταν μου δίνεται η ευκαιρία, ανταποκρίνομαι με χαρά και έρχομαι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά από όσο θα ήθελα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι πολύ ευγνώμων στους συναδέλφους και φίλους μου για τις προσκλήσεις».

image

«Έχετε κάνει αυτή την ερώτηση στους αντιπάλους της Μακάμπι»;

Με το χέρι στην καρδιά. Και με βάση την τεράστια ιστορία και τον ρόλο της ΤΣΣΚΑ στη EuroLeague. Νιώσατε προδομένος-πληγωμένος για το ότι δεν είχατε την ευκαιρία να παίξετε σε ουδέτερη έδρα;
«Φυσικά, θεωρούμε αυτό που έγινε άδικο για μία ομάδα με τόσους τίτλους, για ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ στον κόσμο. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων συναδέλφων θεωρεί ότι η Euroleague είναι διαφορετική χωρίς τη συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό το ζήτημα βρίσκεται εκτός του αθλητικού πλαισίου. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε».

Μιλώντας, λοιπόν, πολύ απλά. Η Μακάμπι παίζει σε ουδέτερη έδρα, θα παίξει και τη νέα χρονιά σε ουδέτερη έδρα όμως η ΤΣΣΚΑ έχει αποκλειστεί. Είναι άδικο για την ομάδα σας;
«Μην μας φέρνετε αντιμέτωπους, αυτές είναι διαφορετικές περιπτώσεις. Όταν τέθηκε το ζήτημα, ψηφίσαμε υπέρ του να συνεχίσει η Μακάμπι να συμμετέχει στη EuroLeague, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό είναι το δίκαιο. Ειλικρινά εύχομαι στους Ισραηλινούς φίλους μας να τελειώσει γρήγορα και ειρηνικά η σύγκρουση και να μπορέσουν να παίξουν ήρεμα τους εντός έδρας αγώνες τους στο Τελ Αβίβ».

Υπάρχουν στιγμές που πιστεύετε ότι είστε μόνοι εναντίον όλων;
«Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Εκπροσωπώ τον τεράστιο σύλλογο της ΤΣΣΚΑ, τους παίκτες και τους προπονητές διαφορετικών γενεών. Εκπροσωπώ τη χώρα μου. Αλλά θα το τονίσω ξανά: δεν εμπλεκόμαστε σε καμία σύγκρουση και δεν νιώθουμε ότι είμαστε εμείς εναντίον κάποιου. Συνεργαζόμαστε με συναδέλφους και ελπίζουμε σε βελτίωση της κατάστασης στον κόσμο».

Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου. Αν παίζατε στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα, θα ήταν εύκολο για εσάς να παίξετε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή;
«Έχετε κάνει αυτή την ερώτηση στους παίκτες των ομάδων που αγωνίζονται εναντίον της Μακάμπι; Είμαι σίγουρος πως όχι. Θεωρώ λάθος να συνδέεται η ΤΣΣΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος αθλητικός σύλλογος με έναν πόλεμο. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την κατάσταση. Κάποιοι είναι υπερβολικά πολιτικοποιημένοι, ενώ άλλοι, σωστά, δεν μπερδεύουν τις έννοιες. Συνεχίζω να επικοινωνώ με πολλούς παίκτες της EuroLeague, όχι απαραίτητα πρώην παίκτες μας, και λυπούνται που δεν μπορούν να παίξουν εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και θυμούνται με αγάπη τις παλιές εποχές».

Ζηλεύετε, τρόπον τινά, τους συναδέλφους σας στο εξωτερικό, βλέποντας τις μεταγραφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια;
«Δεν υπάρχει καμία ζήλια. Αντίθετα, χαίρομαι ειλικρινά για την επιτυχία τους. Συνολικά, χαίρομαι για τον φίλο μου, τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος, χάρη σε μερικές εξαιρετικές προσωπικές κινήσεις, έχει επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης. Πάντα σημειώνω την επιτυχία του Ολυμπιακού, ο οποίος παραμένει κορυφαίος σύλλογος κάθε σεζόν και παράδειγμα αλύγιστου χαρακτήρα. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον και βλέπω πολλούς αγώνες της EuroLeague. Ειδικά από τη στιγμή που μεταδίδονται επίσημα στη Ρωσία».

image

«Σας σεβόμαστε πολύ αλλά θα εξετάσουμε πρώτα την αγορά της EuroLeague»

Πάμε και στο οικονομικό κομμάτι. Μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα; Πέρα από το πληγωμένο image του κλαμπ, ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος του αποκλεισμού;
«Αρκεί να πούμε ότι το κομμάτι του μπάτζετ από το οποίο πληρώνονται οι μισθοί των παικτών και των προπονητών έχει μειωθεί πάνω από τρεις φορές. Ο σύλλογος χάνει πολλά τόσο από την αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών όσο και από την ανάγκη κάλυψης των αναπόφευκτων εξόδων που συνδέονται με τη μεταφορά χρημάτων σε ξένους λογαριασμούς. Σας θυμίζω ότι δεν λαμβάνουμε χρήματα για νίκες στη EuroLeague και από τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά θέλω να σημειώσω ότι τα έξοδα έχουν επίσης μειωθεί, καθώς έχουμε λιγότερα ταξίδια, μεγάλες πτήσεις και "βαριά" συμβόλαια».

Πόσο δύσκολο είναι πλέον να πείσετε έναν ξένο παίκτη να παίξει μπάσκετ στη Μόσχα;
«Δεν χρησιμοποιούμε καμία προπαγάνδα. Φυσικά, η αγορά των παικτών για τις ρωσικές ομάδες έχει συρρικνωθεί. Παράλληλα, λαμβάνουμε προτάσεις από μάνατζερ για παίκτες που είναι έτοιμοι να παίξουν στη Ρωσία. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην πρόσκληση παικτών από την Ευρώπη, καθώς βρίσκονται υπό πίεση. Με τους Αμερικανούς είναι πιο εύκολο. Είναι απολύτως σαφές πως είναι πολύ πιο εύκολο να υπογράψεις παίκτες εάν συμμετέχεις στην EuroLeague, και αν στοχεύεις τακτικά στο Final Four, αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, προσπαθώ να παρακολουθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες της EuroLeague, και μερικές φορές και του EuroCup. Σημειώνω μερικούς ενδιαφέροντες παίκτες για τον εαυτό μου και φτιάχνω μια λίστα. Επικοινωνήσαμε με πολλούς από αυτούς τους παίκτες από αυτήν τη λίστα και, συνήθως, η απάντηση ήταν: "Σας ευχαριστούμε πολύ, σας σεβόμαστε πολύ, αλλά θέλουμε πρώτα να εξετάσουμε την αγορά της EuroLeague". Αυτό είναι φυσιολογικό, οι μπασκετμπολίστες επιλέγουν την καλύτερη διοργάνωση. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να τα παρατήσουμε· η διοίκηση των ρωσικών ομάδων προσπαθεί να διατηρήσει το brand και να μάθει να εργάζεται υπό νέες συνθήκες. Ο Νέναντ Ντιμιτρίεβιτς πήγε στην Ούνικς Καζάν από μία ομάδα του EuroCup όπου είχε δευτερεύοντα ρόλο, ακολούθως αναδείχθηκε MVP στη VTB League και επέστρεψε ξανά, αλλά με διαφορετικό ρόλο, σε ομάδα της EuroLeague. Υπάρχουν καλοί παίκτες στην αγορά, οι ομάδες μας μαθαίνουν να εργάζονται σε νέες συνθήκες. Το πρωτάθλημα της VTB League είναι πολύ ανταγωνιστικό».

Τι σας έχει λείψει περισσότερο αυτά τα δυόμιση χρόνια;
«Η συγκίνηση του να αγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο, διεκδικώντας τους πιο μεγάλους στόχους, είναι μοναδική. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στη VTB League, όταν είσαι δεσμευμένος από αυστηρούς περιορισμούς, σου επιτρέπει να ζήσεις εξίσου έντονες συναισθηματικές στιγμές. Επίσης, μου λείπουν τα ταξίδια και οι ευκαιρίες να έρχομαι πιο συχνά σε επαφή με τις τοπικές κουζίνες και τους πολιτισμούς των ευρωπαϊκών χωρών».

image

«Είμαι ευγνώμων στον Πιστιόλη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση»

Ποιες είναι οι ελπίδες και οι στόχοι σας για το μέλλον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του ρωσικού μπάσκετ γενικότερα; Βλέπετε ευκαιρίες μέσα από αυτή την κρίση;
«Ίσως τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους νέους παίκτες να αποδείξουν τον εαυτό τους. Υπάρχουν λιγότεροι ξένοι στη VTB League, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός γίνεται πιο δίκαιος. Ελπίζω ότι τα παιδιά θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες τους. Από την πλευρά των συλλόγων, υπάρχει επίσης ένα συγκεκριμένο όφελος: Το scouting και η ποιοτική επιλογή παικτών υπό τις συνθήκες μειωμένου ορίου ξένων παικτών γίνονται πλέον σημαντικοί παράγοντες στο παιχνίδι, και οι υπογραφές γίνονται πιο υπεύθυνες».

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδιά σας για την ΤΣΣΚΑ, δεδομένων των περιορισμών στην ευρωπαϊκή συμμετοχή;
«Οι βασικοί στόχοι μας είναι να διατηρήσουμε το γνωστό υψηλό επίπεδο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ως οργανισμό και να δούμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του USH CSKA, αν και το συγκεκριμένο κομμάτι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη EuroLeague, αναμένουμε να διατηρήσουμε το status μας ως μέτοχοι και ως ένα από τα κλαμπ που διαχειρίζονται τη διοργάνωση».

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον Έλληνα της ομάδας σας, τον προπονητή Ανδρέα Πιστιόλη. Που βίωσε την ΤΣΣΚΑ πολύ μεγάλες στιγμές και επέστρεψε σε μία ιδιαίτερη περίοδο για το κλαμπ.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Ανδρέα από τη συνεργασία μας για σχεδόν οκτώ χρόνια, πριν φύγει για την Γαλατασαράι. Πάντα τον θεωρούσα εξαιρετικό και υποσχόμενο επαγγελματία. Όταν χωρίσαμε, είπα ότι ήμουν σίγουρος ότι οι δρόμοι μας θα συναντηθούν ξανά. Και έτσι συνέβη. Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι ο Ανδρέας, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ομάδα μας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και αμέσως εντάχθηκε στη διαδικασία. Για πολλούς τότε, αυτή η κίνηση ήταν έκπληξη. Ήμασταν σίγουροι ότι η άφιξη του Πιστιόλη θα είχε θετική επίδραση στην κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, μετά από ένα καταστροφικό δεύτερο μισό της regular season στη VTB League, η ομάδα έπαιξε εξαιρετικά στα play-offs και επανέφερε το Belov Cup στη Μόσχα. Ο Ανδρέας αξίζει πολλή αναγνώριση γι' αυτό, και χαίρομαι που παραμένουμε μαζί».

@Photo credits: eurokinissi, VTB League Flickr