Ολυμπιακός: Τα 20 χρόνια των Αγγελόπουλων και οι 51 λέξεις που άλλαξαν την ιστορία

Ολυμπιακός: Τα 20 χρόνια των Αγγελόπουλων και οι 51 λέξεις που άλλαξαν την ιστορία

Το καλοκαίρι του 2004 στην Ελλάδα δε θα ξεχαστεί ποτέ. Από το Euro έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στο περιθώριο αυτής της αέναης μέθης, για τον Ολυμπιακό θα ξεκινούσε η νέα εποχή. Με βήματα σταδιακά που στο φινάλε οδήγησαν την ομάδα σε αυτό που είναι ως σήμερα. Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να αφήσει το μπασκετικό τμήμα, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ομάδα.

Κάτι που δεδομένα θα οδηγούσε στην αστάθεια, με τον Μίλαν Τόμιτς να αναλαμβάνει ρόλο παίκτη προπονητή. Μέχρι που δύο άγνωστα, έως τότε, ονόματα στον κόσμο των Πειραιωτών, έρχονται να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Ο λόγος φυσικά για τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, τους σημερινούς ισχυρούς άνδρες της ΚΑΕ.

Η ιστορία, όμως, δεν ξεκίνησε ακριβώς έτσι. Αφού το φθινόπωρο του 2004, ο Κόκκαλης τελικά ανακοίνωσε την επιστροφή του μέσω της σύμπραξης με τους Αγγελόπουλους, χωρίς όμως τη μεταβίβαση των μετοχών.

image

Ο Σεπτέμβριος του 2004

Φίλοι του Ολυμπιακού και του μπάσκετ, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος είχαν και την οικονομική επιφάνεια, αλλά και την καλώς εννοούμενη… τρέλα, να ασχοληθούν με την αγαπημένη τους ομάδα, στην προσπάθεια της επιστροφής από τα πέτρινα χρόνια. Βάζοντας μάλιστα χρήματα δίχως να έχουν στα χέρια τους τις μετοχές. Σίγουρα δε λειτούργησαν με το επενδυτικό ένστικτο αλλά με την καρδιά τους, κάνοντας συμφωνία κυρίων με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Δύο μέρες μετά την 27η Σεπτεμβρίου του 2004, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, έρχεται και η πρώτη επίσημη εμπλοκή του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ως Αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, μαζί με τον Ανδρέα Κορασίδη. Ο Γιώργος δε μετείχε τότε, αλλά το θέμα ήταν εντελώς τυπικό. Μάλιστα από τα ρεπορτάζ της εποχής είχε ήδη γίνει γνωστή η πρόθεσή τους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα κάλυπταν εκείνη.

Και από οπαδοί, αυτοί που πανηγύριζαν τις επιτυχίες των ομάδων του Ιωαννίδη και του Ίβκοβιτς, έγιναν άμεσα οι αιμοδότες του Ολυμπιακού, ο οποίος από την 8η θέση του πρωταθλήματος, έφτιαξε άμεσα ομάδα για να φτάσει ένα βήμα από το Final Four, όταν το σουτ του Παπαμακάριου βρίσκει σίδερο στο Τελ Αβίβ. Ο ερχομός παικτών όπως του Τάιους Έντνι, αποτελούσε μεν μια προοικονομία, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη συνέχεια.

1

Που τους έφερε έως το κατόπι των New York Times. Τι είχε συμβεί; Οι Αμερικανοί έψαχναν να βρουν πού αποφάσισε να πάει ο Τζος Τσίλντρες το καλοκαίρι του 2008 και όταν ξετύλιξαν το κουβάρι. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μέρα που θα έρθει ένας σούπερ σταρ στην Ευρώπη, όχι για κάποια άλλη ομάδα, αλλά για τον Ολυμπιακό. Ίσως πολύ σύντομα, ίσως τότε να καταλάβετε ότι σας μιλάω σοβαρά» ήταν τα λόγια του Παναγιώτη τότε.

image

Η μέρα που άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού

Τα παιχνίδια της μοίρας, όμως, έφεραν τις επιτυχίες στο λιμάνι από έναν διαφορετικό δρόμο. Ας δούμε όμως και πάλι το χρονολόγιο της ιστορίας. Χρειάστηκαν μόλις 51 λέξεις για να αλλάξουν οριστικά τον ρου της ιστορίας. «Μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Π.Α.Ε. και της Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός, κ. Σωκράτης Κόκκαλης, με τους κκ Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία για την μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός, με την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών μεταβίβασης των παραπάνω μετοχών».

Το σύνολο των μετοχών της ΚΑΕ Ολυμπιακός περνάει στα χέρια τους με κάθε επισημότητα στις 24 Ιουνίου του 2009. Όμως οι superteams δεν έχουν εγγύηση επιτυχίας και έτσι, ούτε ο ερχομός του Λίνας Κλέιζα φέρνει κάποιο μεγάλο τρόπαιο, μέχρι που ο ερχομός του Βασίλη Σπανούλη, με έναν χρόνο καθυστέρηση αλλάζει την ιστορία.

Οι «ερυθρόλευκοι» αφήνουν στην άκρη τα χρυσοποίκιλτα ρόστερ και το «my way» γίνεται όχι απλά ο δικός τους δρόμος, αλλά ένας οδηγός επιβίωσης για πολλές ομάδες στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός υπερνικά αντιπάλους, όχι με το μπάτζετ των δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά με το χτίσιμο ομάδων από την αρχή. Συστήνει παίκτες στην Ευρώπη και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση, με έξι παρουσίες σε Final Four από το 2009 έως το 2017 και κορωνίδα τις δύο back to back κατακτήσεις.

image

Το brand name που μεγάλωσε στα χέρια τους

Δε χρειάζεται υποδείξεις κανείς, για να δει πως ο Ολυμπιακός του 2004 με αυτόν του 2024 απέχει παρασάγγας. Θα ήταν αφελές άλλωστε, μιας και οι τάσεις της εποχής κάνουν τα πάντα να μοιάζουν διαφορετικά. Πόσο διαφορετικός θα ήταν όμως, χωρίς τη συμβολή των αδερφών Αγγελόπουλων;

Οι Πειραιώτες κατέκτησαν μεγάλους τίτλους και τρόπαια πολύ πριν την εμφάνισή τους. Καθιερώθηκαν όμως με τέτοιον τρόπο στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα υπό την προεδρία τους, που δεν μπορούν να υπάρξουν ενστάσεις και αστερίσκοι, στο πόσο μεγάλωσε το brand name. Το franchise του Ολυμπιακού έχει εκτοξευτεί με γεωμετρική πρόοδο. Με το επόμενοι «στοίχημα» να λέγεται «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», αφού οι Πειραιώτες θέλουν να εκσυγχρονίσουν στον απόλυτο βαθμό το γήπεδό τους, μία πηγή εσόδων για κάθε υγιή οικονομικά ομάδα. Κάτι που μπορεί να συμβεί όπως το έχουν οι Αγγελόπουλοι στο μυαλό τους, μονάχα αν αυτό περάσει στα χέρια του Ολυμπιακού.

Σε ένα franchise να μεγαλώνει όσο η κορυφή αποτελεί στόχος. Άλλες φορές θα έρθει, άλλες όχι. Αλλά ο Ολυμπιακός βρίσκεται κάθε χρόνο εκεί, στην ελίτ, πορευόμενος με τον δικό του τρόπο. Με τον κόσμο του κάθε στιγμή στο πλευρό του, δημιουργώντας έναν προορισμό ελκυστικό ακόμα και για παίκτες σαν τον Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος θέλησε να πιάσει λιμάνι και οι Αγγελόπουλοι δεν μπορούσαν να αρνηθούν.

1

Ο δρόμος της υπέρβασης οδηγεί στο παλάτι της σοφίας. Αν το φετινό καλοκαίρι αποτελεί μια αναγνώριση λαθών, θα το καταγράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Άλλωστε οι Πρόεδροι των Πειραιωτών ατοπήματα της πολιτικής τους, τα διορθώνουν δίχως… κρότο, όπως έγινε τις ανανεώσεις των συμβολαίων μεσούσης της περιόδου.

image

Η χρονιά ορόσημο

Ο σύλλογος συμπληρώνει τα 100 χρόνια της ιστορίας του. Οι ίδιοι μια εικοσαετία ενασχόλησης με την αγαπημένη τους ομάδα. Η επένδυσή τους, στην ουσία, δεν είχε ποτέ τη λογική του «επιχειρείν» ως προς το προσωπικό τους κέρδος. Διαβάζοντας όμως τα σημάδια, μπορεί το 2024 να αποτελεί ορόσημο για τους ίδιους και την ομάδα, που έβαζε πάντα στη διόπτρα της την κορυφή, όμως φέτος αυτή αποτελεί αυτοσκοπό.

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Αγγελόπουλους δανείστηκε τους στίχους του Άλκη Αλκαίου. «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την χαραυγή. Τώρα ξημέρωσε. Μερικοί γελούσαν όταν λέγαμε για τους τίτλους. Μαζί ομάδα και διοίκηση πέτυχε τους στόχους της» είπε από μικροφώνου το μακρινό 2012, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η οποία ήρθε στον απόηχο της τεράστιας επιτυχίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ολυμπιακός του 2024 δε βγαίνει από κάποιο σκοτάδι, θέλει όμως η επόμενη αυγή να τον φέρει ξανά στον δρόμο των επιτυχιών. Αυτών που αναζητά διαρκώς, όπως επιτάσσει το DNA του, ανανεώνοντας την αφετηρία του τον Σεπτέμβριο του 2024, μια μέρα σαν σήμερα.

@Photo credits: INTIME