Γουένιεν Γκέιμπριελ: Από τον εμφύλιο και το στρατόπεδο προσφύγων, στις ΗΠΑ για μια καλή ζωή και στον Παναθηναϊκό για μία καλύτερη
Εδώ και μερικές ώρες ο Γουένιεν Γκάμπριελ αποτελεί με κάθε επισημότητα τον νέο παίκτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος θα κληθεί κατά κάποιον τρόπο να αναπληρώσει το «κενό» (αλλά όχι και να «γεμίσει τα παπούτσια») του Ματίας Λεσόρ μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Γάλλου σέντερ.
Ένας παίκτης ο οποίος «συστήθηκε» φέτος στην Euroleague με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ αλλά είχε φροντίσει να βρεθεί στα παρκέ του καλύτερου πρωταθλήματος στον πλανήτη με 150 συμμετοχές σε επτά διαφορετικές ομάδες από το 2019 έως και πέρυσι το καλοκαίρι. Ένας παίκτης ο οποίος δεν αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά αλλά για να «γεμίσει» την «πράσινη» ρακέτα προσφέροντας την αθλητικότητα που είχαν ανάγκη οι «πράσινοι» μετά την «καταραμένη» στιγμή του Ματίας Λεσόρ κόντρα στη Μπασκόνια.
Ένας παίκτης ο οποίος «κουβαλάει» την δική του ιστορία. Εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Ειδικά εκτός. Από τα πρώτα δύσκολα χρόνια στο Σουδάν, την μετακόμιση στην Αίγυπτο λόγω του 3ου «εμφυλίου» πολέμου, τον θάνατο συγγενών του έως και την μετανάστευση στις ΗΠΑ για ένα καλύτερο «αύριο» μαζί με την οικογένειά του. Το Gazzeta ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής και καριέρας του Γουένιεν Γκάμπριελ...
Η σημασία του ονόματός του, η μετανάστευση και το «σοκ» με τον θάνατο του ξάδερφού του
Στις 26 Μαρτίου 1997 και δη στο Χαρτούμ, η Ρεμπέκα Γκακ έφερε στην ζωή τον Γουένιεν. Από τη πρώτη στιγμή ήξεραν ότι θα έπαιρνε αυτό το όνομα. Στη διάλεκτο «Ντίνκα» η οποία αποτελεί και την επίσημη γλώσσα στο Σουδάν, σημαίνει «σκούπισε τα δάκρυά σου» και αφορούσε τον θάνατο της αδερφής του. Μια αδερφή την οποία δεν πρόλαβε να γνωρίσει ποτέ καθώς έναν χρόνο πριν γεννηθεί ο Γκάμπριελ είχε χάσει τη ζωή της σε νηπιακή ηλικία.
Ο λόγος; Της είχαν δώσει οι γιατροί λάθος... φάρμακο με αποτέλεσμα να της στοιχίσει την ίδια της τη ζωή! Με το «σκούπισε τα δάκρυά σου» που είχαν επιλέξει οι γονείς του για το 4ο παιδί της οικογενείας, ήθελαν απλά και μόνο να «σκουπίσουν τα δάκρυά τους» να αφήσουν πίσω την οικογενειακή τραγωδία που είχαν βιώσει και να προχωρήσουν μπροστά. Όσο εύκολο ήταν. Που δεν ήταν καθόλου δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν στο Νότιο Σουδάν και έχοντας ζήσει τον «εμφύλιο» πόλεμο στην αφρικανική χώρα.
Δύο, μόλις εβδομάδες, μετά την γέννηση του Γουένιεν, οι γονείς του πούλησαν όλα τα υπάρχοντά τους και αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αίγυπτο. Και ας έπρεπε να ρίξουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής τους. Και ας έπρεπε να περάσουν πολύ δύσκολα χρόνια! Για τρία χρόνια η οικογένεια Γκάμπριελ έμενε σε στρατόπεδο προσφύγων! Για την ακρίβεια η μητέρα με τα τέσσερα παιδιά.
Η Ρεμπέκα Γκακ προσπάθησε επανειλημμένα να μεταφέρει την οικογένειά της μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η αίτησή τους εγκρίθηκε μόνο όταν ο πατέρας του Γκάμπριελ μπόρεσε να βρεθεί μαζί τους στο Κάιρο.
Και τότε έγινε το θαύμα! Η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Νιου Χάμπσαϊρ και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Μάντσεστερ όταν Γουένιεν ήταν σχεδόν τριών ετών. Μια πόλη η οποία είχε μεγάλο πληθυσμό από το Σουδάν. Αν και είχε ολοκληρωθεί το υπερατλαντικό ταξίδι, η προσαρμογή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά επειδή κανείς στην οικογένεια του Γουένιεν δεν μιλούσε αγγλικά.
Όμως στο Νιου Χάμπσαϊρ, ο Γουένιεν έμελλε να ζήσει το απόλυτο δράμα. Ο ξάδερφός του, Μπολ Μπέντζαμιν Μάντολ ήταν και ο καλύτερος φίλος του. Συνέχεια μαζί. Μεγάλωσαν μαζί στην Αίγυπτο. Μαζί στο στρατόπεδο των προσφύγων. Μαζί έκαναν όνειρα. Μαζί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Μαζί συνέχισαν να ονειρεύονται. Βέβαια δεν πήγαν μαζί σχολείο καθώς τα σπίτια τους είχαν μικρή απόσταση και αυτό ήταν και το μεγάλο του παράπονο. Ότι δεν κατάφεραν να υπάρξουν συμπαίκτες στην ίδια ομάδα.
Ώσπου το 2007 ο Μπολ πήδηξε από μια γέφυρα στον ποταμό Μέριμακ και κολύμπησε με μερικούς φίλους. Όμως δεν τα κατάφερε και βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό. Μετά τους γονείς του, ήταν ο πιο κοντινός άνθρωπος για τον Γουένιεν. Και μάλιστα προς τιμήν του έχει επιλέξει να φοράει σε όλη του τη ζωή το νούμερο «32» όταν και εφόσον είναι διαθέσιμο στις ομάδες του. Ήταν η στιγμή που τον στιγμάτισε όσο καμία άλλη...
Τα χρόνια πέρασαν. Ο Γουένιεν βρέθηκε στο λύκειο του «Τρίνιτι» και από εκεί άρχισε να φαντάζεται το ακαδημαϊκό και μπασκετικό μέλλον σε κάποιο κολέγιο. Και από εκεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ήξερε ότι ήθελε να παίξει μπάσκετ. Και είχε και έναν επιπλέον λόγο για να το κάνει. Για τον Μπολ.
Με την ομάδα μπάσκετ του Τρίνιτι, ο Νοτιοσουδανός σέντερ πραγματοποιούσε τη μία τρομερή εμφάνιση μετά την άλλη, με αποκορύφωμα της Senior χρονιά του, τη σεζόν 2015-16. Όταν και είχε εξωφρενικά στατιστικά με 22 πόντους, 14 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ και 7 τάπες κατά μέσο όρο! Αμέσως τα μεγάλα κολέγια της χώρας έσπευσαν να τον αποκτήσουν. Βρέθηκε ανάμεσα στα 15 καλύτερα ονόματα recruit το 2016, ανάμεσα στους Τζέισον Τέιτουμ, Μπαμ Αντεμπάγιο, Μαλίκ Μονκ, Ντε'Ααρον Φοξ, Λάουρι Μάρκανεν, Τζάρετ Άλεν, Μάιλς Μπρίτζες, Μαρκέλ Φουλτζ και Λόνζο Μπολ.
Πολλά ήταν τα major κολέγια που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους Όπως ήταν το Μέριλαντ, το Ντιουκ, το Uconn, το Πρόβιντενς και το Κεντάκι του διάσημου Τζον Καλιπάρι. Η απόφαση είχε παρθεί από τον Οκτώβριο του 2015. Κεντάκι! Εκεί όπου κατέληξαν και οι Αντεμπάγιο, Μονκ, Φοξ, με τους οποίους ο Γκέιμπριελ υπήρξε συμπαίκτης στο NCAA. Όπως και με τον πρώην παίκτη του Αμαρουσίου, Αϊζάια Μπρίσκο!
Στους «Wildcats» έμεινε δύο χρόνια με 75 ματς στο σύνολο, 20.3 λεπτά συμμετοχής, 5.7 πόντους, 5.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και 43% εντός παιδιάς. Και έχοντας πολλά παράπονα από τον Καλιπάρι θεωρώντας τον υπεύθυνο που δεν εξελίχθηκε και δεν μπόρεσε να επιλεγεί στο draft του 2018. Ασχέτως εάν κατάφερε σε πρώτη φάση να βρει two way συμβόλαιο στους Σακραμέντο Κινγκς μετά την παρουσία του στο Summer League. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να αγωνιστεί καθόλου στο ΝΒΑ τη σεζόν 2018-19, την οποία και «πέρασε» στην G-League με τους Stockton Kings, τη θυγατρική ομάδα του Σακραμέντο.
Η «τάξη» του 2016, το Κεντάκι και το «φταίξιμο» του Καλιπάρι
Το ΝΒΑ, ο... Κέντρικ Ναν η αποθέωση του Λεμπρόν και η εθνική του Νοτίου Σουδάν
Τη σεζόν 2019-20 και αφου είχε γίνει εγγυημένο το συμβόλαιό του, ο Γκέιμπριελ δόθηκε με τη μορφή trade στους Πόρτλαντ Μπλέιζερς μαζί με τους Αρίζα, Σουάνινγκαν και χάρη των Κεντ Μπέιζμορ και Άντονι Τόλιβερ. Εκείνη τη χρονιά αγωνίστηκε σε 30 ματς του NBA έχοντας κατά μέσο όρο 2.1 πόντους και 1.7 ριμπάουντ ανά 7.8 λεπτά συμμετοχής, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά υπέγραψε στους Πέλικανς με 21 παιχνίδια (3.4π., 2.6 ριμπ.) ανά 9.2 λεπτά στο παρκέ.
Η χρονιά που ακολούθησε δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή καθώς «βολόδερνε» στο ΝΒΑ υπογράφοντας κατά κύριο λόγο 10ήμερα συμβόλαια και χωρίς να βρει μια σταθερότητα. Κάτι που έγινε τον Μάρτιο του 2022. Το two-way συμβόλαιο με τους Λος Άντζελες Λέικερς μετατράπηκε σε εγγυημένο έναν μήνα αργότερα και έκτοτε βρέθηκε σ' ένα περιβάλλον όπου τον εμπιστεύονταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τους «Λιμνανθρώπους» αγωνίστηκε σε 87 ματς (σ.σ. τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο NBA) και «γράφοντας» τα καλύτερα νούμερά του με 5.7 πόντους και 4.2 ριμπάουντ ανά 15.3 λεπτά συμμετοχής.
Εκεί όπου ήταν συμπαίκτης και με τον Κέντρικ Ναν! Μάλιστα πέρασαν πολλά λεπτά μαζί στο παρκέ διατηρώντας μια εξαιρετική σχέση από εκείνη την περίοδο. Μια χρονιά όπου ο Γουένιεν Γκέιμπριελ πήρε και έμαθε πολλά από τους διάσημους συμπαίκτες του εκείνη τη σεζόν όπως φυσικά ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Άντονι Ντέιβις και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ: «Είναι σαν μικρός μου αδερφός. Περάσαμε πολύ καλά στο Λος Άντζελες. Εύθυμος και χαρισματικός τύπος. Αγαπάει πολύ το παιχνίδι» είπε πει ο Λεμπρόν για τον Νοτιοσουδανό σέντερ ενώ είχε υπογραμμίσει ότι «του έχω πει πόσο περήφανος είμαι για εκείνον και να συνεχίσει το ταξίδι του στο μπάσκετ. Αποτελεί έμπνευση για τα αδέρφια του από εκεί που κατάγεται...»
Πάντως στους Λος Άντζελες Λέικερς έπρεπε να αποχωριστεί το «32» που τον συνόδευε σε όλη την καριέρα και σε όλες τις ομάδες του καθώς φυσικά είχε αποσυρθεί στην οροφή της «Crypto.com Arena» προς τιμήν του «Μάτζικ» Τζόνσον.
Ο Γκέιμπριελ ωστόσο αποτέλεσε μέλος της καταπληκτικής ομάδας του Νοτίου Σουδάν στο Mundobasket του 2023, απ' όπου και η εθνική ομάδα της χώρας του κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρί. Στα παρκέ των Φιλιππίνων, εκεί όπου το Νότιο Σουδάν τερμάτισε στην 17η θέση, είχε κατά μέσο όρο 9.2 πόντους, 6.8 ριμπάουντ και 2.6 τάπες, με 61% στα δίποντα ανά 23 λεπτά συμμετοχής.
Αντίστοιχα η ομάδα της Αφρικής τερμάτισε στην 9η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Γκέιμπριελ να αποτελούσε και πάλι σημαντικό κομμάτι της εθνικής του, καθώς βρισκόταν στο παρκέ ανά 22 λεπτά με 5.7 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 τάπες κατά μέσο όρο, σουτάροντας με 50% στα δίποντα. Ο Νοτιοσουδανός έψαχνε την ευκαιρία και στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δη στην Euroleague.
H Μακάμπι ήταν η ομάδα που τον εμπιστεύτηκε, όμως ένα τραυματισμός τον κράτησε αρκετά πίσω με αποτέλεσμα να χάσει έδαφος και να μην «πατήσει» καλά στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε όλα και όλα 9 παιχνίδια έχοντας κατά μέσο όρο 15:06 λεπτά συμμετοχής με 5.8 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.1 τάπες, σουτάροντας με σχεδόν 54% στα δίποντα.
Πώς είναι, όμως, σαν παίκτης ο Γουένιεν Γκέιμπριελ; Πώς κινείται στο παρκέ; Πώς σκοράρει και πώς αμύνεται; Με την βοήθεια του Hudl/Instat το Gazzetta «σκιαγραφεί» το παιχνίδι του Νοτιοσουδανού σέντερ, τόσο όσον αφορά την επίθεση όσο και όσον αφορά την άμυνά του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για επιθετικό παίκτη. Παίρνει μετρημένες προσπάθειες και αυτές ύστερα από «δημιουργία» των γκαρντ. Δεν είναι ο παίκτης που έχει τη «δική του» φάση και αυτό είναι κάτι που έχει δείξει η μέχρι σήμερα καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο. Αντίθετα πρόκειται για έναν αθλητικό ψηλό, με αμυντικές αρετές και τρομερή έφεση στα ριμπάουντ (κυρίως στα επιθετικά) και στα μπλοκ. Μπορεί να παίξει άμυνα με αλλαγές (αν και ο Παναθηναϊκός δεν το συνηθίζει) χάρη στο μάκρος του, ενώ ανταποκρίνεται σε δυνατά σκριν και επιθετικά hedge out. Αντίθετα υστερεί στην «post up» άμυνα απέναντι σε βαριά κορμιά.
To Shot Chart του Γκέιμπριελ στην Euroleague
To Shot Chart του Γκέιμπριελ στο ΝΒΑ
Φέτος ο Γκέιμπριελ έχει τέσσερις τρόπους προκειμένου να απειλήσει. Ο πιο σύνηθες είναι τα pcik n roll τελειώνοντας τις φάσεις με δυναμικά «dive» στο καλάθι, προσφέροντας 1.5 πόντο ανά 1.4 κατοχές. Ο δεύτερος αφορά και το ένστικτό του στο επιθετικό ριμπάουντ, καθώς έδινε στην Μακάμπι 1.3 πόντους ανά 1.3 κατοχές σε καταστάσεις «putback», δηλαδή καλάθι με φόλοου ύστερα από άστοχο σουτ (είτε του ίδιου, είτε) συμπαικτών του. Επιλέγει πολλές φορές το «off ball» και αυτό αποτυπώνεται από το 14.3% των κατοχών του με 0.6 πόντους ανά 0.9 κατοχές, ενώ έχει και ένα 10.2% των κατοχών με catch and drive (0.2 πόντοι ανά 0.7 κατοχές). Αντίθετα δεν επιλέγει σχεδόν ποτέ το «ποστάρισμα» κάτι που αποτυπώνεται από τις μόλις 0.6 κατοχές
Στο NBA ακόμα περισσότερο δεν έπαιζε με πλάτη έχοντας μόλις 17 κατοχές σε όλη την καριέρα του στην άκρη του Ατλαντικού! Αντίθετα είχε δώσει 126 πόντους σε 127 κατοχές με off ball κινηση και άλλους 122 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ! Συν το αγαπημέμο του Pick n Roll ως «diver» με 104 πόντους σε 89 κατοχές στο ΝΒΑ. Αν και τότε υπήρχε στο ρεπερτόριό του και το catch and shoot με 78 πόντους σε 88 κατοχές συνολικά.
Από εκεί και πέρα, και όπως έχει αποδείξει και κατά τη διάρκεια της καριέρας του, περιορίζει αρκετά τις pick n roll επιθέσεις των αντιπάλων, έχοντας αφήσει 86 πόντους σε 91 κατοχές συνολικά στην καριέρα του στο NBA. Και το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικό γιατί αναλογικά ήταν ο τρόπος με τον οποίο έπαιρναν οι αντίπαλες ομάδες τους περισσότερους πόντους (0.95 ανά κατοχή) σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τους.