Έντουιν Μόουζες: Tα «13 Βήματα» για έναν επαναστάτη εντός κι εκτός στίβου
Την Κυριακή (17/11) παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του DOC NYC Festival στη Νέα Υόρκη, η ταινία - ντοκιμαντέρ «Moses - 13 Steps», που έχει να κάνει με τη ζωή ενός μυθικού αθλητή, του Έντουιν Μόουζες.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ δεν είναι τυχαίος, ο 69χρονος σήμερα Αμερικανός έφερε επανάσταση στα 400μ. εμπ., καταφέρνοντας να τρέχει με 13 διασκελισμούς ανάμεσα στα εμπόδια, έγραψε ιστορία.
Παράλληλα, στην ταινία του Γερμανού, Μίκαελ Βεχ, παρουσιάζεται η πλούσια δράση του Έντουιν Μόουζες για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για ισότητα και δικαιοσύνη.
Αήττητο εννέα χρόνων, εννέα μηνών και εννέα ημερών!
To 1976 o Mόουζες έγινε ο πρώτος αθλητής που επιχείρησε να τρέξει με 13 βήματα ανάμεσα στα 10 εμπόδια και με πέρασμα πάνω από το εμπόδια με το αριστερό πόδι, μια τεχνική που υπέγραψε την καριέρα του.
Η μείωση των διασκελισμών ανάμεσα στα εμπόδια, έγινε τάση που εξελίχθηκε μέσα στον 20ό αιώνα. Το 1952 ο Αμερικανός, Τσαρλς Μουρ ήταν ο πρώτος που επιχείρησε το πλάνο των 13 βημάτων, αλλά το κατάφερε μόνο μέχρι το 5ο εμπόδιο.
Ο Σοβιετικός, Γιούρι Λιτούγιεφ το 1954 έτρεξε με το ίδιο σχέδιο στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όμως στο 9ο εμπόδιο δεν άντεξε, έχασε τον ρυθμό του και τραυματίστηκε.
Όμως ο Μόουζες και με σύμμαχο τη σωματοδομή του και με ύψος στο 1,88μ. το πέτυχε, παρότι είχε ένα πρόβλημα να λύσει: Πώς να διατηρήσει τον φυσικό του βηματισμό των 2,70μ. που μειωνόταν στα 2,30μ. εξ αιτίας της κόπωσης στη διάρκεια της κούρσας ή έστω να τον διατηρήσει στα 2,40μ. για να βγει το πλάνο των 13 διασκελισμών.
Ο ίδιος είχε δηλώσει πως χρειαζόταν 12 διασκελισμούς, με εναλλαγή των ποδιών στο πέρασμα των εμποδίων, προκειμένου να τρέξει κάτω από τα 47 δευτερόλεπτα, κάτι που δεν επιχείρησε ποτέ σε αγώνα.
Όπως και να έχει ο Μόουζες, με βάση τα «13 Βήματα» «έχτισε» μια μεγαλειώδη καριέρα.
Δημιούργησε ένα αήττητο για εννέα χρόνια, εννέα μήνες και εννέα ημερών από τις από τις 26 Αυγούστου 1977 έως τις 4 Ιουνίου 1987, κατακτώντας την 1η θέση σε 122 διαδοχικούς αγώνες, για το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του στίβου, ενώ συνολικά είχε 178 νίκες σε 187 κούρσες!
Ενα σερί που άρχισε μετά την ήττα από τον Δυτικερμανό, Χάραλντ Σμιντ, όταν ο Μόουζες είχε σκοντάψει στο 9ο εμπόδιο. «Λάθος μου, δεν θα το ξανακάνω» και τήρησε την υποσχέσή του.
Σε αυτό το διάστημα ο Μόουζες κατέκτησε τον ολυμπιακό τίτλο στο Λος Αντζελες το 1984, είχε προηγηθεί αυτό στο Μόντρεαλ το 1976 και αν δεν υπήρχε το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ το 1980, ίσως να ήταν ολυμπιονίκης και στο Μόσχα.
Παράλληλα, έγινε δις παγκόσμιος πρωταθλητής (Ελσίνκι 1983, Ρώμη 1987), ενώ πέτυχε τέσσσερις φορές παγκόσμιο ρεκόρ, με τελευταίο τα 47.02 στο Κόμπλεντζ της Γερμανίας στις 31/8/1983, επίδοση που αντιστοιχεί σήμερα με την η 6η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.
Το ρεκόρ του έπεσε έπειτα από εννέα χρόνια από τον Κέβιν Γιανγκ με 47.02 στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992, όταν έτρεξε με 12 διασκελισμούς.
Ο Μόουζες πέρα από τα εμπόδια
Ο Μόουζες συνηθίζοντας να φορά μεγάλα σκούρα γυαλιά και κολιέ και υπήρξε μια εμβληματική αφροαμερικανική φιγούρα στους στίβους, όμως είχε και συνεχίζει να έχει έντονη δράση, από τη στιγμή που αποχώρησε από την ενεργό δράση μετά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1988.
Προχώρησε σε εκστρατεία για να επιτρέψει στους αθλητές να γίνουν επαγγελματίες σε μια μεταβατική ερασιτεχνική εποχή, συνέβαλε σε πολιτικές κατά του ντόπινγκ, πήρε θέση κατά του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική κι αυτα μεταφέρονται στο «Moses - 13 Steps».
Το 1981 ήταν ο πρώτος που έλαβε το βραβείο «Jesse Owens», ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο «Laureus Lifetime Achievement».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.