Στίβος: Τα Κυπριακά «αστέρια» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανοιχτού Στίβου

trajkovic
Η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της Ρώμης βρίσκεται προ των πυλών. Σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές Μίτινγκ, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι Κύπριοι οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας και θα τιμήσουν το εθνόσημο. Το Gazzetta Cyprus εμβαθύνει στη ταυτότητα του κάθε αθλητή ο οποίος θα αγωνιστεί στην Ρώμη.

«Προ των πυλών» είναι η μεγάλη διοργάνωση στίβου που διεξάγεται στη Ρώμη από τις 7 ως 12 Ιουνίου. Μετά από την παρουσίαση των προγράμματος και των ημερών και ωρών που αγωνίζονται οι αθλητές μας, πάμε να δούμε την ταυτότητα του κάθε αθλητή μας που θα αγωνιστεί στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Μίλαν Τραΐκοβιτς

Τα λόγια είναι περιττά πολλές φορές, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον διεθνώς αναγνωρισμένο Τραΐκοβιτς. Ο 32χρονος εισέρχεται στο Τουρνουά, έχοντας ως στόχο όπως κάθε φορά το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, και γιατί όχι, την διάκριση. Ο Μίλαν, θα αγωνιστεί στα 110μ μετ' εμποδίων Η φετινή καλύτερη επίδοσή του είναι τα 13.50 με τον ίδιο πάντα να θέλει να ανεβάσει τον πήχη και να προκριθεί στον τελικό με μια δυνατή επίδοση. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ατομικό ρεκόρ του, είναι στα 13.25 και καταγράφηκε στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2017. Το καλύτερο πλασάρισμα του ο Μίλαν Τράικοβιτς, το έχει από το 2016 στο Άμστερνταμ, όταν τερμάτισε 5ος στον τελικό των 110μ. με εμπόδια. Ο κορυφαίος εμποδιστής μας στην ιστορία θα φτάσει φέτος τις πέντε (5) συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, περνώντας στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, Ο Τραΐκοβιτς, ξεκινάει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις το Σάββατο 8 Ιουνίου, στον ημιτελικό των ανδρών, με ώρα έναρξης της 21:38. Σε περίπτωση πρόκρισής του, ο τελικός διεξάγεται στις 23:18.

trajkovic 2

Αμίν Χαντίρι

O 35χρονος Αμίν Χαντίρι, εισέρχεται στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για να αγωνιστεί στον ημιμαραθώνιο (21.0975μ) δίχως να έχει παρευρεθεί σε άλλον τέτοιον αγώνα φέτος. Έτσι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη φετινή επίδοση. Το ατομικό του ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο είναι 1 ώρα, 5 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα(1:05:37) που κατέγραψε στην Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2022. Φυσικά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι έχει στεφθεί 11 φορές (!) Παγκύπριος πρωταθλητής. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει προκριματικός γύρος και ημιτελικοί, έτσι ο Χαντίρι που θα βρεθεί απευθείας στην τελική φάση, θα τρέξει στις 10:00 ΠΜ την Κυριακή 8 Ιουνίου. Ο Αμίν Χαντίρι θα καταγράψει την 4η συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου.

Βασίλης Κωνσταντίνου

Με φετινή καλύτερη επίδοση τα 2.16μ που κατέγραψε στην Τσεχία τον Φεβρουάριο, ο Βασίλης Κωνσταντίνου εκπροσωπεί την χώρα μας στοχεύοντας σε βελτίωση των φετινών ατομικών ρεκόρ του και φυσικά, είσοδο στον μεγάλο τελικό του Ύψους. Το ρεκόρ καριέρας του 32χρονου αγωνιστή του άλματος εις ύψος, είναι τα 2.28μ τα οποία έχει καταγράψει δις στην καριέρα του σε back to back χρονιές, τον Φλεβάρη του 2016 στην Τσεχία και τον Ιούλιο του 2017, στην Ελλάδα και την Καβάλα. Ο Κωνσταντίνου αγωνίζεται στον προκριματικό γύρο την Κυριακή 9 Ιουνίου.

basilhs konstantinou

Απόστολος Παρέλλης

O 38χρονος δισκοβόλος μπαίνει στο μίτινγκ της Ρώμης, ευελπιστώντας στην καλύτερη δυνατή παρουσία, με τα καλύτερα δυνατά φόντα. Με φετινή βέλτιστη επίδοση την ρίψη του δίσκου στα 62,61μ ο Παρελλής αναζητάει την υπέρβαση του εαυτού του κάτι που έχει τις δυνατότητες να καταφέρει. Το ατομικό ρεκόρ του είναι τα 66.32μ τον Σεπτέμβρη του 2019 στην Ντόχα του Κατάρ. Ο ρέκορντμαν των συμμετοχών σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Απόστολος Παρελλής φέτος θα παρευρεθεί στο 7ο του τουρνουά, καταγράφοντας ένα πραγματικά συγκλονιστικό στατιστικό. Το 2018 στο Βερολίνο, στην 5η συμμετοχή του, πέρασε στον τελικό της δισκοβολίας, κατακτώντας την 8η θέση, κάτι που επανέλαβε και το 2022 στο Μόναχο. Το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουνίου ο Παρελλής, σε ώρα που δεν έχει ακόμα καθοριστεί, θα αγωνιστεί στα προκριματικά, ενώ ο τελικός του δίσκου θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας.


parellis

Ολίβια Φωτοπούλου

Η Ολίβια Φωτοπούλου φέτος, θα έχει παρουσία σε δυο αγωνίσματα, τόσο στα 100μ όσο και στα 200μ στοχεύοντας και στα δυο στο καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Με φετινές καλύτερες επιδόσεις τα 11.34 στα 100μ και τα 23.07 στα 200μ, η 27χρονη διεκδικεί διπλή πρόκριση σε τελικό, κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο. Το ατομικό ρεκόρ της Φωτοπούλου στο καθένα από τα δυο αγωνίσματα στα οποία θα συμμετάσχει είναι τα 11.25 στα 100 μέτρα που κατέγραψε τον Ιούλιο του 2023 στη Κύπρο και τα 22.65 που «έπιασε» στη Βουδαπέστη τον Αύγουστο του ιδίου έτους. Σε κάθε περίπτωση μια πρόκριση σε διπλό τελικό είναι ένα πραγματικά ονειρικό σενάριο. Η Κύπρια αθλήτρια θα αγωνιστεί απευθείας στην ημιτελική διαδικασία, καθώς λόγω τις κατάταξής της στην λίστα, «Στο δρόμο για την Ρώμη», "γλιτώνει" τον προκριματικό γύρο.

olivia fotopoulou

Ναταλία Χριστοφή

Στα 100μ μετ' εμποδίων θα αγωνιστεί η Ναταλία Χριστοφή. Με φετινή ύψιστη απόδοση τα 13.12, η Χριστοφή θέλει να ελπίζει στην πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Η 27χρονη έχει ως προσωπικό ατομικό ρεκόρ τα 12.84 που κατέγραψε σε αγώνες στη Πολωνία τον Ιούνιο του 2023. Αυτό το ρεκόρ θα χρειαστεί να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει για να προκριθεί η Ναταλία Χριστοφή. Θα τρέξει το Σάββατο 8 Ιουνίου για την ημιτελική φάση, ενώ ο τελικός, σε περίπτωση που φυσικά περάσει και βρεθεί σε αυτόν, είναι προγραμματισμένος για την ίδια ημέρα.

natalia christofi

Φιλίππα Φωτοπούλου

Η μοναδική εκπροσώπηση της Κύπρου στο μήκος, Φιλίππα Φωτοπούλου, θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκρισή της στον μεγάλο τελικό του αγωνίσματος. Η 27χρονη, έχοντας φετινή καλύτερη επίδοση τα 6.57μ, θέλει να ελπίζει στην πολυπόθητη συμμετοχή της στην τελική διαδικασία. Ρεκόρ καριέρας της στο μήκος είναι τα 6.79 που κατέγραψε τον Μάιο του 2022 στην Καλλιθέα της Αθήνας. Η Φιλίππα θα αγωνιστεί την Τρίτη 11 Ιουνίου για τον προκριματικό γύρο , με τον τελικό να διεξάγεται την Τετάρτη το βράδυ, ασφαλώς με όλους να ευχόμαστε να έχουμε κυπριακή παρουσία σε αυτόν.

filippa fotopoulou

Βαλεντίνα Σάββα

Τελευταία αθλήτρια που θα φορέσει το εθνόσημο στη Ρώμη, η Βαλεντίνα Σάββα, θα μας εκπροσωπήσει στη Σφυροβολία. Η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης σε Under κατηγορίες ηλικίας (U18, U20), η Σάββα, μόλις 19 ετών, με τους καλύτερους οιωνούς θα παλέψει για να διαπρέψει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου. Φετινή καλύτερη ρίψη της ήταν στα 67,87μ, στο Παγκρήτιο του Ηρακλείου τον Φεβρουάριο. Το ατομικό ρεκόρ της μάλιστα είναι αυτό, στοχεύοντας προφανώς να το ξεπεράσει στο ερχόμενο μίτιννγκ. Τα όρια της ρίψης τα οποία πρέπει να ξεπεράσει για να προκριθεί στους τελικούς της Ρώμης δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί, με την Σάββα να ρίχνεται στην μάχη το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου.

valentina savva

Αναφορά θα κάνουμε και στην Δάφνη Γεωργίου, η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν το 9ο μέλος της Κυπριακής αποστολής κερδίζοντας την πρόκρισή της στη Ρώμη, λόγω ενός θέματος τραυματισμού που έχει θα απουσιάζει από το Μίτινγκ, όπως κατέληξε έπειτα από συνεννόηση με τον προπονητή της Αντώνη Γιαννουλάκη. Θα ήταν άδικο για τον κόπο και τις προσπάθειές της να μη γίνει ξεχωριστή υπογράμμιση στο πρόσωπο μιας τόσο δυνατής αθλήτριας.

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως τα όρια προκρίσεων στις επόμενες φάσεις για ρίψεις και άλματα δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί από την διοργάνωση.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, SAVVIDES PRESS SPORTS PHOTOGRAPHERS LTD / SAKIS SAVVIDES

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα