Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου: Τα μετάλλια της Ελλάδας πριν τη Ρώμη

tzengko

bet365

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου μετράει αντίστροφα για την επίσημη έναρξή του, με την Εθνική ομάδα στίβου να έχει δώσει βροντερά το «παρών», θέλοντας να συνεχίσει τις καλές παρουσίες.

Στο στάδιο Ολίμπικο θα βρεθεί η ελληνική αποστολή του στίβου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου. Η «γαλανόλευκη» με γεμάτη αποστολή θέλει να διευρύνει τον αριθμό μεταλλίων στην εν λόγω διοργάνωση, έχοντας ως οδηγούς τις καλές πορείες έχοντας σε Μόναχο (2022) και Βερολίνο (2018).

Λίγο πριν την έναρξης της διοργάνωσης στην «Αιώνια Πόλη» το Gazzetta σας βάζει σε κλίμα... μεταλλίων, αναφέροντας συνοπτικά τις παλιότερες επιτυχίες της ελληνικής αποστολής σε προηγούμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο... πήχης χαμηλά έως τα τέλη του 20ου αιώνα

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξεκίνησαν το 1934, με την Εθνική στίβου να είναι παρούσα από την πρώτη διοργάνωση. Μάλιστα, πανηγύρισε και το πρώτο μετάλλιο, με τον Χρήστο Μάντικα να βγαίνει τρίτος στην κούρσα 400μ. με εμπόδια και να καταγράφει το πρώτο βάθρο για την Ελλάδα.

Το επόμενο μετάλλιο για την Εθνική άργησε και ήρθε μετά από 32 χρόνια. Στην Βουδαπέστη το 1966, ο Χρήστος Παπανικολάου με επίδοση 5,05μ. στο επι κοντώ ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ακολούθησε ένα ασημένιο στο Ελσίνκι (1971) για να έρθει το πρώτο χρυσό από την Άννα Βερούλη στην Αθήνα το 1982 η οποία με επίδοση 70,02μ. στο ακόντιο άκουσε τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στο ελληνικό κοινό. Την ίδια χρονιά, η Ελλάδα πανηγύρισε ένα ακόμη μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα με την Σοφία Σακοράφα να ανεβαίνει μαζί με την Βερούλη στο βάθρο φορώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Έως το τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου για τον 20ο αιώνα, στην Βουδαπέστη το 1998, η ελληνική αποστολή πανηγύρισε τέσσερα μετάλλια. Τρία χάλκινα (Ελσίνκι 1994 (1) και Βουδαπέστη (2) και ένα χρυσό (Βουδαπέστη).

Αναλυτικά ο αριθμός μεταλλίων αυτή την περίοδο:

  • Χρυσά: 2
  • Ασημένια: 1
  • Χάλκινα: 6

Η εκτόξευση με... πρωτεύουσα το Μόναχο

Ο νέος αιώνας μπήκε και έδωσε άλλη αύρα στον ελληνικό στίβο. Δεν είναι τυχαίο που στο πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, στο Μόναχο το 2002, η Ελλάδα πανηγύρισε έξι μετάλλια εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν χρυσά και τα δύο χάλκινα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Γκέτεμποργκ, η ελληνική αποστολή προσέθεσε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο με τον Περικλή Ιακωβάκη στα 400μ. με εμπόδια και τις Φανή Χαλκιά και Πηγή Δεβετζή να προσθέτουν δύο ασημένια σε 400μ. εμπόδια και τριπλούν αντίστοιχα.

Από το 2012 στο Ελσίνκι, όπου ήταν το επόμενο μετάλλιο της Ελλάδας μετά το Γκέτεμποργκ, ακολούθησε η πιο λαμπρή δεκαετία για τα ελληνικά χρώματα στον ανοικτό στίβο. Οκτώ χρυσά, πέντε ασημένια και τρία χάλκινα είναι ο απολογισμός πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ρώμη.

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες κατακτήσεις, αφού στην συλλογή της έχει δύο χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια. Ο Μίλτος Τεντόγλου το 2018 στο Βερολίνο έγινε ο νεότερος Έλληνας αθλητής που κερδίζει μετάλλιο καθώς ήταν 20 ετών και 143 ημερών και αυτή τη στιγμή μετράει δύο σερί χρυσά. Η Ελίνα Τζένγκο το 2022 η νεότερη Ελληνίδα στα 19 της έτη και 352 ημέρες και με επίδοση 65,81μ. κατέκτησε το χρυσό.

Εννοείται στη λίστα με τα χρυσά είναι η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με δύο μετάλλια στο Μόναχο το 2022 και η Βούλα Παπαχρήστου, η οποία έχει και ένα χάλκινο. Μετάλλια τη δεκαετία αυτή κατέκτησαν επίσης η Μαρία Μπελιμπασάκη, η Νικόλ Κυριακοπούλου και ο Δημήτρης Τσιάμης.

Αναλυτικά ο αριθμός μεταλλίων αυτή την περίοδο:

  • Χρυσά: 13
  • Ασημένια: 5
  • Χάλκινα: 5
@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα