Ολυμπιακοί Αγώνες: O Tόλα το χρυσό, ο Κιπτσόγκε εγκατέλειψε στον μαραθώνιο

Δημήτρης Ντζάνης
 O Tόλα το χρυσό, ο Κιπτσόγκε εγκατέλειψε στον μαραθώνιο

bet365

Ο Ταμιράτ Τόλα χάρισε στην Αιθιοπία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ο Ελίουντ Κιπτσόγκε εγκατέλειψε για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Η Αιθιοπία πανηγυρίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με τον Ταμιράτ Τόλα να είναι ο θριαμβευτής στον μαραθώνιο ανδρών.

Μια ημέρα πριν από τα 33α γενέθλιά του, τερμάτισε σε 2ώρ.06:32, πετυχαίνοντας και ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων, καταρρίπτονας τις 2ώρ.06:32 που είχε πετύχει ο Κενυάτης, Σάμουελ Βανζίρου στο Πεκίνο το 2008.

Ο Τόλα, παγκόσμιος πρωταθλητής στην απόσταση στο Γιουτζίν το 2022 και νικητής στον περσινό μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, μετά το 32ο χλμ. έκανε την αλλαγή και δεν απειλήθηκε, χαρίζοντας στη χώρα του το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο έπειτα από 21 χρόνια και τον Γκεζανχέγνκε Αμπέρα στο Σίδνεϊ.

Δεν άντεξε ο Κιπτσόγκε, στην 39η θέση ο Μπεκέλε

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα πάνω στον Ελίουντ Κιπτσόγκε. Ο 39χρονος Κενυάτης φιλοδοξούσε να γράψει ιστορία στο Παρίσι και να γίνει ο πρώτος αθλητής με τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όμως ο Κιπτσόγκε δεν τα κατάφερε, μέχρι το 15ο χλμ. βρισκόταν στην 7η θέση με 46:02, όμως στη συνέχεια ταλαιπωρήθηκε από ενοχλήσεις στη μέση. Στα 20χλμ. είχε κατρακυλήσει στην 48η θέση, μετά το 28χλμ. άρχισε να περπατά, ήταν 71ος στα 30χλμ. (1ώρ.39:38) και αμέσως μετά εγκατέλειψε.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για μένα. Αυτός είναι ο χειρότερος μαραθώνιός μου. Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ, αυτή είναι η ζωή. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να επιστρέψω σπίτι, να καθίσω, να προσπαθήσω να καταλάβω τα 21 χρόνια που τρέχω σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να εξελιχθώ και να συμμετέχω σε άλλα πράγματα» είπε ο Κιπτσόγκε μετά την τελευταία του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην εκκίνηση βρέθηκε ένας ακόμη μύθος των αποστάσεων, ο Κενενίσα Μπεκέλε, με τον 42χρονο πλέον Αιθίοπα να τερματίζε στην 39η θέση, σε 2ώρ.12:54 και σε απόσταση πέντε λεπτών και 58 δευτερολέπτων από τον νικητή. Ο Μπεκέλε έχει στην κατοχή του τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, στην Αθήνα στα 5.000μ. και στα 10.000μ. και στο Πεκίνο στα 10.000μ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα