Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Τα ρεκόρ που έβγαλε το Όρεγκον

Δημήτρης Ντζάνης
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Τα ρεκόρ που έβγαλε το Όρεγκον

bet365

Πολλά και συναρπαστικά συνέβησαν το δεκαήμερο του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου στο Όρεγκον, που δικαίως περνά σαν ένα από τα κορυφαία στην ιστορία.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας τα δικά του ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Περισσότεροι από 1.700 αθλητές από 179 χώρες, συν την ομάδα προσφύγων, διαγωνίστηκαν για 10 ημέρες και σχεδόν 150.000 θεατές παρακολούθησαν το πρωτάθλημα.


Σε επίπεδο επιδόσεων το παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν ένα γεμάτο πρωτάθλημα.

*Καταρρίφθηκε ο αριθμός των χωρών που κατέκτησαν έστω και ένα χρυσό μετάλλιο, έφθασαν στις 29, σε σχέση με τις 26 από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο.

 

*Περισσότερες χώρες από ποτέ είδαν αθλητές τους να προκρίνονται στους τελικούς. Έφθασαν στις ογδόντα μία (81), πέντε παραπάνω από την Ντόχα το 2019. Παράλληλα, η Λιβερία, ο Νίγηρας, το Πακιστάν, τα νησιά Σαμόα, οι Φιλιππίνες και η Γουατεμάλα είχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους εκπροσώπηση σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος.

*Κάθε ήπειρος ανέδειξε τουλάχιστον από δύο παγκόσμιους πρωταθλητές. Το Περού, το Καζακστάν και η Νιγηρία κατέκτησαν τα πρώτα τους χρυσά μετάλλια, ενώ η Ινδία και η Μπουρκίνα Φάσο έφθασαν στην καλύτερη επίδοσή τους στον θεσμό, με την κατάκτηση ασημένιου μεταλλίου.


*Η ομάδα των ΗΠΑ κατέρριψε το ρεκόρ για τα περισσότερα μετάλλια σε ένα μόνο πρωτάθλημα, κερδίζοντας 33 συνολικά, 13 από αυτά χρυσά.
Μάλιστα οι διοργανωτές πήραν και τα τρία μετάλλια στα 100μ. ανδρών, στα 200μ. ανδρών και στη σφαιροβολία ανδρών. Το δικό της απόλυτο πέτυχε και η Τζαμάικα στα 100μ. γυναικών.


*Στα κεντρικά πρόσωπα του πρωταθλήματος περνά η Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν, με την αθλήτρια από το Περού να είναι η μόνη με δύο χρυσά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα, κυριαρχώντας στα 20 χλμ. και στα 35 χλμ. βάδην. Αν ήταν... εθνική ομάδα η Γκαρσία Λεόν με αυτή την επίδοση θα ήταν στην 7η θέση του πίνακα μεταλλίων.

*Σημειώθηκαν τρία παγκόσμια ρεκόρ από τη Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν στα 400μ. εμπ. (50.68), την Τόμπι Αμουζάν στα 100μ. εμπ. με 12.12 στον ημιτελικό (τα 12.06 στον τελικό έγιναν με ευνοϊκό άνεμο) και ο Μόντο Ντουπλάντις στο επί κοντώ με (6.21μ.).

*Σημειώθηκαν επίσης 13 ρεκόρ αγώνων και 30 κορυφαίες επιδόσεις της χρονιάς, 19 ρεκόρ ηπείρων, 92 εθνικά ρεκόρ και ένα παγκόσμιο ρεκόρ U20.

*Βγήκαν οι ταχύτεροι μαραθώνιοι όλων των εποχών στα παγκόσμια πρωταθλήματα: Στις 2ώρ.05.36 ο Ταμιράτ Τόλα, στις 2ώρ.18:11 η Γκοτιτόμ Γκεμπρεσλασέ.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα