«Επανάσταση» αλτών για τα spikes και τους νέους κανόνες

Πηνελόπη Γκιώνη
spikes tentoglou budapest

bet365

Αθλητές και αθλήτριες των οριζόντιων αλμάτων μαζί με τους προπονητές τους έχουν ξεκινήσει «επανάσταση» για τους νέους κανονισμούς, τη νέα βαλβίδα αλλά και τα spikes.

Αποστολή στη Βουδαπέστη: Πηνελόπη Γκιώνη

Μόνο σε αυτό το πρωτάθλημα έχουμε δει αρκετές περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών να γλιστρούν όταν πατούν στη βαλβίδα. Μάλιστα είδαμε και αθλητές να τραυματίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του άλτη του μήκους από τις Μπαχάμες ΛαΚουάν Νάιρν που στον προκριματικό γλίστρησε, είχε άσχημη πτώση και αποχώρησε έχοντας έντονους πόνους στο πόδι του.

Στον τελικό του μήκους είδαμε και τον Τζαμαϊκανό, Κέρι ΜακΛάουντ να γλιστρά στη βαλβίδα, να χάνει ισορροπία και να προσγειώνεται με το πρόσωπο στο σκάμμα. Ο ίδιος μάλλον δεν τραυματίστηκε (τουλάχιστον σοβαρά) όμως ίσως αυτή η πρώτη να τον αποσυντόνισε και έτσι να έχασε το μετάλλιο (τέταρτος με 8.27μ.).

Η νέα βαλβίδα φαίνεται πως είναι πιο λεία και στο μπροστά μέρος (εκεί που είναι το άκυρο) δεν είναι πια έστω λίγο υπερυψωμένο.

Παράλληλα, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη η τεχνολογία του λέιζερ στο πάτημα και όχι για τη χρήση της (καθώς το ηλεκτρονικό «μάτι» δεν μπορεί να κάνει λάθος) όσο για το ότι δεν είναι 100% σαφές πως κρίνεται πια ένα άκυρο πάτημα. Μάλιστα λόγω αυτό έχουν γίνει αρκετές ενστάσεις στο μήκος και το τριπλούν. Αξίζει να θυμίσουμε, βέβαια, πως ένα από τα πρώτα «θύματα» αυτής της τεχνολογίας ήταν ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Βελιγράδι το 2022 (όπου κατέκτησε τον τίτλο), στο πρώτο του άλμα το οποίο το μέτρησαν, είδαμε επίδοση και έπειτα του το έδωσαν άκυρο.

Τεντόγλου: Το επεισοδιακό άκυρο άλμα του (vid)

Το ζήτημα των spikes

Η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) έχει εφαρμόσει και μία νέα πολιτική για το μέγεθος των καρφιών που επιτρέπεται οι αθλητές να χρησιμοποιούν. Στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, οι αθλητές είχαν υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσουν καρφιά των 6mm, τα οποία είναι αρκετά μικρά και ειδικά σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι άλτες του μήκους/τριπλούν τα οποία συνήθως ήταν 9mm.

Μπορεί η διαφορά να μην φαίνεται μεγάλη αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ούτε ή άλλως τα δύο αυτά αγωνίσματα κρίνονται στις λεπτομέρειες και τα καρφιά μπορεί να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά. Μάλιστα, το ότι τα καρφιά είναι μικρότερα οδηγεί και περισσότερους στο να γλιστρούν ευκολότερα.

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους, Τεντόγλου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον συγκεκριμένο νέο κανόνα όταν μίλησε στη WA μετά τον αγώνα του και εξήγησε πως οι νέοι κανόνες αλλάζουν εντελώς το αγώνισμα και το οδηγούν στην καταστροφή του. Ο ίδιος τόνισε επίσης πως είναι άδικο να τους συγκρίνουν με τους παλιότερους άλτες, οι οποίοι πηδούσαν με custom made παπούτσια και ό,τι καρφιά τους βόλευε, μιας και το αγώνισμα έχει αλλάξει εντελώς και οι συνθήκες που αγωνίζονται δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που αγωνίζονταν οι παλιότεροι.

Φυσικά, ο Τεντόγλου αναφέρεται και στο μοντέλο των παπουτσιών καθώς ο ίδιος έχει δεχθεί αποκλεισμό λόγω των spikes που φορούσε σε αγώνα χωρίς βέβαια κανείς ακόμη να του έχει εξηγήσει για ποιον λόγο εκείνο το συγκεκριμένο μοντέλο δεν επιτρέπεται να το φορούν στο μήκος.

«Ένα παπούτσι δεν κάνει τον καλό αθλητή»

Ακύρωσαν το 8.40μ του Τεντόγλου για «παράτυπα» παπούτσια

Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν είναι ο μόνος που μίλησε σχετικά με αυτό καθώς έχει ξεκινήσει και μία πολύ μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια σχετική με το ολόκληρο το ζήτημα που έχει προκύψει, από τον γνωστό λογαριασμό Jumpers World ο οποίος ανήκει σε εν ενεργεία άλτη του μήκους. Το συγκεκριμένο post έχει περισσότερα από 24.000 likes και 460 σχόλια ενών είναι πάρα πολλοί οι άλτες και οι προπονητές που το έχουν κοινοποιήσει, σε μία προσπάθεια να δείξουν στη WA πως θέλουν να αλλάξουν οι κανόνες.

Η διαφορά με τα άλλα αγωνίσματα

Έχουμε θίξει ξανά το ζήτημα της διαφορετικής μεταχείρισης σε ό,τι αφορά στα δρομικά αγωνίσματα και συγκεκριμένα στις αποστάσεις.

Η WA προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους δρομείς της και έτσι πλέον η τεχνολογία των wavelights βρίσκεται σε σχεδόν κάθε στάδιο ενώ σε όλα τα μεγάλα μίτινγκ στίβου βλέπουμε πως οι κούρσες των αποστάσεων έχουν πάντα τουλάχιστον έναν (αν όχι περισσότερους, καθώς έχουμε δει σε αγώνα Diamond League ο Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν να έχει τρεις λαγούς). Πολύ πρόσφατο παράδειγμα μάλιστα είναι αυτό της Φέιθ Κίπεγιεγκον η οποία αποκάλυψε η ίδια πως τα wavelights την οδήγησαν στο να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ..

Οι άλτες αναγνωρίζουν την αδικία που υφίσταται και τον διαχωρισμό των αγωνισμάτων και νιώθουν «ριγμένοι» απολύτως δίκαια.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Getty Images for World Athletics
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα