Ιστορίες τρέλας!
Top… Γκαν(α)!
Όταν του μίλησαν για μια ομάδα στην Ελλάδα, εκείνος δε γνώριζε ούτε που θα πήγαινε, ούτε ποιο θα ήταν το μέλλον του. Δεν ήξερε καν την ιστορία του Σταύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει μείνει αξέχαστος στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τις πετυχημένες μεταγραφές που έκανε στη «μαύρη θύελλα», τα καλά χρόνια της δεκαετίας του ’90. Άλλοτε, ψάρευε στην Βραζιλία κι άλλοτε στην Αφρική. Ο Ντέρεκ Οβούσου Μπόατενγκ ήταν ο ένατος Γκανέζος που θα φορούσε τη φανέλα της Καλαμάτας. Τα πολύ πετυχημένα παραδείγματα των Πίτερ Οφορίκουε και Εμπενίζαρ Χάγκαν, αλλά και του Σάμιουελ Τζόνσον έκαναν την τη χώρα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αφρικής ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για αγορά… χρυσού.
Ο Μπόατενγκ θα ήταν το επόμενο κοίτασμα που θα έβρισκε ο πρώην πρόεδρος της Καλαμάτας. Ο Ντέρεκ γεννήθηκε στις 2 Μαΐου του 1983 και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία δέκα ετών. Σε μια πολυμελή οικογένεια, ανέλαβε από… μικρός να στέλνει χρήματα στο σπίτι κι έμαθε να ζει μακριά από τη χώρα του. «Μου λείπει η Γκάνα, μου λείπει η οικογένειά μου. Πάντα προσπαθώ να τους τηλεφωνώ, όσο πιο συχνά γίνεται. Στην αρχή ήταν πολύ επίπονο να ζω τόσο μακριά τους. Ήξεραν, όμως, ότι ήταν το μεγάλο μου όνειρο να παίξω ποδόσφαιρο. Αν δεν ήταν το ποδόσφαιρο, δε θα είχα τίποτα να κάνω». Στο σπίτι, οι γονείς του, οι θείοι του και τρία αδέλφια πάντα τον περιμένουν το καλοκαίρι για να ακούσουν τις ιστορίες του χειμώνα του. Όπως τότε που βρισκόταν στη Σουηδία και τους περιέγραφε πως ήταν το χιόνι. «Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει στ’ αλήθεια», έλεγε γελώντας και γκρινιάζοντας για το πολύ κρύο.
Η πρώτη του αφήγηση, πάντως, θα ήταν από την Καλαμάτα, όπου βρέθηκε σε ηλικία 16 ετών. Πρόλαβε να παίξει ελάχιστα στους Liberty στην πατρίδα του, πριν τον ανακαλύψει το δίκτυο μάνατζερ και τον στείλει στη χώρα μας. «Μου αρκούσε που έμπαινα στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πως μπορούσε να βοηθήσω την οικογένειά μου», έλεγε και σύντομα θα έκανε πολλά περισσότερα. Το ντεμπούτο του με την Καλαμάτα έγινε στις 11 Αυγούστου του 1999 σε έναν αγώνα κυπέλλου και η πρώτη του χρονιά θα έχει απολογισμό 25 συμμετοχές και έξι γκολ. Η δεύτερη θα ξεκινήσει πιο εντυπωσιακά! Μέχρι τον Γενάρη θα πετύχει έξι γκολ σε 18 συμμετοχές και θα προσελκύσει τον Παναθηναϊκό που θα καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του.
Ιστορίες απ’ την… κρύπτη!
Η επόμενη αφήγηση θα ξεκινούσε από τις 14 Ιανουαρίου του 2001. Ο Παναθηναϊκός είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Ντέρεκ Μπόατενγκ πέντε μέρες πριν και στο αρχικό σχέδιο ήταν να τον αφήσει στην Καλαμάτα για την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Άγγελος Αναστασιάδης αποφάσισε ότι τον θέλει πάραυτα και ο Γκανέζος παρουσιάστηκε στην Παιανία. «Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα και είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα αποτελέσω την βάση για να πετύχω περισσότερα πράγματα στην καριέρα μου. Είναι μεγάλη μου τιμή που με διάλεξε ο Παναθηναϊκός. Μόνο το ποδόσφαιρο έχω για να ζήσω την οικογένειά μου και γι’ αυτό θέλω να φτάσω πολύ ψηλά. Όσο το δυνατόν ψηλότερα στην καριέρα μου».
Ήταν Τετάρτη. Την Κυριακή θα έμπαινε αλλαγή στην αναμέτρηση με την Παναχαϊκή και στην εκπνοή του αγώνα θα πετύχαινε το νικητήριο γκολ του Παναθηναϊκού. «Είμαι τρελαμένος για το γκολ που πέτυχα. Ήταν κρυφή μου επιθυμία να κάνω ένα τέτοιο ξεκίνημα και το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου». Τη Δευτέρα, ως καλός… πατέρας ο Άγγελος Αναστασιάδης τον τιμώρησε με 50.000 δραχμές πρόστιμο επειδή άργησε στην προπόνηση και κάπως έτσι, πριν καλά-καλά ενηλικιωθεί, ο Ντέρεκ Μπόατενγκ θα αντιλαμβανόταν ότι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν μπορείς ποτέ να επαναπαύεσαι και να είσαι σίγουρος.
Θα του το αποδείκνυε και η συνέχεια. Μέσα στους επόμενους μήνες θα παίξει στο Champions League, θα καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό και όταν το καλοκαίρι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων θα φτάσει ως τον τελικό με την Γκάνα θα αρχίσει να απασχολεί την Ευρώπη. Πρώτα την Ιταλία με την Φιορεντίνα, την Μπολόνια και την Κιέβο να τον παρακολουθούν και αργότερα τη δύσπιστη Αγγλία, με την Μίντλεσμπρο να ενδιαφέρεται. «Είμαι ευχαριστημένος που ξεκίνησα την καριέρα μου στην Ευρώπη κι έμαθα πως λειτουργεί ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Κάθε μέρα ονειρεύομαι ότι θα αγωνιστώ στην Αγγλία. Εκεί ο ρυθμός είναι γρήγορος, οι παίκτες δυνατοί και υπάρχουν πολλές επινοήσεις μέσα στον αγώνα. Θα ήθελα να αγωνιστώ στη Λίβερπουλ», απαντούσε ο ίδιος στα κολακευτικά δημοσιεύματα, όμως χρειαζόταν να περιμένει.
Έμεινε ακόμα ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό, έπαιξε με αντιπάλους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, είδε τη Μίντλεσμπρο να προσφέρει 3,5 δις δραχμές για να τον αποκτήσει, αλλά και να αποσύρεται στη συνέχεια από τις διαπραγματεύσεις κι εκεί που ένιωθε έτοιμος να κατακτήσει την κορυφή, πήγε δανεικός. Από τον Αύγουστο του 2002 ως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου θα παίξει μόνο σε έναν αγώνα κυπέλλου με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, πληρώνοντας ίσως την μπερδεμένη κατάσταση που υπήρξε στο ξεκίνημα της σεζόν με τον Φερνάντο Σάντος και τον Σέρχιο Μαρκαριάν.
Το νησί που ονειρευόταν απείχε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως ένα άλλο, πιο μικρό θα βρισκόταν στα πόδια του. Αντί για την Αγγλία, ο Μπόατενγκ έπρεπε να συμβιβαστεί με την Κρήτη και τον ΟΦΗ, που αποτέλεσε την επόμενη ιστορία προς διήγηση. Μια ιστορία από την κρύπτη, αφού σύντομα τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά απ’ ό,τι τα περίμενε στην αρχή. «Ήρθα στον ΟΦΗ γιατί είναι μεγάλη ομάδα θα μου δώσει την ευκαιρία να αγωνιστώ και να δείξω τις δυνατότητες που έχω. Δε θέλω να κάνω καμία αναφορά στους λόγους που δεν κατάφερα να προσφέρω στον Παναθηναϊκό αυτά που μπορώ».
Είχε παίξει έντεκα ματς με τους Κρητικούς, στα δέκα εκ των οποίων βασικός, όταν ήρθε η πρόκληση από την Μίντλεσμπρο για να δοκιμαστεί. «Δεν είχαμε εμείς επιλογή να αρνηθούμε, αφού ο παίκτης ανήκει στον Παναθηναϊκό», εξηγούσε παράγοντας του ΟΦΗ, όμως το μάρμαρο το πλήρωσε ο Ντέρεκ Μπόατενγκ. Ο λόγος; Έφυγε στη διάρκεια της σεζόν και δεν έπαιξε στο ματς με το τριφύλλι. Ο τρόπος; Όταν επέστρεψε στο Ηράκλειο και μπήκε αλλαγή στη θέση του τραυματισμένου Σοάρες στο 43’, όλο το γήπεδο τον έβριζε. Και συνέχιζε να τον αποδοκιμάζει και να τον βρίζει για ολόκληρα έξι λεπτά! Τόσο άντεξε ο Μπόατενγκ, πριν βγάλει τη φανέλα και αποχωρήσει από την αγωνιστικό χώρο.
«Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Μέχρι τώρα μας έχει βοηθήσει πολύ και δεν το περίμενα. Δεν έπραξε σωστά, αλλά και οι φίλαθλοι δεν πρέπει να ενεργούν έτσι», δήλωνε μετά το ματς ο Ζντένεκ Σκάζνι. Ο Ντέρεκ Μπόατενγκ δε θα έπαιζε ξανά στον ΟΦΗ, εξάλλου απέμενε μόνο ένα ματς ακόμα. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, όμως ούτε εκεί θα έπαιζε ξανά. Δε χωρούσε στα πλάνα του Βέλιμιρ Ζάετς κι αφού αναζητούσαν όλο το καλοκαίρι ομάδα για να τον δώσουν δανεικό, τελικά τον παραχώρησαν με ελεύθερη μεταγραφή έναντι 500.000 ευρώ.
Ιστορία… ανατροπής!
Στην Στοκχόλμη έγινε αποδεκτός με μεγάλες τιμές… Η ομάδα είχε δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της και το συμβόλαιό του ήταν απ’ τα καλύτερα. «Έμαθα για το ενδιαφέρον της ΑΙΚ από το μάνατζέρ μου. Ήμουν ευτυχισμένος που θα υπέγραφα». Ο Ντέρεκ Μπόατενγκ είχε ένα καινούργιο περιβάλλον να μάθει, μια νέα πραγματικότητα να επεξεργαστεί και ξέχωρα από το κρύο που τον ξάφνιαζε, υπήρχαν κι άλλα που ήταν καινούργια και δύσκολα. «Είχα μία πάρα, πάρα πολύ δύσκολη πρώτη χρονιά. Απλά, υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα γύρω μου. Είχα πρόβλημα με τα μίντια, μου τηλεφωνούσαν όλη την ώρα και με ρωτούσαν διάφορα. Όλοι περίμεναν περισσότερα και περισσότερα από μένα κάθε μέρα. Αν δέχεσαι πολλή μεγάλη πίεση, κάνεις πιο εύκολα το λάθος. Ήταν δύσκολη εποχή».
Ο Μπόατενγκ, που πήγε στην ΑΙΚ με τον τίτλο της πιο σπουδαίας μεταγραφής, χαρακτηριζόταν 1,5 χρόνο μετά η χειρότερη κίνηση που είχε γίνει ποτέ. Η σουηδική ομάδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον ξεφορτωθεί, ο Γκανέζος έφτασε κοντά στην επιστροφή του στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή, τον απέρριψαν στο Ντουμπάι, ακόμα και στην Ασιρίσκα, που τότε ήταν νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας. Μοιραία, έμεινε στην ΑΙΚ, βλέποντας την καριέρα του να βρίσκεται στον πάτο. Τότε, ξεκίνησε να δουλεύει πιο εντατικά, να βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση στην οποία είχε μείνει πίσω λόγω συνεχών τραυματισμών και σύντομα βρέθηκε ξανά στην ενδεκάδα.
Η εντυπωσιακή μεταμόρφωσή είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει την επέκταση του συμβολαίου του ως το 2007, να κληθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και να γίνει από τους πιο αγαπητούς παίκτες της ΑΙΚ. Όταν αποχώρησε το 2007, ο χαρακτηρισμός του είχε και πάλι αλλάξει. Ήταν, πλέον, ένα από τους καλύτερους παίκτης στη μεσαία γραμμή που είχαν φορέσει ποτέ τη φανέλα της ΑΙΚ.
Ιστορίες… μετανάστευσης!
Η επόμενή του κίνηση ήταν μάλλον βιαστική. Άφησε τη Σουηδία με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΙΚ και πήγε στο Ισραήλ. Στην Μπεϊτάρ κατόρθωσε να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, όμως οι αποκλεισμοί της ομάδας του νωρίς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του στέρησαν την ευκαιρία να πάρει μια μεγάλη μεταγραφή. Μετά από 2,5 χρόνια στο Ισραήλ, η ευκαιρία ήρθε με την Κολωνία και με συστάσεις Λόταρ Ματέους.
«Αυτό το παιδί είναι ο καλύτερος παίκτης στο Ισραήλ στη θέση του», δήλωνε ο τότε τεχνικός της Μακάμπι Νετάνια και έστελνε το μήνυμα στη γερμανική ομάδα. «Για μένα είναι ξεκάθαρο: Έχει το επίπεδο για να παίξει στη μπουντεσλίγκα». Τον Ιανουάριο, η Κολωνία θα πλήρωνε κοντά στις 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει, αφού δεν ήθελε να περιμένει ως το καλοκαίρι που ο Μπόατενγκ θα έμενε ελεύθερος. Ο Ντέρεκ θα βρισκόταν σε μια χώρα που το… επώνυμό του ήταν ιδιαίτερα διάσημο και συνώνυμο της επιτυχίας.
Στην πρώτη του προπόνηση θα βρεθούν 1.000 οπαδοί της Κολωνίας για να τον δουν κι εκείνος θα νιώθει ότι έχει πολλά να πει το καλοκαίρι στη Γκάνα. «Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ. Όταν άκουσα ότι θα έρθω στην Κολωνία είναι πολύ, πολύ χαρούμενος και ευγνώμων». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Θεό, τον οποίο επικαλείται σε κάθε καλή στιγμή της ζωής του και στον οποίο προσεύχεται πριν από κάθε παιχνίδι. «Με προστατεύει και νοιάζεται για μένα», θα πει, ενώ ενδεικτικό είναι πως διαβάζει συνεχώς τη Βίβλο. Στην Κολωνία – σε αντίθεση με την Σουηδία – θα τον ακολουθούσε και η οικογένειά του. Εκείνη που έφτιαξε με την Άννα Μπελ, αφού έχουν ένα γιο οκτώ χρονών και μια κόρη που τώρα έχει κλείσει τα πέντε.
Μόνο που πριν προλάβουν καλά-καλά να εγκατασταθούν, έπρεπε και πάλι να μετακομίσουν. Μετά από έξι μήνες και δέκα συμμετοχές στην μπουντεσλίγκα, η Χετάφε πλήρωσε 1 εκ. ευρώ για να τον πάρει στην Ισπανία. «Είναι μια πολύ ελκυστική προοπτική για μένα. Στην Ισπανία ρίχνουν βάρος στο μεσαία γραμμή και στην κατοχή της μπάλας και αυτό μ’ αρέσει», δήλωνε ο Ντέρεκ Μπόατενγκ και το καλοκαίρι του 2009 υπέγραφε στην ομάδα της Primera Division. Εκεί θα έκανε τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια και θα… συναντούσε τις προοπτικές που είχε στο ξεκίνημα της καριέρας του. Θα συναντούσε και τη χώρα που ονειρευόταν, αφού το καλοκαίρι του 2011 προσέλκυσε εκ νέου ομάδες από την Premier League, όμως οι υψηλές απαιτήσεις της Χετάφε τον έστειλαν στην Ντνιπρό και τον Χουάντε Ράμος έναντι περίπου 7 εκ. ευρώ.
«Ήμουν στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα για να μιλήσω με ομάδες της Premier League, όμως η Ντνιπρό μού δίνει την ευκαιρία να παίξω στην Ευρώπη. Γι’ αυτό την επέλεξα. Έχουν φιλοδοξίες, όπως κι εγώ». Η επιλογή που μετά από ένα χρόνο έμοιαζε τραγική. Τσακώθηκε με τον προπονητή του και βρήκε διάφορες δικαιολογίες για να ζητήσει να φύγει. «Είναι αλήθεια ότι θέλω να αποχωρήσω. Πρέπει να αποχωρήσω. Δε θέλω να μείνω άλλο εδώ. Υπάρχουν προβλήματα και θέματα που δε θέλω να συζητήσω. Ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού να φύγω», έλεγε το προηγούμενο καλοκαίρι, όμως δεν το κατάφερε.
Ίσως αυτό του προκάλεσε κάποια νεύρα παραπάνω, με αποτέλεσμα να… σωριάσει τρεις σε αγώνα του ουκρανικού πρωταθλήματος τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Ίσως και να προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα για να αποχωρήσει. Το κατάφερε! Και παρότι πάλι δε θα κατάφερνε να βρεθεί στην Αγγλία, το γεγονός ότι θα ερχόταν σε ένα γνώριμο για εκείνον περιβάλλον, τον έκανε να αισιοδοξεί για το μέλλον του.
Ιστορίες… τρέλας!
«Αυτή είναι μια νέα, μεγάλη ευκαιρία για μένα να παίξω σε υψηλό επίπεδο. Έτσι βλέπω τον Ολυμπιακό. Και είμαι γεννημένος σε χώρα, σε γη, που με έχει μάθει να σέβομαι όσους με εμπιστεύονται και μου δίνουν δουλειά-ευκαιρία! Είμαι περήφανος γιατί αυτό μου δίδαξε η καθημερινότητα στην πατρίδα μου». Λίγες μέρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Ντέρεκ Μπόατενγκ έμοιαζε να αντιλαμβάνεται το ρίσκο που είχε πάρει ο Ολυμπιακός. Δεσμεύτηκε με έναν ποδοσφαιριστή που δεν ήταν ελεύθερος και στις 12 Φεβρουαρίου έκανε την πιο ηχηρή μεταγραφή του, από την οποία να θερίσει τους καρπούς μόλις δικαιωνόταν στο CAS.
Ο Μίτσελ ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για να δεχτεί να επιστρέψει ο Γκανέζος στην Ελλάδα και από την πρώτη στιγμή ονειρευόταν μια μεσαία γραμμή χτισμένη γύρω του. «Είναι ό,τι πρέπει για την ομάδα. Μεγάλη δύναμη στα χαφ, λιοντάρι, θα μας βοηθήσει πολύ. Και έχει ακόμη δύο, τρία χρόνια πολύ καλή μπάλα. Πρέπει να τον πάρουμε», έλεγε ο Ισπανός, που στην πορεία θα αισθανόταν και εκείνος εκτεθειμένος. Στις 24 Απριλίου, θα ερχόταν η δικαίωση για τον ποδοσφαιριστή, αλλά όχι και για τον προπονητή του. Ο Ντέρεκ Μπόατενγκ θα είναι ελεύθερος για να παίξει στον Ολυμπιακό, όμως θα εξαφανιστεί!
Οι συζητήσεις με τη Φούλαμ αρχικά θα βαφτιστούν ως «έχω πρόβλημα με το διαβατήριό μου» από τον Ντέρεκ Μπόατενγκ, ενώ και οι εκπρόσωποί του θα το διαψεύσουν. «Η Φούλαμ έχει την δυνατότητα να του βγάλει ένα πολύ καλό εαυτό, όμως πρόκειται για κίνηση με ρίσκο διότι ενδέχεται να μην... πιάσει και καθόλου», έγραφαν πριν λίγες μέρες οι συμπατριώτες του, που είχαν τη μεταγραφή δεδομένη. Εξάλλου, και η προέλευση της έκφρασης του προλόγου, από την αγγλική γλώσσα προέρχεται. «If he ‘ll do it for you, he’ll do it to you».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.