Big… Ben!
Ταξιδιωτικός οδηγός…
Γαλλική Πολυνησία στον ειρηνικό ωκεανό. Αγ. Βαρθολομαίος στην Καραϊβική. Άγιος Μαρτίνος στην Καραϊβική. Νήσοι του Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ (σ.σ. Σαιν Πιερ και Μικελόν) στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Γουάλις και του Φουτούνα στον Νότιο ειρηνικό ωκεανό. Νέα Καληδονία στον Ειρηνικό Ωκεανό και τη θάλασσα των κοραλλιών. Νήσοι Μαγιότ στον ινδικό ωκεανό και στο Κανάλι της Μοζαμβίκης… Όσοι ψάχνουν προορισμό για το μήνα του μέλιτος ή όσοι για κάποιο άγνωστο και μάλλον ακατανόητο λόγο έχουν εντρυφήσει στη γαλλική γεωγραφία και ιστορία, ίσως έχουν γνώση για όλα τα παραπάνω προτεκτοράτα της Γαλλίας. Ένας ποδοσφαιριστής είναι η αφορμή για να ακολουθήσουμε την εξωτική διαδρομή και να καταλήξουμε κοντά στη Μαδαγασκάρη.
Ο Ελ Φαρντού Μπεν Ναμπουχάνε Μοχάμεντ γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1989, όχι ιδανικός καιρός για να εκτιμήσεις όσα έχεις γύρω σου. Υψηλές θερμοκρασίας, υγρασία, βροχές και ζέστη καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα, όσο δύσκολη μπορεί να είναι τέλος πάντων για ένα παιδί που λογικά το μόνο που σκέφτεται είναι το παιχνίδι. «Η ζωή εκεί είναι πολύ όμορφη. Μεγαλώνεις μέσα στη φύση και δίπλα στην θάλασσα και νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο ιδανικός συνδυασμός. Είναι ιδανικό περιβάλλον για να ζει κανείς, αλλά δυστυχώς υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Έχει μεγάλη ηρεμία και ησυχία και κάθε καλοκαίρι που επιστρέφω για να δω την οικογένειά μου, νιώθω ότι επιστρέφω στον... παράδεισο», εξομολογείται για τον τόπο του, που δεν μπαίνει στη διαδικασία να τον συγκρίνει με κανέναν άλλο στη γη.
«Αν ήθελα να κάνω διακοπές θα καθόμουν στο νησί μου, που είναι το ομορφότερο μέρος του κόσμου!». Ίσως γιατί κάποτε αναγκάστηκε να τον αποχωριστεί για δέκα χρόνια.
Οδηγός αισιοδοξίας!
Το ποδόσφαιρο δεν μπήκε τυχαία στη ζωή του Μπεν. Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος της τοπικής ομάδας, στην οποία ξεκίνησε να παίζει όταν κατάλαβε ότι το ταλέντο του δε χωρούσε στις παραλίες του Μαμουτζού. «Εκεί έμαθα ποδόσφαιρο... Το ‘σκαγα από το σπίτι μου και πήγαινα να παίξω με τους φίλους μου μπάλα στην άμμο», θυμάται και το ταλέντο του σταδιακά θα εξελισσόταν. Παραδείγματα δεν είχε πολλά να ακολουθήσει. Μόνο ο Τοϊφίλου Μαουντίλα, ο οποίος έκανε μια αξιόλογη καριέρα στο γαλλικό πρωτάθλημα και σήμερα αγωνίζεται στη Μπαστιά, είναι γνωστός να έχει ξεκινήσει από τα Μαγιότ και να έχει κατορθώσει να σταθεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο ποδοσφαίρου.
Η έλλειψη ειδώλων δεν απασχόλησε ποτέ τον Μπεν. Αν δεν μπορείς να εμπνευστείς από κάποιον, μπορείς να γίνεις η έμπνευση του εαυτού σου. «Αυτό που έχω να πω στα νέα παιδιά είναι πως όσο δύσκολο και αν είναι, αν κοιτάς μπροστά και αν θέτεις στόχους, σίγουρα μέσα από τη δουλειά θα τα καταφέρεις». Ο Ελ Φαρντού έφυγε από το νησί του και την τοπική Μπαρακανί όταν ήταν έντεκα ετών για να ενταχθεί στην ποδοσφαιρική ακαδημία ποδοσφαίρου Ρεϊνιόν, ένα ακόμα νησί, το οποίο όμως είναι μέρος της γαλλικής δημοκρατίας. Εκεί ήταν πιο εύκολο να μαγνητίσει τους μάνατζερ και να προσελκύσει τις ευρωπαϊκές ομάδες. Κυρίως, φυσικά, εκείνες από τη Γαλλία.
Η Χάβρη… τσίμπησε! Το 2000 τον απέκτησε και ο νυν άσος της Βέροιας μετακόμισε στη Γαλλία, όπου παράλληλα συνέχισε το σχολείο και τις σπουδές του πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. «Φοιτούσα σε κολλέγιο, όμως δυστυχώς σταμάτησα για να συνεχίσω το ποδόσφαιρο», είπε πρόσφατα και το σημείο εκείνο ήταν μάλλον όταν έκλεισε τα 19 του χρόνια. Η Χάβρη τον προώθησε από τη δεύτερη ομάδα, του έδωσε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και την ευκαιρία να παίξει. Έκανε ντεμπούτο στις 3 Μαρτίου του 2008 σε αγώνα της Ligue Β απέναντι στην Τρουά και στο φινάλε της σεζόν έχοντας παίξει σε ένα ακόμα ματς στέφθηκε πρωταθλητής και πήρε το εισιτήριο για να παίξει στη μεγάλη κατηγορία της Γαλλίας.
Η συνέχεια της πορείας του, όμως, δε θα ήταν με τον άνθρωπο που τον βοήθησε περισσότερο να προσαρμοστεί στη ζωή του στη Γαλλία. Ο Γκιγιόμ Οαρό θα έπαιρνε μεταγραφή από τη Χάβρη για την Παρί Σεν Ζερμέν και τη στιγμή που ο Μπεν θα έχανε ένα φίλο θα έβρισκε ένα όνειρο να ακολουθήσει. «Είναι αλήθεια ότι μας είχε υπό την προστασία του, πάντα μας συμβούλευε ήταν στο πλευρό μας. Ήταν σπουδαίο που τον είχαμε κοντά μας», δήλωνε τότε ο Μπεν, μιλώντας και εκ μέρους του φίλου του και συμπαίκτη του Ζαν Πασκάλ Φοντέν.
Στη μεγάλη κατηγορία, ο Μπεν πέτυχε το πρώτο του γκολ στις 12 Νοεμβρίου του 2008 σε ματς κυπέλλου κόντρα στη Ρεν, ενώ τρεις μέρες αργότερα έπαιξε το πρώτο του ματς απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Θα ακολουθούσαν τέσσερις ακόμα συμμετοχές, μια σχεδόν άνομβρη σεζόν στη δεύτερη κατηγορία και η απόφαση της Χάβρης να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Το 2010 ο Γάλλος μεσοεπιθετικός αποφάσιζε να αλλάξει περιβάλλον και θα υπέγραφε στη Βανς. «Είχα αρκετές προτάσεις από τη δεύτερη κατηγορία, αλλά είχα θετικό προαίσθημα για τη Βανς. Δυστυχώς, υποβιβαστήκαμε», εξηγούσε και ο ίδιος θα έκλεινε εντυπωσιακά τη σεζόν με τέσσερα γκολ στα τελευταία τρία ματς, δύο εκ των οποίων απέναντι στη Χάβρη.
Οδηγός διαπλοκής!
Η επόμενη σεζόν θα ήταν ακόμα καλύτερη. Έστω κι αν το καλοκαίρι το το μυαλό του Μπεν δεν έμοιαζε να βρίσκεται εκεί που έπρεπε. Ίσως γιατί ο ήρωας του Μαγιότ είχε αφήσει τη φιλοδοξία να ξεπεράσει την πραγματικότητα. Όταν γύρισε μετά από δέκα χρόνια απουσίας στο νησί του, έγινε αποδεκτός με τιμές ηρώου. Η ομάδα του τον βράβευσε σε μια εκδήλωση που είχε συγκεντρώσει όλες τις πολιτικές προσωπικότητες του τόπου του. Παράλληλα, έψαχνε τρόπο να ξεφύγει του συμβολαίου του για να παίξει σε μεγαλύτερη κατηγορία.
«Είπα στη διοίκηση πως αν έρθει πρόταση από μεγαλύτερη ομάδα, θέλω να φύγω. Αν τυχόν δεν συμφωνήσουν με άλλη ομάδα, τότε έχω υποχρέωση να τιμήσω το συμβόλαιό μου». Το συμβόλαιο το τίμησε και με το παραπάνω, έστω κι αν έπρεπε να αγωνιστεί σε ερασιτεχνική κατηγορία. Έπρεπε να το κάνει για να μπορέσει να φτιάξει ξανά την καριέρα του. Αλλιώς κινδύνευε να επιστρέψει μόνιμα στο ομορφότερο μέρος του κόσμου και μόνιμα για διακοπές! Κάτι που δεν είχε την ευχέρεια να κάνει, αφού πλέον υπήρχε στη ζωή του η γυναίκα του και ο πρώτος του γιος (σ.σ. πριν λίγους μήνες έγινε για δεύτερη φορά πατέρας).
Το πείσμα για την επιτυχία τού βγήκε σε καλό. Πέτυχε έντεκα γκολ τη σεζόν 2011-12 και ακόμα εφτά την περυσινή χρονιά, με αποτέλεσμα το όνομά του να ξεχωρίσει από την κατηγορία του. Κι εκεί ήρθε η κρίσιμη στιγμή…
Νέος οδηγός!
Λέγεται πως ο Γιώργος Κικερίδης, πρώην τεχνικός διευθυντής της Βέροιας, τον ξεχώρισε ανάμεσα από δεκάδες ποδοσφαιριστές που είχε να παρακολουθήσει και εκατοντάδες dvd! Εκείνος τον έφερε στην Ημαθία, με ένα συμβόλαιο ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, το οποίο λήγει το 2015. Ο Μπεν ρώτησε και έμαθε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τους Ζαν Φρανσουά Μπεντενίκ και Ρομπέρ να του λένε τα καλύτερα, ρώτησε και έμαθε για το παρελθόν της Βέροιας. Αυτή τη φορά, βρήκε ένα πρότυπο να ακολουθήσει.
«Εδώ στη Βέροια πολλοί μου μιλάνε για τον Ολαϊτάν και μου ζητάνε να του μοιάσω. Έμαθα την ιστορία του και σίγουρα θα ήθελα να ακολουθήσω την πορεία του και στο μέλλον να αγωνιστώ σε έναν μεγάλο σύλλογο, που συμμετέχει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλάω για τέτοια πράγματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται να ονειρεύομαι».
Στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ο Μπεν έχει πετύχει 13 γκολ σε 28 ματς πρωταθλήματος, ενώ έχει κερδίσει δύο πέναλτι κι έχει μοιράσει τρεις ασίστ. Κι όλα αυτά, ενώ το καλοκαίρι στα φιλικά έμοιαζε να μην ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται, με αποτέλεσμα να νιώθει αμήχανα ο Κικερίδης για την επιλογή του. Ο Μπεν βρήκε δίχτυα σύντομα και μετά από ένα μεγάλο κενό κατάφερε να πάρει μπρος για τα καλά. Κλήθηκε στην Εθνική ομάδα των νήσων Κομορών και σύντομα περιμένει την επόμενη κλήση.
«Είμαι στην Ελλάδα για να κάνω το επόμενο βήμα», έλεγε στους συμπατριώτες του το φθινόπωρο. Και θα το κάνει συντομότερα απ’ όσο φανταζόταν.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.