Ο... άσωτος υιός Βάλτερς

Gazzetta team
Ο... άσωτος υιός Βάλτερς

bet365

Ο μπαμπάς του έβρισκε τον τρόπο να… σιγεί το ΣΕΦ. Με έναν παράδοξο τρόπο, ο Κρίσταπς Βάλτερς έρχεται για να κάνει ακριβώς το ίδιο. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Λετονό γκαρντ.

Το όνομά του ακουγόταν σε ζωντανή μετάδοση σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εκείνο που συνήθως το ακολουθούσε μια νεκρική σιγή. Έγινε στην πορεία βιντεοκασέτα. Έγινε αργότερα dvd. Είχε συλλεκτική αξία, έπαιζε κάθε καλοκαίρι στην τηλεόραση. Συνδέθηκε με τον Φίλιππο Συρίγο. «Ο ψυχρός Λετονός απάντησε με τρίποντο», μετέδιδε ο αξέχαστος δημοσιογράφος όταν ο Βάλτερς μείωνε 93-92. «Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής πάλι εν δράσει», πρόσθετε όταν δευτερόλεπτα πιο μετά το δεύτερο συνεχόμενο τρίποντό του έκανε το 95-92 υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Βάλντις Βάλτερς υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες της ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ’80. Υπήρξε εκείνος που έβαζε προσωρινά στον πάγο τους χιλιάδες Έλληνες που περίμεναν το 1987 την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Οι γιοι του πήραν τον ίδιο δρόμο. Ο Κρίσταπς ήταν το καλοκαίρι που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ μόλις έξι ετών. Τότε περίπου άρχισε να έχει την πρώτη του επαφή με το μπάσκετ. Στα 33 του χρόνια επιχειρεί για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά έρχεται γεμάτος ιδιοτροπίες, σκάνδαλα, εμπειρίες, ταλέντο και το απωθημένο ενός τίτλου. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον Λετονό γκαρντ.

1. Η άκρως αθλητική οικογένεια θα ολοκληρωνόταν στις 18 Σεπτεμβρίου του 1981. Ο Βάλντις Βάλτερς, ήδη διεθνής με τη Σοβιετική Ένωση, θα αποκτούσε με τη σύζυγό του το δεύτερο παιδί τους. Ο Κρίσταπς ερχόταν τρία χρόνια μετά τον Σάντις, που γεννήθηκε το 1978 και αμφότεροι θα ακολουθούσαν τα βήματα του πατέρας τους. Παρότι κανείς απ’ τους κατόρθωσε να φτάσει στο επίπεδο του Βάλντις, ο μικρός ήταν εκείνος που θα έκανε τη σπουδαιότερη καριέρα. «Ο μπαμπάς μου με βοήθησε να σκληρύνω μέσα στο γήπεδο. Μου δίδαξε να μην εγκαταλείπω ποτέ, ό,τι κι αν συμβαίνει και να έχω αυτοπεποίθηση. Παρότι ήταν σκληρός, είχε μεγάλη καρδιά και ήθελε να μας βοηθήσει. Ήταν ο μέντοράς μου σε ό,τι έχει σχέση με τον αθλητισμό».

2. Οι πρώτες εικόνες του Κρίσταπς έρχονται στην ηλικία των έξι ετών… «Φυσικά και τον θυμάμαι. Παρότι ήμουν πολύ μικρός όταν εκείνος ήταν στα καλύτερά του, τον έχω δει πολλές φορές να παίζει και ήταν εξαιρετικός», διηγείται σε μια από τις… κλασικές ερωτήσεις που δέχεται για τον μπαμπά του και προσθέτει: «Μου δίδαξε πολλά, γιατί ήταν εκπληκτικός παίκτης και πατέρας. Θυμάμαι πως απ’ όταν ήμουν έξι ετών είχαμε μια μπασκέτα στο σπίτι και έκανα ντρίμπλες, σουτ και προπονούμουν. Ήταν αυστηρός μαζί μου, αλλά δίκαιος. Ίσως το πρόβλημα είναι πως όλοι περιμένουν να του μοιάσω, όμως είμαι διαφορετικός παίκτης και παίζω σε άλλη εποχή. Παίζω κι εγώ πλέι μέικερ, σουτάρω καλά, αλλά το μπάσκετ είναι εντελώς διαφορετικό πλέον».

3. Η προπόνηση του κάνει ή τουλάχιστον έχει κάνει στην καριέρα του ο Κρίσταπς Βάλτερς έχει γίνει ακόμα και θέμα σε ισπανικές εφημερίδες την εποχή που πήγε για πρώτη φορά στη χώρα για να παίξει με την Εστουντιάντες. Οι δημοσιογράφοι κάθισαν και μέτρησαν εξήντα συνεχόμενες ντρίμπλες κάτω από τα πόδια χωρίς να χάσει τον έλεγχο της μπάλας!

4. Ο Κρίσταπς έγινε επαγγελματίας το 1999 στην Μπρότσενι της Ρίγας. Η λετονική πρωτεύουσα είναι η αγαπημένη του πόλη στον κόσμο, παρότι 15 χρόνια μετά έχει γυρίσει τη μισή Ευρώπη. Το 2000 έπαιξε στην Τουρκία, ενώ για πρώτη φορά στη χώρα μας ήρθε το 2003. Στις 13 Αυγούστου του 2003 ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Πανιώνιο του Γιώργου Καλαφατάκη, όπου ο 22χρονος γκαρντ έπαιξε μόλις σε εννέα ματς. Είχε σε αυτό το διάστημα τέσσερις πόντους μέσο όρο ανά περίπου δέκα λεπτά συμμετοχής.

5. Μετά την Ελλάδα επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έπαιξε στη Στόντο Ρίγα, πριν αποφασίσει εκ νέου να ξενιτευτεί. Μόνο που αυτή τη φορά θα ήταν για τα καλά! Έπαιξε δύο χρόνια στη Γερμανία και συνήθισε στην ηρεμία της Όλντενμπουργκ, ακολούθησε η Ιταλία για δύο χρόνια και το 2008 έπαιξε άνοιξε η πόρτα του ισπανικού πρωταθλήματος, στο οποίο θα έμενε για τα επόμενα πέντε χρόνια!

6. Από το 1999 όταν ξεκίνησε επαγγελματικά και μέσα στα επόμενα χρόνια δεν ήταν μόνο το μπάσκετ που έφερνε τον Κρίσταπς Βάλτερς στο προσκήνιο. Το 2006 παντρεύτηκε με τη Σίγκνε και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Κέιτι και τον Βάλντι. Το ζευγάρι χώρισε το 2009 και το διαζύγιο έγινε μεγάλο θέμα στη Λετονία.

7. Στα 26 του χρόνια υπέστη τον πιο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας του, που ταυτόχρονα περιγράφει ως τη χειρότερη εμπειρία της ζωής του. «Ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή μου. Ο πόνος ήταν κάτι που δεν είχα νιώσει ξανά σε τέτοιο βαθμό. Ένιωθα αβοήθητος και ήταν ένα συναίσθημα που δεν άντεχα». Ο τραυματισμός του τον βρήκε στην Ιταλία, όταν είχε υπογράψει στην Σκαφάτι, ωστόσο δεν έπαιξε ποτέ αφού το συμβόλαιό του λύθηκε. Σε ρυθμούς προπόνησης επέστρεψε μετά από οκτώ μήνες και ενδιάμεσα έκανε μια από τις μεγαλύτερες τρέλες της ζωής του.

8. Στο διάστημα που δεν αγωνιζόταν σε κάποια ομάδα, ο Βάλτερς έλαβε μέρος σε «reality show» στη Λετονία. Ο τίτλος του ήταν «rally with a star» και το θέμα ακριβώς όπως το περιγράφει ο τίτλος. Ένας διάσημος έπρεπε να μάθει να οδηγεί από το μηδέν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο και να συμμετέχει σε αγώνες. Στο τέλος των εφτά επεισοδίων, ο Κρίσταπς Βάλτερς κέρδισε το παιχνίδι! «Εξαιτίας του τραυματισμού μου, δεν έπαιζα σε αγώνες κι ένιωθα ένα κενό μέσο μου. Πήγα στο σόου γιατί ήθελα να κερδίσω… Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω να χάνω. Στον αθλητισμό αν δεν θες να είσαι πρώτος, δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα. Η μαμά μου, μου έλεγε ότι από παιδί ήθελα πάντα να κερδίσω και συχνά ανταγωνιζόμουν μέχρι και τον αδελφό μου».

9. Κάπου σε εκείνο το διάστημα φαίνεται να χάνει το μυαλό του. Ανάμεσα σε reality show, χωρισμούς, επιτυχίες και δημοσιότητα. Το 2009 η Εθνική Λετονίας με τον Κρίσταπς να είναι ενεργό μέλος της από το 2000, πήγαινε στην Πολωνία ως μια ομάδα ικανή να φτάσει πολύ ψηλά. Η παρουσία του Βάλτερς, του Καμπάλα και του Μπιεντρίνς κατά πρώτο λόγο έκαναν τους Λετονούς να πιστεύουν ακόμα και σε τετράδα. Η μαγιά, όμως, χάλασε από πολύ νωρίς και στο τέλος της διοργάνωσης πέντε παίκτες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από την Εθνική για αλλεπάλληλα πειθαρχικά παραπτώματα.

Ο Βάλτερς τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό, ο Σκέλε με δύο χρόνια και οι Καμπάλα, Μπέρζινς και Μπιεντρίνς με ένα χρόνο. Ανάμεσα σε όσα τους καταλόγιζαν ήταν ξενύχτια, αδικαιολόγητη άρνηση να προπονηθούν και ανταρσία σε βάρος του Κεστούτις Κεμζούρα. Ο Λετονός γκαρντ προφανώς και αρνήθηκε τα πάντα δηλώνοντας πως «προφανώς και δεν είμαι άγιος, αλλά δεν βλέπω το λόγο μιας τέτοια τιμωρίας» και απείλησε ακόμα και με μήνυση την ομοσπονδία».

10. Η καριέρα του στην Ισπανία πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Μετά την πρώτη του σεζόν στην Φουενλαμπράδα έψαξε για καλύτερο συμβόλαιο, κάτι που τον μετέτρεψε σε άσωτο υιό για τους οπαδούς του συλλόγου. «Μου πρόσφερε η ομάδα επέκταση για τρία χρόνια, αλλά μίλησα με τον εκπρόσωπό μου και αποφασίσαμε να μην βιαστούμε». Από τη Μαδρίτη θα έκανε ακόμα δύο περάσματα. Θα έπαιζε εκεί και το 2010-11, αλλά και το 2012-13, με τον κόσμο κάθε φορά αν και δύσπιστο απέναντί του, να τον αποδέχεται. «Πιστεύω ότι τώρα είμαι καλύτερος παίκτης απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια», έλεγε το 2012 και πρόσθετε: «Μετά από τρία χρόνια στην Ισπανία έχω εμπειρία και κάθε χρόνο παίζω καλύτερα από τον προηγούμενο. Στα 29 μου, είμαι έτοιμος να παίξω το καλύτερο μπάσκετ της ζωής μου».

11. Ενδιάμεσα κάθε φορά δοκίμαζε την τύχη του σε κάτι σπουδαιότερο. Το 2009 η Μπανταλόνα έψαχνε αντικαταστάτη για τον Ρίκι Ρούμπιο και ο Βάλτερς αποδέχτηκε την πρόκληση για να καταλήξει μετά από ένα χρόνο να κυνηγάει τα λεφτά του στο δικαστήριο. Το 2011 η Μάλαγα ήταν ο επόμενος σταθμός για την καριέρα του στην Ισπανία και παρότι ονειρευόταν να κλείσει την καριέρα του στην Ουνικάχα, έμεινε μόλις μερικούς μήνες πριν βρει καταφύγιο και πάλι στην Ισπανία.

12. Εκτός παρκέ, έχει μανιώδη χόμπι, όπως το ψάρεμα και τη συλλογή dvd. Αγαπημένος του ηθοποιός είναι ο Ντένζελ Ουάσινγκτον και ο Μάικλ Ντάγκλας, ενώ ως… γνήσιος άντρας επιλέγει ως γυναίκα ηθοποιό την Αντζελίνα Τζολί. Οι «Θρύλοι του πάθους» είναι η αγαπημένη του ταινία και το είδος που προτιμάει είναι τα θρίλερ με ανατρεπτικό φινάλε. Πέρα από το μπάσκετ, του αρέσει να παρακολουθεί τένις και χόκεϊ επί πάγου.

13. Δε θα πει ποτέ όχι σε ένα καλό γιαπωνέζικο εστιατόριο και το σούσι είναι απαραίτητο για τη ζωή του, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

14. Μια από τις πιο περίεργες ιστορίες που σχετίζονται με τον Κρίσταπς Βάλτερς έρχεται από το 2012, όταν ο Λετονός γκαρντ κήρυξε πτώχευση!! Μπορεί να ακούγεται μπερδεμένο λόγω διαφορετικής νομοθεσίας, ωστόσο ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο στη Λετονία την εποχή της οικονομικής κρίσης. Ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού είχε κάνει μεγάλο άνοιγμα στην αγορά ακινήτων, αγόρασε διαμερίσματα και γη, όμως άφησε απλήρωτα δάνεια από το 2008 κι έφτασε να χρωστάει περίπου 1 εκ. ευρώ!

15. Η πρόταση του Παναθηναϊκού έρχεται λίγες μέρες αφότου είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του να συμβιβαστεί με μια καριέρα που έφτανε άδοξα στο τέλος της. «Θέλω να κερδίσω κάτι μεγάλο… Το Uleb Cup, το ισπανικό πρωτάθλημα, έστω το ισπανικό κύπελλο. Θέλω να είμαι μέλος κάτι μεγάλου», έλεγε και ξανάλεγε όταν έπαιζε στη Μάλαγα. Τότε δεν τα κατάφερε… Ο μπαμπάς του, όμως, του τα ‘χε πει σωστά. «Ποτέ να μην εγκαταλείπεις».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα