Ευρωπαϊκό μπάσκετ: Ένα βήμα πριν το -νέο- σχίσμα!
Μέρες 2000 ζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ με τον «πόλεμο» FIBA και Ευρωλίγκας να βρίσκεται σε εξέλιξη και τις ομάδες να...συλλέγουν προτάσεις ενόψει του «καυτού» καλοκαιριού που αναμένεται.
Η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μοιάζει ειλημμένη και από τις κινήσεις που πράττει δίνει την εντύπωση πως το σχέδιο δουλεύεται κάμποσους μήνες.
Το ενδεχόμενο της διάσπασης, σαν τότε που είχαμε την αστειότητα με την Ευρωλίγκα και τη Σουπρολίγκα, μοιάζει πιο πιθανό από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 15 χρόνια και οι δύο - τρεις μήνες που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν το πώς θα διαμορφωθεί ο μπασκετικός χάρτης της επόμενης 10ετίας.
Οι πληροφορίες καταφτάνουν με το σταγονόμετρο, κυρίως από την πλευρά της FIBA, η οποία κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό τις συζητήσεις, τις διαπραγματεύσεις κι όλες τις κινήσεις που κάνει από την πρώτη μέρα. Σαν να έχει επικρατήσει ο όρκος της σιωπής, οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν, έχουν δεσμευτεί για το απόρρητο και είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα οι πληροφορίες είναι γενικές και αόριστες.
Το gazzetta.gr κάνει ένα... μάζεμα των μέχρι τώρα πληροφοριών που έχουν γνωστοποιηθεί, εξηγεί ποια είναι τα επόμενα βήματα και αναλύει γιατί η FIBA μοιάζει πιο αποφασισμένη από ποτέ για να πάρει την κατάστατη στα χέρια της.
Αποθεματικά στο ταμείο και η αναζήτηση του μεγάλου χορηγού
Το μεγάλο ατού της FIBA σε σχέση με την Ευρωλίγκα είναι το τεράστιο αποθεματικό στα ταμεία της FIBA World, ρευστό που την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο «πλούσιες» παγκόσμιες ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων. Με λίγα λόγια, αν η FIBA αποφασίσει να διοργανώσει μια μεγάλη διοργάνωση, έχει το ρευστό και επομένως την πειθώ για να πείσει αναπτυγμένες μπασκετικά χώρες να την ακολουθήσουν.
Ταυτόχρονα, η FIBA έχει ήδη βγει στην αγορά και αναζητά έναν μεγάλο χορηγό που θα είναι σε θέση να προσφέρει το σύνολο ή ένα μεγάλο μέρος του ποσού που απαιτείται για να βγει ανέξοδα το κόστος της διοργάνωσης. Κάποιες φήμες μάλιστα αναφέρουν πως η αναζήτηση γίνεται στα πετροδόλαρα των Αράβων (Κατάρ;), ενώ υπάρχουν ακόμη και τρελά σενάρια για συμμετοχή ομάδας από το Κατάρ ή ομάδας που στην ιδιοκτησία της θα βρίσκονται Αραβες.
Ταυτόχρονα, η FIBA προχωρά σε μια σειρά κινήσεων που αποδεικνύει τη διάθεσή της να κάνει κεντρικοποίηση και να πάρει στα χέρια της το μπάσκετ. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε τη «μαμά» FIBA World και τα «παιδιά της» FIBA Europe, FiBA Asia κλπ που σε μεγάλο βαθμό λειτουργούσαν ανεξάρτητα.
Πλέον το σκηνικό άλλαξε, έχουμε την FIBA In Europe, τη FIBA in Asia που σημαίνει ότι η FIBA World παίρνει εξ ολοκλήρου την κατάσταση στα χέρια της, διατηρεί σαν «υποκαταστήματα» τα γραφεία και τις δραστηριότητές τους στις διάφορες ηπείρους και γίνεται ένα τεράστιος οργανισμός στα πρότυπα της UEFA. Για παράδειγμα, ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της FIBA Europe θα υπογράφει πλέον ως γενικός διευθυντής της FIBA στην Ευρώπη κι όχι σαν ένα ανεξάρτητο όργανο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα. Ετσι, δημιουργείται η ONE FIBA με επικεφαλής βεβαίως τον Πάτρικ Μπάουμαν, τον «ισχυρό άνδρα» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα
Η πιο σημαντική όμως κίνηση που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η FIBA αφορά στην Αδριατική Λίγκα, στέλνοντας μ' αυτό τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Στην ουσία η FIBA κατήργησε τη λίγκα, γνωστοποιώντας πως δεν την αναγνωρίζει κι ανακοινώντας ταυτόχρονα πως σχεδιάζει ένα νέο πρωτάθλημα με την συμμετοχή των περισσότερων ομάδων.
Το ίδιο θεωρητικά μπορεί να πράξει και με οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, με την απειλή βεβαίως πως όποια ομοσπονδία δεν θελήσει να συμμορφωθεί τότε αυτομάτως θα χάσει το δικαίωμα εκπροσώπησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στις υπόλοιπες διοργανώσεις της FIBA. Η Αδριατική Λίγκα που είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωλίγκα, προσπαθεί να βρει τρόπο να αντιδράσει, αλλά αυτή την στιγμή τα περιθώρια μοιάζουν πολύ περιορισμένα κι όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει παρελθόν.
Η τρίτη κίνηση βεβαίως αφορά στους «συμμάχους», τις χώρες δηλαδή και κατ΄ επέκταση τις ομάδες που θα θελήσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωλίγκα για να πάνε στη νέα διοργάνωση της FIBA. Οι «ισχυροί» της Ευρώπης έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και σ' αυτή τη φάση παίζεται το παιχνίδι των ισορροπιών.
Κατά πολλούς η FIBA ελέγχει ήδη τους Ρώσους και τους Ιταλούς, έχει θετικά μηνύματα από διάφορες ομοσπονδίες και ομάδες και στα μέσα Μαϊου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταθέσει σε όλους το ολοκληρωμένο πλάνο για την διοργάνωση.
Με παροχές απάντησε ο Μπερτομέου
Το παιχνίδι τακτικής που παίζουν οι δύο πλευρές θα συνεχιστεί μέχρι το φινάλε της ιστορίας. Τα ραντεβού των δύο πλευρών με τους άμεσα ενδιαφερόμενους γίνονται σχεδόν την ίδια ημέρα (μία ημέρα πριν, μία ημέρα μετά) και είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα που ο Μπάουμαν ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών, η Ευρωλίγκα και ο Μπερτομέου πραγματοποιούσε συνάντηση με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες για να τους υποσχεθεί παροχές.
Στη συνάντηση που μεταξύ άλλων βρίσκονταν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ κλπ. ειπώθηκε πως το σύστημα διεξαγωγής θα αλλάξει, οι ομάδες που συμμετέχουν θα μειωθούν (από 24 σε 16) και πως τα χρήματα που θα έχουν λαμβάνειν, είτε από τηλεοπτικά είτε από τη διοργάνωση θα είναι πολλά περισσότερα πλέον.
Το «16 ομάδες» βεβαίως ακούστηκε ευχάριστα και στ' αυτιά της FIBA, με την έννοια βεβαίως πως αυτομάτως κάποιες χώρες και ομάδες χάνουν τη θέση τους στην τωρινή Ευρωλίγκα. Με τη μείωση κατά οκτώ των ομάδων, αυτομάτως κάποιες χώρες θα αποχωριστούν μια θέση και μοιραία η διάσπαση θα είναι ευκολότερη, αφού οι παραπονούμενοι θα βρουν άμεσα καταφύγιο στη FIBA, ακόμη κι αν δεχτούμε πως θα συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωλίγκα, εφόσον ο πόλεμος φτάσει στα άκρα.
Πιέσεις στη FIBA για να ξεκινήσει άμεσα
To μεγάλο ερώτημα πλέον αφορά στο πότε; Η αρχική πρόθεση της FIBA ήταν να περάσει σ' ένα μεταβατικό στάδιο την περίοδο 2015-16 και να προχωρήσει στη νέα διοργάνωση από το 2016-17. Ωστόσο, μετά την τελευταία συνάντηση, υπήρξαν πολλές φωνές που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης σύγκρουσης, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το προσεχές καλοκαίρι να μας βρει ενώπιον των πολύ μεγάλων αλλαγών στο μπάσκετ.
Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση, η ομάδα εργασίας που επρόκειτο να παρουσιάσει το πλάνο για το πώς θα είναι η νέα διοργάνωση, ζήτησε ολιγοήμερη παράταση και στις αρχές Μαϊου δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο του πώς θα είναι η νέα διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA.
«Τους προβληματίζει το ενδεχόμενο να υπάρχουν δύο διοργανώσεις;» είναι ένα ερώτημα που τίθεται το τελευταίο διάστημα και πιθανότατα η απάντηση είναι «όχι». Η FIBA εκτιμά πως από την στιγμή που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της και θα επιχειρήσει να ελέγξει απόλυτα το μπάσκετ, δεν θα έχει αντίπαλο και το μόνο που μοιάζει να την ενδιαφέρει είναι να καταστρώσει ένα σωστό πλάνο διεξαγωγής της διοργάνωσης, ανεξάρτητα με τις σκέψεις της Ευρωλίγκας.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.