Σπύρος Ζαννιάς: «Με Σλοβακία στο Καλλιμάρμαρο, διεκδικούμε Laver Cup και τουρνουά ATP»

Κώστας Ευθυμιάδης
Σπύρος Ζαννιάς: «Με Σλοβακία στο Καλλιμάρμαρο, διεκδικούμε Laver Cup και τουρνουά ATP»
Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού τένις, Σπύρος Ζαννιάς, μιλά για την άνοδο της Εθνικής ομάδας ανδρών στο Davis Cup και την παρουσία του κόσμου στο ΟΑΚΑ που… άνοιξε την όρεξη για περισσότερες διοργανώσεις.

Το ελληνικό τένις ζει στιγμές που δεν έχει ζήσει ξανά. Όχι μόνο με τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη, αλλά σε συνολικό και ομαδικό επίπεδο.

Η άνοδος στο WorldGroup 1 του Davis Cup είναι μία επιτυχία που έχουμε να δούμε 19 χρόνια τώρα. Αυτό που δεν είχαμε δει ήταν η τρομερή ανταπόκριση του κοινού. Μία ανταπόκριση που… ανοίγει την όρεξη στην ΕΦΟΑ.

Ο ισχυρός άνδρας του τένις και αντιπρόεδρος στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Σπύρος Ζαννιάς, αναφέρθηκε στο Gazzetta για το εντυπωσιακό διήμερο στο ΟΑΚΑ και βγάζει… ειδήσεις για τον αγώνα με την Σλοβακία τον Σεπτέμβριο στο Davis Cup, ο οποίος θα ζητήσει να γίνει στο Καλλιμάρμαρο!

Επίσης, στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, αναφέρθηκε στο τουρνουά ATP που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός ότι θα διεκδικήσει η χώρα, αλλά και στην διεκδίκηση του περίφημου Laver Cup to 2026!

Ο κ. Ζαννιάς, που πρόσφατα εξέφρασε την λύπη του και την συμπαράστασή του στις πληγείσες οικογένειες από τον φονικό σεισμό στη Τουρκία, σε μύνημα που απέστειλε στην τουρκική ομοσπονδία τένις, σχολίασε και την άνοδο που εμφανίζουν οι τενίστες της εθνικής ομάδας σε άνδρες και γυναίκες, πέρα από τον Στέφανο και την Μαρία, ενώ σχολίασε και την χθεσινή κλήρωση της Ελλάδας στο Davis Cup.

Ζαννιάς: «Ο Τσιτσιπάς τράβηξε την ελληνική οικογένεια στο ΟΑΚΑ»

Εθνική τένις

- Eίστε ικανοποιημένος από το πώς κύλησε το διήμερο αλλά και από την διοργάνωση του Davis Cup; Ξανά στην Ελλάδα με την Σλοβακία τον Σεπτέμβριο;

Σαν επικεφαλής της όλης διοργάνωσης πιστεύω ακράδαντα πως ήταν επιτυχής!. Καταπληκτική η συμμετοχή του φίλαθλου κοινού, χιλιάδων παιδιών και ο ενθουσιασμός τους! υπενθυμίζοντας προς όλους πως ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και τα Στάδια ανήκουν στον Ελληνικό Λαό. Η επιτυχία φαίνεται ακόμη από τα σχόλια του τύπου αλλά κυρίως από την ικανοποίηση και τα συγχαρητήρια της διεθνούς ομοσπονδίας και πολλών άλλων ελληνικών και διεθνών φορέων.

Είναι γνωστό ότι στις ημερομηνίες 3-5 Φεβρουαρίου διεξήχθησαν ταυτόχρονα οι αγώνες του Davis Cup και στις πέντε ηπείρους. Η ITF ανέδειξε την διοργάνωση ως την πρώτη, κυκλοφορώντας βίντεο από το «Νίκος Γκάλης», σε ολόκληρη την οικογένεια του παγκόσμιου τένις, με αναφορές στη διοργάνωση, στο μέγεθος του γηπέδου και στην μεγάλη προσέλευση των θεατών. Δεχθήκαμε συγχαρητήρια και ευμενή σχόλια από τους «γκουρού» του αθλήματος. Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι των ομοσπονδιών του Μοντενέγκρο Dimitrije Rasovic, του Κοσσόβου Jeton Hadergionaj και ο Αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΤΕ Razvan Itu, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με το όλο κλίμα.

- Πώς καταλήξατε στην απόφαση να γίνει στο ΟΑΚΑ η μάχη με το Εκουαδόρ;

Είναι υποχρέωσή μου να αναφερθώ σε ότι πραγματικά έγινε εδώ και τρεις μήνες, όταν πληροφορηθήκαμε πως θα παίξουμε εντός έδρας με τον Ισημερινό.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με την διερεύνηση παραχώρησης σταδίου για εννέα ημέρες στα περισσότερα κλειστά γυμναστήρια του λεκανοπεδίου, ήτοι από 29.01-06.02 και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κυρίως για λόγους αναγκών πολλών σωματείων που εξυπηρετούνται σε αυτά, απέμενε το «Νίκος Γκάλης», που όμως έπρεπε να ερωτηθεί θεσμικά και ηθικά η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, πριν γίνει αίτημα στο ΟΑΚΑ, για να μην παρενοχληθεί το αγωνιστικό και προπονητικό πρόγραμμά της. Έκανα προσωπική επαφή με την ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και η απάντηση ήταν θετική, για την οποία ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την διοίκηση της ΚΑΕ.

Μετά προχωρήσαμε σε αίτημα παραχώρησης προς το ΟΑΚΑ την 10η.11.2022. Στο μεσοδιάστημα και για λόγους διασφάλισης σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από το ΟΑΚΑ, εξασφαλίσαμε την έγκριση της διοίκησης του γυμναστηρίου «ΤΟΦΑΛΟΣ» στην Πάτρα, για την οποία ευχαριστούμε τη διοίκησή του. Παρόλο που το ΟΑΚΑ απάντησε με καθυστέρηση καταφέραμε στο μικρό χρονικό διάστημα που απέμενε να είμαστε συνεπείς στο όλο εγχείρημα.

Η επιτυχία της διοργάνωσης ενός τέτοιου μεγάλου αθλητικού γεγονότος απαιτεί δουλειά ομάδας και σύνεση. Οι συναδέλφοι στο ΔΣ Κώστας Γιακουμής, Γιάννης Δουβής, Παντελής Σταυρουλάκης αλλά και τα περισσότερα μέλη, ο νομικός μας Γιάννης Χατζηπροδρόμου προσέφεραν τα μέγιστα ο καθένας στον τομέα αρμοδιότητός του. Οι πέντε βασικοί συνεργάτες Αλέξης Ζητρίδης, Ηλίας Δαλαϊνας, Ντίνος Κοτσινάρης, Μιχάλης Βυζιράκης και Νίκος Γαβαλάς εργάστηκαν κυριολεκτικά νυχθημερόν μαζί με το απαραίτητο προσωπικό που επιλέξαμε από κοινού και όλοι κινήθηκαν στη λογική «όλοι για έναν και ένας για όλους». Όλα αυτά με ατέλειωτες ώρες δουλειάς από τους εργαζόμενους στην ομοσπονδία και την άψογη συνεργασία με τον επικεφαλής της εγκατάστασης του ΟΑΚΑ «Νίκος Γκάλης» Δημήτρη Βαλασιάδη και τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Η χαμηλή τιμή των εισιτηρίων στόχευε στο να γεμίσει το γήπεδο, να καλυφθούν τα έξοδα και είχε λαϊκό προσανατολισμό, που να συμβαδίζει με την προβολή του Στέφανου και της εθνικής μας. Τα Σωματεία-Μέλη συμμετείχαν μαζικά με τα μέλη και τις ακαδημίες τους και τις δύο ημέρες των αγώνων!

Έγιναν και λάθη ή παραλείψεις, απολογούμαστε για αυτά στο φίλαθλο κοινό και υποσχόμαστε να διορθωθούν στην επόμενη διοργάνωση, που μετά την χθεσινή κλήρωση θα γίνει ξανά στη χώρα μας στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

- Ένα σχόλιο για την εθνική ομάδα των ανδρών;

Ο Στέφανος θα ανέβει στην κορυφή πολύ σύντομα, αποτελεί αδιαμφισβήτητη και σταθερή αξία για την οικογένεια του τένις και για τον ελληνικό αθλητισμό. Όμως στο DAVIS CUP χρειάζονται κι άλλοι καλοί αθλητές δίπλα του.

Ο Μιχάλης Περβολαράκης έχει προσφέρει και έχει νικήσει αντιπάλους με πολύ καλύτερη θέση στην ATP κατάταξη. Είναι φανερό πως ο Πέτρος Τσιτσιπάς έχει κάνει τεράστια πρόοδο και σήμερα βρίσκεται κάτω από τη θέση 140 ΑΤΡ στο αγώνισμα του διπλού και έχει καταφέρει σημαντικές νίκες και στα μονά. Οι Αριστοτέλης Θάνος και Αλέξανδρος Σκορίλας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σταθούν δυνατά σε κρίσιμους αγώνες.

Το σημαντικότερο είναι πως λειτουργούν σαν «δεμένη» ομάδα μαζί με τον εθνικό προπονητή Δημήτρη Χατζηνικολάου και τον αρχηγό της αποστολής Απόστολο Τσιτσιπά. Την ομάδα πλαισιώνουν σαν αναπόσπαστο κομμάτι ο γνωστός χειρούργος ορθοπεδικός γιατρός Διονύσης Χίσσας, ο ψυχολόγος Κώστας Περγαντής, ο γυμναστής Χρήστος Φιωτάκης και ο φυσικοθεραπευτής Απόστολος Μιχαλάκας. Έχω βρεθεί πολλές φορές μαζί τους και είναι μοναδικό να βλέπεις το πως λειτουργούν όλοι μαζί.

- Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε και τις καιρικές συνθήκες, ειδικά την Κυριακή. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την ομοσπονδία να βλέπει τόσο κόσμο για πρώτη φορά σε μία διεθνή διοργάνωση τένις στην Ελλάδα;

Ο κόσμος αγκάλιασε τη διοργάνωση και έδωσε ηχηρό παρόν στο πλευρό της εθνικής ομάδας. Ο Στέφανος είναι το αστέρι της εθνικής που τράβηξε το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας του ελληνικού τένις αλλά και το φίλαθλο κοινό γενικότερα στο κλειστό του ΟΑΚΑ «Νικος Γκάλης».

Παρόλο που την Κυριακή, θα έπρεπε να έρθουν λιγότεροι φίλαθλοι λόγω καιρικών συνθηκών συγκριτικά με το Σάββατο, είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση θεατών. Θα πρέπει να αναφέρω πως ξεχωριστή και μαζική ήταν η συμμετοχή παιδιών, που ξεπέρασε τα τρεις χιλιάδες/ημέρα, δίνοντας γιορτινό και ανθρώπινο χαρακτήρα στην όλη διοργάνωση. Η ισχυρή παρουσία τους δίνει δύναμη στην ομοσπονδία. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείται λαϊκή τάση υπέρ του τένις, τάση που διαρκώς αυξάνεται.

Ζαννιάς: Θα αιτηθώ να γίνουν στο Καλλιμάρμαρο οι αγώνες με την Σλοβακία

Καλιμάρμαρο

- Ενδεχόμενες νέες νίκες στο Davis Cup και παρουσία του ελληνικού τένις στους τελικούς, μετά τους αγώνες τον προσεχή Σεπτέμβρη και τον Φεβρουάριο 2024, τι θα σημαίνει για το άθλημα στη χώρα; Ήδη έκανε το Σαββατοκύριακο την πρώτη υπέρβαση.

Όπως γνωρίζετε χθες έγινε η κλήρωση μεταξύ 24 ομάδων που ανήκουν στο Group I και η τύχη θέλησε να αγωνιστούμε ξανά στην Ελλάδα με την Σλοβακία, μια δυνατή ομάδα αφού συμμετέχουν οι Νο ΑΤΡ 52 Alex Molcan, 121 Norbert Gombos, 133 Josef Kovalik, 141 Lukas Klein.

Oι αγώνες θα διεξαχθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο 16 & 17 και θα προτείνω στο ΔΣ να πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε συνεννόηση με την ΕΟΕ και εναλλακτικά, εφόσον υπάρξουν δυσκολίες για το Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού οι υποχρεώσεις της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αρχίζουν την 8η.10.2023 και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΑΕ. Εφόσον νικήσουμε περνάμε στα προκριματικά της τελικής φάσης και θα υπάρξει ακόμη μια συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2024 με μία από τις ομάδες που θα έχει ηττηθεί στη τελική φάση του 2023. Εάν και αυτή η συνάντηση είναι νικηφόρα για την εθνική μας, τότε θα παίξουμε στη τελική φάση του 2024 με τη συμμετοχή 16 χωρών. Στόχος εφικτός!

Οι συνεχόμενες νίκες στους αγώνες δίνουν μεγάλη ώθηση και κύρος στο ελληνικό τένις, αφού η ITF αναβαθμίζει διαρκώς το Davis Cup, που μαζί με το Ολυμπιακό τουρνουά είναι οι κορυφαίες διοργανώσεις της. Η παρουσία της σημαίας σε υψηλές διαβαθμίσεις του Davis Cup θα ξεσηκώσει το φίλαθλο κοινό, αφού οι αγώνες της εθνικής θα έχουν αντιπάλους τα μεγαθήρια του αθλήματος.

- Είδαμε στην Αυστραλία τον Σακελλαρίδη να κάνει μία μεγάλη νίκη, το ίδιο και ο Θάνος, ενώ ο Σκορίλας ήταν εξαιρετικός στο διπλό. Και στις γυναίκες φαίνεται πως υπάρχει βάθος τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι προοπτικές του τένις στην Ελλάδα, όσον αφορά και την ανάπτυξή του;

Πολύ σωστά εντοπίζετε διαφοροποίηση του ανδρικού από το γυναικείο τένις. Στις γυναίκες η Μαρία έχει δώσει μεγάλη ώθηση, πλαισιώνεται από δυνατές αθλήτριες τις Δέσποινα Παπαμιχαήλ και Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου καθώς ταυτόχρονα εξελίσσονται οι Μικαέλα Λάκη, Δήμητρα Παύλου και Έλενα Χριστοφή.

Στους άνδρες έκανα ήδη αναφορά και είμαι βέβαιος ότι θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο οι Μιχάλης Περβολαράκης και Πέτρος Τσιτσιπάς. Επίσης πιστεύω ότι οι Αλέξανδρος Σκορίλας και Αριστοτέλης Θάνος θα περπατήσουν πολύ πιο δυνατά στο άμεσο μέλλον. Βλέπουμε και την πρόοδο του Στέφανου Σακελλαρίδη με μεγάλη αισιοδοξία. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι φερέλπιδες αθλητές που σύντομα θα ξεχωρίσουν.

Σχετικά με την γενικότερη ανάπτυξη του ελληνικού τένις έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο άμεσο παρελθόν. Τα Σωματεία-Μέλη της ΕΦΟΑ ξεπερνούν τα 400, οι αθλούμενοι τους 200.000, δεν υπάρχει άνεργος προπονητής, οι ετήσιες διοργανώσεις ξεπερνούν τις 725, εκ των οποίων 75 διεθνείς όλων των κατηγοριών, για junior’s κάτω των 12, 14,16, 18 ετών και ανδρών γυναικών, που μετρούν στις διεθνείς κατατάξεις και δίνουν τη δυνατότητα συλλογής βαθμών στη χώρα τους στους Έλληνες αθλητές/τριες με χαμηλό κόστος.
Θέλω να επισημάνω ότι με όλα τα ανωτέρω, υπάρχουν οι κάθε είδους συνθήκες για να επιλέξει ένα παιδί με την οικογένειά του το τένις σαν πρωτεύουσα απασχόληση, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει επαγγελματίας αθλητής.

Ζαννιάς: Θέλουμε το Laver Cup του 2026 στην Αθήνα

- Που βρισκόμαστε σχετικά με τη διοργάνωση τουρνουά ΑΤΡ ή WTA στην Ελλάδα; Με δεδομένη την οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία στο ΟΑΚΑ, να περιμένουμε γενικότερα κι άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις;

Η ΕΦΟΑ έχει συμμετάσχει με τα στελέχη της στη διοργάνωση του ολυμπιακού τουρνουά στην Αθήνα το 2004. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΦΟΑ φιλοξενεί μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Το 2018 Fed Cup, το 2019 Davis Cup, το 2021 Davis Cup, το 2022 Davis Cup και πάλι τώρα Davis Cup. Το 2022 διοργανώθηκε επίσης το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα beach tennis, διοργάνωση που θα γίνει και το 2023. Στα παραπάνω θα πρέπει να αθροιστούν δύο πανευρωπαϊκές διοργανώσεις junior’s το 2018 & το 2019, για τα προκριματικά κοριτσιών κάτω των 16 ετών.

Για όλες ανεξαιρέτως τις διοργανώσεις η ΕΦΟΑ έλαβε τα συγχαρητήρια και άριστα σχόλια τόσο από τις ομάδες που φιλοξενήθηκαν όσο και από την διεθνή ομοσπονδία. Συνεπώς η εμπειρία της ομοσπονδίας σε μεγάλες διοργανώσεις είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε διοργάνωση.

Διεκδικούμε μαζί με τον Δήμο Αθηναίων το Laver Cup 2026 και παλεύουμε την ανάληψη ΑΤΡ 250 μαζί με φορείς από την Ελλάδα και τον Διεθνή χώρο, στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε συνεργασία με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, διοργανώσεις που θα δώσουν μεγάλη προβολή στην ΕΦΟΑ και στη χώρα μας.

Και για το 2023 όπως προανάφερα, θα προτείνω στο ΔΣ η συνάντηση Ελλάδας- Σλοβακίας για το Davis Cup να γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 16-17 Σεπτεμβρίου και εναλλακτικά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα